• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Ревюта и коментари на "Хотелът"

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
29 Дек 2016 15:19
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Topic Author
Ревюта и коментари на "Хотелът" #118507
Аз да си споделя мнението за оценка и преиграваемост... Надявам се да не звуча дефанзивно или като "последна инстанция", но за мен такава история достига своя пик при първи успешен прочит. След като читателят открие случилото се може да има интерес да види някои от липсващите детайли, но оценка и постижения ми се струват излишни на подобна крими игра, дори може би уморителни. Повечето играчи дори минават по 2-3 пъти през историята, преди да достигнат до успешния край, това според мен е супер добре за такава книжка и някакво гонене на точки не би направило нещата по-интересни. Все пак есенцията тук е мистерията, механиката служи на историята, а не обратното.

Ако играта се минаваше лесно без да се разкрие историята, да - тогава нещата щяха да са друго яче и някакви PBL-и щяха да са уместни.

А иначе за коментарите - времето беше супер много, ама идея си нямах какво е станало - мога само да се усмихна. Далеч не може да се разгледа всичко за една игра, но не искахме да пресираме отвъд това играча, тъй като случаят е труден за разкриване и без друго.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Krassy, BERSERK

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

30 Дек 2016 00:16
Opk's Avatar
Opk
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 58
Ревюта и коментари на "Хотелът" #118525
Призрачен дедектив :ohmy: Безцелното циклене по епизодите само подчертава призрачната атмосфера на безисходност.
Някъде към три и половина обаче, регулярно започвам да губя представа за отчетеното време :D
Всичката тази призрачност ми припомни един разказа в "Зона F" който много ме беше впечатлил едно време - главния герой преживяваше на пръв поглед странни случки, а в края едновременно с читателя, намирайки тялото си, разбираше, че всъщност е призрак :)
Признавам си, никак не ме бива в разгадаването на криминални загадки и след поредното преминаване в света на сенките просто прелистих повечето варианти, докато "вляза в час" с историята. Която от своя страна ми се стори недоразказана, напълно в стила на призрачния мистицизъм :woohoo:
Поздравления на Красимира за изключителната хрумка - КИ с главен герой призрак. :hello:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Krassy

30 Дек 2016 00:21
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Ревюта и коментари на "Хотелът" #118526

Krassy писа: писа:

Има също един да кажем "по-нестандартен" край, ако използваш Шесто чувство във финалната фаза. : [/spoiler]
Визираш този край който започва с август 2017-та нали?

30 Дек 2016 08:53
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Ревюта и коментари на "Хотелът" #118530
Не, има един култов финал, в който питаш за смисъла на живота, вселената и всичко останало. Мен ми е любимият.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

30 Дек 2016 11:05
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Ревюта и коментари на "Хотелът" #118531

ze BG писа: писа:
Не, има един култов финал, в който питаш за смисъла на живота, вселената и всичко останало. Мен ми е любимият.
Отговорът отдавна е 42

30 Дек 2016 12:10 30 Дек 2016 12:11 от BERSERK. Причина: Fun
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 145
Ревюта и коментари на "Хотелът" #118534
Някой да напише къде е нестандартния финал, че се побърках от любопитство и искам да го прочета, а не го намирам.

Иначе както Торо отбеляза силата на книгата е в загадката и в начина , по който е представена. След първо успешно прочитане се губи магията, но пък историята си е интересна и след време пак да я препрочетеш. Точно за това авторката се е справила брилянтно - преди разплитане на загадката са нужни няколко преигравания и осмисляне на различни детаили. Трудносттта е пипната така, че хем да иска преиграване на книгата , хем да не те отчаива, че е невъзможна. А магията идва от това, че историята е предстваена толкова интересно, че те засмуква и те кара да четеш с настървение, докато не разбереш какво се е случило. Именно заради тези трудности по достигането на баланс и необходимите писателски умения , за да се представи по подобен начин историята до сега не съм виждал нещо толкова добро на тази тематика.

Искам да попитам Красимира има ли вече планове за следваща книга и кога можем да очакваме нова игра от нея :)

ПС: Ба, станах Нещо някакво такова с тоя пост. Трошач п ме кефеше :)

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега

30 Дек 2016 15:44
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 55
Ревюта и коментари на "Хотелът" #118539
BERSERK, ако още търсиш нестандартния финал, до него се стига
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
ако на Епизод 111, решиш да използваш Шесто чувство. Отиваш на Епизод 113 и там задаваш въпроса "Какъв е смисълът на живота?". Отговорът е на Епизод 130 ;)

По другия въпрос: въртят ми се в главата няколко нови идеи за книги-игри, но аз пиша бавно и ми е трудно да прогнозирам кога и дали изобщо ще ги завърша. Включително имах идея и за нещо като продължение на Мая т.е. в духа на Мая, но с други герои, само че този проект нещо зацикли. Ще видим :)

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, BERSERK

30 Дек 2016 20:24
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Ревюта и коментари на "Хотелът" #118542
УоУ! Алтернативния финал ми хареса повече от стандартния!

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

31 Дек 2016 11:28
alex_pet
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Ревюта и коментари на "Хотелът" #118549
Този разказ също ми допадна. Имаше някои описания, които звучаха дървено, но историята беше интригуваща и книгата игра уникално разработена (поне за мен). Препоръчвам го на старите фенове на книгата игра.

31 Дек 2016 13:25
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 145
Ревюта и коментари на "Хотелът" #118553
Брей , вярно алтернативния финал е по-готин. Все пак:

Много по-важно е да откриеш смисъла на вселената, отколкото да спреш едно убийство и да спасиш жалката си органична обвивка :cheer: Много добро хрумване е и епизода , в който се разказва накратко как се е случила цялата история, след успешното изиграване на играта. А има и още един готин финал, в който се спасяваш , но не намираш убиеца и получаваш нервна криза и обсесия, че някой иска да те убива :)

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега

03 Ян 2017 11:21
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 78
Ревюта и коментари на "Хотелът" #118641
Ядосах се, умрях, прочетох го пак, пак загинах, вбесих се, прочетох го за трети път и най- сетне го завърших успешно. Постоях, почудих се, почнах да го препрочитам за четвърти път. Най- вероятно ще има и пети. :)

С две думи - произведението е на много високо ниво, може би...дори е най- добрата книга- игра, която съм чел от Новата вълна, поне до момента. Краси може да пише. :)

Механиката, която за пръв път се появи в Щурмберг, за мен е по- добре реализирана в "Хотелът". Може да се каже, че вече има специфичен криминален субжанр в книгите- игри с утвърдена механика. Това, което ми хареса повече от Щурмберг, е че имаше яснота по отношение на времето, знаеш правилата на играта още от началото, а не се опитваш да метагеймваш. Хубавото на подобен тип произведения е, че са много косистентни откъм игра, тъй като сe развиват на ограничено простраство за кратко време. Дали е възможно да са по- широкообхватни е отделен въпрос, може и да се пробва в тази насока в друга книга- игра.

Това, което не ми хареса, е "сетингът", но това е лично предпочитание.

Поздравления! :hello:

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, nixata, Longshot, Krassy

16 Ян 2017 13:28
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Ревюта и коментари на "Хотелът" #119040
Да напиша и аз няколко думи ;-)
Автор жена, главен герой призрак на тийн мацка - та не можах да реша какви очаквания да имам. Но много ме впечатли. Криминална история, която преиграх много много пъти, а и продължих да ровя разклоненията. Браво - такива попадения искам :hello:
А сега още няколко думи: Първия ми опит беше провал. Втория (или май третия) оцелях, но без никаква идея кой е вагабонтина. Та почти бях се отчаял, че не ставам за елементарно разследване и ме озари идеята, че автора е жена, а аз като виден непознавач на женската логика е абсолютно нормално да не я схвана. Та взех да си преглеждам разклоненията и лека полека навързах нишката на историята (и женската мисъл ;-) ). Много добре е замислен и използван фактора време, от уликите има както истински, така и такива, които е възможно да доведат до заблуда. Има неща за изчистване, но ако това е първи опит в интерактивния жанр се е получило повече от добре.
Успешния финал не ми допадна. Ако се планира продължение - ОК, но ако е просто ей така за по-оригинално и да се избяга от стандартния щастлив край - създава се усещане за нискобюджетен хорор.

16 Ян 2017 15:59
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 55
Ревюта и коментари на "Хотелът" #119058
Благодаря за отзива! :) Радвам се, че като цяло разказът ти е допаднал.

По темата за женската логика искам да кажа, че в първоначалния си вид механиката беше по-различна (и с повече недомислици, разбира се), а загадката по-лесна за разрешаване. За да се усложни до този си вид вината (или заслугата) е до голяма степен на редакторския екип, който е изцяло съставен от мъже ;) Е, някои врътки, взаимоотношенията на героите и фалшивите улики са си от мен, признавам си.

Продължение няма да има. Финалът е в рамките на типичното за жанра клише. Някои хора се кефят на такива неща, други - не. Ще ми е любопитно, като събера повече мнения, да си направя анализ дали в случая слагането му е било удачно :)

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl

16 Ян 2017 22:00
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Ревюта и коментари на "Хотелът" #119077

vanio_l писа: писа:
Успешния финал не ми допадна. Ако се планира продължение - ОК, но ако е просто ей така за по-оригинално и да се избяга от стандартния щастлив край - създава се усещане за нискобюджетен хорор.
Aко на някой не му е харесал финалът - аз поемам напълно политическата отговорност:

Факт е че през половината разказ става дума за някаква тъмна и зла свръхестествена сила, която обитава хотела. В оригиналният финал обаче, Алекс разкриваше убийството си или не, спасяваше се и ... толкова. За тъмната сила нищо повече не се споменаваше, въпреки че тя не е била 'победена' или нещо подобно. Затова и за мен беше много по-смислено да се даде някаква индикация че тази сила си е още там и чака поредната жертва, затова настоях да има и по-мрачен 'епилог' след успешния край (да, това е тъкмо стандартното хорър 'клише' - но то си е клише с добра причина и съвсем не бих казал, че е 'самоцелно' - в хорърите именно щастливият край е всичко друго, но не и стандартен. Аз лично очаквах, че Краси ще го направи като някаква несвързана с остатъка от книгата случка (примерно нови гости на хотела), но смятам че се получи страхотно как тя всъщност го навърза с един от персонажите на разказа, който тъкмо (и което е още по-ефектно - като директно следствие от ТВОИТЕ действия!) се е оказал в уязвимо състояние - а 'тъмната сила' това и чака...

17 Ян 2017 23:05
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Ревюта и коментари на "Хотелът" #119131
Хареса ми разказът - за пореден път произведение със системата на "Щурмберг" се получава много добре. Може би тук е моментът да изкажем благодарност към Сикамор, че измисли криминално-куестовия субжанр в книгите-игри :cheer: Лисичков казва, че яснотата при разписването на наличното време е голям плюс. Съгласен съм донякъде с това. И аз бях изтъкнал подобна забележка при коментара си на "Щурмберг", но след "Хотелът" и "Вълчата дупка", вече имам малко по-различно мнение. Да - играта печели от това времето да е ясно разписан ресурс. За съжаление атмосферата губи. Ако не знаеш с колко време разполагаш се създава допълнително напрежение и съспенс, които са огромен бонус в криминалните произведения. Може би занапред трябва да се търси някакъв междинен вариант...
За историята. Неориентираните "средностатистически" тинейджърки не се нареждат високо в списъка ми на любим тип протагонисти(за разлика от надстатистическите от "Life is strange", които са ми в топа), но не бих казал, че бях подразнен от избора на герой или сетинг. Сюжетът предоставяше необходимата интрига. Разкриването на загадката е трудно, което е голям бонус за такъв тип произведение. Ако до успешния край се достигаше лесно, за мен това би било огромен недостатък. Не съм убеден, че ми хареса включването на свръхестествения елемент. По принцип съм голям почитател на този микс - свръхестествения трилър, но някак си ми се струваше, че тази история е по-скоро чисто крими. Имаше достатъчно предпоставки за това:
бременна любовница, амбициозен наркодилър, завистлива аутсайдерка...

Предполагам за включването на свръхестественото, роля е изиграло и
търсенето на достатъчна мотивация за убиеца. Според мен, ако не е обладан, той няма достатъчни основания да извърши убийство.
От друга страна хоръра си е хорър - никога не е излишен :P На мен много ми хареса краят (онзи край дето се питате дали ви харесва. Алтернативният със смисъла на живота не съм го намерил, а ме заинтригува. Как сега да изваждам пак книгата, след като я прибрах зад серия фигурки на Дънджънс енд драгънс, които много мразя да преподреждам...)
Като цяло - доста добре се е получило :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, Krassy

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.072 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти