• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Онази зимна нощ [спойлери]

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
01 Фев 2018 21:57
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Онази зимна нощ [спойлери] #126406

Krassy писа: писа:
Склонна съм да се съглася, че при сейфа донякъде може да има проблем поради графичното представяне на загадката, защото иначе не смятам, че е невъзможно трудна или нелогична. Освен това има подкзазки за решаването й поне на две места. За първи път ми беше да правя нещо с визуални загадки и засега нямам желание да повтарям, но си беше предизвикателство :)
Две места, кое е второто?
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Сещам се само за - таванът с кодова дума "очила", то с тази помощ я разгадах, но признавам, не ме изкефи цялото взиране

но както и да е - кое е второто?

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

01 Фев 2018 22:14
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 55
Онази зимна нощ [спойлери] #126407

Формулата за решаването на загадката от сейфа е дадена на две места. Да, първото е на тавана - формулите с "х" и "у", които показват какъв е принципа при наслагване на символите от сейфа с тези от тавана или немерите плочки. Другото място е в горната част на скъсания лист, където този принцип е показан нагледно с фигурки.

Иначе да, отбелязвам си, ако пак започна да правя нещо подобно, че загадката със сейфа чисто като техническо изпълнение вероятно не е достатъчно user-friendly.

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl

01 Фев 2018 23:11 01 Фев 2018 23:12 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Онази зимна нощ [спойлери] #126408
В интерес на истината аз не й отделих достатъчно време. Може и да е било яко, че е предизвикателна, обичам да решавам трудни задачи. Кое ме възпря да се задълбоча повече - нямах яснота колко е важно това, което е скрито в сейфа. В текста пишеше "за да решиш загадката ще ти трябва и нещо повече от това на картинката". Аз нямах представа дали го имам това нещо, което е необходимо, нито дали няма тепърва да го открия, понеже можех да се разхождам още из местността и да откривам нови улики. Може би липсата на яснота в това направление е по-големият проблем, а не сложността на самата задача.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Krassy

05 Фев 2018 11:29
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 145
Онази зимна нощ [спойлери] #126438
И така, втората книга на Красимира Стоева, която прочитам. След Хотелът бях с огромни очаквания.

От къде да започна... На първо място поздравления за авторката, че без никакви зарове е вкарала толкова много игра в книгата. Не просто има възможност за преиграване - вероятността да постигнеш висок резултат от първите един - два прочета е нисък. Има доста локации за посещение и доста загадки за решаване.

Литературата също е на високо ниво. Отново имаме мистериозна история с елементи на фантастика, отново поднесена по добър и завладяващ читателя начин. И представянето и отново е на високо ниво. Тук ще отворя една скоба да поздравя редакторския екип - при такава сложна игрова механика не успях да намеря нито една сбъркана препратка , кодировка и тн.

Комплекта карти и различните листове са оригинално допълнение към книгата - на мен ми харесаха.

Казах , че книгата е много добра. Въпросът обаче е къде стои в сравнение с Хотелът, който за мен е еталон за книгите от новата вълна.

Първо имаме доста различна игрова механика. Тук , за разлика от Хотелът има за решаване логически загадки, свързани с графически руни. Както и жокери написани на листове, които можеш да спечелиш при добра игра. На мен тези загадки ми допаднаха. Първия път реших загадката и на левия и на десния камък, но нямах картите - бях ги изпукал по време на играта. Загадката на сейфа не успях да я реша, мака че намерих епизода.

Някои от предимствата на играта - има множество локации за посещение и много загадки за решаване. Дори редът , в който посещаваш локациите оказва влияние. Например добре е да излезеш на пътя най накрая, след като си минал останалите локации ;) Всеки избор има значение. Дори , когато не записваш кодова дума или предмет,
някои избори носят информация, която е изключително ценна за загадките. Например една от картите , когато е активирана директно ти казва решението на двете загадки. Всичко това показва много високата класа на играта.
Един малък недостатък - картата за загадката на единия камък е в сейфа. А загадката на сейфа е най-сложната в играта. Другата карта, която е за загадката върху другия камък се намира сравнително лесно , след няколко изигравания - просто трябва да отидеш на пътя накрая след останалите локации. Това е лека асиметрия в начина за постигане на висок резултат.

Това по което играта отстъпва на Хотела обаче е друго. В Хотела без решение на финалната загадка изобщо нямаше успешен завършек. Докато тук завършваш успешно почти винаги, само резултата е по-слаб. Няма нужда да се стараеш за да видиш финала - ще завършиш и с доста слаба игра. Това е недостатък в сравнение с Хотелът, където стигането до най-успешния финал отне доста време.

Относно литературата - отново добра история, написана по добър начин. Литературата при Красимира винаги е на високо ниво. Но и в историята има един недостатък в сравнение с Хотелът. Проблемът тук е , че мистерията се разгадава почти веднага и след това само играеш за резултат. Докато в Хотелът имаше уникален синхрон между напредването в играта и напредването на историята. Именно този синхрон ме накара да чета книгата до сутринта , докато намеря верния отговор :)

Въпреки лекото отстъпление от супер високото ниво на Хотелът книгата е доста над средното за новата вълна. Препоръчвам я на всеки. Красимира се затвърждава като един от любимите ми автори в новата вълна и ще чакам с нетърпение нови неща от нея.

Цялостна оценка на книгата 8/10.

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Longshot, Krassy

05 Фев 2018 20:22
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 55
Онази зимна нощ [спойлери] #126444
BERSERK, благодаря за подробния отзив и за сравнението с "Хотелът" - то ще ми е много полезно за евентуални бъдещи проекти ;)

Сигурно си забелязал, но все пак да кажа, че в къщата на дядото и на пътя може да се ходи по два пъти и това е препоръчително за опитималното развитие на играта.

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl

07 Фев 2018 21:52
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 235
Онази зимна нощ [спойлери] #126494
Глобално, Краси е създала едно произведение, което е надмогнало много от недостатъците на "Хотелът". Навремето той не ми хареса, но тук имаме не само значително подобрение на стила, но и доста силни страни. Главното достойноство за мен се изразява в другата линия на времето, която е много успешно вградена в приключението. Вариативният край - повече от един "Лош" и "Добър" финал също е стъпка в правилната посока и буди интерес. Усещането за мистерия е отлично съчетано с логическите задачи, а скритата заплаха, дебне навред! И за мен логическите главоблъсканици - сейфът и другите задачки, не ми бяха много по вкуса и ги попретупах, воден от любопитството си към крайната развръзка, но сами по себе си, те разнообразяват и съм сигурен, че на много хора ще им допаднат. Тук, допълнително приложените карти и листове, също са добро решение.
Не ми допаднаха няколко момента, свързани с чувството за реализъм, като например по какви причини, главният герой е изоставен при приземяването на колата от сестра му и гаджето и, което ми се стори противно на логиката. На следващо място, предаването на плочката от страна на Миро на еп.144, също ми се стори, безпричинно - без особен мотив. Липсваха ми и повече указания, какво се търси в логическите задачи, за да са ми по-интересни при тяхното разгадаване.
Независимо от това, книгата се е получила, а и Красимира, доказа, че може да надгражда много успешно! Заслужава поздравления! :hello:

"Intellect is invisible to the man who has none".
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, Longshot, Krassy

08 Фев 2018 10:58
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 145
Онази зимна нощ [спойлери] #126502
Играта е доста вариативна. Ето и аз съм дал грешен спойлер. Чак сега открих, че:

всъщност за оптимално изиграване (95 точки), трябва да минеш два пъти през пътя. Пътя е много интересна локация. Има две кодови думи , която я гардват - кола и път. Но за разлика от колибата (визита и дядо), където със сигурност можеш да отидеш два пъти, пътя можеш да го затвориш още на първото минаване. Това става , ако вече си посетил две от останалите локации. Тогава с кола записваш и път и на втората обиколка е затворена локация.

Първоначално мислех, че това е оптималния вариант, защото от срещата с двойката можеш да изкараш само негативи. Оказа се , че не е така - кодова дума рокля е необходима за макс резултат. ;)

Като вариативност и възможност за преиграване книгата е доста добре направена.

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Longshot, Krassy

12 Фев 2018 12:30 12 Фев 2018 12:33 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Онази зимна нощ [спойлери] #126544
Не съм изучил всички варианти на тази КИ, но все пак да си кажа мнението.
Онази зимна нощ е сполучлива КИ. Като изключа някои проблеми в сюжета*, ми допадна общата картина. Играта е тип изследване, като този път няма стат време. Мисля, че авторът успешно е заобиколил нуждата от такава графа. Някои от задачите, пред които читателят се изправя, сякаш са вдъхновени от популярни тестове за интелигентност. Но, за щастие, те не са толкова натрапчиви. Има си достатъчно други предизвикателства.
Интересни и забавни са някои екстри - добавени карти и листи.
Героите са добре представени, аз лично нямам забележки. Най-убедително описан ми се стори шофьорът.
Със сигурност Онази зимна нощ е КИ, която трябва да се преиграе няколко пъти, за да се разбере напълно.
Поздравления за Автора и редакцията за добре свършената работа.

*всяко хлапе ли има достъп до машина на времето

Не ми хареса:
Пътуване във времето, паралелни светове, извънземни...много ми дойде.

knigi-igri.bg/shop/

18 Фев 2018 08:52
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Онази зимна нощ [спойлери] #126573
Ми по добре от Хотелът, но това не е, кой знае какво защото, той е едно от най-слабите неща във втората вълна/че и в сравнение с първата/. Общо взето започва интересно, тръгваш из локациите и събираш информация.Изненадващо е, че нямаш време и може да ходиш навсякъде. Е ходих, събрах плочки и въпреки това доста бързо стигнах до финала. Очаквах някакви приключения, а получих събирачество. Загадките въобще не съм се и опитвал да ги решавам, винаги съм мразел неща от типа- накъде ще падне борчето на следващата картинка или подредете квадратчето и триъгълничетата. По принцип обичам загадки и заради тях например харесвам Изпитането, но този тип тука ме отблъсква тотално. Също така има излишни салами, поставени незнайно защо, може би за да вдигнат бройката на епизодите.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

08 Мар 2018 09:22 08 Мар 2018 09:38 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Онази зимна нощ [спойлери] #126866
Без да подценявам другите разкази, това е може би най-добрият разказ в Призвание герой. Продъжава добрата традиция от Хотелът, с лутане напред-назад и търсене на информация,, но този път има много мистериозен сюжет Ако в хотелът сценарият бе криминален, то тук е леко Психо. Има доста кодсови думи, и отново както и преди - различин епилози, като определено [Онази зимна нощ[ е още по-мрачна от Хотелът. :hello: Подозирам, че следващата след една книга в крими и една психо- книга на Красимира ще е в хорър жанра :lol: :lol: :lol: .
Не ми допаднаха картинките, изглеждам ми твърде обикновени, очаквах нещо по-плащещо, като имах предвид сюжета. напр да бъде нарисуван ясно висок черен мъж. в гръб, заемац щяла страна. или може би накакво лице;
Иначе идеята да събираш плочките определено е добра идея, но засега не съм ги събрал всичките. харесаха ми картинките на медальоните
Не ми стана ясно обаче като пише Красимира "жетон"
(при бай Милко)
сигурно има предвид плочките? и те са кръгли? малко е объркващо.
това което не ми хареса накрая - като гледаш празното място, ако имаш повече от един медальон трябва логически да се досетиш кой да използваш по драсканиците, които са доста абстрактни.
Но като цяло - евала Краси, разказа е супер, а ти непрестанно вдигаш нивото. :hello:

П.С. честно казано на мен пък ми липсваше факторът "време" от Хотелът, тък приятно изпипан и в Щурмберг .

Истината ще те направи свободен

16 Юли 2020 17:03
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 511
Онази зимна нощ [спойлери] #136193
Пуснах се на трудното ниво с 15 точки живот и успях да спася сестрата, макар да умрях точно накрая. Резултатът ми беше 0 точки, което го прави точно по средата. Ако трябва да сравня ОЗН с Хотелът, тук историята и сетинга ми харесаха повече. Липсата на време беше компенсирана с треперене, дали някъде няма да изгубя някоя точка живот. Загадката със сейфа изобщо не се опитах да я реша, защото нямах достатъчно събрана ифнормация какво изобщо трябва да правя. После се оказа, че е трябвало да броя кръгчета и чертички, и не съжалявам за пропуска. Такива загадки не са ми по вкуса. Онова с камъните накрая беше същата работа, а и без това си бях изпукал картите при светлините. Изобщо, цялото нещо ми напомни на Битки Безброй - произволно лутане напред-назад, без ясна цел и последователност. Почти никаква информация... Хубавото на ББ е, че там поне има битки и епичност. Нямаше го и постепенното разплитане на мистерията като в Хотелът. Имах по-високи очаквания, защото много от уважаваните членове на общността лансират авторката, но и това не е лошо. Със сигурност е някъде над средното ниво за Новата вълна.

Always Outnumbered, Never Outgunned

09 Авг 2022 15:29 09 Авг 2022 15:31 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Онази зимна нощ [спойлери] #140474

kiril_ps писа:
Не съм изучил всички варианти на тази КИ, но все пак да си кажа мнението.
Онази зимна нощ е сполучлива КИ. Като изключа някои проблеми в сюжета*, ми допадна общата картина. Играта е тип изследване, като този път няма стат време. Мисля, че авторът успешно е заобиколил нуждата от такава графа. Някои от задачите, пред които читателят се изправя, сякаш са вдъхновени от популярни тестове за интелигентност. Но, за щастие, те не са толкова натрапчиви. Има си достатъчно други предизвикателства.
Интересни и забавни са някои екстри - добавени карти и листи.
Героите са добре представени, аз лично нямам забележки. Най-убедително описан ми се стори шофьорът.
Със сигурност Онази зимна нощ е КИ, която трябва да се преиграе няколко пъти, за да се разбере напълно.
Поздравления за Автора и редакцията за добре свършената работа.

*всяко хлапе ли има достъп до машина на времето

Не ми хареса:
Пътуване във времето, паралелни светове, извънземни...много ми дойде.
Минаха 4 години...утре ще са 10 :(
Преиграх я отново и мога да споделя, че останах доволен. По принцип харесвам Фантастиката с крими (мистерия) елементи. Самият сюжет и действието държи в напрежение до края, за което спомага и добрият стил на писане на Авторката.
СМесването на две различни концепции във фантастичния жанр в едно произведение не ми е много по вкуса, но може би за целта на играта е необходимото зло (сетих се за End game).
Нещо, което ме човърка все още: как така сестрата зарязва брат си при положение, че са социално, биологично и емоционално близки...
Иначе добрите сцени, които мога да отлича са: катастрофата в началото; на гости при бай Милко; срещата с Миро; спречкването с Емил в къщата и Епилогът.
По отношение на геймплей и избори личните ми впечатления са, че в едни моменти сякаш действаш на сляпо, но в други определено трябва да задвижиш "сивото вещество". Загадката със сейфа ми отне известно време да я проумея, иначе другите логически предизвикателства са сравнително лесни, ако внимаваш (препоръчвам да се чете в спокойна атмосфера без смартфони, компютри и/или щурящи се деца наоколо).
Добра работа на Авторката и на Екипа на СКИ за полирането на това произведение.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо

11 Ян 2023 12:14 11 Ян 2023 12:43 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Онази зимна нощ [спойлери] #141403
"Онази зимна нощ" изчетох на два етапа - внимателно и последователно преди лягане до загадката със сейфа, и след това на сутринта с кафето и забързано преди работа.. за която в крайна сметка и закъснях де, уж заради независещи от мен обстоятелства. :oops:

Сгреших, трябваше да си я оставя за след това, защото претупвайки играта, надниквайки за подсказка за сейфа във форума и т.н. загубих част от интригата в нея. Моя грешка. Инак разказът е не по-лош от "Хотелът", но доста по-различен, и добре че.. просто не съм фен на идентична механика, колкото и добре да работи, само с различно повествование.

Похвала за авторът, че е решила да промени иначе чудесно нагласеният механизъм от предната си творба. Трябват си смелост и иновативност, явно разполага и с двете.

Историята ми хареса, Васил явно е българският Фокс Мълдър и този разказ ме вкара в бита на българската провинция, ако да нямаше казани за ракия и чалга-дискотеки. Не всичко е хляб и зрелища, би казал някой мъдрец. :cheer:

От геймплея смятам да отлича механиката с плочките, която поне за първи път срещам в книга-игра. С малко човъркане и плаващите кодировки ще са в миналото, хаха, не че са най-ползваната система, но на мен са ми любими.:side:

Отделно хубаво, че втората (и последна) загадка беше по-простовата, та все някак я нагодих успешно. Картинките или скиците с руни, както предпочитате, ми харесаха. Не съм информатик и блестящ с логика, но вероятно доста усилие е хвърлено в изобретяването им.

Би-бийп!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, George-AL, BERSERK

11 Ян 2023 15:51 11 Ян 2023 16:04 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Онази зимна нощ [спойлери] #141404
Приятелски съвет - ако разказа ти е харесал, и най-вече селският начин на живот, хвани последното ПГ (10) и веднага прочети Ивановден. Разказът отново е криминален, отново се развива в село и има препратки към разказите "Вълча дупка" (ПГ 4) и "Онази зимна нощ" (ПГ 6)

Що се отнася до Красимира Стоева - отдавна съм я обявил за "българската Агата кристи". Един от последните ѝ разкази - Капан за сънища (ПГ 8) също е в жанра криминален/мистерия

Истината ще те направи свободен

12 Ян 2023 11:21 12 Ян 2023 11:22 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Онази зимна нощ [спойлери] #141411

George-AL писа:
Приятелски съвет - ако разказа ти е харесал, и най-вече селският начин на живот, хвани последното ПГ (10) и веднага прочети Ивановден. Разказът отново е криминален, отново се развива в село и има препратки към разказите "Вълча дупка" (ПГ 4) и "Онази зимна нощ" (ПГ 6)

Що се отнася до Красимира Стоева - отдавна съм я обявил за "българската Агата кристи". Един от последните ѝ разкази - Капан за сънища (ПГ 8) също е в жанра криминален/мистерия
Сетингът като сетинг ми хареса, почувствах се в истинска българска история. В ревюто си за "Хотелът" бях споменал, че сетингът там си е американски, ако и главните герои да са с български имена. Тук всичко е както си трябва. Инак да, харесвам пасторалната действителност: Елин Пелин ми е сред любимите български автори. :hello:

Ще прочета и наваксам, хубавото е, че тъкмо захващам ПГ 4 или... ПГ 10, ще видим. :silly:

Би-бийп!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.096 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти