• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
"Кладенецът" - предварителна

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
12 Авг 2014 23:34
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
"Кладенецът" - предварителна #94684

Branimer писа: писа:
Ммм, да не ми говориш за "Господарят на Сърпа" от Иво Казар :-)

Иначе легендата е действителна, свободен преразказ на предание от родното село на баща ми - единствено си позволих да добавя, че в кладенеца се спотайва някакво зло, в оригиналния вариант този момент е пропуснат. Но, както Лах отбеляза много точно - това е легенда, не исторически документ.

А, точно. Трябва да си я намеря да я препрочета. Беше... интересно произведение, макар и претъпкано с rule of cool и подобни неща. Мерси че се сети за заглавието и автора.

бтв, аз знам, че е легенда. Ма ми беше интересно, дали ще разберем, какво наистина се е случило, че да се пръкне злото, убийствата събудили ли са го или са го създали... и всъщност може би гледам по твърде фентъзи начин на нещата. Признавам, че не съм наясно с методиката на хоръра - може би ако ги има тия обяснения няма да се вписва в жанра?

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

12 Авг 2014 23:35
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 38
Topic Author
"Кладенецът" - предварителна #94685
Краят на историята е, че нейде в землището на селото има кладенец, на чието дъно се намира златото и това е. Оттам нататък реших да продължа историята и така се заформи "Кладенецът" :-)

Иначе историята на романа беше малко по-различна - там една девойка бе изнасилена по турско и братята й се върнаха, свариха насилника и със сърпове му отрязаха краката, така му правели заклинание и призракът му остава впримчен в капана на къщата. Впоследствие се научи и да прескача до кладенеца и това е 8-)

13 Авг 2014 00:10
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
"Кладенецът" - предварителна #94686
Добре бе защо разказахте финала - аз исках да си я прочета без да знам сюжета , мислех че в темата само предговора ще се обсъжда :mad:

13 Авг 2014 00:11
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
"Кладенецът" - предварителна #94687

Wukong писа: писа:
Добре бе защо разказахте финала - аз исках да си я прочета без да знам сюжета , мислех че в темата само предговора ще се обсъжда :mad:
тва е финала на Господаря на сърпа, не на Кладенецът.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

13 Авг 2014 16:38
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 72
"Кладенецът" - предварителна #94798
За Майкъл, който по принцип е много педантичен и внимаващ в думите си, почвам да се чудя дали пък той не разбира и не използва правилно значението на "правописни грешки" (макар да обвинява 1 друг автор, че не използва думите с тяхното значение) или е бил уморен. Казвам го не заради заяждането, ама посочените от него грешки, ако и да са такива, не са правописни. За всеки случай проверих думата "правопис" в тълковен речник: "Система от правила за писане на думите". В посочените примери сбъркани думи не видях.

Въпреки това смятам, че може абзацът с разказа на момчето да се поправи. Аз също се зачудих като видях "царско съкровище", но после се замислих, че момченцето е на 13 години, историята се развива в днешни дни, така че може би то не прави разлика и ги използва като синоними. Но изречението наистина е странно, може би трябва да се уточни "видели селяните..." или нещо такова, защото така излиза, че турците като видели магарето се полакомили, а после не е ясно кой кого издебнал :-)

Дотук с негативните страни. Историята звучи добре, надявам се и играта да я има :-)

13 Авг 2014 21:00
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 510
"Кладенецът" - предварителна #94830
Да, извинявам се за неточната употреба на думата "правописни". По едно време ми писна и може да се каже, че съм свършил преждевременно. Отвратен съм от прочетеното и се надявам този текст да не попадне на страниците на ПГ в сегашния си вид. Бях доста шокиран.

Не съм изненадан от начина, по който хората на форума възприемат текста. Когато някой знаещ човек се опита да обясни нещо на тукашната аудитория, обявяват го за хейтър и го прогонват. Или се държат хлапашки в стил "говори си, не ми пречиш". Което може и да е супер яко на 12, но след това е просто инфантилно поведение. Надявам се политиката на новите собственици след година-две да допринесе това ужасно положение да се промени, главно с привличането на по-качествена аудитория, но и с образоване на малцинство сегашни посетители, които са податливи на образоване.

Сигурен съм, че сред прочелите текста има достатъчно интелигентни хора, които забелязват океана от грешки, но не си правят труда да ги посочват. Има и такива, които просто не разбират. Има и една трета група хора (тъжно е, че стават все повече, но и неизбежно - dirty deeds done dirt cheap), които консумират всичко посредствено и са способни да примляскват при мисълта, че ще прочетат особено оригинална история за стаено в кладенец древно зло... която е разказана умело от автор с богат арсенал. По техните критерии нищо чудно Бранимир да е точно такъв.

Текстът изобилства от грешки, а аз не съм достатъчно ерудиран, за да определя коя точно каква е. В разговорният език не съм чул някой да казва "пунктуационни грешки", когато има предвид неправилна употреба на препинателни знаци. Но е добре да се употребяват абсолютно точно думите, дори когато само 1% от присъстващите знаят какво точно означават. Признавам, в грешка бях.

Нека първо да спечеля формално, посочвайки две правописни грешки:
1) Да пишеш "й" вместо "ѝ" е правописна грешка.
2) Да пишеш "прочее" вместо "прочие" е правописна грешка.
Станаха две правописни грешки, стига толкова.

Употребата на "прочее" не знам каква точно грешка е. Формално съм прав да я броя за правописна, но вероятно е по-тежко. Българската дума "прочее" не може да се използва в смисъла, в който Бранимир се опитва да я употреби (любопитните могат да проверят какво точно означава и как се използва, после да опитат да обяснят на Бранимир, ако желаят). В този контекст идеално пасва думата "прочие". Това е русизъм и не знам какво точно би правил в речника на Бранимир. Някаква носталгия по социализма?

Това съвсем не са всички грешки в този текст, но не виждам причина някой да седне да ги изброява. Очевидно е, че авторът си харесва текста точно такъв, какъвто е.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

13 Авг 2014 21:28
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 219
"Кладенецът" - предварителна #94831
Аз лично съм любопитен какво толкова страшно ще има в този разказ.Последното нещо,което четох и наистина ми въздейства на психиката е Гробище за домашни любимци.В тази връзка разглеждам То , като по скоро криминален роман отколкото ужаси.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

14 Авг 2014 09:36
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
"Кладенецът" - предварителна #94858

psicho_lg писа: писа:
Аз лично съм любопитен какво толкова страшно ще има в този разказ.Последното нещо,което четох и наистина ми въздейства на психиката е Гробище за домашни любимци.В тази връзка разглеждам То , като по скоро криминален роман отколкото ужаси.

Хм, малко ми е странно, понеже за мен и двете са си доста страховити книги :-) Но то си е до личностен вкус и възприятия, все пак. Колкото до ужаса и хоръра вътре съм се постарал да включа както класически хорър чудовища, така и някои измислени от мен. Надявам се да не подходиш с прекалени очаквания - първо идеята ми беше разказът да е насочен уж към по-млада аудитория, второ няма как да сме добри като Кинг :wink:

Mindcrime писа: писа:
Отвратен съм от прочетеното; океана от грешки; Това съвсем не са всички грешки в този текст, но не виждам причина някой да седне да ги изброява.

Видях, че си пуснал епизоди от твоето произведение - днес по някое време ще се включа там. :geek:

14 Авг 2014 13:28
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 227
"Кладенецът" - предварителна #94885
Ако не е много спойлър, ще има ли възможност да играеш с двете деца едновременно - нещо като Brothers: A Tale of Two Sons?
Или, ако също не е много спойлър, ще гътнат или отвлекат сестричката и момчето ще трябва да я спасява?

14 Авг 2014 13:37
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
"Кладенецът" - предварителна #94888

sycamore_bright писа: писа:
Ако не е много спойлър, ще има ли възможност да играеш с двете деца едновременно - нещо като Brothers: A Tale of Two Sons?
Или, ако също не е много спойлър, ще гътнат или отвлекат сестричката и момчето ще трябва да я спасява?

По първото - не, в случая ще играеш само с момчето. Живот и здраве, замислил съм продължение на историята (което ще бъде реализирано след някоя и друга година, най-вероятно) и там вече ще можеш да избираш с кой от двамата да играеш :-)

По второто - втория вариант :wink:

17 Авг 2014 18:24
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 594
"Кладенецът" - предварителна #94967
Понякога ме изненадвате.
Доста.
В форум за КИ се говори за стъписващи грешки били те стилистични или граматически... според мен най - важното е да нямаш грешни препратки към епизодите, да нямаш сгрешени карти или картинки и най - важното да не правиш кофти салами от епизоди, които водят от една кръчма, до друга кръчма.
Всичко останало не е толкова сложно за дооправяне или за пренебрегване.
Който иска да чете красота на езика да чете Лолита на Набоков ако не на български в оригинал на френски...
МИсля че всички прекрасно съзнават, че всъщност когато четем КИ ги четем повече от колкото за да се откриват някакви нови хоризонти пред нас като в Богат - беден, Цар Плъх Шогун и прочее.
В една КИ се искат богати епизоди, добър сюжет и някакво напрежение...

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

17 Авг 2014 19:10
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
"Кладенецът" - предварителна #94968

Rahvin писа: писа:
В една КИ се искат богати епизоди, добър сюжет и някакво напрежение...

Сигурно не ти е попадала играта на Джордж М. Джордж - Пътят на дракона.

Там цялата игра бива унищожена от пунктуационни и стилистични грешки, като дори на места думите са написани толкова слято, че е невъзможно да прочетеш нещо без да си напънеш мозъка и да схванеш за какво точно иде реч.

1. За да искаш богати епизоди, това означава, че литературата трябва да бъде на добро ниво, а въпросните грешки да бъдат сведени до минимум;
2. За да имаме добър сюжет, то самите изречения трябва да бъдат написани грамотно и да предадат на самият читател някакво внушение, иначе ще се изпадне в поредната престрелка от вида - какво е имал предвид автора;
3. Напрежение се получава, само когато двете точки са изпълнени, защото дори да има някакво съспенсче, една сгрешена дума или едно неточно сравнение може да прати всичко "у лево"

Нормално е да се говори за литературни грешки, тъй като самите книги-игри са вид литература.

Избери своето приключение

17 Авг 2014 20:44
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
"Кладенецът" - предварителна #94971
Значи за пример давам първата книга на Мишо, която самия той оклепал всичко, освен секретарката... както и да е там има всичко готино в но поднесено е направо отчайващо с грешките му и с прочее взаимстванията. Инак смело мога да твърдя, че има други книжки от наши автори като Пари и гангстери на Дж.М.Дж., която бедна откъм много неща ми донесе приятни преживелици въпреки, че като я гледам днес е нескопосана за 31 годишния ми ум, ама за 15-те ми години тогава или дори 13-те си беше супер.
Кладенеца е добро нещо, може да има трески за дялкане което не отричам, но за това е нужен не само един редактор а редколегия. И винаги нашите КИ са страдали от липса на редактори. А не е толкова сложно. Четат трима човек един след друг и всеки чертае в червено на уорда... Никой не иска да е редактор в случая, как да стане принципно. Не че е искал човек да сте му, но бай тъ уей Съединението прави силата, дори сексуалното такова.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

17 Авг 2014 21:48
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 510
"Кладенецът" - предварителна #94972
[offtopic]Rahvin, може ли да ми посочиш темата, в която са изброени грешки и взаимствания в "Изпитанието"?[/offtopic]

Когато бъде пуснат увод, какво да се коментира, освен качеството на текста?

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

17 Авг 2014 23:37
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
"Кладенецът" - предварителна #94974
Грешните епизоди, грешните картинки. Това не е твоя грешка знам, обаче я има и ми разказа играта, докато прочета половината книга за да намеря кое, къде какво. Имаше грешна картинка мисля, но не съм сигурен коя.

Суперагента е заимстван от всеки един шпионски филм като цяло. Не казвам, че след като има десетки като него е допустимо, просто ми направи впечатление.
Всичките загадки сякаш ги беше извадил от особен учебник по - математика за начинаещи, което не беше лошо просто ми се стори особено. Суперагент да го изпитват като първокласник...
Конкретно според мен си заимствал от учебници или други подобни помагала.
Дракона беше усмъртителен, не мога да се сетя откъде си го взел като идея, може би от Перн, но беше убийствено ненужен.
Смятам че може да изброя още ама.... нито е до мен тая книга нито бих имал май смелостта да го сторя отново.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.088 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (522 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 14:37
    • P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • 14 Юли 2025 11:44
    • Бележки от Саракт (77 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 20:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност