• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Вълча дупка - коментарна

Вълча дупка - коментарна

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
28 Фев 2016 20:07
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Вълча дупка - коментарна #113227
Моят коментар не беше насочен към теб, да уточня. Аз съм напълно съгласен, че в текста има (неща, които на база на моите познания възприемам като) анахронизми. Оспорвам твърдението на Танер, че съм казал едва ли не "фентъзи е, могат да минат всякакви недомислици". Не твърдя нищо подобно - не е редно във фентъзито да минават недомислици, но историческите анахронизми рядко попадат в тази категория за мен, когато става дума за текст, който от определена гледна точка няма как да се развива в нашата вселена :-).

P.C. Втората световна война започва през 1939 г., а в известен смисъл започва да се възприема като "световна" чак след поражението на Франция (ако не и след началото на Барбароса). Не виждам как можеш да я вкараш в разказ за 1938 г. (Освен отново като алтернативна история - може би има връзка между по-ранната поява на хладилници "Мраз" и по-ранното избухване на световната война :grin:.)

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Фев 2016 20:19
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Вълча дупка - коментарна #113228

Anardil писа: писа:
P.C. Втората световна война започва през 1939 г., а в известен смисъл започва да се възприема като "световна" чак след поражението на Франция (ако не и след началото на Барбароса). Не виждам как можеш да я вкараш в разказ за 1938 г. (Освен отново като алтернативна история - може би има връзка между по-ранната поява на хладилници "Мраз" и по-ранното избухване на световната война :grin:.)

Правилно ме четеш, правилно. :grin:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

28 Фев 2016 23:57
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Вълча дупка - коментарна #113237
значи аз доколкото знам също навремето селяните се изстудявали виното, зелето и т-н. в мазетата то цялата им селскостстопанска реколта е била ден за ден, но като са сложели на Кръстовден виното в мазето и като е настъпела зимата и там се е съхранявало. Не е имало печки, нито хладилници. Топлели са се пред огнището. Креватите също навлизат късно. 20 - те има само едно голямо легло за новобрачната двойка, а през лятото жената изгонва мъжа да спи в обора.
АБсолютно всяко село е имало свещеник още през 19 век - също и кнез/кмет в по - ново време, съдия, а повечето села от освобождението насам са имало и фелдшер - той е обикалял пет-шест села. чак до комунизма. Лекарите се появяват после. ОЩе един анахронизъм.
Въпреки това приемам, че като за фентъзи играта е добра, Станислав Лем също има много несъответствия, но никой не се интересува, когато пишеш фантастика/фентъзи - можеш да си позволиш да излезеш от нормите. Друг е въпроса, дали искаш да звучиш още по - достоверно. Но като цяло - Вълча дупка е добра.

Истината ще те направи свободен

12 Мар 2016 11:32
vikitsonkata
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Вълча дупка - коментарна #113367
Струва ми се като леко четиво и за 2 прочитания ставаш силен в играта, за 3 може и на перфектно да се мине, но на мен не ми се занимаваше.
В началото бях с усещането, че имам суууупер много време и така изпуснах няколко неща, че дори възможности да си похарча парите, накрая този беден човек не стана по-беден :D
Книжката ми хареса и се радвах през цялата игра, че съм закусил рано докато чета :P

12 Мар 2016 16:50
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Вълча дупка - коментарна #113370
Апропо, защо не е предвидено да направиш масата и гардероба на дъски след като се върнеш от селото?

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

13 Ян 2023 14:06 13 Ян 2023 14:11 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Вълча дупка - коментарна #141420
Изиграх играта от първия път с второто по успех решение, т.е. 90-на точки. Предпочитам оценяването да е през време на самата игра, а не след епилога. Остана ми и възможност за преиграване, защото усетих че съм пропуснал поне няколко възможности и опции. Което свидетелства за вариетивност и преиграваемост.

Илюстрациите радват и са на място. Може би дори до такава степен, че изображение от този разказ заслужаваше да е на корицата на томчето.

Разказът е много добър и ме пренесе в света на Йовков като наратив, и при Елин Пелин като локация. Във "вълча дупка" са оставени няколко сведения за мястото на действието: село Пепелища край Кипровград, който поне мен ме наведе на асоциация с Кипровец или Чипровци. Днес може да е в друга област, но традиционно си спада към София. А и четвърти артилерийски полк е дислоциран в София, макар численият му състав едва ли задължително да е все оттам. И все пак, ако не там, действието със сигурност се развива в Северна България, където през Междусъюзническата война са лудували румънските войски на Карол.

Харесаха ми детайлите и разговорите, отличен текст, дори дреболии като Първата световна война са именувани като "Европейската война", т.е. авторът добре си е давал сметка с точната терминология за времевия отрязък.

В този ред на мисли, буквалистите (буквоядците) от предните коментари, нямат никакво основание за критика по отношение на използван "анахронизъм". Всичко е спекулация на базата богато село ли е било, или не, та да има хладилник в месарницата... Като че това е най-важното, все едно.

В заключение, поздравления към автора и ако се е насочил към литературен жанр извън КИ с кеф бих прочел нещо друго от него. :hello:

Би-бийп!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Вълча дупка - коментарна
Time to create page: 0.054 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (23 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • Today 14:04
    • Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg