Всеки ден Станимир е преследван от тегобни сънища и живее изпълнен със страх. Той не обича да говори за него и дори собствената му жена не може искрено да разбере обсебването му. Той не знае дали краят на света наистина идва. Дълбоко в себе си е сигурен само в едно - Убежището трябва да бъде завършено час по-скоро.
"Убежището" - Радослав Апостолов
Ревюта и коментари - моля ви да не издавате прекалено много от книгата или задължително да криете издаващите коментари в Spoiler полета.
Иначе споделяйте и дискутирайте на воля - радваме се да чуем вашето мнение!
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Чудех се дали в книгата да загатна какви температури се достигат след изригването, но в крайна сметка не го направих. Въпреки това, не съм писал на поразия без да се опитам да съобразя какви последствия би докарало покачване с градуси Х. Разбира се, да се направи точен модел на верижната реакция от последствия е непосилна, а и труднодоказуема работа. Докато бях потънал в тягостни сметки и съмнителни предположения, за голям късмет попаднах на едно изследване, публикувано в Австралийския бюлетин за метеорология и океанография, което улесни живота ми неимоверно. На анализ са подложени данни, изпратени от телескопа Кеплер, който преди време засне свръхизригване (или "Super Flare"), на звезда от класа на Слънцето. Изследователите достигат до извод, че ако нашата родна звезда направи подобна поразия, температурата на въздуха на Земята ще нарастне до между 200 и 300 градуса Целзий. При водата покачването беше доста по-малко. Изводът, който аз си направих беше - да, ще има интензивно изпарение на вода, която скоро ще кондензира. В никакъв случай обаче няма да се изпари цялата вода на Земята, нито пък ще последва колосален потоп. Дали ще има наводнение в едно убежище като на главния герой би зависило от много фактори - наклон, дренаж, изолации и тн.Такова апокалоптично повишаване на температурата би изпарило всичката вода на планетата, барабар с леда на полюсите. След което ще има потоп и навярно бункера на нашия човек би се оказал под вода. Докато се извали всичката атмосферна вода, по цялата земя няма да има сухо място, докато в играта на следващия ден имаше само опустошена земя.
Не мисля, че би имало проблем за спояване на люка и при 700 градуса. С подходящо легиране стоманата би издържала и на повече. При 300 съвсем нищо не може да му стане.Другото беше, че такава температура, при която от хората остават само въглени е от порядъка на 7-800 градуса. Според историята е била с продължителност няколко часа (над бункера), при това положение люка на шахтата би се запоял и наще хора щяха да си останат вътре.
Ето този цитат ме подтикна да се включа в темата, защото точно същите разсъждения ми бяха хрумнали в процеса на писане! Даже обмислях игрова ситуация, при която при първоначалното слизане в бункера се дава избор кои системи да се включат. Ако включиш вентилацията - край. Накрая обаче прецених, че дори системата да започне да вкарва вътре някакъв ужасно нагорещен въздух, то все пак героите биха имали време да я изключат и да се изолират, докато бедствието премине.Необяснимо ми е също как аджеба тая вентилационна система е охладила въздуха който нагнетява в помещението? Но дори да е била в състояние, как са се спасили останалите извън бункера дишайки въздух с температура няколко стотин градуса, ама ич ума ми не го побира.
ПП. ъъ дърва по 150 лева, много бре , а па може да е било щото ги продават на квадратен метър
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas