• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Вълча дупка - коментарна

Вълча дупка - коментарна

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
17 Фев 2016 01:23
Away
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Topic Author
Вълча дупка - коментарна #112928
[offtopic]

nixata писа: писа:
Имам въпрос към Слави:

Играл ли си играта Don't Escape и ако да, тя ли те вдъхнови за "Вълча дупка"?

Ето я играта:

armorgames.com/play/15214/dont-escape
Игричката е зарибяваща :)[/offtopic]

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

17 Фев 2016 22:04
Слави
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Вълча дупка - коментарна #112958

nixata писа: писа:
Имам въпрос към Слави:

Играл ли си играта Don't Escape и ако да, тя ли те вдъхнови за "Вълча дупка"?

Ето я играта:

armorgames.com/play/15214/dont-escape

Специалните благодарности от началото на Вълча дупка са за Мат, с когото се познаваме. Той е създател на въпросната игра, поради което е споменат в повестта. С разработването на нещата обаче, нещата станаха доста различни, най-малкото защото се намеси българската действителност, персонажи, които в Don't Escape липсват (там няма никакви), и сюжет. Но да, от тази игра тръгна всичко, поради което съм благодарил на Мат специално на първата страница. Той е страхотен дизайнер и черпи връхновение от класическия ужас и фантастика. В случая неговата идея е взета от Wolfman. Тя като цяло не е особено оригинална. Идеята за куеста вече е по-запомняща се.

Вълча дупка трябваше да е много различно произведение. Идеята възниква първоначално като самостоятелен разказ, после реших да го ползвам за игра. В нячалото нямаше да има никаква връзка с Don't Escape. Всъщност щеше да се разказва за събития, които предхождат описаните в Вълча дупка, която беше написана. Трябваше отец Михаил да е главен герой, да има доста различна система и т.н. Ако напиша предистория на Вълча дупка, тя ще върви по първоначалната идея.

21 Фев 2016 16:08
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Вълча дупка - коментарна #113066

КОГАТО напиша предистория на Вълча дупка, тя ще върви по първоначалната идея.

Поправих ти една грешка в последното изречение 8-)

22 Фев 2016 22:36
Слави
Автор
Автор
Скрий Още
Вълча дупка - коментарна #113083

Longshot писа: писа:

КОГАТО напиша предистория на Вълча дупка, тя ще върви по първоначалната идея.

Поправих ти една грешка в последното изречение 8-)

:-) Само да почувствам коя от идеите, които съм намислил ми звучи най-забавна. :-)

28 Фев 2016 12:29
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Вълча дупка - коментарна #113201
Интересна игра, много добра идея, за съжаление - пропиляна възможност.

Цялата мелодрама около осъзнатия вълк в човешки образ ми дойде нагоре. по-мармаладени изляния не бях срещал скоро - а всичко можеше да се направи много по-добре.
В момента (първа страница) в който сюжета стане напълно ясен, той губи половината от своята привлекателност. Един скитник с амнезия, в комбинация с натрапчива фобия от пълнолунието, която да го кара да се крие и барикадира щеше да е далеч по-добра завръзка.

Не съм задълбавал в играта, но не разбрах кому е нужно да брои 600 минути, вместо 300 единици време. Може би тежестта на всяка стъмка в минути трябва да накара играча да се замисли кои точно рафтове да тараши, но при мен не беше така. Определено ми се струва че една малка консолидация на времето щете да е от полза за играта - и по-лесно щеше да се начертае граница за какво има, и за какво няма време до месечина.

Текста на места беше добре, на места - не толкова. Мисля че видях анахронизми - през 20-те имало ли е хладилници?! Мислех, че в наий добрия случай са имали шкаф с лед - и то ако има лед под ръка...

Добра игра, добра идея - пропиляна възможност.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

28 Фев 2016 12:43
Слави
Автор
Автор
Скрий Още
Вълча дупка - коментарна #113202

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Интересна игра, много добра идея, за съжаление - пропиляна възможност.

Цялата мелодрама около осъзнатия вълк в човешки образ ми дойде нагоре. по-мармаладени изляния не бях срещал скоро - а всичко можеше да се направи много по-добре.
В момента (първа страница) в който сюжета стане напълно ясен, той губи половината от своята привлекателност. Един скитник с амнезия, в комбинация с натрапчива фобия от пълнолунието, която да го кара да се крие и барикадира щеше да е далеч по-добра завръзка.

Не съм задълбавал в играта, но не разбрах кому е нужно да брои 600 минути, вместо 300 единици време. Може би тежестта на всяка стъмка в минути трябва да накара играча да се замисли кои точно рафтове да тараши, но при мен не беше така. Определено ми се струва че една малка консолидация на времето щете да е от полза за играта - и по-лесно щеше да се начертае граница за какво има, и за какво няма време до месечина.

Текста на места беше добре, на места - не толкова. Мисля че видях анахронизми - през 20-те имало ли е хладилници?! Мислех, че в наий добрия случай са имали шкаф с лед - и то ако има лед под ръка...

Добра игра, добра идея - пропиляна възможност.

Не мисля, че в скитницик с фобия към луната щеше да се получи добре. Отново щеше да е повече от ясно какво става, а отделно нямаше да прави толкова тежки барикади, нямаше да има интересни размисли, играчът нямаше да му хареса да обикаля из селото и околносттие му без да знае какво точно се случва. Върколак, който не знае, че е върколак е доста често срещана идея в киното и литературата. Осъзнатият върколак, който се бори сам със себе си без съмнение е по-рядка хипотеза. Ако главният герой имаше фобия и не знаеше за същността си, можеше просто да отиде на хотел и да си дръпне щорите, за да не вижда небето. Мислел съм за подобен вариант, но просто нямаше да се приеме добре от повечето хора. В единият случай нямаше да има логика, в другият финалът щеше да е много внезапен. Като цяло във "Вълча дупка" не съм търсил да създавам мистерия с основната част от сюжета, затова съм вкарал съвсем малко тайнственост покрай двамата духовници и връзката на героя с тях.

Мислихме с редакторите за възможността да се използват единици време, но отхвърлихме варианта и приехме 5 минути като осреднен вариант. Освен това окрупнихме доста отбелязванията, за да не се натоварва прекомерно читателят. Времето е нужно за ония, които ще ги сплаши и ще ги накара да бъразат прекомерно, а другите няма да им стигне за всичко.

Анахронизми няма. Играта не се развива през 20-те, а в края на 30-те години (1938 г.). Вече е имало електрически хладилници. Дори да приемем, че в конкретния случай имат "шкаф с лед", това изделие на български се нарича отново "хладилник". "Хладилник" се нарича дори дупка изкопана в земята с лед в нея. Такива хладилници са правили през XIX в. Тогава е имало и цели хладилни сгради на принципа на термоса. Но в случая е имало електрически хладилници като днешните, така че няма какво да се обсъжда това.

28 Фев 2016 13:24
Away
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Topic Author
Вълча дупка - коментарна #113205

[offtopic]Ей това ми се стори много интересно като въпрос :) През 1951-ва отваря първият завод за хладилници, който отваря и свои "филиали" в страната след това...и общо взето от 50-те до началото на 60-те хладилникът става част от бита на българина, но преди това? Хладилникът е изобретение от 19-ти век, но в България идва едва през 20-ти.
Според това - това - e-vestnik.bg/19418/da-hapnesh-i- ... e-balgari/ - Първият хладилник в София е инсталиран в Халите през 1938-ма година, вярвам че е грешка, на други места (из нета) открих годината 1912-та, която е и по-логична и по-вероятно. Като цяло през 30-те година на 20-ти век се появяват хладилници в магазини в Пловдив, Свиленград, Велико Търново...явно и другаде. През 20-те братя Прошек поставят модерна хладилна инсталация в Бирарията...в последствие и другите пивоварни прибягват до подобна.
Изводът е (не твърдя, че е точен и верен), че хладилниците идват в България в началото на 20-ти век, през 20-те основно за индустриални нужди (а и защото само те са можели да си ги позволят) през 30-те в обществените магазини, сгради и т.н. ( отбелязва кой кмет е инсталирал първият хладилник в града) и едва през 50-те-60-те в дома на българина :), но това не изключва, че в по-ранни години е имало хора с домашни хладилници.[/offtopic]
Иначе ако Пешката не го беше отбелязал..изобщо не ми направи впечатление наличието на хладилник в разказа :-)

28 Фев 2016 14:01
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Вълча дупка - коментарна #113206
За хладилника се сетих, щото точно през 20-те е имало бизнес за производство на лед (вода се налива в калъпи в студени и ветровити каверни) като леда се е потребявал точно с такива цели. Примера дето ми дадоха беше някъде от региона на Варна, ама не знам подробности. (Дали не беше Никсата...)

Не знам има ли смисъл да се спори кой сюжетен подход е по-добър. Това са си творчески решения - ама факта че аз (а не непременно героя) съм наясно с "тайната" на сюжета определено ме отегчи.

28 Фев 2016 15:14
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Вълча дупка - коментарна #113208
Като цяло може би най - доброто произведение в сборника. Заради малко по голямата трудност от останалите.Играта така да се каже ме зариби . за литературата не мога да споря за мен е добре. Времето ами времето е ужасно използвано , авторът може да ти прекрати скитането из селото и да те върне в хижата където общо взето и да имаш два часа време още и да не си я изследвал просто си бъркаш в носа. А нали идеята на героя беше че трябва да търси всевъзможни начини да се барикадира.Иначе тва с душевните терзания и кой на кого бил чичо пък баща пък не знам къв си ми прилича на телевизионна сапунка :unsure: Пък и двамата приятели духовници ужас.
Възможността в някакво затънтено село през трийсете години да има ток ми се вижда доста малка , да не говорим за ловна хижа , още по невероятно е във въпросното село да има домашни хладилници , а направо невероятно е да има такъв насред гората.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

28 Фев 2016 17:25
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Вълча дупка - коментарна #113217

Слави писа: писа:
Анахронизми няма.

Абе, не е като да няма анахронизми и според мен. При все че в началото и на мен ми направиха впечатление някои от тях (доколкото мога да имам доверие на ограничените си познания за епохата, разбира се), на второ четене нагласата ми беше, че те са по-скоро част от чара на историята. А и разказът е фентъзи, не е като някой да е претендирал, че става въпрос за историческо четиво. Така че, въпреки че в нашата вселена електрическите хладилници са създадени около 1913 г., ако не се лъжа, нищо не пречи в света, в който върколаците всъщност са реални, по някаква ирония на съдбата хладилниците да са били изобретени 20-30 години по-рано и да са имали много повече време да се разпространят.

28 Фев 2016 17:35
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Вълча дупка - коментарна #113219
Най-обичам, когато хората се измъкват с думите : това е фентъзи. Много любим лаф. Сигурно старите писатели фантасти, когато някой ги е критикувал за някоя космическа недомислица, са се измъкнали - това е фантастика.

Избери своето приключение

28 Фев 2016 17:42
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Вълча дупка - коментарна #113220
Въпрос на елементарна грамотност е да правиш разлика между недомислица и исторически анахронизъм. Всяка фантастична история, била тя sci fi или фентъзи, изисква известен suspension of disbelief. Донякъде нелепо ми се струва да си ОК с присъствието на върколаци в България през 30-те, но да си губиш времето да се чудиш имало ли е хладилници или е нямало (впрочем, имало е и то не малко). Това в най-лошия случай е исторически анахронизъм от типа, който присъства в на практика всяка алтернативна история.

Недомислиците са онези елементи, които излизат извън рамките на вътрешните правила на съответния свят. Не е ясно например, ако реките течаха наобратно, това недомислица ли щеше да е или не. Зависи от логиката на света и доколко подобен феномен би се вписал в нея :wink:.

28 Фев 2016 18:32
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Вълча дупка - коментарна #113221
Дали има хладилници в 30те години в селата в България? Сигурно е имало, но в селата от градски тип, а може и в по-малките селца. Не знам за селата, където са живели предимно българи. Знам, че селото, където живеят роднините ми е имало ток, някъде към 1956 година. Първият телевизор бива купен през 1961 година.

А за върколаците. След като самата история се движи около върколак, защо да го правя на драма дали е имало или не. То няма и вампири, както и апокалипсис, но не го правя на драма, че това са измислици нали?

Избери своето приключение

28 Фев 2016 19:08
Слави
Автор
Автор
Скрий Още
Вълча дупка - коментарна #113225
Хладилници е имало в тези години. Селото се намира в близост до град и е населявано основно от пенсионирани граждани, които са се оттеглили на спокойствие. Това е казано в разказа неслучайно. С тази подробност се обяснява наличието на църква и свещеник, на лекар и дори арест. Т.е. селото разполага с определени административни функции. Дори да приемем, че няма как да е бил електрически хладилник, то шкафовете с лед също са наричани "хладилник". Тези неща са проверени предварително. Няма как да биша за хладилник, ако не е имало такъв в периода.

За хладилника се сетих, щото точно през 20-те е имало бизнес за производство на лед (вода се налива в калъпи в студени и ветровити каверни) като леда се е потребявал точно с такива цели. Примера дето ми дадоха беше някъде от региона на Варна, ама не знам подробности. (Дали не беше Никсата...)

Не знам има ли смисъл да се спори кой сюжетен подход е по-добър. Това са си творчески решения - ама факта че аз (а не непременно героя) съм наясно с "тайната" на сюжета определено ме отегчи.

Разказът не се развива през 20-те години. Тайна в основния сюжет няма. Нито в преносен, нито в пряк смисъл.

28 Фев 2016 20:01
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Вълча дупка - коментарна #113226

Anardil писа: писа:
Въпрос на елементарна грамотност е да правиш разлика между недомислица и исторически анахронизъм. Всяка фантастична история, била тя sci fi или фентъзи, изисква известен suspension of disbelief. Донякъде нелепо ми се струва да си ОК с присъствието на върколаци в България през 30-те, но да си губиш времето да се чудиш имало ли е хладилници или е нямало (впрочем, имало е и то не малко).

А, не оспорвам правото на автора да "премести" някоя по-технологична джаджа където му е удобно. Просто описанието на всичко ми се стори толкова достоверно, че в един момент си представих хладилник Мраз и малко ме напуши смях.

Слави писа: писа:
Разказът не се развива през 20-те години. Тайна в основния сюжет няма. Нито в преносен, нито в пряк смисъл.

Вярно че съм се объркал, в книгата си пише че е 38-ма... Ама аз казвам какво е имало като вариант на хладилниците тогава, технологиите не навлизат от веднъж. По селата (включително моето) "хладилика" често е била избата. :-)

И аз това казвам за сюжета - няма тайни в него, скучен е, като прочетена книга. Прочее като споменахме и годината - жалко че си разкарал ВСВ от историята (мисля не се споменава) - можеше да ти даде доста като игрални и сюжетни възможности.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Вълча дупка - коментарна
Time to create page: 0.200 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (23 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • Today 14:04
    • Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg