• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо"

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
16 Дек 2016 23:15 16 Дек 2016 23:18 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2002
Topic Author
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118216
Моля ако издавате нещо от сюжета на книгата или тайните на играта, предупредете за spoiler-и и използвайте spoiler таг-а.
Моля пазете темата чиста - странични дискусии изнасяйте в други теми.

Тази тема е за версията от "Призвание герой", мисля че си е почти ново произведение спрямо познатото от Конкурс 2, затова тази версия си заслужава самостоятелна тема.

Прочутият рицар-хуаранг Ким Ги Су е изпратен да проведе рутинно разследване в затънтената провинция, където приказна красавица привлича женихи от близо и далеч... само за да се окажат мъртви на следващата утрин. Само майсторството с меча и острият ум ще помогнат на хуаранг да разплете загадката, и може би да спаси живота и душата си от легендарно зло...

"Хуаранг и кумихо" - Лейдрин Суийвър

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Дек 2016 14:27
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 55
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118488
Хайде да открия най-сетне темата ;) Предполагам, че липсата на отзиви досега се дължи донякъде на това, че книгата вече е излизала в електронен вид и много хора си мислят, че са я чели. Според мен обаче в този си вид историята е много по-пълна и обогатена и си заслужава новия прочит.

"Хуаранг и кумихо" е страхотна книга-игра, която много ми хареса и е изключително добре развита спрямо първата си публикувана в Интернет версия :hello: Атмосферата според мен няма равна в новата вълна, а може би и в старата. Хем е фентъзи с всичките му необходими качества, хем е обвързано с истинската история и митология на Древна Корея. От тази гледна точка книгата има и образователна стойност, а това си е постижение. Обстановката, стилът и сюжетът донякъде ми напомниха любимите ми китайски криминални загадки със съдията Ди от Робърт Ван Хюлик. Тази книга несъмнено ще се хареса на почитателите на поредицата :)

Механиката е усложнена спрямо кратката версия и предполагам това ще допадне на повечето фенове от форума, които обичат по-добре застъпени игрални елементи. Една и съща цел може да се постигне по различни пътища и с разнообразни средства, а това създава висока преиграваемост. Повечето избори са логически, а играта със зарчета е сведена до минимум - нещо, което винаги приветствам. Историята е сериозна и на места не липсва драматизъм, но същевременно е написана с чувство за хумор и има достатъчно забавни сцени.

Няколко дребни неща, които забелязах по механиката:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
В Епизод 52 умението е останало във вид на прозвище т.е. проверява се дали имаш "Блясъка на Феникса" вместо Обаяние на ниво Легендарен. Това е ясно обяснено в Увода и предполагам читателите ще се сетят да проверят там, де, но все пак да кажа, че би могло да доведе и до объркване.

Епизод 135 те изпраща на 142 веднъж, ако имаш кодовата дума "куишин", и втори път "в противен случай". Като формулировка ми прозвуча малко странно - това вярно ли е, или някоя от двете препратки е объркана?

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Leidrin

28 Дек 2016 15:38 28 Дек 2016 16:13 от kiril_ps.
Away
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 796
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118489
Мина много време от 2012 година, когато разказът-игра Хуаранг и Кумихо спечели най-крупния и оспорван конкурс на форума. Въпреки че не беше моя фаворит тогава, не мога да отрека неговите достойнства. Къде ли е видеото с Вилиан, ЯН и Леидрин при награждаването?

Подхванах новия вариант с настървение. Историята ме грабна още в началото и ме хвърли в един свят, който надали мога да срещна в други произведения на български език. Вплитането на описанията на уменията в Увода ми се стори доста оригинално и добре изпълнено. Това прави излишно суховатото им представяне в правилата на играта. Дневникът е доста разнообразен и пълен с интересни характеристики, което няма как да не достави удоволствие при играта.
Главният герой може да е високо ниво рицар в поставения сетинг, но това като че ли не му дава голямо предимство в разплитането на хорър мистерията, което е по-добре. Повече трябва да се разчита на правилни избори и досетливост и разбира се на съобразяване с предварителния избор на уменията.
Играта е разнообразна, като историята върви динамично дори и при циклажа в селото. Второстепенните пресонажи се отличават с добре поднесено описание, не са просто статисти. Някои от диалозите са страхотни, браво за което ( примерно началния с приятеля и при кмета).
Има възможности за преиграване, които променят усещането за играта, а не са просто промяна на статистически стойности.

Някои забележки:
-Късметът не може да е умение, което да тренираш;
-Стори ми се лесна със статовете, които са по подразбиране. Според мен е трябвало да бъдат ниво „Янгбан“, особено за Ки-енергията;
- Финалът ми се стори твърде кратък, след такава голяма подготовка. Искаше ми се повече епика, особено ако съм безпощаден! :evil:

В заключение;
Красиво пресъздаден сетинг, готини избори, богат дневник, отличаващи се персонажи.
Good job!

knigi-igri.bg/shop/

28 Дек 2016 16:48
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 150
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118490
Благодаря и на двамата за добрите думи. Радвам се, че историята ви е харесала.

Към Краси:
Не, не е сгрешена препратка. Може би не е най-елегантното решение, но работи.

Към Кирчо:

Няма как да тренираш Късмет, да. Но повишаването на ниво умение не става с тренировка.
В селото не би трябвало да има циклаж, поне се старах да няма, освен може би на едно място. Виж,обаче, има обикаляне насам-натам.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Krassy

28 Дек 2016 20:44
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118495
Прочетох Хуаранга веднъж. Почти няма общо с форумната версия, която помня. Вече си е направо книга. Добре е написана. Светльо има увлекателен описателен стил. Има си щипка хумор и доста приятна корейска атмосфера. И аз като някой по-горе се издразних на липсата на епичния финал. След толкова "тамънане" накрая набързо напердаших финалната гад. Като цяло много добро произведение. Ще го преиграя няколко пъти още. Поздравления,

И за да не изневеря на своя стил, ето и нещата, които не ми харесаха:

1.
Цялата тази врътка през впизод 7, където максимума време е 1 и след това го зануляваш на 0 на еп. 21 ми е много странна. Разбирам, че логиката е да използваш само 2 от бонусите посочени е епизод 1 (или да кажем 1 ако директно се прецакаш да почиваш, ама надали някой ще направи този избор още в еп. 1), но мисля, че това може да бъд енаправено много "по-леко" от фактор Време, който качваш до 1 :) А после това зануляване на 21 е достра нелепо, все едно сме се върнали назад във времето. Абсолютно всичко написано по-горе се отнася и за еп. 35.

2.

Хубаво е в избори, които използваш Умение да ти се напомня да извадиш КИ (като например в ситуации като тази в еп. 55), защото честно казано прелетях през няколко такива ситуации, без да си извадя КИ на база навика от други игри, че ме проверяват дали имам дадено Умение или после ще ме проверят колко точки/левъла съм от него :)

3.

В преходът от 129 към 108 има логическо неъсответствие. В 129 стряскам кръчмаря разкривайки че съ хуаранг, а после в 108 той си гадае дали съм търговец или данъчен инспектор... и т.н.

4.

При преговирите с кмета жестоко се изнервих. Според мен единственият начин е да си агресивен и заплашителен с него иначе не видях друг начин, което е доста ограничително. Може и да греша. Но там си беше живо налучкване.

Толкоз засега. Скоро пак след преиграванията.:))))

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

28 Дек 2016 21:32 28 Дек 2016 21:35 от Leidrin.
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118497
Благодаря ти Никса!

Радвам че, играта ти е харесала още след първото изиграване. Вярвам че след следващите ще ти допадне още повече.

За точка 1:
"виновен" е редакторския екип и по-специално А.Т. Може да изглежда изнервящо, но...в играта има над 50 (55 май бяха последно) КД. Това в началото беше отразено с КД. И беше излишно. Смятам че този вариант с времето е по-добър.

За точка 2:

обема е 55к думи. Ако бяхме оставили "извади си съответните точки ки" при всяка употреба, щяха да нараснат излишно. А и тази не е като другите книги-игри. :)

За точка 3:
" Едва ли онзи разпозна ранга му, но под тежестта на взора му внезапно омекна.
- Моля да ме извините, гоподине. " Не го разпознава като хуаранг, а като големец.

За точка 4:
Всеки един от вариантите в преговорите работи при определено влизане в тях. И мек и твърд и дъх.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

29 Дек 2016 12:02 29 Дек 2016 12:19 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 590
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118503
За произведението на Лейдрин мога да кажа много и много, но се боя, че отзивът ми няма да му хареса като други, защото съм със смесени впечатления – повече добри, но и отрицателни.

Започвам с положителните неща. Сюжета определено е пипнат, като са вкарани нови неща и ако някога съм имал съмнения в това – извинявам се на Лейдрин. :hello: Да, по принцип това е старата –игра, знаете как ще свърши и т.н., но определено има промени – и като обем и като качество и това се усеща. В този аспект – моите извинения към Л. загдето се съмнявах.

Определено литературата е силната страна на Лейдрин. Тя е на много високо ниво, авторът успява да ни потопи в духа на Древна Корея, като е навлязъл смело в корейските термини и дори ни е подготвил малък речник. Браво на него. :hello:

Опитът за усложнена механика, е нещо което би следвало да е положително, но някак си – не е. Ще коментирам това по-надолу. Може да съм забравил някои неща от старата игра, но доста неща не ми харесаха механиката, един вид не са добре обяснени или са недосмилени. Много ми хареса – и преди и сега – идеята за точки познание. Личи си обаче че Лейдрин е увеличил възможностите да се трупат познание, и то сериозно, което увеличава удоволствието, особено за тези които обичат да събират информация. :hello: По същество и трите разказа в този ПГ са „дедективски”.

Илюстрациите – има доста илюстрации – поне 7-8, но много от тях са съвсем мънички, пък и се повтарят. Не са много лошо, но като цяло очаквах повече – да речем има един лък на стр 321. – не искам да съм остър, но мисля, че ако хвана ученик 8 клас, който е завършил техническо чертане може да направи този лък не по-зле. Дано илюстратора да не е изкрънкал много пари от Лейдрин за този лък! :unsure: На фона на илюстрациите от „Петият принц” или „Асасините” – очаквах повече на такъв тим тематика, по-барнати детайли. Нейсе. Това да е проблема.

Почвам с истински дразнещите неща

На епизод
271
ме среща един неуктай - и се предполага, че трябва да имам Бой с меч Специалист за, да се подготвя. Тъпото е, че никъде не е указано, че ако имам по-високо ниво на бой с меч, пак мога да се подготвя, а съм Майстор в боя с меч. Получаваме се абсурдна ситуация – може да си Легендарен в боя с меч, но да не може да се справиш със ситуация в която един обикновен СПециалист може.

За уменията – пише разпредели си нивата Легендарен, Майстор и Специалист между Устойчивост към отровни, Бой с меч и Стрелба с Лък, а последните ти пет умения са на ниво Умел. Да де, ама тези указания са в началото , а таблицата с умения – в края и аз взех да се чудя кои са тези пет умения (не съм длъжен да помня как бе в предното издание - нали)? Дали влизат КИ и познанието сред тях или не влизат? Сигурно изгубих половин час, ако не и повече докато случайно отворих последната страница и нещата ми се поизясниха. :S

В някои епизоди получих „циклеж” защото не е изрично упоменато нещо. Например
Кръчмаря на 295
. Пише че може да му задам въпроса, аз му го задавам, връщам се на базовия епизод и то ми иска да му задам нов въпрос. След като му зададох почти всички въпроси на един ме пита дали съм имал бонус или лихва, за да задам ОЩЕ един въпрос, и едва
като отидох на 313 и оттам на 299, ми бе зададен този въпрос.
Обаче тогава ме обзе подозрението, че половината от въпросите които зададох, не е трябвал да ги задавам ? Това трябваше да доведе до промяна на познанието ми. Подобен проблем изпитах и с разпита на шпионина.

В общи линии това бяха нещата които най-много ме подразниха, от тях – най-много това с Неуктай на
епизод 271,
разделянето на обяснененията към уменията в началото и на самите умения – в края и това че очаквам повече детайлност от илюстрациите.
Като цяло играта е хубава, не се играе бързо, отидоха ми над два часа и половина, а съм я играл и знаех как ще завърши. С висок литературен стил и има много повече игра, отколкото в „петият принц” да речем, но нещо малко не й стига за да я нарека „велика”

Сюжет 6/6 (не всеки ден имаме сюжет за Древна Корея – вж. За Япония или Китай – да.)
Литература 6+/6 (най-добрият показател)
Механика 5/6 (много интересна, но тук там има “бъгове”)
Иллюстрации 3/6 (определено очаквах повече)
Кефометър 5/6 (нещо много малко не достига)

Истината ще те направи свободен

29 Дек 2016 13:08
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118505
Благодаря ти Жоро. Ще ти отговоря подробно по-късно, в момента нямам възможност. Но преглеждайки ревюто основния проблем е че си бързал докато си чел. За илюстрациите специално - аз исках да са колкото се може по-изчистени и да нямат нищо общо с манга стила. Търсех класическия обран източен похват.

29 Дек 2016 18:47 29 Дек 2016 18:53 от Leidrin.
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118511
Сега, да започвам с отговора...

относно истински дразнещите неща, които са развалили удоволствието на Жоро и книгата ми не можа да се добере до максималната му оценка.

относно неуктай и не само той, защото на доста места в книгата те питат за подобни нива - цитирам правилата на играта конкретно в тази им част:

"В някои ситуации да използваш определено умение няма да е въпрос на избор. Вместо това, ще трябва просто да провериш дали владееш това умение на определено ниво, указано от текста. В тези случаи, никога не изразходваш Ки! Считай условието за изпълнено и ако владееш умението на по-високо ниво; например, ако въпросът е дали владееш Шаманизъм на ниво Специалист, то ако си Майстор или Легендарен в него, също отговаряш на изискването."
Горното в болд важи за всяко едно умение и всяка една такава ситуация, вклютелно тази в цитирания епизод, Жоро!

За уменията, пак в правилата пише следното:

"В действителност хуаранг владее всички споменати умения в една или друга степен, но е Легендарен само в едно от тях и само едно от прозвищата му е достоверно. В едно от останалите умения е Майстор, в друго – Специалист. В последните пет е просто Умел."

И по-надолу:

"Освен ползата от самите умения, Легендарното ниво на някои от тях дава допълнително увеличение на показателите."

Още по-надолу са изброени бонусите, които получаваш, ако си избрал някое от трите по-долу в правилата изброени умения, за Легендарно.

Тоест избираш едно от всичките осем умения за легендарно, едно от оставащите седем на ниво майстор и едно от оставащите шест на ниво специалист. В останалите пет си умел. Ти решаваш кои. Сам.

Ки енергия и познание са показатели, не са умения - за сверка - пак правилата.

Съжалявам, че дневника в края на книгата ти е създал трудности. И все пак в НПН дневника е на същото място, но там си справил за по-малко от половин час. Моят съвет е да си го разпечаташ за следващи четения, за да не търсиш последната страница на сборника. Обемен е и е неудобно - съгласен съм.

За "циклежите" при кмета:
Който и въпрос да зададеш на 295 и на който съответен епизод след това да отидеш, те препраща на 299. На него епизод имаш проверка:
◘ Ако имаш някоя от кодовите думи „бонус“ и/или „лихва“, можеш да зададеш по един допълнителен въпрос за всяка ►Епизод 295
◘ В противен случай или ако вече си приключил с въпросите ►Епизод 122
Та няма как да се връщаш на 295 освен ведъж или два пъти и то само ако отоговаряш на горната проверка.

Същото е и при шпионина - ако се съмняваш мога и там да ти цитирам конкртенто текста.

За илюстрациите ти отговорих. Относно речника и изобщо корейския сетинг (и защо илюстрациите са такива) - аз съм бакалавър по кореистика и магистър по източноазиатски култури - поназнайвам това-онова. Иначе не бих се захванал с подобна история.

Надявам се сега ме разбираш като ти казах, че или си бързал като си чел книгата, или си бил уморен.

Надявам се и че след подробната и аргументирана защита ще успея да завиша оценката си, защото сега се чувствам леко онеправдан. :)

С уважение:
Светльо.

29 Дек 2016 22:22
Opk's Avatar
Opk
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 58
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118522
Историята много ми хареса - историческо-дедективска с елементи на шаманизъм :)
Винаги съм мислел, че самураите са ги измислили японците, а за корейската култура не знаех нищо. Научих нещо ново, за което благодаря на автора :hello:
Изиграх книжката с голямо удоволствие, въпреки че знаех историята от андроидното приложение. Най-много ме радва в книгите игри е да няма единствен и най-правилен път за преминаване. Това условие е напълно изпълнено в "Хуаранга" - автора отлично се е справил с подбора на взаимно изключващите се ситуации.
Поздравления Лейдрин за успешния дебют и разбира се ще очакваме нови истории от Су Янг :side:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas, kiril_ps, Leidrin

30 Дек 2016 13:38
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118537
Хайде и аз да Ви предизвикам. В книгата има загадка за решаване. Специфична загадка. Първите трима, които я открият и ми дадат начина, по който са стигнали до верния отговор - в спойлер, ако обичате, ще имат възможността да са сред първите тестови читатели на следващото ми интеркативно произведение.

30 Дек 2016 20:00 30 Дек 2016 20:03 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118540
Първо преиграване

Страхотна книга-игра. Литературния стил е на високо ниво, атмосферата е правилно предадена и играта е добре замислена. Събирането на точки, предмети и кодови думи и изгубването им за точки време и ки е добре изградено. Даже си позволих да пусна цитат от книгата във Facebook, на личната ми страница. :)

- Добър вечер! В мир ли сте ?
из "Хуаранг и Кумихо", епизод 353

Благодаря на автора за играта и удоволствието. В следващите дни ще я пробвам да на по-високо ниво на трудност.

Сигурни ли сме, че на епизод 379 няма вариант при който играчът няма как да продължи ?

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

30 Дек 2016 20:15
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118541
И аз ти благодаря за прекрасния отзив!

Относно въпроса - мисля че няма как да има такъв вариант.

30 Дек 2016 20:37
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118543
Относно загадката:

За договора между кръчмаря и кмета ли става въпрос ? На епизод 123 се намира.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

30 Дек 2016 20:48
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118544
Не, не е това! Подсказвам - при кмета е.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.095 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Февруарска форумна среща - да се преброим. (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Вилорп
    • Today 14:18
    • "Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (т... (30 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Meriadoc
    • Today 11:33
    • Кой какво слуша в момента (997 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Yesterday 19:33

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg