Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Авторът е написал и каза многократно, че конниците искат бързо да приключат битката с дръзки действия и подценяване на ситуацията, вместо да предприемат hit and run маневри, което ми се се струва достатъчно обяснение. Това може да ти се харесва, може да не ти се харесва, може да ти се струва логично, нелогично или невъзможно. Нямам претенции за това. Въпреки това поддържаш темата вече 2 странници, не бих го определил въобще като дискусия (в тази си дълбочина), свързана с книгата и е очевидно, че Явор ти отговаря само от учтивост, която не заслужаваш с арогантния си, нагъл, заядлив и поучителен тон.
... при все, че става въпрос за фентъзи народ (а не корейските конни стрелци или кои да е други от историята), чиито нрав и главнокомандващи не се познават, в една абстрактна до определено ниво ситуация...
Без да са чели друго по темата? Не е ли редно да се прочетат всички мнения, преди да кажеш дали разбираш къде е спора?Ъм, не че нещо, но Явор ти отговори съвсем конкретно на всеки зададен въпрос още в първия си пост. Аз го разбрах, помолих тук и едни приятели да го погледнах и те го разбраха, без да са чели друго по темата. Проблемът е в твоя телевизор!
![]()
Човек може да си зададе въпроса дали битката винаги би се развила точно по описания начин, съвсем смислено е да се зачуди дали е най-логичният, но пък да твърди, че е абсолютно невъзможна и нелогична ситуация, при все, че става въпрос за фентъзи народ (а не корейските конни стрелци или кои да е други от историята), чиито нрав и главнокомандващи не се познават, в една абстрактна до определено ниво ситуация - терен, прикрития, конкретно ниво на технологично развитие на лъковете и стрелите спрямо това на доспехите, стойност на стрелите дори... и мога да продължа с още 2 страници в този стил.... ами просто е чиста проба заяждане (което без друго си личи по начина на задаване на въпросите с цел да се разнищи теорията на автора, а не да се чуе неговот мнение).
Този мой отговор ли изразява според теб правилото „ За Явор или добро, или нищо”? Мисля, че както Пешката, така и Вилорп и руски отбелязаха поне няколко неща, които не са им допаднали и за които аз не съм се възпротивил. На някого определен откъс или мотив в произведението не се вижда логичен – няма проблем. Хората са си казали, че например са недоволни от малкото информация за израстването на Непокор и как той спасява учителите си. Или пък че виждат обвързването с клетва на тримата учители като нелогично. Или пък че не харесват имената. И т.н. Някой да е оспорил мнението им? Когато обаче в някои от коментарите им има някои неща, по които аз бих искал да кажа своето виждане, това според теб е правилото „или добро, или нищо”, така ли? Считам, че както читателите имат абсолютното право да изразяват мнение за всичко и да задават въпроси, така и аз имам не само задължението да отговоря, но и правото да коментирам неща, по които считам, че имам какво да кажа.Благодаря за коментарите. Бих искал да отбележа няколко неща.
Тук ти ме подканваш да ти отговоря на въпросите. А след това се оплакваш, че съм отговарял прекалено пространствено? Съжалявам, но ми е трудно да разбера какво искаш – да отговарям или да не отговарям на въпросите ти?Не съм чел разказа още, ама може ли малко да продължиш разсъжденията за това как пехотна войска настига конни стрелци на бегом?
Просто помолих автора да продължи интересните си разсъждения за поведението на конкретни войскови части в света на Мрак.
Още в самото начало, 30.09, в 18:57ч., както и в 20:52ч. (виж съответните мнения) съм дал сравнително изчерпателни обяснения за случващото се в този конкретен разказ. И това според теб оправдава последното ти мнение, така ли?Явор можеше просто да ми каже - прочети разказа и ще разбереш. Ако не разбереш пиши отново. Той не направи това.
Но когато авторът тръгне да описва цифри и сметки, за да отговори на въпросите ти, с които питаш съвсем конкретно колко е далекобойността на конните стрелци, как тичат твоите бойци и т.н., ти реагираш сИ все пак дали автора би бил така добър да ми отговори на въпросите по-горе?
Доказва правотата си с научни трудове и съждения, които си противоречат. Дори научния труд, който ми цитира е в противовес на поддържаната теза. Да не говорим за изчисленията за скорост, ускорение и прочее.
Далеч съм от мисълта, че превъзхождам някого, още по-малко съм тръгнал да доказвам каквото и да било. За пореден път ме учудваш с реакциите си – когато и каквото и да отговоря на някой коментар, според теб аз не търся конструктивен диалог. Бягството от конструктивен диалог определено не е нещо, към което някога бих се стремял.Явор не търси конструктивен диалог в темите тук. Тук той доказва правотата и превъзходството си, по особено учтив начин.
Ами ок. Аз обаче прочитам всяко едно мнение тук, обмислям го и решавам дали и къде може да ми свърши работа. Ценя всеки коментар, независимо дали е написан от специалист по въпросната тема или не, стига да е подкрепен с разумни доводи и аргументи. По същия начин се стремя моите коментари и отговори да бъдат придружени от някаква логика или позоваване на източници за определена информация без да претендирам, че съм специалист по военно дело.Аз не съм специалист по военно дело, или средновековна история. Аз съм кореист. Давам примери с това, което знам.
Тук, както и в едно твое предишно мнение, виждам, че основната ти теза срещу моите аргументи е, че в спора не съм казал изрично, че конните стрелци препускат по дъга, а не по права линия, измерена с конец. Но нека да видим по-долу:Сикамор приложи в доказателство на тезата си научни трудове за сарацините, които противоречат на поведението на неговите конници.
Значи според теб войниците изчакват до последния момент и чак тогава тръгват да тичат, така ли? И когато ездачите се движат към хората ти (независимо под какъв ъгъл), бойците ти стоят неподвижни и чакат те да започнат да се отдалечават и тръгват чак тогава да ги гонят?Ако действаха на пехотинците нямаше да им се наложи да претичат 60 ярда - цитираната далекобойност на конните стрелци, а доста повече. Конниците описват траектория в пълен галоп. Войниците няма да тичат по права линия, което удължава пътя им.
Не твърдя, че произведението ми няма слаби страни. Тук излагам единствено мнението си защо точно тази случка според мен не е един от проблемите му. Нека да повторя отново - не твърдя, че по принцип пехота може да се разправи с конница. Напротив, взимайки погрешно решение и хвърляйки пехотата си срещу конницата, в разказа можеш да загубиш до половината си войска. Но това е единственият ти останал, отчаян ход, който ти позволява да спечелиш битката, макар и с цената на доста жертви. Мисля, че изложих доста подробно разсъжденията си защо от чисто логическа и физическа гледна точка това все пак не е невъзможно, каквото - доколкото разбирам - ти твърдиш, че е.Да, има пропуск. Да, не е голям или решаващ.
Както двамата души, които помолих да прочетат разказа преди конкурса за Призванието, така и самият екип имаха страшно много забележки, върху които работих, а след това работихме, доста усилено. Много от забележките бяха съвсем на място и съответните проблеми бяха изчистени. Нещата, с които не бях съгласен, обсъдихме подробно. Ако имаше нещо, което настоявах да не бъде пипано, излагах своите аргументи - точно както правя сега. Освен това вече няколко души дадоха мнението си по разказа тук във форума и също имаха забележки. Как точно реагирахме на техните мнения? Отговорих им така, както и на теб.Ако получите подобно мнение от човек, който тепърва разгръща страниците на Призвание Герой по подобен начин ли бихте реагирали?
Мисля, че това е поне третият път, в който тържествено се заричаш, че няма да коментираш нищо, което напиша. Това е твое решение и ти ще си прецениш дали искаш или не искаш да го правиш. Както казах по-горе, аз приемам сериозно и се радвам на всеки един коментар, без значение дали е положителен или отрицателен, стига да е представен смислено и аргументирано. Когато обаче отговоря на някого (дори това да не си самия ти) и изложа моето виждане, ти обикновено ме обвиняваш в това, че се опитвам да докажа някакво измислено от теб мое превъзходство. Ами добре, човек е свободен да си гради мнение за другите хора и сигурно това е твоето впечатление от мен. Ако ти самият или някой друг имаш/има абсолютно непоклатимата увереност, че това са моите мотиви за отговори в коментарите, аз едва ли бих могъл да променя нещо.Казах че няма да коментирам нищо повече написано от Явор.
Не ме принуждавай да го правя. Наистина нямам желание.
There were several instances where the infantry actually executed bayonet charges against cavalry.
· – In 1811 at El Bodon, British 5th Regiment of Foot attacked French cavalry.
· – According to l'Houssaye, in 1814 at Craonne, two regiments of Russian infantry attacked French dragoons commanded by Grouchy. The boldness of the infantry were enough to drive back the dragoons on to the battery which they had just captured. Grouchy was wounded.
· – In 1809 at Aspern-Essling, "Instead of losing momentum by ordering a square, he [Saint-Hilaire] commanded the trusty 105th Line to face to the flank, told the drummers to beat the pas de charge, and advanced against the enemy horsemen. Infantry charging cavalry was thing rarely attempted. It demanded great resolution. … The 105th met the challenge and drove off the startled Austrian cuirassiers." (Arnold – "Napoleon Conquers Austria" p 70)
· – In May 1813 at Diehmen, Allies' cavalry attacked the square of French 52nd Line twice. The 52nd and 137th Line actually reformed into columns, and advanced at the "pas de charge" against the Russian cavalry. The cavalry faced with the startling and unusal situation, withdrew. (Nafziger – "Lutzen and Bautzen" p 201) Other sources mention the 53rd instead of 137th.
· – In 1812 at Borodino, the battalion columns of (Russian) Ismailovsk Lifeguard Infantry Regiment received French cuirassiers with volley and then attacked with bayonets. Officer Shimanski of this regiment doesn't mention the bayonet charge, he wrote that only some soldiers left the ranks and fired at the backs of the fleeing French. The Russian 'Pernau' Infantry Regiment repulsed cavalry attack and then itself charged the cavalry with bayonets. Unable to catch them some men in the front rank threw their musket with bayonets as javelins at the backs of the cavalrymen ! (Zhmodikov – "Tactics of the Russian Army in the Napoleonic Wars" Vol. II)
· – In 1813 near Katzbach, French IV/34th Line "found a force of Prussian uhlans had charged into and captured the park of the French XI Corps. When only about one-sixth of their muskets would fire because of the day long rain the IV/34th Line charged, in a battalion mass, against the cavalry, drove it away, and recaptured the XI Corps park. They do not appear to have suffered any appreciable losses." (Nafziger – "Imperial Bayonets" p 42)
· – In 1814 at Vauchamps, two companies of the Prussian Silesian Schutzen (240 riflemen) found themselves with a single squadron of Polish Guard Lancers sitting on their line of escape from the disaster that was befalling on their brigade. The Schutzen formed a column and charged forward cutting their way through the enemy cavalry.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas