Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Taзи загадка я нямаше в оригиналния текст. Не сме го обсъждали конкретно със Сашо, но предполагам, че сме приели по подразбиране, че героят всъщност знае хронологията на събитията (и датите) преди пътуването си във врметео. Съответно - припомнянето на датата е ключът, който "отваря" паметта му и за всички останали детайли от естеството на мисията му.Съдържа спойлери.Загадката с датата ми хареса - почувствах удовлетворение след като я разгадах, но се чудя дали не е малко нечестна. Аз като читател имам достъп до камерата, където пише датата, но героят има ли?
Кои са шестте епизода без препратки?
В един момент е било счупено, сега е здраво. Но в линията с код Мандела ти си го счупил. Затова ако нямаш този код на 36, Торо те прекарва през друг епизод, за да счупиш огледалото.Каква е ролята на кодът "Мандела"? Очевидно огледалото е голяма подсказка за случващото се, но и с него и без него все се минава през проверка на точките "Осъзнатост"?
Според мен хронологията е:Защо никой да не знае името ми? Нали за всички други времето тече напред, а в един момент някакви хора са ме изпратили на кораба. Те знаят защо и са още живи. Времето минава, заразата не ги поразява0 няма ли да има паметник за мен!?
Илюстрацията всъщност е към 29. Избрах да я сложим там, защото реално правилото със "звездичката" само Торо си го знае, но повечето хора най-малкото като видят картинката ще си кажат, "А, я чакай, тука какво става, изтървал съм някоя сцена май..." - демек, това е моят начин да ги насоча към "скрития" епизод 29.28. Осъзнатост +1. Тук бих отбелязал дребен пропуск на екипа: илюстрацията в продължение на 13 не е добре да се вижда на 28. Но не знам къде й е мястото... може би някъде след епилога. И да, изглежда самоцелна.
Аз лично силно вярвам, че когато се предава пряка реч или лични мисли - трябва да се използва "живия език". В противен случай се получава неестествено звучене - като персонажи от БГ сериал, където уличния гамен ти говори на литературно издържан български или масово се използват неадекватни (ако и граматически издържани) изразни конструкции и жаргон.Пак този натрапчив въпрос: какво точно съм тренирал ПРЕЗ (намигване към редакторите, защото можеш да тренираш цял кит, но не и цял живот, освен диалектно казано – „да тренира целия си живот“ е ужасен и абсолютно неправилен израз, срам!) целия си живот (разбира се, в последните дни от живота си, героят не тренира, той действа, така че и това не е точно)?
Според мен хронологията е:Защо никой да не знае името ми? Нали за всички други времето тече напред, а в един момент някакви хора са ме изпратили на кораба. Те знаят защо и са още живи. Времето минава, заразата не ги поразява - няма ли да има паметник за мен!?
1. Заразата избива голяма част от човечеството.
2. Последните оцелели решават да върнат човек за да предотвратят трагедията, като има две възможности при успех на мисията:
2а. Създава паралелна реалност и имаме една реалност с оцеляло човечество и една с почти унищожено човечество.
2б. Промяната на миналото променя единствената нишка на реалността и никога не е имало унищожаване на човечеството.
При 2а тези от новосъздадената реалност няма да си имат хал хабер, че са били заплашени от изтребление, а онези почти изтребените може да нямат технологията та да знаят дали мисията е била успешна. Може и да са толкова зле, че с последни сили да са пратили героя и вече да са на доизживяване и да не им е до паметници.
При 2б никой няма да знае, че е имало такъв герой, понеже трагедията никога няма да се е случвала, както и мисията.
Илюстрацията всъщност е към 29. Избрах да я сложим там, защото реално правилото със "звездичката" само Торо си го знае, но повечето хора най-малкото като видят картинката ще си кажат, "А, я чакай, тука какво става, изтървал съм някоя сцена май..." - демек, това е моят начин да ги насоча към "скрития" епизод 29.28. Осъзнатост +1. Тук бих отбелязал дребен пропуск на екипа: илюстрацията в продължение на 13 не е добре да се вижда на 28. Но не знам къде й е мястото... може би някъде след епилога. И да, изглежда самоцелна.
Аз лично силно вярвам, че когато се предава пряка реч или лични мисли - трябва да се използва "живия език". В противен случай се получава неестествено звучене - като персонажи от БГ сериал, където уличния гамен ти говори на литературно издържан български или масово се използват неадекватни (ако и граматически издържани) изразни конструкции и жаргон.Пак този натрапчив въпрос: какво точно съм тренирал ПРЕЗ (намигване към редакторите, защото можеш да тренираш цял кит, но не и цял живот, освен диалектно казано – „да тренира целия си живот“ е ужасен и абсолютно неправилен израз, срам!) целия си живот (разбира се, в последните дни от живота си, героят не тренира, той действа, така че и това не е точно)?
Иначе, няма какво да се лъжем - поколенията с адекватни езикови познания са отмиращ вид и граматиката и "правилната" реч, такива каквито ги познаваме, ще изчезнат в недалечното бъдеще, малко след знанието как се правят компоти и какво е VHS.
Нямам книгата в момента за да проверя какво от епизод 73 сочи, че не се създава паралелна реалност, но да приемем че е така. Тогава би трябвало с промяната на миналото да се промени и бъдещето. От това следва, че никога няма да е съществувал проблем, камо ли да има нужда да се издига паметник на някого. Не мога да си представя друго положение, след като ние читателите влизаме в ролята на външен наблюдателВиж епизод 73. Там биваш награден с 1 точка Осъзнатост, което за мен е категорично заявление от автора, че връщането в миналото не създава паралелна вселена, в която всичко протича по различен начин. Като че ли това е единственото що-годе категорично заявление, от което Торо не може да се измъкне лесно.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas