• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери]

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
08 Фев 2018 19:37
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 259
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126505
42 го знаят всички, които четат фантастика, както и "Don't panic". Очаквах някой друг да го забележи, но интересното е, че цялата тази дискусия се е заформила вчера (07.02.2018), точно когато Мъск...

tesla_spaceX.png
Прикачени файлове:
tesla_spaceX.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, nixata, Monevwww

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

08 Фев 2018 21:26 08 Фев 2018 22:18 от Zort.
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 235
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126506

Mindcrime писа: писа:

Zort писа: писа:
1. Дали сексът е разумният избор и ще ни доведе ли до по-добро осъзнаване? Или трябва да се доверим на рационалността? Това е първият избор, който предстои на читателя и отговорът, не е еднозначен.
Хайде сега, не е еднозначен. По-еднозначно от това, няма накъде. Ама то какво ли друго да очаква човек от Торо...
Всъщност, къде е разликата между рационалността и секса с Бети!? :P Трудността е само как да наречем предначертания избор.

Пък и всички трябва да помним, че той е постигнал това, само за някакви си три безсънни нощи. Дали някой от нас, би могъл да стори това, така умело и нестандартно?

2.Не го очаквах от теб, така да се подведеш. Авторът обмисля разни неща понякога с години, после нещо става и се изливат върху листа за броени дни... И после един от двата срока или нещо изгодно между тях се посочва при нужда.

1. Ами така е то - почти цял живот ни учеха в училище да можем със затворени очи да отговорим: "Какво има предвид автора на текста или какво иска да каже лирическият герой?", а сега го докарахме до там, да не можем да надзърнем из глъбините на Торофиралото подсъзнание. Какъв позор! ;) :evil: Ще трябва това да се уточнява със самия автор, на по бира, не виждам друг начин!
2. Това е много вярно! Но понякога от дърветата, не виждам гората, а съм и на преклонна КИ възраст ;) , та от мене всичко може да се очаква. :P Но това също е повод за открита и консистентна* дискусия при която... само с бира, няма да се размине!

*
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Консистентна - любим мой Торофизъм на висок валириански.

"Intellect is invisible to the man who has none".

09 Фев 2018 16:51
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 51
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126509
Тази звездичка, дето я използваш, колко мнения по-нататък трябва да чета, че да стигна до пикантните подробности, свързани с това ти мнение?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin, the_arsonist

09 Фев 2018 17:01 09 Фев 2018 17:02 от Horacio B. Andreas.
Horacio B. Andreas's Avatar
Horacio B. Andreas
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 24
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126510

Mindcrime писа: писа:
и сега е интересно колко от читателите от форума са хванали това подсказване към епизод 42.
Аз така го хванах.... Защото го четох онлайн и там е хиперлинкнато. :lol: На хартия сигурно се пропуска.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime

09 Фев 2018 18:58 09 Фев 2018 19:02 от Zort.
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 235
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126513

pycku писа: писа:
Тази звездичка, дето я използваш, колко мнения по-нататък трябва да чета, че да стигна до пикантните подробности, свързани с това ти мнение?
Торо често използва тази дума - в ревюта, коментари и пр. За последно мисля, че я чух в едно видео при представяне на КИ. От там и шегата, звездичката и всичко останало. Не е първия път в който да се шегувам с него на тази тема. Правя го съвършено добронамерено! Смятах, че това е направило впечатление и на други.

"Intellect is invisible to the man who has none".

13 Фев 2018 13:15 13 Фев 2018 13:16 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #126550
Благодаря на всички за коментарите. Като цяло не мисля да нахвърлям и натрапвам авторски интерпретации и мисля, че за всички е по-интересно е така - да може да имате свои интерпретации за текста. До тук от чуденките на писалите в темата не съм забелязал нещо, което да не съм обмислил и да няма отговор - въпроси от сорта на
"откъде познавам кораба", "защо просто не са ми татуирали съобщение" и особено по-глобални от сорта на "как точно работи пътуването във времето тук, създават ли се паралелни/алтернативни реалности, в каква точка точно" са:

- добре обмислени и с отговор в моята глава;
- целеви - радвам се, че са се зародили във вашата;

За някои има повече или по-малко директни отговори в книгата, други са оставени отворени или просто щрихирани, трети може въобще да не са разгледани тук или просто да съм мислел за тях, без да са обект на това произведение
Например какво става с тялото на героя след осмия ден.

- какъвто и да е случаят, важното е, че се създават интересни въпроси, върху които да мислите и да ви се раждат интересни теории, без значение, дали съвпадат с моите.

Както писах в другата тема, моето усещане за произведението е (без да е по-ценно или миродавно от вашето), че пълноценно съм изложил основната идея и съм създал желаният щрих за света около нея. Да, повечето други автори биха внесли едно грандиозно описание за всичко, което се е случило, за всичко, което ще се случи, хронология, речник с терминология и т.н. - аз харесвам и ценя кратката изчистена форма и това съм целял тук.
Да, може да се напише 300 страници произведение по темата - съвсем валиден подход - но той не е нито по-добър, нито по-лош за мен - просто различна медия и въпрос на избор и вкус, а не на компромис заради време и обем, за сметка на качеството. Така съм и като прочета примерно як разказ на Кинг или Кунц или Лем - казвам си "Ебаси яката идея" и мога да прочета 20 такива идеи за времето, за които мога да прочета един роман, а не "Това ако беше поредица от 7 тома по 800 страници щеше да е МЕГА яко" :) Не че една такава идея не би могла да е мега яка на роман, просто е друго. Повтарям се вече.

Over and out
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, Zort, nixata, Monevwww, comics_ross, the_arsonist

15 Ное 2018 11:10
julleto
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #129829
Много ефектен и добре написан разказ. Залагането и изпълнението на една доста амбициозна идея в такъв кратък формат сякаш се е получило с лекота. Мен лично неглижирането на илюстрацията ме уреди с няколко прочита и добра разходка по епизодите. Въпреки това, не загубих интерес да разбера как се продължава напред и след като подсказката най-накрая ми извади очите, достигането до истинския финал ми се стори наистина преживяно и заслужено. Поздравления за автора!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Longshot

17 Ное 2019 23:29
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 126
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #132678
Началото ме заинтригува. Обичам истории, които започват с герой, който не знае кой е, къде е, защо е там и изобщо мистерията е пълна. Държат те в напрежение и имаш ясна цел - да намериш отговори. От самото начало не се поддадох на изкушението да се отдам на Бети, тъй като не знаех нищо за нея и реших да заложа на разума, вместо на удовлетворяването на плътски и емоционални желания. Когато взех да се оправям, а Бети ме уверяваше, че изглеждам все по-зле, се усъмних, че използва здравословното ми състояние като извинение да бяга от неудобни въпроси и ми стана още по-подозрителна. След това като видях, че огледалото, което беше счупено "предния" ден е отново здраво го свързах с разликите във възприятията ни за здравословното ми състояние и заподозрях, че за мен времето тече наобратно.

При първото изиграване не ми достигна 1 точка осъзнатост и се провалих при проверката. Вторият път ги докарах 4 и минах. При проверката за кода, естествено не го помнех, затова просто се върнах на епизода, в който Мила ми го казва и си го сметнах. По-късно когато трябваше да се сетя кой ден сме веднага се сетих, че трябва да погледна датата на камерата, но ми трябваше време докато зацепя, че трябва да сметна числата от предния ден, та там падна малко умуване. Накрая не уцелих верната дестинация и опитах да разбия кораба възможно най-скоро, та я минах с две умирания. Трето разиграване не направих, тъй като от успешно такова ме делеше само последния избор.

Прекарах приятно време играейки разказа, защото парадоксите на времето са ми любима тема в киното, литературата и игрите. Все пак останах леко разочарован от някои неща, които за мен са недостатъци. На поне половината от въпросите, които си задавах в началото така и не намерих отговор, а точно това държеше най-много интереса ми и беше основен стимул да продължа да играя, та след като авторът не отговори на доста от тях, това ме накара да се почуствам леко излъган.

Защо след като времето за мен тече наобратно не виждам Мила да ходи назад и да говори наобратно? По начинът по който е представен времевия парадокс по-скоро и за двама ни времето тече в еднаква посока, просто при мен след събуждане се озовавам един ден по-рано със спомени за следващия. Кое предизвиква този времеви скок? Заспиването ми? Или се случва веднъж на всеки 24 часа в точно определен час. И как изобщо измерваме времето и броим дните, когато сме далеч от Земята, където това става на базата на въртенето ѝ около Слънцето? Значи ли това, че времето просто прескача на всеки 24 часа съобразявайки се с бордовия часовник?

Защо след като се обръщам към Мила с "Бети" в началото, по-късно тя опитвайки се да скрие това, че е Мила решава, да се представи за Бети, след като вече ми е казала предния ден, че не е Бети и че това е нейна съученичка. И защо при всичките тия въпроси, които бушуват в главите и на двамата не седнат да си поговорят и да се опитат да разнищят максимално какво се случва, ами вместо това го удрят на разврат? Все въпроси, на които няма отговор дори на 42, което уж е отговорът на всички въпроси.

Не знам дали Торо има отговорите на повечето от тия въпроси в главата си, както казва, но мен ме оставиха по-скоро с впечатлението, че са недомислици. Струваха ми се малко претупани нещата, с надеждата че читателят едва ли ще задълбае чак толкова. После реших, че заради малкия обем на произведението Торо е решил да не го раздува излишно с подобно задълбаване, а да акцентира повече върху играта. Сега разбирам, че цялото нещо е било написано за три нощи, което също обяснява до голяма степен на нещата.

От гледна точка на играта намирам също няколко слабости. Доста от изборите ми се струват изстрели в тъмното без читателят да разполага с достатъчно информация, за да прецени кой би бил най-удачният. Действията и репликите на Бен често ми се струваха нелогични, та се насилвах да приема, че причината за това е влошеното му здравословно състояние. През цялото време чаках удобен момент да очистя Мила и да реша проблема със заразата по най-лесния и бърз начин, но вместо това моят човек се занимаваше да измисля сложни схеми къде, кога и как да блъсне кораба. Някои от изборите разчитаха изцяло на мета-логика и ме вадеха от играта. Това със звездичката и прескачането с 16 епизода напред дори като фен на Торо не го знаех и за мен е минус, че няма някаква подсказка някъде в текста по време на игра за такава възможност. Иначе забелязах звездичката и болднатия шрифт при всяко събуждане, което ме наведе на мисълта, че едва ли са случайни, но така и не разгадах каква им е целта, докато не влязох в тази тема и не намерих отговорите тук.

С две думи, разказът по-скоро ми хареса и мисля че се е получил добре в рамките на скромния си обем. Знаейки че е написан за толкова кратко време, това ме кара да го оценя още по-високо.

Оценка: 5,5

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

19 Юли 2022 23:31 19 Юли 2022 23:33 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Рандеву - боядисахте ли яйцата?! [Мега-спойлери] #140409
Кратка, но изненадваща в концепцията си КИ.
От гледна точка на оригиналност, надминава всички КИ, които съм чел. Хареса ми сюжетът и начинът по който той се разгръща (макар и да се експлоатира клишето "да спасим света").
Главният герой, историята като цяло, парадоксално, придобиват плътност преди да се задвижи сюжетът...т.е. накрая на книгата=в началото на историята.
Играта е лека като механика, като е наблегнато на изборите и скритата логика зад тях. Те, изборите, нито са твърде прозрачни, нито са на случаен принцип (или пък морално-наивни). Единственият слаб момент при тях беше, когато трябваше да си спомня някакъв код. Съжалявам, но да се тества така паметта на играча ми се струва "изсмукване на пръстите" от страна на Автора, за да има някакъв тест/игра (...а и е скучно). Всички други са си ОК, в най-добрите традиции на ММ!
Хубаво е да се отбележи, че загадката с илюстрацията е добре реализирана и интересна. Първият път се подлъгах, че е лесна и съм я разгадал ...но егото ми бе смачкано, когато отидох на грешния епизод!
Литературно Рандеву е над средното ниво за КИ и това определено допринася за потапянето в играта. Може би краткият обем оставя известна доза горчилка, понеже ти се иска да не приключва толкова бързо "сглобяването на пъзела". Но така се получава, когато е интересно.
Поздравявам Ал Торо за добрата работа.

П.С.
Извинявам се, че пиша тези думи толкова дълго след излизането на тази емблематична за Новата вълна книга-игра.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, harlequin, Monevwww

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.129 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти