• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери]

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
07 Фев 2018 13:31
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1112
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126473
Авторът решава коя теория да избере и макар че в единия случай се получава парадокс, пак той решава как ще го следва.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
123-2-3-4-5.jpg

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Прикачени файлове:
123-2-3-4-5.jpg

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

07 Фев 2018 13:57
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126474

Meriadoc писа: писа:

Виж епизод 73. Там биваш награден с 1 точка Осъзнатост, което за мен е категорично заявление от автора, че връщането в миналото не създава паралелна вселена, в която всичко протича по различен начин. Като че ли това е единственото що-годе категорично заявление, от което Торо не може да се измъкне лесно.

Нямам книгата в момента за да проверя какво от епизод 73 сочи, че не се създава паралелна реалност, но да приемем че е така. Тогава би трябвало с промяната на миналото да се промени и бъдещето. От това следва, че никога няма да е съществувал проблем, камо ли да има нужда да се издига паметник на някого. Не мога да си представя друго положение, след като ние читателите влизаме в ролята на външен наблюдател :)
Епизод 73 е съвсем кратък и в него героят си мисли, че няма смисъл да прави нещо, понеже вече знае какво ще направи Бети в бъдещето. Литературният текст може да бъде пренебрегнат, понеже става дума за кратък размисъл на героя
Но не ми става ясно как приемам за предопределено какво ще направи Бети утре, и продължавам да се надявам да променя това, което ще направи след 2-3 дни - да напусне кораба и да отлети към Мъск.

В авторовия текст след този кратък епизод получаваш 1 точка Осъзнатост и за мен това е поне косвена, ако не и ясна авторова декларация за несъздаването на паралелни вселени в тази история.

В крайна сметка, вярвам, че Торо си е поиграл малко, може би за да отговори на нуждата от нещо трето, а може би е било моментна заигравка. Сътворил е нещо, което няма за цел да обяснява нещо на читателя, а да го развълнува за момент, докато се чуди какво става.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

07 Фев 2018 14:29 07 Фев 2018 14:30 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126475

Епизод 73 е съвсем кратък и в него героят си мисли, че няма смисъл да прави нещо, понеже вече знае какво ще направи Бети в бъдещето. Литературният текст може да бъде пренебрегнат, понеже става дума за кратък размисъл на героя
Но не ми става ясно как приемам за предопределено какво ще направи Бети утре, и продължавам да се надявам да променя това, което ще направи след 2-3 дни - да напусне кораба и да отлети към Мъск.]

Да, това не го разбирам и аз. Ако се следва тази логика, то значи няма и смисъл героят да се опитва да я взриви, преди да се е качила на кораба, защото знае, че е успяла да се скачи.

07 Фев 2018 16:11
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 51
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126478

Mindcrime писа: писа:

Не знам за грамотността, но със сигурност трябва да приемем, че дори половината от запалените читатели на книгите-игри нямат идея какво е "42". Това прави насочването към 29 по-необходимо, понеже когато човек бъде насочен към идеята за скрити епизоди, ще намери и епизода, в който Торо се обяснява кое как и защо така.

Всъщност дори не е необходимо читателят да знае за "42". Торо оставя друг жокер към епизод 42 - когато обяснява как се изчислява на кой епизод да отидеш, той дава пример с дата 20 февруари.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: the_arsonist

07 Фев 2018 16:15 07 Фев 2018 16:16 от Mindcrime. Причина: сбъркано число
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126480

pycku писа: писа:

Не знам за грамотността, но със сигурност трябва да приемем, че дори половината от запалените читатели на книгите-игри нямат идея какво е "42". Това прави насочването към 29 по-необходимо, понеже когато човек бъде насочен към идеята за скрити епизоди, ще намери и епизода, в който Торо се обяснява кое как и защо така.

Всъщност дори не е необходимо читателят да знае за "42". Торо оставя друг жокер към епизод 42 - когато обяснява как се изчислява на кой епизод да отидеш, той дава пример с дата 20 февруари.
Мисля, че бъркаш 29 с 66. Тук става дума за илюстрацията, която се намира вляво от целия епизод 28 и половината от 29, за това как да разбереш какво означава звездичката на 13.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

07 Фев 2018 16:31 07 Фев 2018 16:33 от pycku. Причина: Добавяне на спойлер поле
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126482
Не, не бъркам. Най-вероятно е да стигнеш до 42 преди да отидеш на 66.

За да разбереш за какво е звездичката и че въобще има скрит епизод 29, свързан с епизод 13, ти е необходимо да прочетеш епизод 42. А най-вероятно да провериш епизод 42 е когато Торо поставя загадката с датата и дава пример с 20 февруари. Ако не се лъжа, това е непосредствено преди епизод 66, а не на самия 66.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime

07 Фев 2018 17:03 07 Фев 2018 17:07 от Mindcrime.
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126484
А, да - сега и аз нямам книгата под ръка, но със сигурност указанието на Торо е преди това. Може би точно на епизода, в който трябва да сметнеш по датата на кой епизод да отидеш и със сигурност точно до снимката от камерата, за да видиш дата. Иначе не би имало смисъл от обяснението.

Торо оставя друг жокер към епизод 42 - когато обяснява как се изчислява на кой епизод да отидеш, той дава пример с дата 20 февруари.

Това не го разбирам. Мисля, че няма никакви жокери към епизод 42, освен ако в някоя предишна книга не е пак този епизода с авторови думи.
В ходенето до епизоди 26 и 66 има логика с малко сметки, за отиване до 64 трябва да си добър в сметките и да си обърнал внимание на кои епизоди се будиш, докато в ходенето до 29 и 42 няма кой знае каква логика.

Най-вероятно е да стигнеш до 42 преди да отидеш на 66.

Не виждам логика в това твърдение, освен ако не казваш, че загадката е прекалено сложна и съвсем малко хора могат да я решат.
Може и да бъркам, де. Може да има достатъчно любопитни читатели, които ще проверят и какво се случва на епизода с примерната дата.

До 29 можеш да стигнеш по няколко начина:
- от 42, ако преди това стигнеш на 42;
- от 28, където отиваш и се натъкваш на илюстрация, която не е към този епизод, и ако всичко със странирането е наред, очевидно трябва да е към следващия;
- ако разлистиш книгата и видиш илюстрация, която привлече вниманието ти дотолкова, че да поискаш задължително да минеш през нея (по този начин илюстрацията е косвен жокер към 42, понеже може да те наведе на мисълта, че има други скрити епизоди).
Сигурно има още поне един странен начин.

Hater

07 Фев 2018 17:10
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126485

Това не го разбирам. Мисля, че няма никакви жокери към епизод 42, освен ако в някоя предишна книга не е пак този епизода с авторови думи.
В ходенето до епизоди 26 и 66 има логика с малко сметки, за отиване до 64 трябва да си добър в сметките и да си обърнал внимание на кои епизоди се будиш, докато в ходенето до 29 и 42 няма кой знае каква логика.

На епизода с указание, че трябва продължиш на епизода спрямо датата, формулата на Торо е "(точната дата)х2 + числото на месеца". После дава пример: ако смяташ че е 20 февруари, то продължи на 20х2 + 2= 42. По-голяма подсказка от това - здраве му кажи :)

07 Фев 2018 17:42
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126488

pycku писа: писа:

На епизода с указание, че трябва продължиш на епизода спрямо датата, формулата на Торо е "(точната дата)х2 + числото на месеца". После дава пример: ако смяташ че е 20 февруари, то продължи на 20х2 + 2= 42. По-голяма подсказка от това - здраве му кажи :)
Да, загрях и затова си редактирах горното мнение. Но на мен изобщо не ми хрумна да проверя епизода, а много добре знам какво е 42 (за човек като мен би трябвало да е мега-яко подсказване). Вероятно е някаква праволинейност в мисленето: примерът е подсказване как да се справиш с проблема, а не и намигване към справяне с друг проблем или откриване на друга възможност.
Интересна е твоята гледна точка (освен ако не се окаже, че само за мен е интересна, де :) ), и сега е интересно колко от читателите от форума са хванали това подсказване към епизод 42.

Hater

07 Фев 2018 21:27 07 Фев 2018 21:32 от Zort.
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 235
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126491
Да се завърнеш в бащината къща, когато гроздето на вино се превръща...*

Харесва ми, че сте разкостили произведението и сте доловили и задали въпросите, които ме вълнуват. Майндкрайм, така подробно е зортирал всичко, а Руски - пунктуално нацелил особеностите, та какво ми остава освен да обобщя, че: "Горната инстанция се присъединява към констатациите на първата и не намира за необходимо да ги преповтаря!" :evil: И все пак, ще добавя някои щрихи.

Силни страни:
Торофистичното произведение е иновативна космическа мистерия. Играта е много, ама много трудна! През цялото време имах усещането, че авторът си играе с мен, забавлявайки се с това, че не знам какво става. Игровата механика е проста, но... много от гениалните неща са прости. Не така стои въпросът с логиката на изборите, но тук те се компенсират със силния интерактивен подход - да разчопкаш какво се случва и да достигнеш до... някакъв що годе успешен край. Преиграването тук, не просто е задължително, даже и с него, героят често изпада в недоумение. Дали сексът е разумният избор и ще ни доведе ли до по-добро осъзнаване? Или трябва да се доверим на рационалността? Това е първият избор, който предстои на читателя и отговорът, не е еднозначен.

Слаби страни - или по-скоро, какво не ми хареса:
Обяснението с използването на звездичката и скрития преход са си хинт за напреднали. Пък и как да се сетиш, че означават точно това за да достигнем от еп.13 до еп.29? Тук усещането, че "нещо става", не е достатъчно разбираемо очертано. Все така стои въпросът, според мен и с прехода - от еп.62 към еп.54, защото достигнал до тук с много зор, никак не е сигурно, че ще откриеш логиката на загадката. Признавам - правих какви ли не сметки с числата от картинката на стр.194, размишлявах, разглеждах другите картинки, не паснаха! Наругах се, че съм говедо, а 42, беше твърде тривиален отговор за любител на фантастиката и вероятно именно тук, Торо е вложил трибют към антилогиката - най-вероятното, да бъде отхвърлено, като най-невероятно и съответно пропуснато. Така или иначе, дешифрирайки ситуацията и попадайки на еп.42 за съжаление, не се отключват и други преходи към скрити епизоди, а от там и към по-добро осъзнаване. Да, дадени са множество пояснения, за доста неща, но... не и за това, как да продължиш към някой от епизодите в книгата в които няма директни препратки. И като стигам до тях... направо да попитам - каква им е целта? Каква е логиката, след като не можеш да ги достигнеш праволинейно? Веднъж приели, че Бети и аз сме в паралелни реалности, това би означавало, че времето... няма особено значение и можем да започваме откъде ли не и в приключението. Но! Изрични указания и в тази насока няма. Чувството, че оставаш някъде "в тиквите", не е особено приятно. Естествено, не твърдя, че съм прозрял или разбрал всичко. Давам ви моя ракурс от прочитането на книгата ... от записки преди два месеца!

Заключение: Не ме разбирайте криво - книгата по-скоро ми хареса, но и малко ме подразни. За мен, тя щеше да е наистина недостижима ако беше разгърната в поне 250-300 епизода. Тогава, с повече пояснения към скритите препратки и повече логика (или поне моето разбиране за нея, защото авторовата не е лоша), произведението ставаше ... брилянтно! Макар, че... ние всъщност какво искаме!? Когато, някой е написал нещо, което ни е прекалено лесничко, мрънкаме, че е скучновато и клиширано, а сега, когато е обратното - пак така. Та, освен да благодарим за това произведение на Сашо и да признаем, безспорния му интелект при разработването му - друго не ни остава. Пък и всички трябва да помним, че той е постигнал това, само за някакви си три безсънни нощи. Дали някой от нас, би могъл да стори това, така умело и нестандартно?

* На тези дето, им спойля... да не ме четат !!!

"Intellect is invisible to the man who has none".
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Лисичков, Mindcrime, Shin, kiril_ps, Monevwww

07 Фев 2018 22:01
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126496

Zort писа: писа:
* На тези дето, им спойля... да не ме четат !!!

Аааа... четем... четем! B)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

07 Фев 2018 22:31
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1112
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126497
Заключение на заключението на Zort:

Ако "Рандеву" беше 250-300 епизода, щяхме да го разискваме тук поне една година ...... :cheer:

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

08 Фев 2018 01:29
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126498

Zort писа: писа:
Дали сексът е разумният избор и ще ни доведе ли до по-добро осъзнаване? Или трябва да се доверим на рационалността? Това е първият избор, който предстои на читателя и отговорът, не е еднозначен.
Хайде сега, не е еднозначен. По-еднозначно от това, няма накъде. Ама то какво ли друго да очаква човек от Торо...
Всъщност, къде е разликата между рационалността и секса с Бети!? :P Трудността е само как да наречем предначертания избор.

Пък и всички трябва да помним, че той е постигнал това, само за някакви си три безсънни нощи. Дали някой от нас, би могъл да стори това, така умело и нестандартно?

Не го очаквах от теб, така да се подведеш. Авторът обмисля разни неща понякога с години, после нещо става и се изливат върху листа за броени дни... И после един от двата срока или нещо изгодно между тях се посочва при нужда.

Hater

08 Фев 2018 10:51
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 145
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126501
В епизод 42 Торо казва, че има 6 епизода без препратка към тях. Първият е въпросният 42-и епизод. Другите два са отговорите на загадката за кода и датата. Кои са останалите три?

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега

08 Фев 2018 11:29
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126503
Аз бих добавил и епизод 64, към него мисля че няма директна препратка, аз попаднах на него след като прочетох 42. Значи шестте епизода са:
1 (трябва да проверя в инструкциите дали няма препратка), 26 (кода), 29 (заешката сцена), 42 (отговорът на всички въпроси), 64 (осмия ден) и 66 (датата). Това ли е или нещо съм пропуснал?

Това написа "руски" преди време по темата. Няма препратка към 1.

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.105 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (51 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от ringlas
    • Yesterday 17:40
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • Yesterday 10:52
    • Търся да купя Ледената Цитадела (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от logus
    • 20 Мар 2023 17:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg