• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
04 Фев 2018 16:59 04 Фев 2018 17:00 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #126424
И на мен ми хареса разказът. Класическа история, разказана с добър стил. Големият плюс за мен е обемът, който е разгръща разнообразни варианти за игра. Балансът ми се стори недобър - непрекъснато имах недостиг при проверките (при среден зар - 3, 4) и при това че съобразих да оставя 2 от уменията без точки, за да мога да имам повече сила в другите. Златото също не ми стигаше, изобщо не можах да вляза при курвите, а толкова исках :( Предполагам, че при по-оптимално обхождане на локациите могат да се съберат бонуси и играта да стане по-лесна, но това е свързано с късмет - на къде ще тръгнеш. Открих и един експлойт: на епизод 17 имаш проверка за Обаяние. Ако се провалиш се връщаш на картата, без допълнителни последствия. Според правилата на играта, ако си на картата, можеш отново да посетиш епизода на който си. Та така се влиза в безкраен цикъл, при който можеш да чакаш хвърляне на шестица.
Като изключим баланса, доста добро произведение - браво.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

05 Фев 2018 15:37
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #126443

Meriadoc писа: писа:
Открих и един експлойт: на епизод 17 имаш проверка за Обаяние. Ако се провалиш се връщаш на картата, без допълнителни последствия.
Прав си, трябвало е да го вържем с КД или нещо такова. Ако някой държи да играе "честно" - ако се провали на първата проверка, трябва да може да влезе само с 10 жълтици :)

13 Фев 2018 12:19 13 Фев 2018 12:22 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #126548
Радвам се, че ви допадна книгата, тук отиде най-много труд в редакцията и Стефан положи много усилия за преработка и усъвършенстване, освен за самото написване.

Дискутираната от Орк и Петър тема за продължаването от предната книга - съгласен съм, че щеше да е готино, не съм съгласен, че е пропуск. Много го мислих и мислихме и изборът беше между това да се смени системата или да няма запазване между книгите (например 2д6 шанс). Избрахме второто. Третият вариант би бил най-неблагоприятен - да имаме продължение и същата система - текущата система води до бърза прогресия дори в рамките на една книга и е вероятно в зависимост от финала на предната, тази да се окаже много лесна или трудна за играчите, т.е. да окепазим изживяването им с лош баланс заради това, че си запазват силния или слабия финал. Дори в рамките на самата книга беше трудно да се избегне snow ball ефект и направихме цялостно пребалансиране на връзката между жажда и умения, трудност на проверките и т.н. Ако можех да се върна назад, пак щях да взема същото решение ;)

27 Мар 2019 09:11 27 Мар 2019 09:18 от Nedelcho Bogdanov.
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #130921
От няма на къде прочетох и Зъбите. Втората част е по-добрата. Докато първата ми се стори доста стандартна и неотличаваща, при Палата на чудесата играта беше доста по-зарибяваща. Отделно литературно е добре издържан и историята е увличаща. По утношение на точките имам констатация :)
И в двете игри налях всички точки само на 3 специалности (по 5т. на специалност) Скок, Рефлекс и естествено Издържливост, което ми беше абсолютно достатъчно да не умра и играта да е лесна. Това бяхте ли пресметнали?
Книгата ми направи и две не добри впечатления:
1. След като първата беше чисто вампирски сет, защо във втората беше намесен и елф, като раса? В третата да очаквам ли робот или извънземно?
2. Защо ограничавате готиния похват на обикаляне из картата с точки време? Сега - докато при Проблясък руснака явно си беше изчислил добре времето, така че да мина през всички локации преди да ми изтече, тук минах точно през 4 и натрупах 30-те точки време. То един път ме помпа докато се придвижвам и втори път, докато разнищвам локацията (само в къщата на кулклите ако не се лъжа ми отидоха 8т. с придвижване до нея 1 - което си е почти едната трета) Ако проблемът ви е в това да измъкнете накрая героя от цикъла за да продължи напред по историята, лесно може да се случи и без време. Тъй като някои локации се отключват в последствие, в последната отключена локация слагате изход и готово. Измислил съм и още по-готин начин за измъкване от цикъла, но него ще споделя в новата си книга "Човекът, който беше фен на Ейдриън Уейн" :)

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

27 Мар 2019 09:27
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #130923
Ще си позволя да отговоря, тъй като повечето въпроси и коментари са сякаш към редакторския екип.

Какво дали сме пресметнали, как ще си разпределиш точките? Не сме.
Играта може да се мине с всякаква комбинация от умения, като според изборите на играча, едни или други са ти по-полезни. Не са идеално балансирани, има по-изгодни умения, но това не е нежелан ефект - иначе сме гледали кое на колко места се ползва и с каква тежест, да - няма излишни или супер силни умения. Както сам каза си минал през 4 локации, така че едва ли имаш добра представа за цялостната използваемост на всяко едно умение ;)
Но, да, това не е от книгите, в които ако нямаш дадено умение, умираш задължително, което според мен е кофти механика. Без всяко едно уменията можеш да се справиш.

1) Сетингът е изцяло плод на въображението на автора, така че само той може да отговори пълноценно на този въпрос. Но това че в една книга не се е видял даден елемент от него, не означава, че не може да се появи в следваща. Роботите са добра идея, впрочем.
2) Механиката с точките време не си я разбрал ;) На нея идеята е да си притиснат и да не ходиш на всички места, а не да я "сметнеш" така, че да има време за всичко - тогава за какво ти е време? Смисълът на тази механика е да създаде интересен избор къде всъщност да ходиш и това, съчетано с други механики в книгата и разнообразни възможности да стигнеш до финала повишава преиграваемостта.

27 Мар 2019 09:44 27 Мар 2019 09:45 от Nedelcho Bogdanov.
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #130924
Прав си, не съм разбрал за времето. Мислех, че просто е запазена марка на новото поколение книги игри, в частност на СКИ-орите. Мен лично по-ми е интересно да имам безкрай време за да обикалям навсякъде и якото да се състои в това, да открия изхода, от колкото да преигравам играта (без началото и края) само за да видя вариантите в средата. Предпочитам сам да си махна времето за да видя вариантите от раз, но това че аз чувствам така нещата, както каза не е фактор а субективно мнение.
Света обикновено се надгражда но според заложените закони от първоисточника, тоест от първата част. Иначе наистина мога да очаквам в третата ходеща зелка, която в полунощ се превръща в чупакабра, която яде само вампири вегетарианци. Надгражда се в заложени закони вече, трябва да се дълбае в посока надграждане на вампирския сет иначе става манджа с грозде и както правят сериалите като "Изгубебни" и т.н.т.

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, kiril_ps, George-AL

27 Мар 2019 22:50
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #130927

Nedelcho Bogdanov писа: писа:
Мен лично по-ми е интересно да имам безкрай време за да обикалям навсякъде и якото да се състои в това, да открия изхода, от колкото да преигравам играта (без началото и края) само за да видя вариантите в средата. Предпочитам сам да си махна времето за да видя вариантите от раз, но това че аз чувствам така нещата, както каза не е фактор а субективно мнение.

Споделям твоето мнение, нещо повече - и аз мразя да имам време и да бързам. Но времевата механика е класическа, изпитана и сравнително лесна за прилагане. Имаш Х локации, по които губиш 10Х сумарно време, а ти разполагаш да речем с 6Х или 7Х време т.е. не можеш да обиколиш всичко и да "спечелиш" играта. Недостатъка е, че има dead-end локации, които веднъж научени, никога повече не се ходи там.

Едната алтернатива на тази механика, от времето на Първата вълна, е предметната механика използвана във "Вълшебната арфа". Ако не си я играл, я изиграй. Там няма време и Блонд е сложил за ограничение даден предмет - ако го нямаш - не продължаваш. Пък ти колкото си искаш обикаляй из града и говори с който искаш и прави каквото искаш.

Другата алтернатива е информационната механика във "Омега срещу Алфа". Там, ако не си отишъл еди-си къде, за да видиш какво има по-нататък и автора не ти даде епизода на съседната локация, то не можеш да продължиш по-напред. В други варианти дадени NPC-а ти дават новите координати, нещо като скрити локации, хитра система, определено.

Има и един трети вариант, при който също няма време, а локациите се надграждат с течение на играта и повторните им посещения се надграждат благодарение на скритите преходи между епизодите. А информацията за тях идва от хора, предмети, загадки и минали куестове.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin, Nedelcho Bogdanov

12 Май 2019 13:40
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 40
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #131278
Здравейте, да си кажа мнението и аз като авторЪ. :)

Първоначалната механика беше обвързана с ключови думи или предмети, например вземаш железен ключ и получаваш "ключ-45". След това, на друга локация имаш инструкция "ако имаш железен ключ, добави 15 и премини на съответния епизод." Така щеше да има повече лутане и античийт ефект. Обаче, търсих повече реализъм - разполагаме с една нощ и това ограничава времето, т.е. не ми се струваше правилно да може да се изръшка картата и всички локации, докато най-после намериш правилните. Допълнително, търсех и възможност за преиграване на приключението.

В третата част, "Шепотът на тленността", има повече информация за света на Елия, т. нар. Lore. Вампири и елфи продължават да съществуват като два отделни вида. ;)

Очаквайте по Коледа Little Book of Darkness, малка книжка с големи истории!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, ze BG, nixata, ninja_senso, Monevwww

12 Май 2019 22:23
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #131281
Кога се очаква да се появи третата част?
Виждам, че не съм споделял мнението си за Зъби 2, та да си кажа, че според мен има сериозен напредък спрямо първа част. Също така много ми хареса свободата на действие, която се предоставя на читателя.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

15 Май 2019 22:31
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 40
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #131296
В момента е на етап концепция - трупам идеи, сцени и т.н.; планирам я за догодина. До средата на лятото се надявам да приключа един не-литературен проект и да мога да се посветя след това на писане.

Очаквайте по Коледа Little Book of Darkness, малка книжка с големи истории!

27 Апр 2020 23:32 27 Апр 2020 23:33 от kiril_ps.
Away
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #135501
Мина време, а гледам, че нищо не съм писал.
Забравил съм я вече почти, което ми говори ясно доколко съм я харесал.
Зъби 1 ми допадна, но тази ми се стори на места нелогична и със скучен сюжет. Даже не помня за какво точно ставаше дума.
Помня, че ми хареса движението по картата и май...това е.
Оценка - 5/10

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

16 Авг 2022 11:02 16 Авг 2022 11:06 от kiril_ps.
Away
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #140503

kiril_ps писа:
Мина време, а гледам, че нищо не съм писал.
Забравил съм я вече почти, което ми говори ясно доколко съм я харесал.
Зъби 1 ми допадна, но тази ми се стори на места нелогична и със скучен сюжет. Даже не помня за какво точно ставаше дума.
Помня, че ми хареса движението по картата и май...това е.
Оценка - 5/10
Реших да я прочета отново.
Може би трябваше първо да си припомня първа част, но както и да е.
Историята започва сравнително интригуващо, въпреки че това с паметта е толкова експлоатирано, че лесно може да попадне в зоната досадно клише. В конретния случай този елемент не се натрапва и според мен нито допринася кой знае колко, нито пречи. Сцената с каретата над пропастта е...без коментар. И това с унифицирането на спътника не се е получило добре, понеже той буквално се превръща бледа сянка на личност.
Обикалянето по картата се е получило сравнително интересно, напомни ми за Лур на Козия, но тук е по-леко и може би по-приятно. Срещите са интересни, интригата е добре вплетена. За съжаление ритъмът на развитие на сюжета се препъва щом главния герой попада в тайните покои на...врага, съюзника..мътно е. С мъка четох дългите епизоди в тази част на книгата, а изборите с нищо не спомагаха да ми стане интересно.
Накрая имаме добри сцени, които поддържат интереса, завихрящи се около обрати, предателство и пр. За съжаление от емоционална гледна точка сюжетът куца, просто не може да се получи нужният катарзис на финала, без да има необходимото за това наслагване по-време на цялата история. Така и не ми запука за Елия, нито за амнезията ѝ, нито за това какво е станало с нея.
Геймплеят е ок, но има някои забележки. Избирам на сляпо разпределянето на точки в началото, а после се оказва, че ми трябва "силен" зар, за да не гушна букета. Точките издръжливост така и не ми потрябваха..а не е като да съм вървял в "права" линия. Изборите, за щастие, на места бяха логични и добре изработени. Имаше си и лутане, но за обследване по карта това е неизбежно.
Илюстрациите в книгата са хубави.
Общо взето не съм разочарован, но не съм и очарован от тази КИ. Мисля, че Зъби 1 (от същия автор) ми бе харесало повече, а Зур определено ми допадна.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

12 Ян 2023 10:12 12 Ян 2023 11:16 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна #141409
Плаващи кодировки... Йеей :woohoo: .. върху карта с локации... неей :unsure: Голям фен съм на плаващите кодировки от едно време и се надявах, че ще са повече на брой. Но тук разбирам, че и факторът време е вкаран тъкмо за съспенс, а не да обикаляш до безкрай и да изследваш всички възможни места. Затова и картата с времеви отсеци. Като за първа игра доста се поскитах и едва сглобих кодови думи и предмети, колкото да продължа напред в повествованието.

Не съм чел първата част от поредицата Зъби, затова не мога да съм абсолютно сигурен, но НЕ смятам, че сетингът е класическо фентъзи. По-скоро действието се развива в Ренесансов свят, щом има класическа форма на университети, вампири с рединготи, елфи с вълнени шапки като на докери и т.н. И да си кажа това ми хареса като стил. Главният антигерой също заслужава точки за оригиналност на творенията си - в литературен и буквален смисъл. :cheer:

Дарбите, по моему, са голямата сила и слабост на Зъби II, от една страна са изчистени, а допускам и закономерни. Сложих точки само на издръжливост, обаятелност, свръх-сетивност и вампирски скок, и въпреки това пак несмалко да изям дървото.. пусти зарчемет, както винаги. :whistle:

Илюстрациите бяха ненатрапчиви, до степен такава, че веднага след прочитането, дори не помня множеството от тях, но пък томчето си върви с корица тъкмо към този разказ. И повече го свързвам с нея. Хареса ми и списъкът с "постиженията", като щях да постигна за малко ново такова, а именно да спечеля играта без нито едно постижение. Но, в крайна сметка се разписах с 3 (+1 от пропуснатите). Пак е нещо. :oops:

Би-бийп!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.092 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти