• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Поробената принцеса - коментарна

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
10 Дек 2014 02:34
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2373
Topic Author
Поробената принцеса - коментарна #99280
Ревюта и коментари - моля ви да не издавате прекалено много от книгата или задължително да криете издаващите коментари в Spoiler полета.
Иначе споделяйте и дискутирайте на воля - радваме се да чуем вашето мнение!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

16 Дек 2014 22:11
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
Поробената принцеса - коментарна #99567
Дълъг пролог - определено, но се чете леко, май е имало редакторска намеса - в положителен смисъл :-) Обаче умората в мен си казва думата и ще оставя играта за утре. Очертава се интересна. (прочетох някои епизоди)

kiril-ps.itch.io/

17 Дек 2014 01:04
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 797
Поробената принцеса - коментарна #99573
Няма много общо с първоначалния вариант, който беше, но е станало много, много по-добре. Дългият пролог, литературните епизоди и описания, кратките исторически сведения, вариантът с решения да ти се определят началните стойности на оценките, "плаващите кодировки", иновацията "ключ-числа" и планове смея да твърдя, че го правят много добро и сериозно произведение!
Минах го веднъж, но определено ще го преиграя, за да видя всички планове и да ги изпълня!
Адмирации!

17 Дек 2014 21:15
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
Поробената принцеса - коментарна #99602
Минах я от първия път. Стори ми се твърде лесна. Предоставените избори ми бяха прозрачни. Добре, че самият сюжет е по нестандартен за книгите-игри и затова бих казал, че като цяло ми хареса. Надявах се на повече заплетеност, но...може би аз съм твърде опитен играч в КИ, знам ли? :?
Игровата механика е интересна, за пръв път попадам на подобен подход.

kiril-ps.itch.io/

14 Ян 2015 01:07
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 604
Поробената принцеса - коментарна #100214
Само двама човека са коментирали? Да не бъркам темата?

Вчера отворих новия брой на Героя и реших да започна с този разказ, защото се явява продължение. Дългият пролог си беше на място, мисля че такъв подход е добре дошъл в книгите-игри, където се очаква по-малко описателен текст в самото произведение. Историята на принцесата е доста стандартна, но това не пречи да е интересна. Допадна ми това, че определянето на точките става чрез интеракция с читателя, която беше адски хитро реализирана чрез съня. Много добро попадение! В процеса на игра някои от показателите въобще не ми послужиха, но поне се почувствах могъщ, когато получих високи оценки след добрите избори, които направих :-) Схемата с кодовете и плановете ми хареса много. Първоначално ми се стори тежка и още си мисля, че обясненията, както и използваните термини могат да бъдат по-добре измислени, но принципът е много добър. Възможността за различни подходи и планове за бягство придава истинска интерактивност на произведението. Имам известен проблем с основната сюжетна линия. Струва ми се невъзможно някой да дава право на новопостъпила робиня да си избира къде да работи в замъка. Допускам, че някой по-практичен робовладелец би дал право на роба да се изяви там, където има умения и би бил най-полезен, но това всеки ден да си избираш коренно различна месторабота не е сериозно. Първо въпросния роб няма да бъде оптимално полезен, понеже няма да се усъвършенства бързо в определен профил, второ би настанал организационен ад ако всеки роб си избира къде ще ходи както му скимне, трето робовладелеца няма особен интерес да дава права на робите си. Това за жалост е огромен плотхол, но приемам че трябва да се абстрахираме от него за да дадем шанс на играта, която няма как иначе да се получи. С тази уговорка, схемата е много добра. Може би е имало начин как да се използва в някой по-различен сюжет и да пасне перфектно. Изборите бяха логични, проучването на замъка - интересно. Преминах през всички възможни епизоди, въпреки че вече имах сглобен план за бягство. Останах доволен от разказа. Голямата интерактивност и възможностите за изследване, съчетани с приятен литературен стил го нареждат сред по-добрите предложения на Новата вълна.

14 Ян 2015 12:41
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1204
Поробената принцеса - коментарна #100251
Мен пък точно разтегнатия увод/разказ в началото ми беше мъка. Трябваха ми три опита за да се преборя с него и да стигна до играта.
Колкото до робството и това да си избереш работното място... ами мацката до сега е била принцеса бре, това въобще да я караш да работи си е робство, нищо че за повечето хора миенето на съдове или метенето на под е ежедневие.
Тъй като имамх проблем със свободното време избягах от замъка на 6-тия ден (може и на третия да избягаш) та не съм гледал другите варианти и проучвания. Не видях и възможност нещо да ми провали плана за бягство. Предполагам чара на играта е в проучването, но краткия път е оставен като напълно реален избор за играча.
като намеря време ще попрочета и други варианти, а оценки не ползвах никъде.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

16 Ян 2015 01:49
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 512
Поробената принцеса - коментарна #100302
Спасимире, нещо не ти се е получило чувството за хумор. Никой не знае, че е принцеса, защото тя грижливо пази тайната (цяло чудо е, че след Конрад не ѝ се изреждат и по-скромни завоеватели, все пак нали е невероятна красавица). Тя е робиня, а след прислугата има и жени, които отработват дългове и би трябвало да са ниво над нея по отношение на свободни избори и добро отношение. Изобщо, изсмукано от пръстите, вместо да се измислят някакви ситуации, в които чрез правилни избори да получаваш възможност да отидеш, където поискаш.

Игра тук няма. Мотаеш се, правиш избори "наляво или надясно", помагаш на всеки, на когото можеш да помогнеш, той задължително ти се отплаща (поклон към стила на Любо Николов)... Има едни упражнения по аритметика да събираш числа и да пробваш ключове. Там ако се провалиш, играта се чупи, защото не можеш да смяташ.

В целият текст се вижда многократно неуместна употреба на думи и изрази. На героинята ѝ зачисляват стая, някакви стаи са иззидани направо в стените на крепостта, героинята замислено оставя другите жени, прекарва приятен и разтоварващ ден, принцесата за пръв път се намира в приятелска среда, в която няма повелители и подчинени... Това се нарича словоблудство и на някои читатели им се повдига от него.

Още вторият параграф подсказва каква мъка очаква грамотния читател:

Около малък огън в долината... се открояват шест мрачни силуета. Пламъците играят по лицата им, наполовина скрити в дълбоките сенки на пътните им наметала... Петима от пътниците са събрани от съдбата заради копнежа си да проникнат тайно в града... Известен само като капитан Омар, арабинът е ръководел защитата на Кордоба и е единственият, посветен в тайните входове и изходи от нейната цитадела.

Разбирам желанието да се редят красиви думи в изречения, но нека са правилните думи в смислени изречения.
Група хора са наобиколили огън. Няма как силуетите им да се открояват около огъня. За страничен наблюдател някои фигури около огъня са между него и огъня, други са зад или встрани от огъня.
Представихте ли си го? Група хора, насядали около огън. Някои от тях виждаш в лице, други в груб, трети в профил. Не всички те са силуети и за наблюдателя не всички те се открояват.
Не само хората имат силуети, така че доста тромаво още във второто изречение на силуетите им се натрапват лица (разбирам нуждата да се вкара клишето с играещите по лицата пламъци, но не я одобрявам). Вероятно авторът не осъзнава, че ако забиеш пред огъня един меч и хвърлиш отгоре му наметало, това също може да е силует, открояващ се на фона на пламъците. Но няма да има лице.
Колко да са дълбоки тези сенки на наметалата им? Как така пламъците играят по целите им лица, когато лицата им са наполовина скрити?
Петимата не са велики промъквачи, които обожават процеса на тайното промъкване и живеят заради тази тръпка. Копнежът им не е да се промъкнат тайно в града. Всеки от тях копнее за нещо различно, има си цел. Проникването в града е само една стъпка по пътя към тази цел, а копнежът е по постигането на крайната цел.
Арабинът не може да е известен на всички "само като капитан Омар", все пак е имал по-близки хора, нали? Не може да е единственият, който е посветен в тайните входове и изходи от цитаделата. Може да е знаел най-много от всички, може единствен да е знаел абсолютно всички тайни проходи, но не може да е единственият посветен в такава тайна от половин милионен град.
И така-нататък, и така-нататък.

Казаното от Ал Торо за критиката ми към Щурмберг с пълна сила важи и тук.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

16 Ян 2015 09:33
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1204
Поробената принцеса - коментарна #100304
Мишо, рядко ми се получават напоследък* смешките. Обаче за спорта: не си прав за принцесата.
Забележи, аз не казвам, че я познават като принцеса и затова ѝ дават лека работа, казвам, че за нея работата която ѝ дават е все едно робство. Ако позволиш още един опит за хумореска това е като разликата между: „Жена ми има невиждана красота” и „Жена ми има невидима красота”**. Това, че трябва да му се случат на момичето много по-лоши работи, като се има предвид, че се започва с поредица от изнасилвания, които едва ли не я докарват до смърт е друг въпрос.
Струва ми се, че един вариатор: „къде ще ме пратят днес” би бил доста по на място и ще докара поне някаква степен на робство.
За увода споменах, че ме измъчи за шестте места които посетих в играта си бях потресен от панделата където в една естествена пещера има само клетки (до тук добре), ама после се оказва, че въпросните клетки са килии иззидани в стените на пещерата (?!?), миризмата от дена клетка някак си успява да се задържи само в нея и други такива алогизми. Преди време попитах един автор на космическа сага: Защо никъде в целия му роман развавиш се в космоса няма „липса на гравитация”. Отговори ми, че така е устроен света, гравитацията е удобство от което няма нужда да се лишаваме само защото сме в космоса...

Отплеснах се.

*а и не само напоследък
**по добре да не му беше позволявал

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

16 Ян 2015 12:35
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Поробената принцеса - коментарна #100316
Спасимире, за нея и за безпристрастния наблюдател нейното положение си е робство и преди да се стигне до възлагане на работа. Изборът пред нея е прост - или работи, или умира. Не е като да ѝ се молят да се стегне и да се мотивира да посвърши нещо, защото е тяхната единствена надежда. Ако ги издразни, теглят ѝ ножа и вземат следващата.

Положението на принцесата е въпрос на гледна точка, точно както и моят прочит на ПГ3.
Мога да кажа, че изданието е на отлично ниво, а книгите-игри в него са на доста добро ниво, като се има предвид, че са писани от хора без опит, в свободното им време, което не е много, после също така са били редактирани от хора, на които това не им е било професионално задължение. От такава гледна точка ПГ3 би изглеждал страхотен, просто защото бие доста от старите издания, които са правени от опитни издатели и т.н.

Принцесата също би могла да си представи, че да ѝ се дава работа в различни части на замъка е страхотна възможност да научи достатъчно, за да планира и осъществи бягство. Другата възможност е да я държат в една стая завързана, от време на време да идва някой да я обладава, когато е на зор. Тогава би била обречена и би полудяла. Така че да ѝ дават домакинска работа е страхотна възможност.

Ако целта е да стане игра, можеше да се вкара един показател за манипулативност на принцесата и тя да може от време на време да променя работното си място, влияейки на избора на бабата. Може да е арабска магия, може да е социално умение, което се проявява в разговор. Може да се налага да се сприятелява с по-влиятелни прислужници и вечер или рано сутрин да моли някоя от тях да я вземе със себе си там където работи. При всички случаи си отнема време да се измисли и вкара уместно в историята. Но би придало някаква игра на произведението.

Вариант е бабата да е била фен на ротациите и е искала всичките ѝ прислужнички да могат да играят еднакво добре на всяка позиция, поради което ги е въртяла непрекъснато, за да не улегнат. В тон със съвременните изрази от списания като Космополитен, които авторът често използва, може да се каже, че бабата е искала да поддържа адаптивността на прислужничките към нови задължения на висота. Може да е била привърженик на теорията, че началният период е важен и в него новоназначеният служител е крехък, и за да се аклиматизира по-добре новата прислужничка е добре да ѝ се дадат някои екстравагантни привилегии. И т.н.

С малко напъване, можеше да се измисли по-добра история за това защо бабата спасява живота на принцесата. Ако авторът ни убеди, че бабата е приела принцесата за своя дъщеря, това би оправдало възможността принцесата да започне да си избира къде да ходи. Още по-хубаво би било в първите дни принцесата да бъде пратена на всяка от локациите по веднъж, през това време да има някакви отношения с бабата и колкото по-добре се представи пред бабата, толкова повече възможност да има след началния период да си избира къде да ходи.

Но ми се струва, че авторът не е от тези, дето ги влече да правят игра; той иска да разказва истории.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

16 Ян 2015 16:41
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 72
Поробената принцеса - коментарна #100318

Mindcrime писа: писа:
Вариант е бабата да е била фен на ротациите и е искала всичките ѝ прислужнички да могат да играят еднакво добре на всяка позиция, поради което ги е въртяла непрекъснато, за да не улегнат. В тон със съвременните изрази от списания като Космополитен, които авторът често използва, може да се каже, че бабата е искала да поддържа адаптивността на прислужничките към нови задължения на висота. Може да е била привърженик на теорията, че началният период е важен и в него новоназначеният служител е крехък, и за да се аклиматизира по-добре новата прислужничка е добре да ѝ се дадат някои екстравагантни привилегии. И т.н.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Това да не е била пра-пра...прабабата на Брендън Роджърс (или на Алекс Фергюсън)? :silly:

16 Ян 2015 17:49
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 221
Поробената принцеса - коментарна #100320
[offtopic]Тва е пра пра бабата на мениджъра на Яфисо ;)
ПС. Мисля че Майкъл просто дава пример[/offtopic]

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

27 Ян 2015 19:10
titi_2001
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Поробената принцеса - коментарна #100823
Най-добрата книга в ПИ3!Много ми хареса и самата биография на принцесата,и всичко!

Аз лично се измъкнах като всички жени взеха ножовете,сприятелих се с Пиер и му ЗАБИХ НОЖ В ГЪРБА :D!Буквално!Иначе старецът в затвора ми е слабост и вторият ми план беше неговият.От първия път се сприятелих и с грозната и третият път освободих и нея,и мен :D Имам един въпрос-Щом тя има роднини,които докарват продукти,защо не е избягала досега?На кой ще и липсва?

"Въображението е по-важно от знанието."-Алберт Айнщайн

11 Фев 2015 21:29
PeterVale
Автор
Автор
Скрий Още
Поробената принцеса - коментарна #101504
Обявявам "словоблудство" за дума на седмицата и ще си я разпечатам на плакат в офиса. Най-сериозно.

Иронично е, че точно такива словоизлияния ме дразнят в стила на други писатели, но аз не успявам да си наложа същата дисциплина. :-) Надявам се сюжета да се е получил, а за следващата ще гоня по-реалистичен и непредопределен стил на игра.

Благодаря за отзивите и критиката. :-)

Някой откри ли секретните епизоди?

==========
Питър Вейл
Съавтор на "Поробената принцеса" & "Зарево над Кордоба"

12 Фев 2015 09:58
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Поробената принцеса - коментарна #101512
Ако наистина искаш да разказваш добре истории, трябва да изчистиш стила си от подобни изрази:

Иронично е, че точно такива словоизлияния ме дразнят в стила на други писатели, но аз не успявам да си наложа същата дисциплина. :-) Надявам се сюжета да се е получил, а за следващата ще гоня по-реалистичен и непредопределен стил на игра.

Какво казваш в първото изречение? То се разбира какво си искал да кажеш, но какво се е получило, ако се анализира изречението и се потърси логиката?
Във второто изречение какво означава "по-реалистичен стил на игра"? Кое му е нереалистичното на стила на игра в "Поробената принцеса"? Какво означава "предопределен стил на игра"? Кое му е предопределеното? Можеш да се мотаеш из замъка и да съставиш няколко плана за бягство, можеш да реализираш още първия. Има свобода за играча, друг е въпроса дали това е игра.
Ако си съгласен с критиката, че една робиня не може да получи такава свобода на движение в замъка, как се надяваш "сюжета да се е получил"? То това е цялата история - едно момиче напуска сигурността на бащината крепост, отвличат я, тя успява да избяга.

Възможно е да боравиш добре с изразните средства, слагайки усмивка след благодарността. Аз го приемам за иронично намигване от типа "говорете си, не ми пречите".

Hater

12 Фев 2015 21:06
PeterVale
Автор
Автор
Скрий Още
Поробената принцеса - коментарна #101567
А, Mindcrime, че човек не може ли да се усмихва не-иронично? Аз наистина уважавам твоята критика, ти си човек с вкус, талант и опит.

Под "предопределен стил" имах предвид по-скоро предсказуем стил. Ясно е, че читателя има избор, просто той може би не винаги е интересен или забавен. Любопитно ми е, как преценяваш доколко едно произведение е игра? Какви са твоите лични критерии?

Що се отнася до избора на работно място, не бих дал на читателя да направи избор, който е извън контрола на героя, т.е. "къде ще ме пратят" (а ла Вилорп) ми нарушава чувството за реализъм. Направо да питам читателя "портата на замъка залостена ли е, или е широко отворена?" и да си ходим.

Със сигурност пропуснах добра възможност да развия бабата като персонаж и да опиша ситуацията по-реалистично. Но това, че на нова робиня/слугиня евентуално не биха и дали да си избира работното място за деня, честно казано, не ми е най-важната дупка за запълване. Къде по-страшни грешки и пропуски имам :-)

==========
Питър Вейл
Съавтор на "Поробената принцеса" & "Зарево над Кордоба"

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.083 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• 52. Софийски международен панаир на книгата 2025 (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Etom
    • Yesterday 17:10
    • Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) (38 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Radko
    • Yesterday 05:50
    • "Връх на стрела", из „Полетът на гарвана... (18 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Radko
    • 05 Дек 2025 13:28

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност