• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо"

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
05 Ян 2017 20:14
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1098
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118750
Дават точки защото се ползват само на по едно място.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

05 Ян 2017 21:27 05 Ян 2017 21:34 от Leidrin.
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 150
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118751
Към Спас:

Както ти казах и по-рано точки Познание не се проверяват само там. Както пак ти казах идеята на точки Познание не е да се проверяват. Ако исках да има проверки на точки Познание, книгата щеше да се изобилства от проверки на точки Познание. Книгата не изобилства от такива проверки. Защо? Защото целта на точките Познание, не е да се проверяват. Сега надявам се ме разбра.

Твърдиш че не ти трябва да вдигаш нива на умения. За теб това е вероятно да е вярно. Предлагам ти друга гледна точка, върху която да поразсъждаваш. Ти си запознат със сценария на историята. Вярно, тя е почти изцяло променена, но по същество не се различава от първия си вариант. Затова носи и същото заглавие - Хуаранг и Кумихо, а не Хуаранг и Кралицата-демон, например. Само че, освен теб има хора, които не са чели нито един вариант на историята. Моля те вземи предвид и това, когато критикуваш.

Твърдиш че в книгата има две задължителни сцени. Бъркаш, има три задължителни сцени - монаха, кмета и къщата на Са Гуа. От там насетне си свободен да избираш какво да правиш с времето си в селото. Както ти обърнах внимание и преди имаш фактор време. На 6 точки време ТРЯБВА да посетиш кмета. На осем или повече точки време ТРЯБВА да отидеш в къшата на Са Гуа. Не по-рано. Само ако имаш 8 или повече точки време. Това ди дава достатъчно възможност да се помоташ, всъщност, трябва да се помоташ по другите локации. Тук можеш да излезеш с аргумента, че май не е съвсем изрично казано, че трябва да имаш 8 точки. Само че цитирам текста в епизода "Ако точките ти за време са 8, или повече, е дошъл моментът да се запътиш към дома на Са Гуа.". Не е написано дори и ако са по-малко от 8, нали? Дали книгата предлага да я минеш на ниво хуранаг, без да правиш нищо интересно? Да, има такава възможност. Което я превръща в скучновато четиво. Дали книгата дава възможност да я минеш на ниво хуаранг и да правиш интересни неща? Да, книгата дава и тази възможност. Коя ще избереш, решаваш ти. Като в живота. Ако избереш да водиш скучноват живот, без излишни рискове, едва ли можеш да очакваш кой знае колко интересни неща от него. Та ти си избрал да минеш книгата на ниво хуаранг и да играеш на сигурно. ОК. Книгата ти дава известна сигурност. Но не е особено интересна. А можеш да я направиш интересна. Има и тази възможност, както казах. Ако очакваш да ти изброя вариантите на ситуации през, които можеш да минеш на ниво хуаранг и да оцелееш - няма да го направя. Те на са никак малко и не искам да развалям удоволствието на други играчи.
Защо няма лист с медали? Две причини. Липса на време (всеобща) и липса на желание - моя. Аз не харесвам листове с медали. И понеже това е моята книга, аз решавам дали в нея да има такива, или да няма. На теб ти е интересно да правиш листове с медали. Ако искаш направи един такъв. Като го прегледам ще ти кажа, дали си прав.

Към Спас, Монев и Берсерк:
Бой с меч може да се използва на осем места в книгата.
Стрелба с лък на девет места.
Рефлекс на седмнадесет места.
Шаманизъм на тринадесет места.
Самоконтрол на двадесет места.
Обаяние на десет места.
Късмет на петнадесет места.
Имунитет към отрови на пет места.

Има ситуации в книгата (доста), които се минават с различен набор от умения или проверки за използване на две умения едновременно. Няма пенкилер. Зависи от къде ще избереш да минеш и какви избори взимаш. Сега погледнете отново уменията. Очаквате ли умение като Имунитет към отрови да трябва на всяка трета или втора ситуация - не, нали? Но е наистина добре да имате достатъчно ки, за да го използвате, когато и ако ви се наложи. Колко бихте очаквали да се биете с меч или да стреляте с лък, след като от начало е ясно, че не отивате на бойното поле? Но пък когато ви притрябва да го правите е добре да имате ки, за да ги използвате. Същото важи и за останалите умения. Смея да твърдя, че за конкретната история и сценарии са отлично балансирани. Ако Спас или Монев разбират балансирани умения като еднакъв брой възможности за използването им, аз имам по-различно виждане за баланс.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

05 Ян 2017 22:20
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118755

Leidrin писа: писа:
или Монев разбират балансирани умения като еднакъв брой възможности за използването им, аз имам по-различно виждане за баланс.
Приемам отговора, така е и редно :) Просто на първо изиграване се чудех, защо някои дават бонус точки на ниво легендарно умение, а други не...ясно е, че е авторово решение :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Leidrin

08 Ян 2017 14:34
Cliff_Burton's Avatar
Cliff_Burton
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 22
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #118811
За стихчето и загадката да си пусна и моя коментар:

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
От една страна става ясно, че е свързано с акростиха и лисица е твърде очевидно, за да е вярно. Обаче бях помогнал вече на монаха, който ми беше казал да следвам язовеца, а в източните вярвания лисицата и язовеца са магически животни тъй че заложих смело на язовец без да откривам диагоналния акростих. Може би ако нямах този хинт с язовеца от предишен епизод щях да си поиграя повече с тази загадка.

PEACE & LOVE

15 Ян 2017 23:21 15 Ян 2017 23:23 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 456
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119002
Прочетох разказа. Не съм чел предишните версии за да правя сравнения спрямо тях, ще коментирам само варианта, предложен в ПГ.
Много ми хареса литературната част. Сетингът е свеж и браво на Лейдрин, че е решил да превърне познанията си за корейската история и култура в интересна книга-игра. Стилът е описателен и съумя да ме потопи в тази екзотична за книгите-игри атмосфера. Сюжетът също ми допадна - увлекателен е и създава интрига. Според мен предоставя и самостоятелност. Не съм съгласен с няколкото оплаквания, че разказът свършвал в нищото.
Играта... Играта също е много добре направена, но забелязах нещо, което никак не ми хареса. Допускам, че може да съм пропуснал нещо, ако е така авторът или редакторите ще ми посочат грешката. Системата е готина - по принцип не съм голям почитател на системи с проверка на умения, но тази тук ми се стори добре реализирана. Идеята с общия ресурс - Ки енергията, която се изчерпва с различен темп, в зависимост от нивото на владееното умение е добро попадение, кара те да си правиш сметка дали си заслужава да се напънеш, вместо да се правят просто едни досадни проверки - "имаш ли умението х, ако го имаш браво, ако го нямаш хвани тия минус точки". Хареса ми и разследването в селото. Локациите са разнообразни, присъстват интересни ситуации, а има и доста тактическа част в решенията къде и кога да отидеш. Стигаме до проблема, за когото споменах. Почти целият разказ минава в разследване на проклятието. След намирането на поредната улика се печелят кодови думи и точки Познание. В момента, в който стигам къщата на прокълнатата, излиза че играта може да бъде завършена успешно без да съм успял да спечеля дори една кодова дума или точка Познание. Мога да пропусна цялото обикаляне в селото и просто да легна да поспя за да се преборя с кошмарите, инвестирайки точки Ки. Нещо повече, струва ми се, че ако съм събрал някакви улики, бивам наказван за това, като задължително минавам през отравянето на епизод 363, докато ако не съм научил нищо, може и да се спася, ако ползвам Самообладание, когато кумихо дойде да ме съблазнява в леглото. Ще ми е интересно да чуя коментар по тези си наблюдения, за да мога да си изградя окончателна оценка за произведението.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Leidrin

16 Ян 2017 15:05
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119056
Определено разказът който най-много ми допадна в ПГ5. Според мен трябваше да си е отделна книга, а не част от сборника - обемът и класата са му достатъчни за самостоятелно издание. Включвам се много късно и по добрите и лошите страни е изписано достатъчно, така че ще се огранича само в споменаване на 1-2 недостатъка, за да ги няма в следващата творба на автора ;)
Навремето бях чел първата версия като излезе. Това бе отдавна, но спомените се върнаха (защото още тогава онази кратка версия ми хареса) и просто знаех какво се случва накрая. А като знаеш финала се губи част от удоволствието да стигнеш до него (имаш идея какви да са действията ти). Така или иначе въпреки безкрайно чуждия ми корейски сетинг я преиграх доста пъти - любопитно ми беше къде какво се случва. И попаднах на странно преплитане на временно-пространствения континиум. А именно:
При влизане в селото се отправям директно към шаманката (защото имам клонка, която да и подаря). След това се виждам с кралския човек в селото (или шпионин или както там се казва), говорим каквото говорим и той си разпорва корема. Та запалвам му къщата заедно с тялото му вътре и отивам в кръчмата да разпусна от напрежението - а там тоя убавец дето се беше самоизкормил се налива очевидно жив и кьор кютук пиян ;)
Препоръчвам на автора да си изясни временно пространствените връзки с гледане на всички епизоди на Завръщане в бъдещето или поне да прочете подробно В лабиринта на времето B)

16 Ян 2017 23:22
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119083
Здравей Мериадок,
Благодаря за добрите думи.
Минаването през 363 не е задължително. В нито един от случаите. Стигането до там е следствие от избор на играча. Точките Познание, всъщност могат да ти свършат добра работа на 387. За да стигнеш до къщата на Са Гуа трябва да изразходиш поне осем точки време.

16 Ян 2017 23:29
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119084
Здравей vanio 1,

Радвам се, че не съм те разочаровал съдейки по общото ти впечатление.
Относно недостатъка - съвсем прав си! (Еииишшшшшш, знаех си, че сме пропуснали нещо!!!!) Ще обсъдя с редакторския екип как най-лесно да излезем от ситуацията и ще го пуснем в ерата. Имам идея как да стане, но искам да го обсъдя с тях. Благодаря ти за "острото око"!

ПП. "Еиииишшшшшш" на корейски е доста пиперлива псувня.

17 Ян 2017 07:28
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119089
То излизането от ситуацията не е трудно - проверка на входа на кръчмата дали човека вече не се е гътнал с някоя кодова дума взета при смъртта му и така изключване на опцията той да е там.

17 Ян 2017 12:22
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119097
Да, нещо такова.

Ето го решението:

На епизод 100, ако имате КД "шпионин", отивате направо на 120. На епизод 120, ако нямате пари, или не искате да платите на кръчмаря - напускате кръчмата - епизод 122.

17 Ян 2017 14:38 17 Ян 2017 20:52 от Вилорп.
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1098
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119105
Не се ли решава лесно, ако след като се самоубие мискинина вземеш КД кръчма?

дописка: Как може да се стигне до епизод 387?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

18 Ян 2017 23:05 18 Ян 2017 23:06 от Leidrin.
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119150
То като се обърне каруцата, пътища много. Но тъй като произведението вече е на хартия, това което предложих ми се вижда най-удачно.

Спасе - ти и твоите дописки - пътят е 388 - 407 - 387.

26 Ян 2017 12:33
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119393
Много хубава КИ. Както писах и на Леидрин, много ме зарадва умението Шаманизъм.

Нямам забележки към нито една част, но може би бих подходил малко по-различно към уважаемата госпожица финален бос. Смятам, че Кумихо има много потенциал да излезе от изцяло черните си краски. Щеше да е много хубаво да има опция да се сприятели с Хуаранг, а защо не и да бъде игрален герой.

Разбира се, това съм аз и си имам моето специално мнение за всякакви дяволи, сукуби и други демони.

Много ми се искаше да не умира, за това се опитах да я пощадя, но уви... Сигурен съм, обаче, че ако автор беше Колин Уолъмбъри това щеше да е правилното решение.

26 Ян 2017 14:21 26 Ян 2017 15:14 от Leidrin.
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119402
Благодаря ти, Рони,

Мнението ти значи много за мен, още от онзи ден, през септември 2011, когато се регистрирах тук, Хубаво е, че се връщаш. Надявам се, за дълго този път.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mayday

13 Фев 2017 23:42
harlequin's Avatar
harlequin
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 286
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119847
Не съм чел предишния вариант на играта, само съм го прелиствал, но си личи огромният труд, който е хвърлен, за да се достигне до сегашното му ниво.

Интересният и необичаен сетинг е първото, което ме грабна. Някъде преди нова година бях присъствал на една лекция, където говориха за деветоопашатата лисица, наред с други митологични персонажи. Още тогава ми стана интересно и се радвам, че имаме българска книга-игра, която ползва за основа тази легенда. След като прочетох играта, се зарових за повече инфо в уикипедия. Нещото, което ми направи впечатление е, че кумихо при определени условия може да придобие истински човешки облик и да изгуби чудовищния си образ. И тук ще се съглася с Рони, че бих предпочел финалът да даваше възможност и за такова развитие на нещата. Още повече, че информацията, която бях намерил в селото, ме остави с впечатлението, че момичето, дори и обладано, не представлява истинското зло.

Като механика играта беше малко тежичка за мен, макар че оценявам усилията, вложени в напасването на всичките елементи. Литературният стил е на много добро ниво. Взаимовръзките на героя с някои от другите персонажи също бяха интересно замислени. Диалозите звучаха достоверно. Особено ми харесаха моментите с откровенията на Тан Но - звучаха наистина като някаква прокоба, като тегнещо зло, от което няма спасение. За жалост може би тъкмо това ми изигра малко лоша шега, защото създаде прекалено високи очаквания за мрачна и всепоглъщаша развръзка, които не бяха докрай оправдани.

Като цяло наистина много добра книга-игра, чието продължение също ще очаквам с интерес.

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.081 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Февруарска форумна среща - да се преброим. (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Вилорп
    • Today 14:18
    • "Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (т... (30 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Meriadoc
    • Today 11:33
    • Кой какво слуша в момента (997 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Yesterday 19:33

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg