• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Хуаранг и Кумихо: Обезчестения и Нечестивата (ПГ7)

• 1
  • 1
02 Дек 2018 02:39 02 Дек 2018 15:15 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Topic Author
Хуаранг и Кумихо: Обезчестения и Нечестивата (ПГ7) #129979
Тема за коментари и ревюта - моля маркирайте споълърите със съответния таг.
Автор: Лейдрин Суйвър
Илюстрации: Борислава Горанова

Изведнъж ме връхлетя ново видение – видях хуаранг близо до входа на пещерата. Той се прицели с лъка си и стреля в мрачната дупка. Отвътре се чу нечовешки крясък, Ги Су извади меча си, а от тъмната паст върху скалите изкочи огромна бяла лисица с девет опашки! Кумихо! Истински демон от древността, който се спусна към хуаранг. Видението се замъгли за миг, а после видях куцукаща, грозна старица, която се заканваше да отнеме най-ценното на хуаранг. Миг след това образа ѝ преля в красива царствена жена. Бях сигурен, че това е кралицата, макар никога да не я бях виждал. Старицата и кралицата се сляха в едно също същество, а зад него се размахваха девет бели лисичи опашки. Кумихо! Майката-кумихо беше убила кралицата и сега се подвизаваше в нейния образ.

Беше истина! Хуаранг Ким Ги Су се беше забъркал в такава безподобна каша, че аз бях един от малкото способни да му помогнат.

Стегнах си малкото багаж и се отправих към столицата, за да организирам най-невероятното измъкване от най-непробиваемия затвор на най-строго охранявания затворник в историята на Шилла. Деяние достойно да изпита уменията на монаха-чародей Пак Йон Уол!

Hwarang.png

Тук се поизпотихме, за да хванем крайните срокове, защото и новото приключение за хуаранга на Лейдрин си надминава стандарта за големина дори и за самостоятелна книга-игра. Тук има доста повече екшън (макар да не липсват и описателните сцени или продължителни диалози) - да видим как ще ви допадне този малко по-различен баланс, избран от автора.
Прикачени файлове:
Hwarang.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Shin, Rahvin, nixata, Der

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Дек 2018 23:37
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 594
Хуаранг и Кумихо: Обезчестения и Нечестивата (ПГ7) #129985
много, добре браво

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

05 Дек 2018 21:26
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1479
Хуаранг и Кумихо: Обезчестения и Нечестивата (ПГ7) #130068
Тук сюжета е приличен, за останалото - ще поживеем, ще видим.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

09 Дек 2018 22:57
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Хуаранг и Кумихо: Обезчестения и Нечестивата (ПГ7) #130123
Винаги съм бил "ЗА" в Призванията да попадат "продължения" или нови истории с герои, които вече са били издадени в някой предишен брой. Така както беше с двете истории на Питър Вейл (Зарево над Кордоба" и "Поробенета принцеса), както и на Сикамор ("Падението на Мрак" и "Прах и сол"), които за съжаление спряха. Така че бях много доволен, че в Призванието ще има нова история за хуаранга.

Няма, като в повечето ревюта, да преразказвам подоробно какво се случва в цялата книга. Сигурен съм, че тук всеки сам ще си прочете историята. Направо ще премина към моето мнение за нея. Ще се опитам да скрия със "spoiler" някои неща, които могат да развалят играта на някой. Книгата е доста голяма - заема почти 190 страници от общо около 340 на целия сборник и е цели 377 епизода. Дългите увод и прелюдия са се получили добре, тъй като сполучливо припомнят на тези, които сме позабравили света на Шилла и хуарангите, а и да вкарат в атмосферата и света на Древна Корея "новите" читатели. В книгата освен с добре познатия ни хуаранг може да играем и с възрастен монах, който сме спасили в първата книга. Тъй като тези тройни корейски имена ми е много трудно да ги запомня, то ще ги наричам "хуаранга" и "дядката". Та в първата 1/2 от книгата играеш с дядката и "подлагаш" за освобождаването на хуаранга от затвора. Във втората част бягате заедно от затвора. Първата половина ми хареса много. Беше сходна (в добрия смисъл) с първото приключение на Хуаранга, където атмосферата беше като на източно-средновековно крими. А и самият дядка е доста забавен и плътен персонаж (за разлика от самия хуаранг в това приключение). В тази част "натрупваш" ресурс, който после да можеш да оползотвориш при бягството. Самото бягство е по карта, като е използвана циклична схема. Според мен не е добре приложена тази схема и си има кусури. На 2-3 пъти минах през идентични ситуации и знаех какво да правя на базата на предишния си опит. Знаех при всеки избор колко време ще ми вземе, какво умение трябва да се приложи и т.н. Направи ми впечатление, че при някой от основните избори винаги си "прецакан", независимо от последващите избори, но просто по различени начин (в единия случай с време, другият път с точки издръжливост). Като цяло това бягство по карта ми се видя недоизмислено, а и недошлайфано. Иначе " на теория" изглеждаше обещаващо. Като цяло историята си върви стандартно и кажи-речи от самото начало знаеш какво ще се случи до края.През цялото време се надявах на някаква рязка "изненада", ама такава нямаше, за съжаление.

Стигаме и до финала. Това може би е най-wtf край в Новата вълна, но не и в положителен смисъл. Не знам защо и как епилогът трябва да е в такъв вид. Може и авторът и редакторите имат своите обяснения, ама според мен (без да има сърдити) "закопава" изцяло книгата. Не знам как да го обясня, без да има спойлери. Това е като да гледаш приятен готин средновековен филм и от някъде изведнъж да се появи Рамбо с картечницата и да си кажеш "Честно ли? Кому е нужно тва?"

Като тегля чертата новия хуаранг е доста добра книга-игра, която ни дава още от този интересен свят на древна Корея. Добре написана и със страхотна атмосфера. Заради част от нещата по-горе обаче лично за мен я класирам малко под първия Хуаранг. Може и в мен да е проблема и да харесвам определен тип книги-игри.

П.П.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
В книгата има най-нелепата сцена за бягство от затворническа килия. Смял съм се от сърце. Тази раздуваща се каша, човееееек :))) До последно си мислех, че героят ще я изяде, ще пръдне срещу вратата и ще я отнесе! :P

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Leidrin

10 Дек 2018 12:46
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
Хуаранг и Кумихо: Обезчестения и Нечестивата (ПГ7) #130130
Благодаря за добрите думи Ники. А и за критиката. Уикенда ще се видим на Панаира и ще можем да обсъдим обстойно. За епилога. Той е точно такъв, какъвто исках да бъде, съобразен с мнението на редакторите и с моето. Да, исках такъв ефект и да, нужен е за развитието на историята и героя по-нататък. И да ще има по-нататък.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata

26 Дек 2018 20:24
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 792
Хуаранг и Кумихо: Обезчестения и Нечестивата (ПГ7) #130228
Голямото приключение :) Бих го разделил на 2 - Частта, в която играеш с Монаха и която е по-обширна и по-литературна! Събираш следи, информация...има различни случки, забавно е...и втората част - самото бягство, което е по-безлично, но също си има своя игрови чар - напомняше ми на книга на ММ, където си проверяваш, дали имаш необходимите ресурси правиш си своя план и т.н. Много се забавлявах - при такъв обем е нормално да има някакви проблеми, но нищо, което да намеря за прекалено! С този отворен финал, то Лейдрин по-скоро да пише финала :)

23 Окт 2024 08:28 23 Окт 2024 08:29 от ivanatora.
ivanatora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Хуаранг и Кумихо: Обезчестения и Нечестивата (ПГ7) #143026
Пиша едно бързо ревю по спомени. Четох произведението преди време, та ако нещо ми се разминават фактите - извинявам се предварително.
За съжаление четох направо тази втора част, без да мога да си намеря първата. Няколко спойлера, които ми попаднаха доста ме ентусиазираха и може би малко се пренавих с очакванията. Да го карам по ред:

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

Първото нещо, което правя преди да почна с четенето е да си пречертая дневника на таблета. Две страници дневник тук ми се стори огромен. Обещаваше много игра!
Бързо прелистване из обема - 300-400 епизода, половината хартиено тяло на сборника. Обещаваше много игра!
Огромен увод, предистория, прелюдия и т.н. Обещаваше много игра!
Почнах играта и след 10 минути стигнах края. Ъ?

Първата половина с дядката имах избор между 4-5 метода на разузнаване за затвора. Минах през 2 от тях и като че ли събрах необходимото знание. Имах карта, разписание на патрулите, пък и за бонус - обещание за помощ от бившото демонско гадже на хуаранга.
Втората половина с хуаранга беше... да го наречем "тактически dungeon crawl". Но само 2 локации с 3-4 битки и излязох от затвора.
Това ли беше всичко или аз нещо съм объркал?

Уводът и финалната част ми се сториха много литературни, но не добре свързани с останалата част. Дълъг увод с няколко прелиствания към речника на корейските термини, което би трябвало да мине за worldbuilding. Но от него не ми стана много ясно за историята, освен че бардът който я разказва е много добър (въпреки това, тълпата от драги зрители си беше подготвила яйцата и доматите, хе-хе). Усетих че ми липсва прочита на първата книга и през цялото време се бърках кумихото добро ли е, лошо ли е, интрига ли е имало с него, каква е била развръзката...
Финалът започна добре с лошия дух, който тормозеше хуаранга с видения. Обаче после като се стигна до демонските изнасилвания... Кому беше нужно това?

Системата с уменията малко ми куца. Инструкцията за вадене на точки КИ при употреба на умения ми се стори доста имплицитна и постоянно забравях да я прилагам.
Хуарангът разполага с по-голям набор умения от дядката и разликата не е обяснена. За какво се ползва Шаманизъм, примерно? Имаше умения които нито веднъж не се ползват (Обаяние?).
Имаха ли смисъл "легендарните титли"?

Затворът ми се стори с малко странно разположение - буквално 3 прави коридора. На всяка крачка изненадвах стражи, които така и не бяха чули и видели че на метри от тях водехме сражения.

Литературно първата половина ми се стори по-издържана. Играта с дядката (сори - плиткият ми мозък никога не може да се оправи с 2-буквените имена) беше забавна, а абсурдите бяха на ниво (в добрия смисъл). Мисля че ключалката, която се отваря със стихотворение ми обра точките - с глас съм се смял.
Втората половина в затвора ми дойде суха. Цикленето по картата ме прекара няколко пъти през едни и същи ситуации. Може и аз да съм объркал нещо. Струва ми се че там е отишла по-голямата част от обема, за съжаление.
Преигравах - същото впечатление. Силна първа част, скучна втора. И двете - много кратки.

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.094 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (509 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 09:30
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (209 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • 17 Юни 2025 15:20
    • Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • 16 Юни 2025 21:47

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност