• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers)

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
19 Дек 2015 18:33
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #110988
Прочетох и Вълчата дупка. Проблемът с озаптяването на върколаци, които избесняват при пълнолуние, присъства в множество филми (веднага се сещам за "Американски върколак в Лондон" и "Вълк" с Джак Никълсън) и опитът за пресъздаване на тежката върколашка съдба в книга-игра ми се видя доста свеж. Схемата е разчупена и се изразява в експлорация за акумулиране на различни предмети, чрез които в последствие да се построят най-удачните барикади, които да задържат съвестния върколак заключен и гладен. Системата, според мен, работи много добре. Въпросните предмети и материали се откриват на логични места, комбинациите помежду им са очаквани. При строежът на укрепленията добро впечатление ми направи погледът върху детайлите - например ако сте укрепили и прозореца и вратата, то се взимат само точките на по-слабото укрепление, защото върколакът няма защо да бяга едновременно и през двете места. Балансът при точкуването също ми се видя добър. При първо разиграване бях събрал 54 точки, което се оказа приличен резултат и доведе до един от по-радостните за ликантропа финали. Литературата е на добро ниво, с някои много добри описания на околните пейзажи. Това което ми липсваше беше дълбочината на героите. Струва ми се, че е можело да се наблегне малко повече на историята на главния герой и върколашките му терзания. В обобщение - много приятна книга-игра, която бих препоръчал на всеки почитател на "жанра" :-)

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Дек 2015 18:55
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Topic Author
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #110989
За "зъби" аз с настървение ще чакам продължение. Много бих искал за разбера как се е стигнало дотук, един вид да науча малко предистория на събитията. Дами ще има ново приключения придружена със отключващи спомени, или прелюдия на досегашните събития на мен ми е все едно. Апелирам към Стефан за поне още един такъв разказ . Може дори да стане цяла поредица Зъби, все едно нови хроники на Валенс.

Истината ще те направи свободен

20 Дек 2015 10:47
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 40
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #110997

George-AL писа: писа:
За "зъби" аз с настървение ще чакам продължение. Много бих искал за разбера как се е стигнало дотук, един вид да науча малко предистория на събитията. Дами ще има ново приключения придружена със отключващи спомени, или прелюдия на досегашните събития на мен ми е все едно. Апелирам към Стефан за поне още един такъв разказ . Може дори да стане цяла поредица Зъби, все едно нови хроники на Валенс.

Евентуалната предистория ще се казва "Млечни зъби", а продължението - "Без зъби", за да не бягам от името на оригинала. :-)

Сега сериозно, втори разказ за Елия определено е сред приоритетите ми за 2016.

Очаквайте по Коледа Little Book of Darkness, малка книжка с големи истории!

20 Дек 2015 14:01
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #111000
Супер просто. А може и като При Лукас - Зъби -1, Зъби-2, Зъби-3-, Зъби - 0/предисторията/. Той и Блонд си номерираше хрониките. :grin: Но не искам да те ограничавам със заглавието, важното е да има продължение.
иначе нещо весело от мен - като четох историята си пуснах на лаптопа beyond me на After forever и пуснах да върви клипчето от подземен Свят.... създава страшно настроение.
Много ми се иска наистина да има предистория - Цели 13 година са много. 1 година как да е, ама 13....пък и е хубаво да научим повечко за свещеника и графа, които бяха обвити в голяма мъгла в този разказ.
Разбира се има вариант Вампирката да тръгне по следите на изгубеното си минало и да открива късчета спомени. Това също би било интересно.
Освен това ми се ще и на мен в един друг разказ жаждата рязко да нараства с всяка единица време която си пропилял/а. Иска ми се също като видиш кръв дори само някой да се е порязал, лесно да ти се възбужда жаждата - по достоверно ще е.

20 Дек 2015 17:50
titi_2001
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #111007

logus писа: писа:

Евентуалната предистория ще се казва "Млечни зъби", а продължението - "Без зъби", за да не бягам от името на оригинала. :-)

Обаче кое ще бъде първо? Аз лично предпочитам продължение, в което се появяват проблясъци от предишния живот - нещо като спомняне.

"Въображението е по-важно от знанието."-Алберт Айнщайн

20 Дек 2015 20:21
kinez
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 17
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #111011
Хареса ми сборника. Една идея по - малко( както казваше Петър Василев - Петела) от ПГ 3, но е достатъчно добър. Въобще продукта ПГ е най-доброто на пазара.
Най- малко ми хареса първият разказ "Зъби". Донякъде поради факта, че темата не е моята чаша бърбън. Механиката на играта малко ми наподобяваше на "Щурмберг" с използването на фактора "време" и на ключовите думи, но "Щурмберг" е много по-добър. Видя ми се лесна играта. От първото минаване я приключих с жажда 1.
Фаворитът ми е втория разказ "Убежището". Актуална постапокалиптична тематика.Браво на Радослав Апостолов и за литературата и за играта. Очаквам с нетърпение да видя нови неща от този автор.Dобре развита история с явно множество различни епилога. Тези дни ще я преиграя пак. При първо минаване завърших с 11т. и "епилог:военен".
Готин е и третият сборник. Слави Ганев ми беше единственият познат автор от страхотният превод на "Дракула". Щеще ми се да е по-дълъг, ама... Добра литература, от към игра има още какво да се желае. Липсваше ми оценка за играта....

20 Дек 2015 20:43
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #111012

titi_2001 писа: писа:

logus писа: писа:

Обаче кое ще бъде първо? Аз лично предпочитам продължение, в което се появяват проблясъци от предишния живот - нещо като спомняне.

няма лошо и да е така. Въпросът е да опознаем поне-малко светът около Елия, а мотивацията на героинята да се осмисли. Иначе би било хубаво да има отделни проблясъци, например среща мъж, за които е сигурна че познава, но не знае откъде и после - леки проблясъци - например че е виждала този мъж в голяма къща. 8-) Същевременно жаждата се усилва, докато не пие спомените се връщат по-бързо, но като не пие губи издръжливост или качества. :hi:

Определено считам че във втория разказ трябва да се наблегне на времето и жаждата.

20 Дек 2015 22:00
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #111020
Мнението ми за сборника е следното - втория най-добър сборник досега след епичния за мен втори брой в който нямаше слаба книига и беше със 100 страници по обемна от останалите, вкл. и четворката която се оказа, че е на второ място по обем. За тройката смятам да се разгранича от мненията, че е най-добрата - като изключим Щурмберг другите две книги не бяха нищо особено нито като текст нито като комплексна система различна от налучкване. Книгата за принцесата от Кордоба дори още не съм я прочел цялата.
Но да се върнем на четворката - корицата е доста добра, лоша дума не мога да кажа за нея - стои достойно на рафта с книгите ми. Хареса ми, че има илюстрации на всички книги вътре и то по няколко не като в тройката където имаше само на Щурмберг и то 2-3 мънички. Книгите игри са с приличен обем, развнопоставени без симтома - две обемни и една малка тип разказ за запълване на пространство

Конкретно за книгите-игри
Зъби - историята ми хареса, четох с интерес и се изненадах на няколко места, атмосферата е приятна без да е тинейджърска или наивна. И аз не разбрах каква е мотивацията и историята на някои от основните персонажи но пак беше дадена достатъчна информация за да стартираш. Геймплея се върти комбинирано между ползване на точки и умения разпределени от играча и предмети в дадени енкаунтъри тип РПГ игра и разследване и експлорване резултата от които се проявява в края на играта. Тази комбинация ми харесва определено. Историята е линейна разбира се но възможностите да преиграваш и разследваш по различен начин дават интерактивнто в книгата и позволяват препрочитане. Баланса не мога да го преценя - струва ми за момента, че не е перфектен но определено няма нито счупени умения нито ситуации които нямат минаване от раз ако не си изпълнил точно определено зададено условие.

Убежището - доста депресиращ разказ, с перфектна атмосфера - като цяло целия сборник изпъква с литература извън клишето на досегашните тематики. Това, че няма реален хепи енд и, че има различни краища е добра идея и си пасва с атмосферата. Самия геймплей разчита на разговори и действия с последствия и е комбиниран със стратегически икономически елемент с купуването и разпределяня на припасите и екипировката. Това което най-ми хареса точно в този разказ е, че се вземат тежки, зрели решения с последствия. Решенията ти имат тежест в контекста на тази книга. Текста отделя достатъчно внимание да ти представи основните персонажи за да ти пука за тях какво ще им случи . Това категорично е най-НЕдетската книга -игра която съм чел досега пък май е единствената която успешн представя сървайвъл и пост апокалиптика тип Фолаут или Сталкер. Да има някакви технически недомислици за които може да се хванеш ако издребнееш но те са бял кахър - не са в центъра на внушението. Прочее тенденцията действието на все повече книги-игри да се развива в български сетинг мога само да го адмирирам.

Вълча дупка - смятам, че тази книга има най-добрия текст чисто стилово, макар, че сюжета е клише и нито има изненадата от Зъби нито тежката атмосфера на Убежището. Описанията обаче , контраста между това което ще става с главния герой и мирното обикаляне из града - много добро. За щастие геймплея е обвързан точно с тези описания тъй като разчита на изследвания и разговори от които набираш предмети след което следва стратегическа част тип куест с комбиниране и създаване на предмети за време. Има различни варианти за експлорване и използване на предметите и това създава различни варианти за преиграване. А експлорването в тази книга не омръзва. Хареса ми, че изборите ти често са с последствия и някой път може да се окаже по-добре да постъпваш като гад за да не стане по-лошо в последствие.

Изобщо целия сборник се отличава с качествена атмосфера и стойностни текстове, бягане от досегашните клишета на книгите игри и комбинирани системи за игра даващи възможност за различно преиграване.

22 Дек 2015 12:17
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #111053
bigboxgamers.com/prizvanie-geroi-4-review/

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

25 Дек 2015 18:56
sarutobu's Avatar
sarutobu
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 14
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #111127
Ето и моите впечатления от новото призвание. Държейки книгата в ръка определено се радвам на дизайнерското оформление. Единствено когато гледам корицата имам желанието да я завъртя на обратно, за да разгледам по-добре героинята :-) Това е второто издание с тъмни теми и визия, чудя се дали следващото ще продължи в тази посока или ще търси разнообразие.

Откъм съдържание, всички разкази много ми харесаха, за мен това е най-доброто издание досега. Усеща се и по-високо ниво на литературата, което е нещо което аз ценя в новата вълна. "Вълча дупка" ми допадна най-много в това отношение, с описателните терзания на главния герой. Спрямо всички други разкази където има фактор време, може би в този времето се усещаше като нещо наистина пресиращо. В "Зъби" главната героиня беше много симпатична, и определено има поле за развитие в едно продължение. Не ми допадна само как веднага се втурва да изпълнява дадената задача, все едно 13 години в тъмница са били нищо. Нямах усещането че трябва да е задължена към тези които са я хванали, затова интродукцията ми се стори слаба. "Убежището" пък ме впечатли с цялостното усещане за реализъм на ниво SciFi. Браво на автора за труда върху психологическия елемент.

25 Дек 2015 21:59
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 487
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #111128
Стига с това "високо ниво на литературата", че се чудя дали изобщо сте чели качествена литература.
Може историята да ви е интересна, изборите да са ви интересни, ама литературата... не правите разлика между качествена кухня и Макдоналдс.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

25 Дек 2015 22:54
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #111129
Точния цитат е "по-високо ниво на литературата", тоест сравнява се с предишно ниво конкретно на книгите игри като променлива не като константа.

Аз също съм коментирал всичко в сравнение само със стари книги-игри .

26 Дек 2015 01:55
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 487
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #111130
Как може да се сравнява този сборник със старите книги-игри като цяло? С моето "Изпитание" или със "Замъкът на таласъмите" на Любо? Или с какво?
Добра литература в този сборник няма как да има. То при професионалните български писатели е мъка...

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

26 Дек 2015 09:07
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #111132
Сравнява се каквото има - не е ОК но е напредък от тоталното зле което витаеше в старата вълна.

26 Дек 2015 10:42
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 55
Ревюта, рецензии на ПГ4 (spoilers) #111133
Много ми хареса сборникът. Според мен и трите истории са много добри, а това, че са толкова различни е определено предимство. Намерих няколко дребни недоглеждания, за които ще спомена по-нататък, но като цяло си личи, че сборникът е минал през достатъчно хора, за да се изчисти максимално и като качество на текста и като система на игра. Беше ми забавно да го чета и с интерес минах по различните разклонения. Хубаво е, че и трите игри дават възможност за по няколко преигравания с различни събития и финали.

За "Зъби" и "Убежището" ще пиша в съответните им теми, но не видях такава за "Вълча дупка", така че да се изкажа тук. Харесаха ми атмосферата и стилът на автора. Хумористичният елемент и добавянето на
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
таласъмите
беше добро попадение. Друго сполучливо според мен хрумване беше комбинирането на предмети, за да се получи нов, при което обаче може да загубиш нещо, което да ти потрябва по-късно. Също така винаги съм ценяла включването на предмети, които са многофункционални, а не на много специфични такива, които вършат работа само в конкретна ситуация и я ти потрябват, я не (както е с повечето в "Герои" на Ерик Берт). Например
топчето,
което при намирането ми се стори неизползваемо, може да се приложи към поне две ситуации.

Накрая нещо, което вероятно е строго субективно, но всъщност ми провали първото изиграваване.
Отначало си мислех, че ще имам проблем с времето и за да се презастраховам, тръгнах към селото веднага, след като намерих картата. Логиката ми беше, че щом така и така ще се барикадирам в къщата, бих могла да разгледам по-подробно всички стаи и двора, след като се върна. Вероятно механиката на играта е попречила за включването на такъв вариант, но чисто логически нямаше как да предположа, че след връщането се минава директно на барикадите. След това в самото село явно направих няколко погрешни избора, защото изведнъж стигнах до съобщението, че денят преваля и трябва да се връщам, а по моята игра бяха минали само три часа. Разбира се, нямах почти никакви материали за барикади и затова започнах отначало. Вторият път се разтакавах из цялата къща, след това в селото също не бързах, ходих до пещерите и дори си развалих велосипеда. Въпреки това накрая пак ми останаха над три часа, след като си приключих с барикадите (не зазидах прозореца). Като цяло страхът, че може да ми свърши времето, с който започнах да играя, се оказа силно преувеличен.

Накрая да добавя една грешка, която е много дребна, но все пак: според дневника "анестетикът" води до "замаян", а "ракията" води до "упоен", докато в текста е обратното.

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.071 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (23 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • Today 14:04
    • Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg