• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо"

• 1
  • ...
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
14 Фев 2017 10:05 14 Фев 2017 10:08 от Leidrin.
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 150
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119851
Благодаря ти за отзива harlequin!
Относно кумихо - не я бъркай с китсуне. Китсуне е деветоопашата лисица в японската митология. Тя trickster, но в повечето случаи е добронамерена. Кумихо от своя страна може да бъде само и единствено зло същество. Има вариации за това как може да стане човек и да не е зла, ако не яде месо за хиляда дни, или ако намери определен будистки артефакт, но...но тази линия в митологията е сравнително нова и много явно повлияна от будизма и конфуцианството. Кумихо води своето начало в митологията много преди навлизането на будизма в Корея. Тя съществува още от времето на анимализма, на шаманизма, който съществува в Корея и до днес. В повествованието аз ще се придържам към изконно корейския мит за кумихо. Това е зло същество, може би едно от малкото истински зли същества в корейския фолклор и митология. С него и до днес плашат децата там. А една от причините за съществуването на този митологичен и фолклорен образ е страха на мъжете от жените в Корея (младите, красиви жени). Този страх го има ясно изразен и у фолклора на много други народи и етноси. Под различни форми - самодиви, баба Яга, ритуали за отнемане на девствеността в Африка (изпълнявани само от шамана на селото) и прочее. В тази насока препоръчвам силно трудовете на Владимир Проп.
Накратко - съжалявам че ще ви разочаровам, но кумихо няма да става "добра", няма да се поправя и да променя естеството си. Напротив, става все по-зла. Но пък, ще има други интересни персонажи.
Ако трябва да опростяваме историята до нейната морфология това е типична вълшебна приказка. Не претендира за нещо повече. Различното е начина, по който е разказана и непознатия за повечето читататели свят. В нея няма да откриете "полу-пълна" свобода на избора. Но се старая героите да са предадени достоверно, а не съвсем идеализирано. И страшното в нея да е страшно. А от него има и ще има в добри дози. Целта в тази история е да се отървете от изконно зло. Не за да победи доброто, не за да живеят всички дълго и щастливо, а за да могат имат възможността и избора да го направят. Поотнесох се. Но се надявам написаното в това мнение да е полезно и интересно, за тези, на които им е любопитно.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Фев 2017 10:40
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119854
Светльо, само дъртите кумихота ли са зли, тъй като си писал как младата лисичка е била опитомена и допреди да дойме майчето ѝ е бачкала като слугиня на месния чорбаджия?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Leidrin

14 Фев 2017 11:14 14 Фев 2017 11:25 от Leidrin.
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119855
Младата лисица е с шест опашки, тоест не е кумихо (ку - девет, ми - опашка, хо - лисица) в истинския смисъл на думата. И да, тя е пример за онова разклонение - изкупление или благодарност на демонична лисица - като при самодивите например и като доста други приказни същества. Забележи, обаче, тя е добра към спасителя си, но той не знае за същността й. Ако търговеца по някаква причина бе рзбрал, че е лисица щеше да бъде едно от последните неща, които научава в живота си. Кумихо много строго пазят същността си. В алтернативна история, младата кумихо щеше да служи на търговеца до естествената му смърт, после щеше да продължи със своята цел - да доживее хиляда години, да изпие душите на хиляда човешки същества, за да стане полубожество. Само дето не се случва точно така и то поради добра причина. Кумихо е прелъстителка. И макар да не желае да го прави, тя изкушава търговеца. От там и бедите. Накратко - дори и да иска кумихо не може да избяга, или да промени същността си. Ето ви трагедия.

14 Фев 2017 11:39
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119856
Щом не е кумихо каква е тогава? Йомихо? Доколкото се разбира жената на чорбаджията просто си внушила, че и изневеряват, същинска изневяра не е имало? Демек не е бил прелъстен... Да разбирам ли, че единствената причина младата лисичка да не си държи на думата е защото хуаранга е забрал за същността ѝ?

Цвят за модериране

14 Фев 2017 12:14 14 Фев 2017 12:18 от Leidrin.
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119858
Приеми, че е кумихо, ама с по-малко опашки. По-лесно ще е и за теб и за мен. От книгата не се разбира имало ли е същинска изневяра, или не. Аз поне не успявам да разбера. Сигурно и автора не е искал да се разбира. Оп! Аз съм автора! Значи сигурно твърдението е вярно, най-вероятно, освен ако най-невероятно някой не приложи необорими аргументи с, които да ме убеди в противното - че аз не съм автора, и че същинска изневяра е имало, каквото и да стои като значение зад "истинска изневяра". "Не пожелавай жената на ближния си." - също носи обяснение какво може да е изневяра. Прелъстен? Какво означава за теб прелъстен? По принцип "прелъстен" идва от "прелъстявам", което означава основно " Възбуждам у някого влечение към себе си" и е синоним на "привличам", "излъстявам", "съблазнявам", "пленявам", "примамвам", "очаровам" и други. Демек - прелъстен е бил. А па дали е му е пуснала или не...автора не казва.
Не, не разбирай, че единствената причина младата лисичка да не държи на думата си е, че хуаранг е разбрал за същността й. Не виждам по някакъв начин автора да е намекнал пряко или косвено в книгата в полза на подобно умосъждение. Накратко - не, не е единствената причина.
Виж, ако беше така, това щеше да е едно много плоско произведение, като сюжет сравнимо с едни зеленокожи, дето обикалят като гламави да търсят дракони, на които пушека излиза от задната страна.

14 Фев 2017 12:59
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119860
В книгата самата лисица твърди, че подозренията на хаджигеновица са напълно неоснователни. Самата лисица ако е планирала да бастише хуаранга*, то няма причина да го лъже за това. И деюре** нокторно е доказано, че не е имало такова нещо като прелъстяване де факто.
Всеки две тела без значение какви са изпитват привличане едно към друго*** което си е отвсякъде дефакто, освен ако в света на автора не действат други правила за които в текста не е намекнато.
Прелъстен - да е готов да си свали кимоното или бокът**** ако му дадат знак.
Относно причините, авторът не е намекнал в книгата намекна# го мета игрово: „Ако търговеца по някаква причина бе разбрал, че е лисица щеше да бъде едно от последните неща, които научава в живота си. Кумихо много строго пазят същността си.”
Каква друга причина има лисицата да не удържи на дадената дума освен разкриването на същността си? Базирам въпроса си на: „Накратко - не, не е единствената причина.”

*хуаранги не се бастисват толкова лесно издържливи са техната мама зеленокожа
**бачо Зарт го е рекъл
***байчо Нютон го е рекъл
****мисля че такива кимона носеха в корея
#направо си го рече

Цвят за модериране

14 Фев 2017 13:08
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119861
Спасе - лисицата си спазва думата. Търговеца си е жив и здрав в книгата като проверявах последно. Не знам за каква дадена дума точно говориш. Майката на младата кумихо убива жената на търговеца, убива и дъщеря му. Тя използва новата форма на дъщеря си, за да примамва младежи от селото и околията, за да ги бастисва. Та с две приказки - изпитвам затруднения да отговоря на въпрос, който не рабирам.

14 Фев 2017 22:18
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119868
Младата кумихо дава дума на самурая че ще се разкара и повече няма да се весне на сам ако я пощади, и ако той вземе че се съгласи нарушава думата си.

Цвят за модериране

14 Фев 2017 22:34
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #119869
Не знам дали нарушава думата си. Може след като утрепе хуаранг да им се наложи да напуснат селото.

30 Сеп 2017 00:14
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #124403
А това скъпи колеги е историята, която ако не се беше появила в ПГ, рано или късно щеше да си излезе като книга - и напълно заслужено, искам да кажа. B)
За съжаление си спомням малко от детайлите на оригиналната, електронно публикувана игра, но и без това виждам че е работено много. Добавен е много текст, който допълва чудесно историята, разширена е и самата игра - като система.

Честно казано не виждам и нужда да се хвали играта повече - ако не ми вярвайте опитайте и ще видите - страшно увлекателна, много добра игра!

Някои от личните ми забележки от едно време си остават - нечленувания хуаранг току се появява в текста (но пък на места съм сигурен че е заместван така че да не бие на очи), и срещата с архизлодея от която максималния резултат е Х е само опция. Но това са по-скоро лични предпочитания - или какво-лично-бих-предпочел и честно казано не ми попречиха отново да се насладя на играта.

Избора на умения честно казано крие някои подводни камъни в толкова кратка игра - при такъв общ брой умения обикновено винаги е ударен баланса. Определено видях много тежък превес на Шаманизъм над всичко останало, следващото най-употребявано беше Самоконтрол.
Идеята с цена на КИ за не-легендарното умение също е чудесна идея - така е възможно да се използва всичко но ограничено. Мисля че малко по-малък брой умения щеше да легне по-добре в играта - но не съм сигурен, трябва да я изиграя още 3-4 пъти поне за да добия по-добра представа за баланса.
Бих препоръчал и в подобни системи изрично да се оказва разход на КИ - дори да товари текста с 1-2 странички - защото е възможно объркване в моментите когато само се пита на какво ниво е дадено умение.

Какво да добавя освен - очаквам да видя в ПГ приключенията на любимеца ми - нервното старче Пак Йов Уол в "Бягство от затвора", както и гранд-финала - "Хуаранг и Кралицата Демон"!

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Leidrin

02 Окт 2017 12:07
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #124468
Благодаря Пешка!
Пак Йон Уол и хуаранг се задават.

25 Апр 2018 15:25
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #127592
knizhnomomiche.blogspot.de/2018/04/53.html

Наистина вдъхновяващо ревю от Книжно Момиче!

Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, ringlas, Monevwww

09 Ян 2019 11:11 09 Ян 2019 11:17 от Opk.
Opk's Avatar
Opk
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 58
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #130284
Реших аз значи да си припомня първото приключение, преди да се захвана със второто. И случайно попаднах на един "счупен" момент.
Тук малко по памет че разкажа, но ще схванете смисъла.
На разпределителния епизод 200, сред различните възможности са - посещение на кръчмата или при наличие на КД "ухо" - директна среща с шпионина. Отидох аз директно да се срещна с него, каза ми той каквото знае и умря. Представете си учудването ми, когато в последствие влязох в кръчмата и го видях там да пие :dry:
Та единия ми въпрос е - липсва ли някъде КД или как да преодолея това възкресение?
Другия въпрос касае степените на трудност - при най-лесната почвам с 30 вона, при средна и трудна - с 10 вона. Има ли грешка в правилата?
Последен въпрос: Ако кучето ми е живо, то идва ли с мен в другата книга? :D

09 Ян 2019 17:15
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Topic Author
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #130287
1) Възможно е да е останало нещо подобно като проблем - има много събития на много локации и е възможно точно определена последователност да е станала неиздържана. Огледай, все пак, кодови думи и т.н. дали не си пропуснал нещо.
2) Няма грешка в правилата
3) Представям си, че след първата книга, затъженото за своята собственичка куче се връща при бабата. История след това е колкото тъжна, толкова ужасяваща, но до момента не е описана от автора. Това е моята интерпретация, де, но е факт, че кучето го няма в следващата книга.

09 Ян 2019 19:45
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари на "Хуаранг и Кумихо" #130288
Да, има такъв проблем. Пропуснах тоя ръкав и още се ядосвам.
Ето го решението:

На епизод 100, ако имате КД "шпионин", отивате направо на 120. На епизод 120, ако нямате пари, или не искате да платите на кръчмаря - напускате кръчмата - епизод 122.

Кучето не присъства в продължението. В това продължение. За третата част може и да го завърна.

• 1
  • ...
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.080 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти