• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Зъби - коментарна

Зъби - коментарна

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
18 Дек 2015 08:10
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Topic Author
Зъби - коментарна #110934

Ревюта и коментари - моля ви да не издавате прекалено много от книгата или задължително да криете издаващите коментари в Spoiler полета.
Иначе споделяйте и дискутирайте на воля - радваме се да чуем вашето мнение!

knigi-igri.bg/shop/

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

18 Дек 2015 14:27
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Topic Author
Зъби - коментарна #110943
Много добра книга-игра, и моите мисли по въпроса:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Завърших я след около 3 провала. Не мога да кажа, че е трудна, но въпреки това има предизвикателство.
Сюжетът е интересен и държи в напрежение играещия чак до епилога. Нямам никакви забележки по литературната част. Мистерията е добре представена, като атмосферата на сетинга е мрачна по един приятен начин.
Играта като структура през цялото време ми напомняше за Щурмберг, особено накрая. Не че това е лошо, но някак си знаех какво ще иска Авторът от играча.
Изборите – интересни са, даже бих казал някои от тях трудни. Вложена е мисъл и логика. Веднъж или два пъти се провалих, защото не бях достатъчно прозорлив. Ядосах се на себе си и си казах „Едно на нула за автора“ :evil: 
Не се усетих, че жената в кръчмата е ловец на чудовища и с целия си акъл взех, че седнах до нея.
А пък втория път, като я срещнах, тръгнах да бягам и тя ме простреля в гърба.

Главната героиня – не можах да разбера дали заради нейна амнезия (не разбрах дали всъщност има амнезия) или нещо друго, не е представена достатъчно подробно на читателя. Нейните мотиви (изобщо каква е тя), остават мъгляви до края, но може би така е по-добре. Иначе второстепенните герои са добре представени и убедителни.
Дневникът на играта е достатъчно богат и разнообразен, което допринася за удоволствието. Не забелязах графа „Време“, което най-вероятно е техническа грешка.
Много ми хареса задачата с илюстрацията накрая, тя внася неочаквано разнообразие в играта.
Най-големият минус за мен е корицата. Не мога да приема, че някой ще скочи от скали по този начин, освен ако не иска да прави атракция. В произведението не забелязах такива мотиви.

В заключение мога да кажа, че Зъби е завладяваща книга-игра, която си заслужава всяка една минута от времето Ви.

knigi-igri.bg/shop/

18 Дек 2015 18:57
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Зъби - коментарна #110951
Ревюто на Мери:

Прочетох Зъби. Макар като участник в сборника да имах достъп до нередактираните текстове, поради недостиг на време, не успях да се включа в редакцията на разказите на колегите и сега като готованец прочетох направо финалния полиран продукт :mrgreen: Торо се оплакваше, че от години е лишен от тази привилегия и тук е моментът да изкажа признателността си към неговата саможертва :mrgreen:
Та за Зъби - много ми хареса текстът. Стилът е приятен, лесночетим, с богати описания. Диалозите - интересни и звучащи реалистично. Често ми се е случвало да чета книги-игри с нежелание, само и само за да съм запознат с новостите в сферата, при което съм се молил финалният епизод да дойде по-скоро. Тук се чувствах по обратния начин - не усещах как минава времето и с удоволствие провеждах разследването си. Интригата в историята е налице и държи вниманието на читателя от начало до край. Единствено мотивацията на вампирката ми се струва странна. Измъчвана (или "лекувана") в килия в продължение на 13 години, решава алтруистично да се втурне да помага на доскорошните си "лечители". Или това е най-добрият вампир, който светът е познавал или е можело да се измисли някое оправдание защо е задължена да помага. Изборите бяха логични, но може би малко по-очевидни от необходимото - завърших играта с 1 точка за жажда. Все пак е казано, че точкуването се прави на база този показател, а ако пиеш кръвта на този и онзи, логично е да очакваш, че жаждата ще расте. Показателят "време" е на място в такова приключение, понеже създава напрежение, отчитайки намаляващото време за успешна мисия. Според мен трябваше да присъства през цялата игра, а не само в увода. Относно уменията - при моето преиграване някои от показателите се ползваха често, други (като Издържливост) нито веднъж, но допускам, че в друго преиграване може нещата да се разменят.
Като цяло - много приятно приключение, което прочетох с удоволствие и вероятно отново ще прочета!

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

20 Дек 2015 14:37
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Зъби - коментарна #111001
благодаря за темата. И трите разказа в сборника за много хубави, но този е най- хубавият, и както вече казах -чакам продължение. Езикът е лек, действието - бързо. Мотивацията на вампирката и на мен ми се видя малко странна, но приемам първо, че е "тийнейджърка" и второ че все още е под влиянието на методите с които е "работил" свещеника върху нея. Това което не ми хареса - почти не усетих жажда, а изгубих доста време- Честно казано и аз мисля, че времето трябваше да го има през цялата игра, както например беше в Индианските книги на Джорд М.Джордж или Майкъл Майндкрайм. Иска ми се в следващия разказ жаждата да се чувства доста по-силно с нарастване на времето. Хареса ми магазинчето на вещицата, няма да издавам какво продаваше. Някои показатели - като
чар ми се видяха напълно ненужни,
докато
рефлексите, скока и сръхсетивата
ги използвах често.
Много искам да разбера какво се е случило през тези 13 години в близката околност и как е живяла вампирката преди да стане вампирка, както и кой я е "заразил" - предполага се да има поне още един вампир наблизо-
Ще бъде интересно също, ако тази вампирка стане ловец на Вампири като Блейд или ако реши да тръгне да търси миналото си. :hi:

аз се издъних един единствен път -
също седнах до жената -ловец
. завърших с едно пиене на кръв-
За мен обаче илюстрацията
с огледалото е една от най-големите грешки. Всеки знае, че вампирите нямат сенки, а като застанат до огледало нямат образ, затова никога не застават до огледало. Единствената причина да избера правилната причина бе чашата
- и пак нацелвах.
Казвам си дано да не е крайната фигура, че нейната сянка не се вижда, от другите две, пък и е най-далече от огледалото...пък то било баронесата.
Познах, почти случайно
само заради чашата,
, но логиката ми бяга и сега.

Истината ще те направи свободен

20 Дек 2015 21:10
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Зъби - коментарна #111013
Опитах се да я изиграя но бързо бях приземен от две неща
1. Това е поредната игра в която не може да се играе само с приказки и промъкване и когато дойдоха задължителните проверки на бойни стойности увиснах.
2. Нищо в текста не намекваше за идеята, че края на играта ще се решава от народен съд и тъй като не бях експлорвал щом научих основната следа нямах доказателства и нямах никаква идея, че жаждата е не само за точки а и анти-доказателство.

20 Дек 2015 21:21
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Зъби - коментарна #111015
на мен пък ми хареса, че жаждата е антидоказателство. Но не ми хареса че твърде лесно се отърваваш от тая пуста жажда, очаквах че с времето тя става по-силна, както в Хлапето се издига, Хлапето не можеше да живее без дрога и пиячка от един момент . ИСках на вампирката да й е по-трудно да остане човек. А тази нейна противничка много лесно се даде .Срам!
И отеца би бе един - особен.
13 годи :twisted: ни оковава вампир, после го пуска на свобода за спаси любимото си чадо, а накрая се съюзи с вампира за да трепе дъщерята на графа...
.мотивацията му бе на по-ниско ниво и от това на Елия. За Елия все пак приемам че е под ефекта на разни стимуланти, бутани й от свещеника, ами отчето? Стефан да поработи върху мотивацията на героите, желателно чрез изясняване на историята.
ИНаче ми хареса, че действието е много бързо и че нямаш ограничение в каква посока да се движиш.

20 Дек 2015 22:13
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Зъби - коментарна #111021
Нямам проблем че е антидоказателство, добра идея е -макар, че още като видиш точкуването ти става ясно че има нещо гнило. Има си риск-награда в този показател. просто не е толкова фокус - очаквах например, че като порежа с меч противник ще се прецакам и ще има задължителна жажда точка а то нямаше никакво значение.

Иначе е напълно реално да изпиеш цялата възможна кръв в играта като антидоказателство и да победиш стига да си изследвал качествено след което имаш два варианта за успех - последствие от ибзор или тестване на умение което дори на 1 (почти минимална стойност ) има възможен шанс за успех а при средна стойност е почти гарантиран успех. Това прочее е добър подход - избор ->пред умение->пред шанс.

26 Дек 2015 11:03
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 55
Зъби - коментарна #111135
Изключително приятна книжка и като история, и като игра. Най-много от трите ми напомни добрите книги игри, които съм чела преди години. В механиката на игра имаше най-малко нововъведения, но за мен това е плюс. Променливата време по принцип не я харесвам, защото се използва твърде често и ми накъсва четенето, затова на мен ми хареса, че не продължава през цялата история. На първо прочитане ме убиха веднъж, защото
обърнах гръб на жената ловец и тя ме застреля с арбалета,
но иначе лесно я минах успешно. Нямах проблем с жаждата, само на едно място беше наложително да действам и затова завърших с една точка. Като цяло в доста от ситуациите правилният избор беше логичен, но имаше и изненадващи моменти. С удоволствие бих прочела продължение (или предистория) за Елия, за да науча повече за нея.

Да се оплача, че аз съм поредният човек, който е озадачен от момента с картинката.
Принципно идеята е много добра, но логиката ми се изплъзна. Между другото въпреки това познах - избрах правилната жена само защото не отрих никаква разлика между другите две. Ще се радвам екипът да сподели защо наистина това е отговорът. Обяснението със сенките е малко мътно, защото за мен и трите жени имат сенки. В огледалото пък се вижда само лицето на мъжа т.е. нито една от жените. Предполагам, че е нещо с ръката и чашата, но пак не ми е съвсем ясно.

Накрая да спомена едно дребно разминаване - в началото Елия получи осем жълтици, а в текста по-нататък поне на две места се казва, че е получила десет. Не че не се оправих и с толкова де, но специално се върнах да проверя дали не съм объркала нещо.

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl

26 Дек 2015 11:20
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Зъби - коментарна #111136
Краси,
Жената няма отражение в огледалото.

26 Дек 2015 11:29
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 55
Зъби - коментарна #111138
Благодаря :-)
Обаче и другите две жени нямат. Сега пак гледам картинката и се опитвам да си представя под какъв ъгъл точно е поставено огледалото, за да се вижда главата на мъжа. Честно казано перспективата ми е малко объркана, но предполагам, че това е мой субективен проблем.

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl

26 Дек 2015 12:16
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Зъби - коментарна #111139
Перспективата определено е сбъркана. Иначе за другите две жени просто няма място.

27 Дек 2015 12:59
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Зъби - коментарна #111152
освен че
няма отражение има сянка - немислимо нещо, за вампир, когато е до огледало. А на баронесата, не й се вижда сянката, защото я поглъща сянката, на другите. Ако не внимаваш, че чашата е до нея и главата на барона/който почти не се вижда/ няма да се сетиш, че тя е главното действащо лице
.
А
в огледалото не се вижда нищо освен малко от главата на барона
.

28 Дек 2015 08:21
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 487
Зъби - коментарна #111195
Като участник в журито за ПГ4, пуснах до Торо мнение за всеки от разказите. За "Зъби"съм писал на 29 май. Сега като го чета и сравнявам забележките си с крайната версия, оставам с лошото усещане, че съм си загубил и малкото време, което отделих тогава.

Първите ми три забележки не са взети под внимание. Приемам го нормално, субективни са (например това, че епизод 25 е излишен и трябва да се слее с 1). Но първата ми забележка към логика на избора, както и към подбора на думи, просто е пренебрегната:

Още първият избор на 25 е ужасен. Ако взема риза, която позволява с разхлабване на връзките да покажа бюст, печеля обаяние (не е точна думата, показаният бюст понякога печели точно обратното). Ако към това взема и плътен жакет, изведнъж не печеля обаяние. Каква е логиката? Ако искам да прелъстя някого, не мога да сваля жакета, точно както бих развързала връзките?

Получавам 8 жълтици, но по-късно при билкарката си мисля, че са 10. В една книга-игра оразмеряването е важно. Когато видя грешка в системата, започвам да се съмнявам, че си губя времето. В крайна сметка, ще стигна до някаква проверка и ако тя е объркана, всичко ще е напразно.

Много ясно е казано, че пръстенът на билкарката увеличава силата и ловкостта. Писал съм в забележките си:

"Разпредели по свое усмотрение 2 точки между Дарбите си.“ Казано ми е, че ще увеличи точно две мои качества, значи би трябвало да вдигна тях двете с по 1 точка. Вместо това може да си увелича Издръжливостта с 2, ако искам.

Вярвам, че забележката ми е била правилна. Пренебрегната е (или пропусната, все едно - загубил съм си времето, а полза за произведението никаква).

На епизод 50 не получавам указание да намаля парите си с една жълтица. Какво пише в литературния текст е друга работа. В текста пише, че пръстена увеличава силата и ловкостта ми, но не ги увеличавам само защото съм го прочел.

След като убивам билкарката, авторът ми натрапва да се махна от тъмната част на града, понеже нямало смисъл да се мотая там с трупа, оставен зад гърба ми. Абсурдна логика. Набих се в тъмната част на града, защото си мислех, че може да стане интересно. И стана интересно - намерих едно интересно място, открих пари и предмет там. Защо да не продължа?

Писал съм:

Скалъпва някаква логика, която ме дразни. Например, слугинчетата ивзведнъж я приемат за тяхна,ако се е облякла с такива дрехи, нищо че преди това са ѝ прислужвали. На много места е така, дразни ме, но не ми се занимава да посочвам местата. Авторът изобщо не заслужава да си дава човек труд на този етап.

И сега това виждам - няма логика в изборите. Авторът си е наумил да стане нещо и то става. И често неговата логика за мен е абсурдна. Например като това, че трябва да пия гадното вино на един коняр и да губя по 1 точка издръжливост на всеки въпрос, за да го разпитам. Посочил съм го като проблем навремето, не е оправено. Нервира ме и ме кара да кажа: "майната ви".

Виждам и положителните отзиви, които казват, че какъвто и да е резултата от труда на автор и редактори, заслужавал си е. Не мога да споря с това.

По отношение на литературата... всъщност, изобщо на логиката в разказа, или по-скоро на честото отсъствие на всякаква логика.
Под ръка ми е диалога с въпросния коняр. Той споделя, че си имал помощник, а Елия казва:
- Бих искала да ти задам няколко въпроса.
С което го кара да я погледне недоверчиво, а оттам става оправдано да пиеш гадно вино, за да ти отговарят. Пак ми се натрапва грубо авторовата логика и нещо абсурдно ми се натрапва като единствено възможно. Елия не е момиченце, което прави първи стъпки в интерюирането на хора, след като в университета не са я научили на нищо, нали? Конярят казва, че си имал помощник, и вместо просто да го попитам за помощника, изръсвам чиновнически, че имам няколко въпроса. Не мога да приема този подход. Важното в книгите-игри са изборите, а не натрапването на някакъв естествен ход на историята. В "Зъби" интересен избор не видях, докъдето ми стигнаха нервите, сега и тогава.

Видях, че някои от забележките ми са взети под внимание (а може би някой друг също ги е видял), но твърде малко.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin

28 Дек 2015 10:49
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Зъби - коментарна #111200
Някои неща минават между капките - това за осемте/десетте жълтици не знам колко пъти го говорихме и го имаше в редакциите, но явно е останало неоправено - много ме хвана яд сега като го видях. Хубавото е, че все пак е чисто текстово. Има го на две места останало. Можем да приемем, че на Елия броенето не й е силната страна, а за читателя нещата са точни.
За дрехите - обсъждахме ги нещата; решението на автора беше да си останат така нещата.
За пръстена си разпределяш както искаш точките, a вещицата си говори каквото си знае - ако слушате такива неща от продавачите... и аз разправям на всички, че "Да намерш Дракон" е най-смешната книга-игра в България, ама дали е така... В правилата е написано ясно, това е по-важното, кофти е несъответствието, но това е бял кахър.
В епизод 50 си е пропусната да се отбележи загубата на жълтицата, вярно си е, това е кофти пропуск и могат да минат за без пари читателите, които искат да се възползват, макар предполагам всеки ще се сети, че трябва да си зачеркне. Ако някой се сети че трябва да си зачеркне 1 жълтица, но предпочете да не го направи, защото не е оказано в инструкциите, никой не губи от това.

Няма как да е перфектно всичко поне при текущите процеси - стотици такива неща сме оправили във всеки разказ, десетки други доста по-глобални и важни, някои са останали неоправени или незабелязани или дори генерирани от други поправки (примерно това с 8/10 жълтици - проблемът е направен покрай ребалансирането, авторът поначално си е бил написал консистентно нещата), за съжаление и някои отбелязани неща понякога минават между капките.

За мотивацията на героя беше до(пре)написана - явно пак е останала леко висящ момент, но се радвам, че работихме толкова усърдно в тази посока, че иначе щеше да е много по-голям проблем за читателите - първоначално вампирката беше просто измъчвана през тези години.

Благодаря на всички за коментарите, такава конструктивна критика е изключително интересна и полезна, предполагам не само за мен и редакторите, но и за авторите, а е добре и останалите пишещи да наблюдават какви проблеми са дразнещи за читателите.

28 Дек 2015 11:41
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 487
Зъби - коментарна #111205
В мнението си за "Зъби" съм писал, че има разминаване, при това по-сериозно (казвам го, защото поне в получената от мен версия нещата с жълтиците не бяха добре, макар и по различен начин). Вещицата ми казва, че цената на пръстена е като за мен 2 жълтици, а ако реша да го взема, трябва да си отбележа разход 3 жълтици.

Аз съм тоталитарен, по принцип, но не виждам смисъл от редактор, ако авторът може просто да се заинати. А специално в случая с ПГ4 ми се струва абсурдно. Разбирам, че ако Богдан Русев ви предаде текст, може би няма да сте в състояние да наложите промени, но със сегашните автори либералният подход вероятно се отразява на мотивацията на редакторите.
Много бих искал авторът да обясни защо е настоявал, че липсата на жакет е логично да придава на героинята обаяние. Разбирам, ако е пропуск. Но да му бъде обърнато внимание и да остане... Не е като човек от улицата да казва на Пикасо да си оправи перспективата в "Герника", а геният снизходително да пропуска некомпетентното мнение покрай ушите си.
Също така, как читателят да разбере какво се има предвид под "обаяние"? Защото тръгваш да омайваш билкарката с "обаяние" и е възможно точно точката от липсата на жакет да я убеди. А демонстрацията на сексапил може в много ситуации да се обърне срещу героинята, както би споделила от личен опит всяка красива и умна жена.

Не е проблема само в "Зъби". Погледнах какво съм писал за "Убежището", там също останах с впечатление, че забележките ми просто са подминати. Понеже придобих увереност, че ще видя същото и при "Вълча дупка", реших да не се задълбавам излишно в чуждото, а да си гледам моите писаници.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Зъби - коментарна
Time to create page: 0.075 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (23 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • Today 14:04
    • Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg