• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Пазители (ПГ7)

Пазители (ПГ7)

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
13 Ян 2020 11:02 13 Ян 2020 13:39 от Вилорп. Причина: изпусната дума
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Пазители (ПГ7) #133553
Е, тук трябва да ти призная - за удрянето с нож и за сексисткото изказване си прав. Има разлики в поведението на мъже и жени при стресови ситуации, но тя определено не е в броя на ударите, които нанася необучен/а мъж/жена при висок адреналин, какъвто ситуацията със сигурност оправдава :)
.
Разбира се, Аврора Бореалис просто вероятно не знае тези факти. Повечето хора, които не са се интересували (и някои, които са) също не ги знаят, така че не бих я обвинил за това ;) .

В темата има вече достатъчно линкове с информация, сигурен съм, че си е коригирала мнението за стрелбата B) .

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: systemshock

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Ян 2020 12:42
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 571
Пазители (ПГ7) #133556
Сега сигурно всички трябва да благодарим на Асен за последното му съдържателно мнение в темата Пазители (ПГ7), което няма нищо общо с темата, но за сметка на това се занимава с оценка на мое мнение и с разсъждения за знанията на Аврора Бореалис и разни други хора.
Явно ще ходи по мен от време на време и ще дава оценки. От време на време благосклонно ще признава, че понякога за нещо си съм прав. Отдавна чаках да се появи някой толкова полезен потребител.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin, Леден Дракон, comics_ross

13 Ян 2020 13:18 13 Ян 2020 13:19 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1615
Пазители (ПГ7) #133559

Асен писа: писа:
Има разлики в поведението на мъже и жени при стресови ситуации

При това сериозни разлики, когато говорим за ученичка тип "Катя Ангелова". Последното нещо, за което ще мисли подобен персонаж, е как да си урегулира дишането.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

13 Ян 2020 15:48
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Пазители (ПГ7) #133564
Точно колкото ще го мисли и мъж от "аналогичния на Катя Ангелова подвид". Т.е. най-вероятно не, но може да се изненадаш как стресът всъщност докарва на някои хора интересни мисли.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

13 Ян 2020 15:50
Аврора Бореалис's Avatar
Аврора Бореалис
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Пазители (ПГ7) #133565
Много се изписа, а аз само си задавах въпросите към Александър, с цел да провокирам автора за разговор и да се удовлетворя от факта, че имам обратна връзка с него! Форумът го позволява. Относно: "сигурен съм, че тя си е взела поука от линковете", подобно изказване е наивно. Не съм твърдяла, че разбирам, а просто попитах. То идва от следното: стреляла съм доста с ловджийска пушка, както по капачки на панаира, така и по птици. Следното може да ви втрещи, но съм убивала две птици - с което не се гордея и ако мога да смекча вината си по някакъв начин, ви уверявам, че наскоро си осинових бездомно кученце :)
Защо попитах относно стрелбата? Защото обикновено, когато се прицелвам върху обекта, трябва да дишам. Мога да се целя доста дълго време, докато той се покаже (в случая) или кацне на едно място (ако е птичка). Когато съм готова за стрелба, са ме учили да издишам въздуха и веднага след това да стрелям. Съжалявам, ако това не е вярно... Драмата не е голяма, защото избрах опцията "между тактове на сърцето", а имах кодова дума "прозрачен". И все пак бях потупана по рамото :)
С очите в случая е по-важно за мен. Би трябвало да се накаже играч, който избира да стреля с пушка с две отворени очи - когато погледнеш през мерника, ще разбереш защо. Тоест, според мен, там трябваше във всички случаи (освен затворено ляво око), играчът да се наказва. Както и да е... няма значение, доволна съм, че Александър е отговорил, неговото мнение ми беше любопитно.
Последно в моя защита искам да вмъкна: да, в случая тук съм анонимница, но какво от това? Каква да бъда във форум за книги игри? Не е сайт за запознанства...
Надявам се скоро да променя анонимността си, след като предам книгата игра за Призвание Герой! :)
Поздрави и благодаря на всички за отделеното време!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Асен, ze BG, Леден Дракон, George-AL

13 Ян 2020 19:07
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2458
Topic Author
Пазители (ПГ7) #133568
Всякакви въпроси и коментари, както и конструктивна критика, независимо дали човекът е прав или не, са добре дошли за мен Може и да са хапливи и заядливи, оставям на ваша преценка да прецените кое и кога е по-нормално и как искате да си говорим, но като цяло гледам да отбирам полезното и да не съм докачлив, че на някого не му е харесало нещо, че нещо му се е сторило глупаво, че е недоизпипано, незавършено или цялостно е недоволен - това е съвсем нормално. Отзивите са си отзиви и са винаги полезни, ако човек ги погледне от правилната страна, дори и когато не са кой знае колко аргументирани или в критиката нещо да е невярно според автора.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Efix7, George-AL

22 Окт 2024 14:16
ivanatora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Пазители (ПГ7) #143023
Пиша едно бързо ревю по спомени. Четох произведението преди време, та ако нещо ми се разминават фактите - извинявам се предварително.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

Идеята в "Пазители" много ми напомни на един разказ на Робърт Шекли, където главният герой беше добро духче пазещо избранника си от несгодите на ежедневието му. Там силно беше застъпена темата с баланса между доброто и злото и колкото повече духчето се намесваше, на толкова по-страшни зли сили излагаше човека си.
В "Пазители" също е загатнат този баланс, но нищо повече. Намесите натрупват точки "тъмна сила", но това не води до никакви последствия (освен оценка за играта накрая).

Та играта започва с дилеми как по-малко да ръководим нашата довереничка.
И по едно време неусетно пазителят минава в режим "total puppeteer control freak" управляващ всяка крачка, стойка и всеки дъх на момичето.

Произведението ми се стори изобилстващо от не-информирани избори и мета-гейминг.
Тиксото - имаме три вида тиксо и това което изглеждало най-здраво, всъщност имало конструктивна слабост. Как играчът да знае за нея?
Упражнението по стрелба - упражнение по микро-мениджмънт. Авторът пише че е тествал сцената с ловна пушка на живо - поздравления за стремежът към реализъм. Но как играчът да направи информирано решение за всичките детайли на ситуацията, ако няма реален стрелкови опит и не е гледал същите клипчета в YouTube като автора?

Епизод 42 за мен не би трябвало да съществува. Авторът не би трябвало да обяснява историята с такава бележка.

Жанрът "съспенс с изнасилвания" не е точно моето нещо и нямах желание за втори прочит.

Хареса ми идеята за пазителите, но бих желал да е разработена по малко по-друг начин.
Хареса ми и късия формат на произведението. Въпреки малкия обем, играта беше изненадващо дълга.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо

22 Окт 2024 18:37 22 Окт 2024 18:47 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2458
Topic Author
Пазители (ПГ7) #143025
Благодаря за мнението и детайлните отзиви, за нещата, които са ти харесали и още повече за критиките!

Ето накратко по въпросите (и коментарите):
- Да, тъмна сила в случая е застъпена чисто игрово и съм съгласен, че по-приятно е когато елементите на играта я афектират директно или афектират сюжета, вместо само оценката. Въпреки това оценките си имат място и в този кратък разказ не беше целта да се включи сюжетно намесата на злите сили, без да твърдя че могат да заместят директните последствия. Честно казано не мисля, че ако се губеше живот или време или героянията загиваше при грешен избор щеше да е по-добре. Специално за този случай и обем, мисля че е по-добре така с оценка.

- Да, наистина идеята е, че трябва да се ръководи по-малко (с възможно най-малки намеси и когато е наложително). Считам че ситуациите с намеса са сюжетно оправдани като наложителни и игрално разбира се е интересно да има повече от тях. Има си действия, за които героинята се сеща и сама (например да се прицелва с едно око) и там намесата е излишна. Има действия, в които може да се постигне даден ефект с много по-масивно влияние върху света. Не ми е била идеята, че играчът не трябва да се меси във важни моменти и че бройката намеси е важна, а по-скоро тяхната тежест и "ефикасност". Т.е. целта е да се подчертае, че играта тук е не само да постигнеш резултат, но и на най-ниска цена (което не означава "без цена" и понякога да опиташ да минеш тънко е лошо). До колко това е постигнато разбира се само читателите могат да кажат.

- Да, микромениджмънтът на места е сведен на много ниско ниво и целта е да се разгледат малко на брой сцени и действия, но в супер детайл. Разбирам, че това може да не допадне на някои читатели, особено ако са незаинтересовани от елементите, върху които пада акцентът (в случая ключови/базови познания за оцеляване във враждебна среда). И аз не бих приложил такава дълбочина на определени елементи в дълга КИ, защото ще е все едно да гледаш пълнометражен филм на забавен каданс.

- Информацията за тиксото и много други избори идват от живота. Това е есенцията на книгата-игра и доминиращ похват в книгите-игри като цяло - очаква се играчът да прецени ситуацията според свои познания, а не спрямо дадена по-рано в текста информация. По ценното в случая е, че играчите които нямат тези познания ги придобиват посредством книгата-игра.

- Никъде не съм писал, че съм тествал сцената с ловната пушка на живо и макар да съм стрелял с такава, не мисля че съм го споменал в текста. Точно обратното, описал съм откъде съм взел информация за тази сцена и тя не е от лична практика. Отново, тук се проверяват житейски познания на играча и ако няма такива по въпроса, това е чудесен начин да ги придобие. Мисля че тук сериозно изпадаш в грешка какво е неинформиран избор - играчът може и да не може да смята или да не познава астрономията, но това не означава, че една логическа загадка с математически елемент или свързана с фазите на луната е неинформирана, а напротив, те са точно дефинативно информирани с много ясен правилен отговор, зад който има закономерност. Този тип избори са честно казано доминиращата част от информираните избори в книгите-игри (например ако вземем "Тъмната страна на земята" като по-краен пример, там 90% от изборите са изпит на познанията на читателя, които не се придобиват в книгата и не само че не са "неинформирани", ами са "очевидни". Субективно вече е за всеки читател до колко му импонира и му е близка тематиката в конкретно произведение. Ако е тотално в небрано лозе, а и не иска да научва нищо на засегнатата тематика посредством книгата, видимо няма да му допадне.
Мета гейминг/мета избор също означава нещо тотално различно, но мисля че не е нужно да влизам в подробни обяснения за там.

- За епизод 42 не съм съгласен - силно субективно е мнението и за разлика от субективните елементи, които са приятни или неприятни за различните читатели, тук негатив за незаинтересованите няма. Т.е. разбира се че е ок да е излишен за теб, но това не го прави генерално излишен. Това е епизод тип "От кухнята на автора" и много хора им се кефят. Имаше ги и едно време. Освен това е напълно опционален. Който желае може да го прочете, който не желае - по никакъв начин не му е натрапен.

Това за разказа на Шекли е интересно, ако се сетиш кой е с удоволствие ще го прочета. Срам не срам, май съм му чел само "Билет за Транай" на Шекли и не си спомням нещо такова там, макар че минаха повече от 20 години и да е имало, може да съм забравил...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ivanatora

23 Окт 2024 08:39
ivanatora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Пазители (ПГ7) #143027

Ал Торо писа:
Това за разказа на Шекли е интересно, ако се сетиш кой е с удоволствие ще го прочета. Срам не срам, май съм му чел само "Билет за Транай" на Шекли и не си спомням нещо такова там, макар че минаха повече от 20 години и да е имало, може да съм забравил...

Ето го: chitanka.info/text/8827-zakrila
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Пазители (ПГ7)
Time to create page: 0.096 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Размисли за писането на критика за книги-игри (28 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • Today 01:30
    • Какво е книга-игра? Кои са псевдо книги-игри? (35 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Yesterday 22:06
    • Как се пише "жив" текст (7 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Rahvin
    • Yesterday 17:08

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност