• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Онази зимна нощ [спойлери]

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
16 Дек 2017 13:42
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Topic Author
Онази зимна нощ [спойлери] #125855
То се е видяло, че аз ще севтосвам - е, кой превари той завари... :P

Добра игра, смислена история, но не ме грабна колкото хотелът. Не съм сигурен къде нещата "изпускат" за мен, като трябва да кажа че под "изпускат" имам предвид "играта просто не е идеална, а можеше да бъде".

От една страна развръзката дойде малко рано (защото едно от нещата които играча получава възможност да научи в началото е какво всъщност става). Можеше осъзнаването кой кой е и какво иска да се разкрива с развитие на историята. По този повод и нотките на хорър до кокото ги имаше бяха елиминирани до една степен - знаеш кой е врагОТ, гониш как да го елиминираш. Също така, Врагът като че не беше достатъчно агресивен и зловещ, макар и доволно подъл.

Играта беше горе-долу добре консктруирана, имаш всички шансове да стигнеш до "Епилога за тройкаджии" дори да пропуснеш всичко, ако се постараеш добре можеш да стигнеш до "добрия" епилог, а дори и до "тайния" (този сам ще си го намерите).

Единственото което неистово ме затрудни беше сейфа, и искрено се надявам зависимостта която аз открих да не е тази, която автора е замислил, защото беше много глупава:

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Всеки от трите символа отговаря на всяко от трите числа. Изходящата позиция е 1, като третия символ ни показва че има стъпка на въртене с четвърт оборот. От тук следва:
Първо число - символ без ротация на непроменена позиция 1 - дава 1
Второ число - символ без привидна ротация на позиция 1 - но на съответния епизод няма нищо, така че трябва да допуснем че ротацията е 4 оборота - плюс позиция 1 - дава 5
Трето число - 3 ротации по четвърт оборот плюс позиция 1 - дава 4
Ротацията е по посока на часовника както разбираме от записките на отшелника.
Никаква друга зависимост която търсих не можеше да се приложи и за трите символа - комбинации от номерата на дисковете, комбинации от броя на кръгчетата в зависимост от изходното число на шифъра (693) или брой завъртания на шифровата ключалка в зависимост от позицията на символите или броя на кръговете по тях. Най-елементарната логика с количеството изчезващи кръгчета от всяка руна също не можеше да се приложи и за трите позиции.
Като цяло, повече време отне да отсея какво не е (може би?) на база наличните улики, отколкото да отсея какво е...

На фона на цялото ровичкане около сейфа финалната загадка ми се стори малко глупава... Може би защото вече се бях счепкал с шифъра... Относно загадките мисля че щях да предпочета някакво надграждане в сложността, като са необходими повече взаимо заменими части от пъзела за успешен край -
вместо само една руна. Също така "идея" можеше да се получи и по повече начини? Аз открих само един?

Като цяло, историята много ми хареса, и играта също - това че си правя труд да влизам в детайлите е признак именно за това, не обратното. :silly:

А, очаквам развитие - макар да не съм сигурен дали автора е склонен да се връща към "стари авантюри"... :hello:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Longshot, the_arsonist

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

16 Дек 2017 16:25
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Онази зимна нощ [спойлери] #125856
Mm, надявам се да не сме оплескали на финала нещо, щото тая загадка със сейфа мина най-много ревизии май :( Това което е казваш че е 'най-елементарната' логика трябва да е правилното решение - в който ред на мисли - КОЛКО точно ти беше елементарна тая логика? И ако може да споделиш - ще ми е интересно колко изигравания ти отне да стигнеш най-добрия финал, как протекоха и т.н.?

Ние докато работим по разказите сме твърде "вътре" в нещата и ни е малко трудно да имаме перспективата на 'нов' читател, та тия неща са ми любопитни с оглед какво сме успел да постигнем в крайна сметка.

16 Дек 2017 16:53
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Онази зимна нощ [спойлери] #125857
А, два пъти я минах играта, но със сейфа си играх 3-4 дни...
Въпроса не беше в най-елементарната логика, просто стигнах до нея най-последна.
Първо се насочих към комбинация от числата на руните (така или иначе те са мета-гейм данни и сметнах че имам право да ги ползвам без да имам самите руни), но това бързо ме доведе до никъде.
Псевдо-математическите формули които открих с очилата се оказаха изцяло безполезни.
Другия ми опит беше от наличната комбинация - 963 да извадя цифри свързани по някакъв начин с цифрите на руните, като ползвах и максимата "по някога две е равно на нула" - пак нищо не излезе.
Най-близо беше идеята с липсващи кръгчета на руни - на първа липсва 1, на трета - 4, но на втората руна просто са само 4 а не 5 - на другите две там се връзваше.
Тогава пробвах с оборотите и стана. Естествено, отдавна бях открил правилния епизод "по втория начин" но това не ми помогна до този момент. :whistle:

17 Дек 2017 22:16
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 55
Онази зимна нощ [спойлери] #125864
Благодаря за първия отзив - както на живо, така и в писмен вид тук! :) Радвам се, че като цяло новата ми книга игра ти е харесала. Надявам се да получа повече отзиви и от останалите читатели, особено в сравнение с "Хотелът", защото двете произведения са много различни, но все пак сравними, докато "Седемте живота на Мая" е съвсем друг тип книга.

По отношение на загадките: да, прав си, че финалната загадка като цяло е една идея по-лесна от сейфа, но замисълът ми беше играта да се превърта успешно сравнително лесно, а сейфът да е по-скоро бонус за по-упоритите и наблюдателни играчи. Не разбрах твоето решение, когато ми го разказа, не съм сигурна, че и сега го разбирам, но не е това замисълът.

Числата за отваряне на сейфа се намират чрез сравняване на символите върху него със символите от тавана или със символи от вече намерени плочки. За формулата, по която се прави това сравняване, има подсказка на тавана, както и в горната част на един от трите листа. Идеята е взаимствана от визуалните тестове на МЕНСА. Предвид, че отварянето на сейфа не е нужно за достигането до епилога, не смятам, че сложността на тази загадка е голям проблем, но все пак ще ми е интересно да разбера как се възприема включването й като цяло.

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl

24 Дек 2017 23:10 24 Дек 2017 23:13 от Monevwww.
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Онази зимна нощ [спойлери] #125939
Прочетох приключението цели три пъти, за да успея да надзърна във всичките му пропуснати тайни. Като при първото изиграване
спасих сестрата
, но много слабо се представих - 35 т. Вече на следващите постигнах и максималния резултат! Прав е Пешката и за това, че лесно се достига до "епилог за тройкаджии" и за това, че е добра игра със смислена история (и да сравнима с Хотелът и за мен отстъпва и като игра и като история, но това не означава, че няма своите достойнства).
Мистерията е на ниво, има доста компоненти, които трябва да "сглобиш" - да лошите са много схематични и фабулата рано се разкрива, но това не означава, че не е хубава - напротив - разплитането на историята ми достави най-голямо удоволствие. Много герои, дълги епизоди, големи описания - всичко е супер.
За разлика от Пешката с код "очила" нямах проблем с сейфа...макар и по-лесна (както се твърди) мен финалната задача ме затрудни повече...може би, защото си "гърмях" плочките в лъча :dry: - като са ти останали 2 или 1 плочки, то не си правиш много труда да мислиш върху задачата :) - решавал съм подобни загадки, но никога не са ми били любими...на някой може да са се харесали, но руните ми бяха твърде абстрактни и трябваше внимателно да се съсредоточа, а си бях забравил пликчето с отделните руни... - абе с две думи загадките не ми донесоха удовлетворение, нито решаването им...
Все пак силно произведение и с радост очаквам още нещо от Краси!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Pe6ka_S_Mnenie, Krassy

27 Дек 2017 17:08 27 Дек 2017 17:09 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Онази зимна нощ [спойлери] #125982
Изиграх я днес и на чист късмет я минах от първия път с цели 90 т. краен резултат. До средата ми беше доста интересно. После може би, защото всичко се беше разкрило и ми доскуча. Обикалях лоакциите, събирах всичко, което успея. Не успях да реша задачата със сейфа (не че се и опитах кой знае колко, този тип загадки не са моите). В тази връзка:

Финалната загадка я реших на чист късмет. Без да решавам загадката. Запазих си първата плочка, която намерих, на принципа, че е по основната сюжетната линия и за да не е трудна книгата сигурно тя ще ми послужи накрая. И вярно така стана.

Явно съм вкарал без да искам някакъв идеален път за минаване, тък като наистина се изненадах от крайния резултат. Хареса ми повече от "Хотелът". Историята определено е много по-добра, но както каза и Монев: основният минус на книгата е, че рано рано се разкрива мистерията.

И тук, и в "Хотелът" не ми хареса това, че всеки епизод или записвам кодова дума или ме проверяват за такава (или и двете едновременно). Някак си самите малко на брой избори се свеждат до това накъде да се отправя/кой да заговоря т.е няма интересни избори, в които да вкараш някаква логика (поне по моите критерии,де).

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Krassy

29 Дек 2017 19:05
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 259
Онази зимна нощ [спойлери] #126010
Първия път го изиграх, както реално бих постъпил при подобни обстоятелства. Свърших с 30 точки, като просто избутах сестрата - реших да не им играя по свирката. Със сейфа не задълбочих много, защото "бързах" да изляза навън :)

Втория път опитах по-различни неща и събрах 50 точки (сгафих с ъгъла). Сейфът ме измъчи максимално, но не можах да намеря логиката. Казах си, че докато не го отворя, няма мърдане от "Онази зимна нощ".

Третия път се отпуснах и го преминах все едно съм герой в компютърна игра. Разгледах по-внимателно листовете и тавана, отворих сейфа след толкова напъни (голям кеф!), сложих си правилния жетон, избрах верния ъгъл и вече изпитах удовлетворение от този финал - 90 точки.

Историята отново е зарибяваща, както в "Хотелът", но в много по-неприветлива обстановка от него. Има запомнящи се картини и напрегнати моменти. Доста е поработено и върху отчетливостта на персонажите (главно по речта им). Логиката и развитието на диалозите/ситуациите ми допадна. Схемата е много стабилна, дори може би - прекалено. Имам предвид това, че най-притегателната локация е недостижима, преди сюжетът да те отведе там, а и докато обикаляш другите почти се чувстваш като в клетка. Честите проверки не ми бяха проблем след първото изиграване, защото вече бях схванал смисъла им и знаех "къде ме искат".

Хареса ми, че си раздвижих мозъка с това произведение. Според мен е надграждане спрямо "Хотелът", който ми е сред любимите в Новата вълна. Хареса ми, че имаше толкова много скрити неща, включително и вече запазената марка на Краси - "още и след края". Предполагам, че доста от тепърва хващащите книга-игра ще се подразнят от цялата тази "конспирация", както и от загадките, и може би няма да завършат "Онази зимна нощ".

Не ми хареса плоското начало. По-точно - начинът, по който става връщането във времето - не ми се връзва с "нашенска действителност" и "подземен свят", чиито тайни са достояние и на едно 17-годишно момче от село.

Рисунките с туш са на ниво, но останалите... не са достойни за Призвание Герой.

И последно: не мога да пропусна актуалното изречение в епилога - с баклавите и сармите :lol: Ден преди да го прочета, бях попаднал на тази картинка и дори... в същата ситуация, та ми стана бая смешно и си развалих ефекта от финала (за тройкаджии). Друго си е като има и афтър.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Longshot, Krassy

03 Ян 2018 11:25
alamo's Avatar
alamo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 20
Онази зимна нощ [спойлери] #126044
Първата ми изиграна книга-игра за тая година. 35т. - не е особено добро постижение, но все пак е успешен завършек ;)

Какво ми хареса в играта:
1. Историята - Със сигурност много завладяваща и мрачна. Пътуване във времето и като цяло все неща, които харесвам.
2. Героите - Смятам ги за плюс, пълнокръвни, всеки си със собствен характер, но пък някои нещица ми се сториха трудни за обяснение. Какво, аджеба прави Вера с Емил? :)
3. Правилата - Стандартни, изчистени точно като за разпускане. Ако в следващата си игра Краси вкара и някои зар.... :)
4. Загадките - Тук определено има къде да си блъскаш главата. Освен кефа да се стремиш героя да остане жив, винаги е хубаво и да го накараш да помисли.

Какво не ми хареса в играта:
1. Трудността на загадката със сейфа :) - Вярно е, че още не съм я разкостил играта, но все пак се помотах малко със сейфа. Да си призная не хванах логиката - или е много трудна (за мен), или е много очевадна и просто я пропускам? Ще намеря още време да поръчкам тук:, но все пак, ако е прекалено сложно убива малко удоволствието от играта, ако се застоиш на едно място ;) Тази загадка не е от решаващо значение за края на играта, но като я има...

Като цяло много силна игра. Чак ми липсва малко студа и снега, докато я четох, но тогава се сещам за миналата година и... ми става хубаво :) Лично за мен е стъпка нагоре в сравнение с "Хотелът", така че ... Давай Краси!!! :)

27 Ян 2018 21:35
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Онази зимна нощ [спойлери] #126358
Тъй - прочетох го и аз. Историята започва много интригуващо, особено атмосферата беше истински смразяваща в началото. Когато срещнах за пръв път извънземния сред снега ме побиха тръпки. После леко започва да губи от съспенса и свършва някак набързо, без кулминация. Но като общо впечатление ми хареса. Играта е разнообразна и предизвикателна, но има някои неща, които не ми допаднаха, а други, които не можах съвсем да разбера, например:

1. На епизод 29 как можеш да влезеш в третото условие?
2. Задачата със сейфа не успях да я разгадая. Мислих около 10 минути, но не можах да се хвана за нищо, след като е казано че номерата на плочките не са в основата на решението. Ще прочета след малко в темата дали има обяснение.
3. Разбирам че има 2 решения на финалната загадка. Това с десния камък е елементарно - броят на кръгчетата. При левия камък правилната плочка се явява номер 32. По каква логика? Обяснението е за някаква симетрия - аз не открих симетрия в плочките на този камък.
4. Има вариант и сестрата да реши загадката, ако съм й оставил плочката, която искаше да ми даде. Как може да реши загадката с плочка номер 55?

Това че може да се ползват плочките през лъча за добиване на дребни бонуси не знам дали е добра идея. Да, интересно е, но може би трябваше да може да се ползват без да се губят, понеже може да си изхабиш плочка, която е решение на финалната загадка, а няма как да знаеш коя плочка е важна и коя не.
Въпреки тези неща, разказът ми хареса доста - вижда се, че е вложено старание. Може би някои неща трябваше да се изпипат още за да блесне в най-добрия си вид.

29 Ян 2018 21:01
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Онази зимна нощ [спойлери] #126373
Здравей :) Благодаря за отзива! Радвам се, че като цяло разказът ти е харесал.

Директно отговарям на въпросите:

1. Третото условие на епизод 29 е да нямаш нито една от изброените кодови думи т.е. пътят е първата ти дестинация и съответно виждаш най-много от това, което се случва там. Ако преди да отидеш там си бил на две или повече места, директно изпускаш цяла игрална ситуация, която няма да стои да те чака.
2. Сейфът се решава при сравняване на символите от него с намерени плочки или с тавана. По-горе мисля, че съм обяснила, опитай пак и ако все пак искаш подробни разяснения, ми пиши на лични ;)
3. Решенията на финалната загадка не са две, а четири, тъй като за всеки камък има по два възможни отговора. Поради тази причина не мисля, че губенето на плочки при активиране е чак такъв проблем. Да, може да не си взел всички налични плочки и да, може да си изхабил всички подходящи, които си взел, но все пак имаш добри шансове накрая да разполагаш с поне една от четирите възможни за решаване на загадката.
Та на десния камък двата валидни отговора се откриват на база брой кръгчета или симетрия, а на левия чрез ротация на елементи.
4. Освен да си оставил плочката на сестрата, трябва също така да си намерил очилата й и да си й ги дал. Само тогава, ако ти не правиш нищо, тя решава загадката. Иначе просто не вижда добре какво става ;)

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc

30 Ян 2018 09:37
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Онази зимна нощ [спойлери] #126377
Ако решенията са 4, което ми е убягнало, това решава доста от проблемите, които мислех че има в играта ;)

01 Фев 2018 13:24
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Онази зимна нощ [спойлери] #126398
Ще си позволя едно мнение за загадката със сейфа. Според мен трудността ѝ идва от променения мащаб на изображенията (руните). Още с първия си опит мисля, че тръгнах по правилната логика, но това ме прати на 132 или нещо такова. Причината е, че възприемането на някои от разликите като разлики при намаления мащаб е спорно. Свикнал съм да обръщам внимание на пропорциите първо, затова съм "слял" по-малките кръгчета и съответно - получил грешна препратка. Може би, ако бяха 1:1 - руните по сейфа с тези в приложението, нямаше да има толкова масов фейл. За читателят, хванал книгата за забавление, е нужна някаква екстра мотивация да се взира толкова усилено, че да реши безпроблемно загадката. От друга страна пък: след повече усилия успехът е по-сладък... и се радвам, че го изпитах.

01 Фев 2018 13:30
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Онази зимна нощ [спойлери] #126399
Искаш да кажеш, че руните върху сейфа НЕ СА различни от тези в приложението??!! :ohmy:

01 Фев 2018 14:20
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Онази зимна нощ [спойлери] #126400
Имах предвид, че някъде ми се губеха две разлики, защото сливах кръгчетата. Та, ето я проблемната ми руна. Оградените в червено първоначално не ги броих за разлики и затова реших, че не е тази правилната логика и тъгнАх... та се не видях (по какви ли не други).

01 Фев 2018 20:34
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Онази зимна нощ [спойлери] #126404
Склонна съм да се съглася, че при сейфа донякъде може да има проблем поради графичното представяне на загадката, защото иначе не смятам, че е невъзможно трудна или нелогична. Освен това има подкзазки за решаването й поне на две места. За първи път ми беше да правя нещо с визуални загадки и засега нямам желание да повтарям, но си беше предизвикателство :)

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.073 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти