• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Зъби - коментарна

Зъби - коментарна

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
28 Дек 2015 15:02
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 40
Зъби - коментарна #111208
Виждам, че Майндкрайм се е засилил с коментари по текста, затова се включвам и аз. Нямам намерение да се оправдавам за грешките с жълтиците - това е пропуск при редакциите на играта и си остава в моята градинка. Както видяхме, мотивацията на главната героиня също не е била достатъчно убедителна и съм си взел бележка и за това.

Не виждам обаче и смисъл да обяснявам логиката на всяко едно решение, пред което е поставен играчът. При едно евентуално разкостване на "Зъби" ще намерите десетки неща, които да ви дразнят или с които да не сте съгласни. Минахме през този труден път с редакторите и благодарение на техния фокус оправихме елементи в текста, които наистина не бяха на ниво. Естествено, някои предложения не приех, а с други се примирих, макар и да не бях съгласен.

Аз не гледам на текста от позицията на десетки написани книги-игри зад гърба си, които нямам, но смея да твърдя, че съм чел почти всички, излизали у нас. И съм убеден, че ако се върна към по-стари заглавия няма да изпитам еуфорията отпреди 20 години и погледът ми ще е далеч по-критичен.

Тъй като на два пъти се спрегна въпросът с избора на облекло, коментирам в детайли само него:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Ризата с широко деколте увеличава чара/обаянието на героинята, особено сред мъже. Огромен минус е, ако заложиш на Обаянието си пред вещицата - независимо колко точки имаш. Предпологам, че Майндкрайм не е проучил самата препратка. Също така, увеличеният сексапил може да създаде проблеми в кръчмата - ето защо прекаленото разчитане на Обаяние може да бъде и опасно. Жакетът не позволява фокус върху бюста, следователно играчът не получава бонус точка. Същият този жакет може да спаси живота на Елия на по-късен етап. Хипотетично можеш да го съблечеш, да, можеш и ризата да съблечеш - но ще навлезем в ненужни за мен детайли. Свободата на избор трябва да е консистентна. Балната рокля - този епизод е подсказка за липсата на отражение при вампирите и улеснява по-късния избор в епизод 44.

Така, моят коментар за епизод 44:
Лично за мен отражението в огледалото не е добро. В скицата, която бях пратил на екипа с първоначалния текст бях наблегнал на ръката, която държи подпората на леглото. Силните отблясъци от свещта, както и щрихът, използван за подпората, правят отражението доста неясно.

Не мога да се нарека писател на книги-игри, а по-скоро читател. Съответно, написах "Зъби" като такъв. Запитах се какво бих искал да има в тази игра и постепенно го вкарах. Опитах се да създам един частично отворен свят, в който играчът да има свобода, но все пак да се движи в някакви рамки на историята. Една от целите ми бе да създам в "Зъби" възможности за преиграване, макар и читателят да е наясно с основната история. Много от изборите ви в дадена част на града повлияват на събитията в друга и е възможно да преминете през ситуациите по съвсем различен начин.

Може би с повече време, щеше да се получи различно, а може би не - но "Зъби" вече е факт и като фен на книгите-игри съм доволен от резултата. Може само да ме радва, че изиграването й е доставило удоволствие и на други. :-)

Благодаря за всички отзиви до момента, те със сигурност ще спомогнат за да стане следващата история още по-добра.

Очаквайте по Коледа Little Book of Darkness, малка книжка с големи истории!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Дек 2015 16:23
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Зъби - коментарна #111212
Ами, поемаме вината за илюстрацията, но си я харесваме. Върнахме първоначалния вариант за допълнителна преработка, за да стане по-малко очевидна, явно е станала прекалено малко "очевидна".

28 Дек 2015 16:36
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Зъби - коментарна #111213
като оставим настрана ММ, който е перфекционист ето какво стана ясно от другите коментари.
1. Масово играта е мината от 2-рия път
2. Масово единствената грешка е че
хората са последвали жената -ловец в хана.

3. Повечето играчи са минали с едно или две пиенета на кръв и искат по-голяма жажда за следващата игра.
4. Рисунката бе отчетена като грешка по понятни причини.
5. По мотивацията на Елия има какво да се работи

Истината ще те направи свободен

28 Дек 2015 16:43
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Зъби - коментарна #111214
Загадката на мен ми се видя лесна и без да съм виждал първоначалната картинка.
Ясно е, че щом имаме вампирка и огледало, трябва да търсим чие отражение не е проектирано. Вярно, че перспективата е малко объркваща, но след като не се вижда фигурата, която е най-близко до огледалото, какво ни интересува другите две дали се виждат :)

Би било интересно да се пуснат двете илюстрации една до друга за да ги сравним.

28 Дек 2015 19:45
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Зъби - коментарна #111222
интересува ни много.
Вампирите нямат сенки, особено като застанат до огледало. А фигурата до огледалото има. Така че трябва да я съпоставяме с другите фигури, а на една от тях не й се вижда сянката.

Да, наистина би било добре да можем да сравним със първоначалния вариант. :hi:

28 Дек 2015 22:36
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 487
Зъби - коментарна #111226
logus,

Ако се разровиш сред старите книги-игри (дори само сред моите), ще откриеш много тъпотии. Какво значение има това? Искаш правото да натвориш своите тъпотии с оправданието, че навремето ние сме натворили своите!?

Ризата с широко деколте увеличава чара/обаянието на героинята, особено сред мъже.

Искаш да кажеш, че сред благочестивите жени също ще се намерят привърженички на щедрите деколтета, с които се прелъстяват незрелите мъже? Не може ли просто да кажеш: "да, признавам, "обаяние" не беше точното определение за тази дарба"?
Видях какво се случва с Елия, ако приложи обаянието си срещу вещицата, и това е поредния сериозен проблем в твоето произведение. Дал си ми възможност да разпределя 20 точки между дарбите си. Дал си ми дарби "рефлекси" и "обаяние". Не си сложил таван на оценка, нито пък си дал ориентир коя оценка какво означава. И какво, ако имам оценка 10 или дори 15 за рефлекси? Старата вещица пак може да ме шамароса с лекота? А какво ако имам обаяние 15? Щом съм жена, не мога да омагьосам жена и да я накарам да се разприказва? За какво си ги сложил тези дарби?
Кажи на жена с хубав бюст, че някакъв си жакет ще ѝ попречи при желание да акцентира върху бюста си, за да разфокусира невръстен наблюдател.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

28 Дек 2015 23:21
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Зъби - коментарна #111227

Mindcrime писа: писа:
logus,

Ако се разровиш сред старите книги-игри (дори само сред моите), ще откриеш много тъпотии. Какво значение има това? Искаш правото да натвориш своите тъпотии с оправданието, че навремето ние сме натворили своите!?

Да, проблем ли е? Всяко време с тъпотиите си. Както аз съм се радвал някога на "Тъмната страна" или "Номера на Хю", така и читателите се радват в момента на Призвание Герой 4. След 20 години ще разгледам отново текста и ще ти пиша да потролим заедно. Дотогава не виждам смисъл да продължавам по темата.

Както писах по-горе, благодаря на всички и за добрите думи, и за конструктивните критики (включително и твоите) - ще се съобразя с тях, когато реша отново да се захвана с творене на КИ. Написах 'Зъби" за удоволствие и продължавам да гледам на нея по този начин.

28 Дек 2015 23:26
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Зъби - коментарна #111228
[offtopic]
Майкъл, както винаги не мисли според стандартите, а се опитва да си налага негови си правила. Нормално е една вещица да има 10 пъти по-добри реакции, от нормалните хора, тя цял живот се е упражнявала в срещи с разни немъртви създания и знае как да им противодейства. Да не говорим, че разните отвари й увеличават рефлексите й сетивата.
А относно обаянието - много правилно е, че една жена като си отвори бюста мъжете припадат. Ти Майкъл, май не не си гледал "Спомените на една гейша". Едната гейша, само си разтвори малко горната част на роклята - да и се види малко плът и веднага един мъж се спъна/каквато беше целта/ защото я загледа.
Вещицата разбира е жена и е нормално да не й действа бюста на Елия, тя не е лесбийска, освен това е наясно, че е Елия е вампир и се е защитила предварително от хипнозата. Тези неща няма защо да се пишат те се подразбират.
----
Всеки човек, когато твори взима за база хората преди него, които са оставили някаква следа. Тъй като ти писа доста преди новата вълна всеки пишещ сега може да се сравнява с теб. Навремето ти пък се сравняваше с Колин Уоломбъри в МЕГАИГРА , а по-късно и с Върджил, и твърдеше че Елена Павлова те е окрала с плаващите кодировки, сега обаче пишеш че никой не може теб да те използва за сравнение. Да ти имам двойните стандарти.
[/offtopic]

28 Дек 2015 23:29
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Зъби - коментарна #111229
Стефане видях, че си писал едновременно с мен. Поддържам мнението ти - всеки има право да твори каквото му харесва на душата/ пазарът е свободен/ стига да има пари, публиката има право да го хареса - или не, ако има второ издание, качеството може да се подобри или влоши, а обяснение от типа - "аз мога да се сравнявам с другите, но ти с мен - не" минават само в детската градина.
П.С. Аз лично изпитах удоволствие от Зъби. Може малко да се пипне, но това е нещо което вярвам авторът ще има предвид в продължението. Като цяло е добра. На който не му харесва - да не я чете! По този начин аз например отказах да чета след втория прочит Пробивът или Поредицата за Хлапето,просто решенията които взимат главните герои ме побъркват, затова ги зарязах и не се оплаквам. В същото време Бога е пълен с грешки, но за мен никога няма да излезе книга-игра която поне наполовина да ми носи такова удоволствие/Изключвам Принцът на АЛкирия/ Всеки със своя вкус

Относно Зъби - както казах от времето на Вкусът на Кръвта сме нямали Вампир за главно действащо лице, крайно време беше. На който не му харесва книгата, да напише книга-игра с вампир.

П.П.С- такова нещо като благочестиви жени през средновековието е нямало. МЪжете са слагали девствени пояси на жените именно защото не са били благочестиви, а жените са палували с ключарите. Майкъл май не е чел и Декамерон и Маркиз дьо Сад.

29 Дек 2015 00:52
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Зъби - коментарна #111231
Проблем ли било всеки да си пише тъпотиите в своето време... За мен винаги е някакъв проблем някой да твори тъпотии. По-сериозен проблем е, когато това съм аз. Когато си ти, logos, за мен е безобидно и незначително.

Вярвам, че има значима разлика между броя на читателите сега и тогава. Както и във възрастта им и възприемчивостта им към тъпотии.

Съществуването на Декамерон и Маркиз дьо Сад не доказва, че жените не са били (заставяни от обществото да бъдат) предимно благочестиви. Доказва, че някои мъжете са били похоливи и с въображение. Не е кой знае каква изненада.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

29 Дек 2015 09:04
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Зъби - коментарна #111232

Проблем ли било всеки да си пише тъпотиите в своето време... За мен винаги е някакъв проблем някой да твори тъпотии. По-сериозен проблем е, когато това съм аз. Когато си ти, logus, за мен е безобидно и незначително.

Вярвам, че има значима разлика между броя на читателите сега и тогава. Както и във възрастта им и възприемчивостта им към тъпотии.
:dance:
В такъв случай можеш да престанеш да правиш незначителните неща значителни и да оставиш читателите сами да си създадат мнение.

29 Дек 2015 12:06
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Зъби - коментарна #111235
[offtopic]

George-AL писа: писа:
Всеки човек, когато твори взима за база хората преди него, които са оставили някаква следа. Тъй като ти писа доста преди новата вълна всеки пишещ сега може да се сравнява с теб. Навремето ти пък се сравняваше с Колин Уоломбъри в МЕГАИГРА , а по-късно и с Върджил, и твърдеше че Елена Павлова те е окрала с плаващите кодировки, сега обаче пишеш че никой не може теб да те използва за сравнение. Да ти имам двойните стандарти.
Дискусиите по "Зъби" явно няма да доведат до нищо хубаво.
Личните подмятания, обаче, ме дразнят и не искам да ги подминавам. Ще те помоля да не си играеш така фриволно с думите и с фактите.
Не помня да съм се сравнявал с Колин в МЕГАИГРА, все пак двамата бяхме заедно редактори. С Върджил определено не съм се сравнявал, нито пък съм я обвинявал в кражба на плаващи кодировки. Никъде не съм писал, че никой не може да ме използва мен за сравнение.[/offtopic]

Hater

29 Дек 2015 13:21
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Зъби - коментарна #111237
Първо не знам защо реши че дискусиите по Зъби няма да доведат до нищо хубаво?
Дискусиите си вървяха много хубаво преди да се включиш ти?
За това че преди имало повече читатели - да имаше. Само че това беше за всички жанрове, не само за книгите-игри. Първо нямаше интеренет, и Читанка, после нямаше електронни игри, трето - дълго време имаше три канала, четвърто поколението бе свикнало да чете..... и т.н. и т.н. сега ти се опитваш да изкараш, че
т това, че някой изкарва днес 200 бройко, а пред 10 години - 2000 значи, че автора е неспособен. Не е вярно - най-способният да си трудно ще продадеш днес повече от 500 бройки, всички хора четящи фентъзи в България надали имат и 1000 човека.

Лични подмятания ти самият имаш още в "империята отвръща на удара", да не говорим колко често си наричал други автори с класификации като "тъпанар", нищожество", "идиот" и т.н., смешно е да твърдиш, че те дразнят.

Не знам как съм си играл с фактите, точният цитат беше че плаващите кодировки всъщност са кодови думи и Върджил ги е "копнала" от теб, като леко ги е променила. Не помня точната книга, но бе когато започна да се караш с авторите - или Около Втория Шангри или око Края на Коридата или в краен случай в краен случай последната книга за Хлапето. мързи ме сега да търся точната книга, не са една и две, но горе-долу годината е 1998-1999
С Колин се сравняваше в "Империята отвръща на удара" където хубаво го оплю, него и "морала му и после каза - ама той ми бил учител, ама аз не му приемам ценностите. Думите ти бяха доста по-грубички.

29 Дек 2015 13:24
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Зъби - коментарна #111238

logus,

Ризата с широко деколте увеличава чара/обаянието на героинята, особено сред мъже.

Искаш да кажеш, че сред благочестивите жени също ще се намерят привърженички на щедрите деколтета, с които се прелъстяват незрелите мъже? Не може ли просто да кажеш: "да, признавам, "обаяние" не беше точното определение за тази дарба"?
Видях какво се случва с Елия, ако приложи обаянието си срещу вещицата, и това е поредния сериозен проблем в твоето произведение. Дал си ми възможност да разпределя 20 точки между дарбите си. Дал си ми дарби "рефлекси" и "обаяние". Не си сложил таван на оценка, нито пък си дал ориентир коя оценка какво означава. И какво, ако имам оценка 10 или дори 15 за рефлекси? Старата вещица пак може да ме шамароса с лекота? А какво ако имам обаяние 15? Щом съм жена, не мога да омагьосам жена и да я накарам да се разприказва? За какво си ги сложил тези дарби?
Кажи на жена с хубав бюст, че някакъв си жакет ще ѝ попречи при желание да акцентира върху бюста си, за да разфокусира невръстен наблюдател.

ето тук е където си признал, че в твои игри има тъпотии, но отричаш правото на другите да се сравняват с теб и на свой ред да пишат тъпотии. На мен това ми се струва нарцистично поведение. Именно заради това поведение спрях да чета книги на Майкъл Майндкрайм.

29 Дек 2015 14:10
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Зъби - коментарна #111241
[offtopic]

С Колин се сравняваше в "Империята отвръща на удара" където хубаво го оплю, него и "морала му и после каза - ама той ми бил учител, ама аз не му приемам ценностите. Думите ти бяха доста по-грубички.

Не помня да съм наричал Колин свой учител.

Ето тук е където си признал, че в твои игри има тъпотии, но отричаш правото на другите да се сравняват с теб и на свой ред да пишат тъпотии. На мен това ми се струва нарцистично поведение. Именно заради това поведение спрях да чета книги на Майкъл Майндкрайм.

Не отричам ничие право.
Нямаш представа какво означава "нарцистично".

Не ми понася, когато се сблъсквам с просташко поведение, така че ще докладвам следващото ти мнение, ако продължиш в същия дух.[/offtopic]

Hater

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Зъби - коментарна
Time to create page: 0.074 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (23 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • Today 14:04
    • Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg