• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Станете част от "Призвание герой"

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 7
16 Юни 2017 17:55
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Станете част от "Призвание герой" #122497
Хайде, и аз ще споделя малко "от кухята" - в смисъл, какви са МОИТЕ съображения когато оценявам.

Първо, като редактор, който ще трябва да работи с избраните текстове, на мен ми е много важно нивото на текста. Тука не говоря толкова за дълбоки идеи или за Толкино-подобно богатство на езика (макар, че тези неща със сигурност помагат, колкото за чисто техническа чистота на писането. Например, започвал съм разказ, вкойто съм виждал потенциал на идеите и геймплея, но след 5-6 страници си дадох сметка, че ще трябва да се пренаписва или коригира *всяко.едно.изречение*! Директно го затворих и му писах 2 ("по-скоро да не влиза") - в случая не мога да дам 1 с чиста съвест, предвид, че не съм дочел разказа, но 2-та -спрямо другите оценяващи- означава "абе, ако много държите, ама правете си сметката". Ако това произведение беше влязло, примерно, щях да се включа с корекции на геймплея, но щях да си направя самоотвод за работа по текста - щото за да го приведем в задоволително състояние, щеше да трябва да ме пишат най-малкото като съавтор (а по-вярно би било - като автор, с "По идея на ...." отдолу).
Извод: ако не знаете как се ползва пълен член, или не ви е бригало да си откоригирате текста преди да го предадете - очевидно не цените моето време и труд; по-малко очевидно, може би, е че явно не цените и *своето* време и труд. Спойлер: не очаквайте тогава журито да е по-снизходително - не сме учителки по Български за 3ти клас, нито майките ви, че да подкрепяме всеки ваш творчески порив, независимо от качеството му.
Това бидейки казано, мисля че автори с оценка от 3 нагоре могат да разчитат на някъв анализ и насоки от наша страна, защото явно сме видели потенциал, но има още да се работи; важното е, че сме видели че човекът е бил склонен *сам* да положи някакви предварителни усилия, преди да разчита ние да му оправяме нещата.

Второ, ние не правим България Топ 10 за книги-игри; идеята на оценяването е да подберем най-добрите неща за влизане в сборника. За мен това значи, че не оценявам дадено произведение по-някаква абсолютна скала, във вакуум. Оценявам го *на фона на останалите произведения*. Какво значи и не значи това?

- НЕ значи, че бих подкрепил произведение с 1 или 2 да влезе "само за да има сборник"

- значи, че ако имаме две много добри прозведения и едно за "обективна" 3ка - аз на това бих му писал 4ка, ако преценя, че съм склонен и способен да работя с автора така, че да докараме произведението му поне до "обективна 4ка". Т.е. желанието ми за сборник и за работа с автора не биха ме оставили да свия равнодушно рамене (3ка) и да оставя решението да виси на останалите в журито.
(ИЗВОД: Желанието ми за работа с автора е важен мотивационен фактор. Знам, че текстът си е като 'дете' за повечето пишещи и гадно някакви си там хора да ти се мешат и да се опитват да ти казват кое-как. Но ако вече сме работили заедно с даден автор и за всяка една промяна ми се е налагало да "воювам" - шансовете да искам да повторя процеса са минимални. От естеството на отношенията ни автор-редактор следва да е очевидно, че имаме една обща цел - да направим възможно най-доброто произведение. За съжаление, това "най-добро" е субективно понятие и макар че винаги даваме последна дума на автора - ако от това резултира субоптимално -по мое *лично* мнение- произведение - вероятно бих се замислил за повторна работа. Не защото "виня" даден автор за позициите му - а защото в крайна сметка и моето име седи в сборника, и защото най-голямата ми мотивация за работа по сборника е усещането, че създаваме нещо добро)

- значи, че когато опре до "голямата битка" за 4ки и 5ци (дай Боже, да имаме толкова добри прозведения) - изпадам в силен субективизъм и е силно вероятно да дам оценки според това какво искам да влезе в сборника. Това включва анализ и сравнение на силните произведения, и на какво биха спечелили или изгубили сборникът и читателите, ако дадено прозведение влезе или отпадне. Сериозни фактори тук са:
=> оригинална идея (на ниво сюжет или геймплей)
=> добре изградена атмосфера
=> добре структириран и вълнуващ геймплей
=> дали прозведението е 'продължение' на вече излизал в сборника разказ (това изглежда малко 'нечестно' на прима виста, но означава от една страна, че вероятно имаме читатели, които *искат* това продължение, а от друга - че авторът вече се е доказал веднъж и съответно очаквам това да значи по-малко работа за мен като редактор; както споменах по-горе - лекотата на работа с него също е важна, разбира се)
и т.н.

Трето, за мен е много важно да видя, че човек наистина е положил усилие за конкурса и сборника, а не че просто ни пратил нещо, което така и така му е лежало на харда. Какво имам предвид - насоките които Сашо е разписал за кандидатстване не са просто щото се е чудил какво да прави в някой мъглив следобед. Схема на разказа, таблица с всякакви проверки, кодови думи, предмети и т.н. са неща, които неимоверно улесняват нашата работа. Знам, че тези неща -особено схемата- не винаги са нужни на самия автор (или по-скоро - той просто си ги има някъде във формат, който е удобен за него си), затова и когато ги видя - склонен съм да ги приема като знак на уважение към нас, останалите от екипа, и съответно - аз съм много по-склонен да работя с човека, така че бих избутал по-нагоре неговото произведение (пак - това важи в диапазона 3ка-5ца; и най-добрата схема и таблици не могат да компенират текст с фундаментални дефекти). За сведение - за ПГ 7 сме получили само 1 (ЕДНО) прозведение с приложени всички помощни материали.

Накрая, вероятно за всички участващи ще е хубаво да спомена - произведения с обща оценка 3+ остават "на радара" ни, дори и да не са успели да се класират за конкретния брой. Такава оценка не значи, че произведенията са били "лоши", а просто, че сме имали по-добри неща. Така, че "не губи кураж, идва нов тираж". Мисля, че конкурс 2017 ще е първият, в който има шанс наистина добри неща да се наложи да останат за следващ брой - но това, като читатели, следва само да ви радва :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Cliff_Burton, ze BG, Monevwww, comics_ross, Krassy, Добромир, hristov_niki, the_arsonist

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

16 Юни 2017 19:16
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 766
Станете част от "Призвание герой" #122502

Longshot писа: писа:

Мисля, че конкурс 2017 ще е първият, в който има шанс наистина добри неща да се наложи да останат за следващ брой - но това, като читатели, следва само да ви радва :)
Има ли вероятност някое произведение да излезе като самостоятелна книга примерно от поредицата "Призвание герои представа..."

16 Юни 2017 23:01 17 Юни 2017 14:26 от the_arsonist. Причина: грешна цифра
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 259
Станете част от "Призвание герой" #122508

Monevwww писа: писа:
Има ли вероятност някое произведение да излезе като самостоятелна книга примерно от поредицата "Призвание герои представа..."

... или пък да видим ПГ 7 около Великден?

17 Юни 2017 01:06
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2030
Topic Author
Станете част от "Призвание герой" #122513
И двете неща са сред тези, които сме поставили на масата за обсъждане, но трябва първо да се съберат всички гласове, да се съберем на живо да обсъдим кое влиза и следващия въпрос е как ще ги комплектоваме.

17 Юни 2017 09:44
Добромир's Avatar
Добромир
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 89
Станете част от "Призвание герой" #122514
Използвам случая да ви посъветвам - не правете втори път грешката да издавате такъв тлъст сборник като 5 брой. Колкото и качествен материал да е събран и колкото и добре да е оформлението, 500 стр. бичме и то с дебела хартия ти убиват кефа в каквато и поза да го четеш. Ако искам да тренирам предмишница - ще ида на лостовете, когато чета - искам да да се задълбоча в четенето, а не да сменям ръката на 2 минути. :)
Ето, сега проверих Хуаранг и Кумихо (още не съм го прочел) - 200 стр./400еп. - това си е отделна книга, а вие сте го сложили заедно с още 2 произведения. Съображенето е да спестите финанси при групиране предполагам, или има и друго?

17 Юни 2017 11:24
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Станете част от "Призвание герой" #122515
Да, това мнение не идва за първи път като обратна връзка - явно за част от хората големият обем е неудобен. В момента имаме едно още особено-голямо произведение, около 250-300 страници - с която и от другите КИ да се комбинира ще се получи (много) голям брой. Като цяло идеята за формата ПГ беше за по-кратки книги-игри, примерно около 20-30к думи всяко или приблизително 200-300 страници, но като получаваме добри неща е по-важно да виждат бял свят, отколкото да ги сместим в някакъв обем.

Проблемът с многото издания е липсата на време. Да вземем за пример броевете 4 и 5, които са си 6 самостоятелни книги-игри, (почти) всяка от които по-голяма от средностатистическа книга-игра от едно време. 6 книги обаче означава 6 пъти печат, 6 заглавия за инвентаризация, работа с разпространители, популяризация и т.н. Да, финансово е много по-изгодно. Има малко допълнителни разходи (печат на 3 книги е по-скъп от този на една тройна, трябват 3 корици) но те са пренебрежими спрямо по-високия приход (три книги по 160 страници се продават за 30-35 лева, не за 17). Точно обратното на това, което казваш е - ако търсехме печалба, щяхме да искаме отделни издания. Един популярен български издател с афинитет към маркетинга определи, че стандартната книга-игра е 160 страници и всички трябва да са по толкова и да струват 11 лева. При нас обаче финансовите цели не са водещи, най-големият дефицит е времето и дори и сега едва смогваме да движим нещата.

Не на последно място, това е първа година, в която бихме могли да пуснем и самостоятелни книги, и сборник. Ако приемем стратегията за самостоятелни книги, това означава край на Призвание герой. Сега ще пусна една анкета, за да видим какво е мнението по въпроса.

17 Юни 2017 14:21
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 259
Станете част от "Призвание герой" #122524
За мен ще много жалко, точно когато сборниците са в такъв подем откъм качество, брой на пишещите и очакване от страна на феновете, да се наруши традицията. Щом като времето за издаване на отделни книги е повече (а дори сега едва смогвате), означава ли това, че ще виждаме по-малко български произведения годишно? Ако е така, не виждам кой печели от подобно развитие. Нито авторите, нито ние (читателите) - предпочитам да прочета три български книги-игри (за 17-18), отколкото две (за 20-22 лева).

Обемът на последното Призвание според мен е сериозен плюс, дори може да понесе още 50-100 страници преди да стане прекалено. Много по-лесно се разгръща при търсене на епизодите, отколкото малките книжки (с изключение на "Герои") и от това печели най-много второто произведение, в случая - "Хотелът". Тежината се усеща само на пролог/предистория/правила или по-дълъг епизод, и то ако си в леглото, но дори за там има удобна поза - по корем.

Нека си излязат трите най-добри (ако ще и в 600 стр.), а останалите добри може да се комбинират с предишни такива или пък съвсем нови (гледам, че има хора, пропуснали срока) и да видят бял свят напролет или през лятото. Стига да имате време за това, би било хубаво да се пробва една година с два броя - неангажиращо фенско мнение. Обичаме си българското и това е.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, Longshot, hristov_niki

17 Юни 2017 15:43
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Станете част от "Призвание герой" #122526
Ако се издават две книжни тела, независимо сборници или книга и сборник, най-вероятните разпределения са септември-октомви/декември или декември/април.

17 Юни 2017 18:02
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Станете част от "Призвание герой" #122535
Извинявам се за грозната таблица. Ако Спас или Хамелеона бяха участвали, сигурно щяха да изпратят chart flow на Aabbyy или както там се казва.

Относно това до колко съм отворен за работа с редакторите, отговорът е много. Торо сигурно помни емоционалните ми реакции от преди години, но след това определени събития ме накараха да смятам повечето искания на издатели и редактори като по-скоро козметични спрямо основната идея.

17 Юни 2017 18:08
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Станете част от "Призвание герой" #122536
Кой ти каза, че не са участвали :D ?

18 Юни 2017 18:23
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Станете част от "Призвание герой" #122569
Много бих искал да видя нещо на Хамелеона в ПГ. Няма друг автор на КИ от новата вълна, който да превръща четенето в толкова емоционално преживяване, макар много да са близо. Дяволски близо.

21 Юни 2017 23:13
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Станете част от "Призвание герой" #122650
През годините вероятно са се натрупали доста произведения, които не с се класирали за сборника. Пуснете ги във форума да ги прочетем. Защо?
1. Ще има какво да играем или пък да се посмеем, май имаше пиеса :)
2.Всички ще може да видим какви са критериите на журито и да сравним, това, което е класирано с отпадналите.
3. От списанието казаха, че нямат българско произведение за следващия брой, може нещо да им хареса.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

22 Юни 2017 01:24
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Станете част от "Призвание герой" #122654
1. Авторите на произведенията са свободни да ги пуснат където преценят и само те имат правото да го сторят.
2. За списанието по мое мнение ще има поне 2 произведения от този конкурс, които не са лоши.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww

22 Юни 2017 22:20
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Станете част от "Призвание герой" #122675
И защо авторите трябва да се занимават с това? В условията на конкурса не видях да е забранено вие да го направите. Хем постоянно мрънкате, че във форума се пишат само глупости и не се коментират книги-игри, хем, като ви казвам пуснете такива за да ги коментираме се правите на ощипани моми!

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

22 Юни 2017 22:47 22 Юни 2017 22:48 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1274
Станете част от "Призвание герой" #122679
Явно авторите са твърде ангажирани и заети, че да имат време да ги пуснат във форума. Предполагам тази заетост и натовареност предизвиква и правописните и технически грешки в книгите им. ;)

Ех ако не бяха така заети... какви шедьоври щяме да четем, Ама ... малшанс! B)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ейдриън Уейн

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 7
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.074 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• За честта на Зур - мнения и коментари (27 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой
    • от George-AL
    • Today 00:20
    • Урок 2: Условно съдържание (2 Мнения)
    • в Работилница / Работилница с Ink
    • от ringlas
    • 09 Юни 2023 14:11
    • Писане на уеб базирана интерактивна литература с I... (3 Мнения)
    • в Работилница / Работилница с Ink
    • от ringlas
    • 09 Юни 2023 10:36

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg