• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Капан от сънища - ревю (възможни спойлери)

• 1
  • 1
13 Дек 2019 23:39 16 Дек 2019 11:02 от Вилорп.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 614
Topic Author
Капан от сънища - ревю (възможни спойлери) #133004
Скъпи съфорумци,

отдавна съм изказал симпатиите си дамата на криминалистиката Красимира Стоева. Не обичам да се повтарям, но класата си е класа и поне по отношение на криминални трилъри/книги -игри Краси е българската Агата Кристи. Проблемът е, че когато си толкова добър и толкова високо си вдигнал летвата друг очакват винаги да си на супер ниво. Не искам да казвам нито една лоша дума за "Капан" от сънища, но съм принуден да го направя. С две думи книгата-игра в литературно отношение е шедьовър и тук няма какво повече да се каже. Идеите на Красимира от "Хотелът" тук добиват по-завършен вид, и ако оценявахме книга, а не книга-игра, за мен това щеше да е четивото на сезона.
Обаче не е така! В елементът игра някои неща ме подразниха! Не става въпрос за груби грешки а по-скоро за недомислици. И все пак! Може би на-очевидният пример е че на епизод 10 имам 4 точки време за проучване. Решавам да изразходя само 1 от тях и ето че на епизод 20 имам отново 4 точки време за проучване. Тези 4 точки време трябва ли да ги добавям към онези 3, или са пак същите 4 от епизод 10? изразходвам 2 от тях. но не щеш ли на епизод 76 пак има 4 точки време за проучване. Това време да се добавя ли към предното или предното да се вади от него?
Другото което ме подразни, че този път читателят не е толкова ограничен във времето спрямо разкази като "Хотелът" или "Онази зимна нощ". ИМате да проверите над 50 локации и всичко се свежда то тези 4 точки време.. В много от случаите не ми се иска време. Например отива на локация "Хакер"
Част от мнението е скрито за гости. Моля, регистрирайте се или си влезте в профила за да го видите.
, откъдето се сещам, че
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Совата може да ме е проучил от форума
, отивам на локация "форум" на
138 епизод
и ...изненада! Ако продължа с разследването губя едно време. Подобни номера въртеше Хеноха с Калоян - ако си говориш с учителя си на някава тема не ти искат време обаче ако го завъртиш за стратегиите - отнема ти една 1 точка време. Струва ми се, че в "Хотелът" и в "онази зимна нощ" където времето цъкаше на всеки мой ход нещата бяха по-справедливи.
Друго което ме подразни е, че докато в "Хотелът" имаше едно убийство, а дори в "онази зимна нощ" имахме мистерия около една катастрофа, то тук имаме
цяла поредица от убийства които с разхвърляни съвсем произволно
. Лично за мен това е страшно дразнещо и бе една от причините да не ми хареса "Проблясък" - търчиш насам-натам по локациите, разпитваш всички като луд, после пак и така докато "забиеш" в някоя плаваща кодировка и не можеш да я преминеш. Реално проблем е че можеш да минеш 10-12 локации изразходвайки само 1 точка време и се чудиш дали не грешиш някъде и дали 1 локация не е една точка време? Много безсмислено е това, то по-добре да нямаше въобще Време.
Не по-малко ме подразни, че на поне половината епизоди нямаше подсещане как съм стигнал дотук. Например след епизод 10 имах глупостта да се върна на стартовата страница обикалях сума ти време по локациите докато в един момент не "забих" на 141 и не се сещах как да се върна..

За илюстрациите какво да кажа - илюстрациите са сюреалистични както и в другите книги-игри на Красимира, и не са никак лоши (особено тази на стр.13 и стр.31), но някак си тази година се нагледах на хубави илюстрации ("Петият принц", "Списание 13", "Къщата на Ада"), така че ще ми е трудно да се впечатля, так както някога се впечатлих от "Хотелът".
Накратко - в художествено отношение разказът е перфектен, но в игрово очаквах от Красимира много повече. Донякъде виновна е и самат Красимира - ако това бе млад и неопитен автор критериите ми щяха да са занижени, но тя е вдигнала летвата и я оценявам като професионалист. Оттук нататък ще й е много трудно да излезе от шаблона който си е направила, а това значи, че винаги ще очакваме разказите да са все по-добри и по-добри.
В известен смисъл "Седемте живота на Мая" бе интересен опит за Красимира да направи нещо свежо и различно от криминалистика. В Холивуд дори и най-добрите актьори понякога се записват в филм който няма да стане блокбъстър, само за да ги видият режисьорите и продуцентите, че могат да играят по различен начин.
След като Краси е вече утвърдено име в криминалистиката пожелавам й, да напише и нещо по-така - фантастика, фентъзи, любовни романи дори, а защо не и уестърн - за да развие в пълна степен своя капацитет.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ThufirHawat

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Дек 2019 00:09
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2509
Капан от сънища - ревю (възможни спойлери) #133007
Благодаря и за това ревю. Може би внимателното четене на правилата ще ти помогне да се насладиш повече на книгата, макар че най-стойностно е първото (успешно) изиграване.

Ето:

В хода на историята ще имаш възможност да събереш информация за част от тях. Когато стигнеш до някой от моментите за проучване, запиши си в графа Време за проучване, с колко точки Време разполагаш, а в графа Епизод след проучване на кой епизод да продължиш да четеш, след като времето ти приключи. Проучването на една тема отнема 1 точка Време и става чрез прочитане на епизода, който съответства на предварително открита от теб тема. Дори да решиш да не използваш цялото си време в някоя от тези ситуации, това няма да ти позволи да проучиш повече теми в следващата – времето се брои отделно за всяка от тях.

Та, относно недомислиците:
- първо, всяко едно проучване, което правиш, ти отнема 1 Време; малка част от тях, като това, което си посочил, ти коства ДОПЪЛНИТЕЛНО Време - когато е изрично казано в текста; Така ще видиш, че си доста по ограничен във времето.
- Стигаш до епизод 10. Започваш проучване. Каквото и да правиш, спреш ли да проучваш, губиш си времето. Стигнеш ли до следващо проучване, няма как да имаш точки време отпреди - виж последното изречение горе в правилата. Та толкова за тази недомислица :)
- Няма и как да се залуташ, защото имаш изходен епизод, който трябва да си си записал като започнеш проучване. За всяка от възможните теми също имаш епизод. Т.е. не е нужно да има препратка след проучванията и няма и как да има, защото не се знае кога ги правиш и къде да те върне.

За съжаление не си вникнал в правилата, били те и четири изречния, и си допуснал много грешки при разиграването, което не ти е позволило да се насладиш напълно на играта. Може би като я позабравиш малко и я изиграеш отново, спазвайки правилата, ще ти е много по-интересна :) Но иначе поне за мен литературата тук е много по-важната и не бих съжалявал чак толкова, ако съм пропуснал нещо по играта.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin, ThufirHawat

14 Дек 2019 01:12
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 614
Topic Author
Капан от сънища - ревю (възможни спойлери) #133009
Торо, благодаря,за разясненията но това което ти си обяснил го няма в правилата или не е добре обяснено. Така например в правилата пише, че "проучването на 1 тема отнема 1 точка време и става чрез прочитане на епизода" но това не обяснява защо някъде е написано че ти се губи 1 време, а другаде не е написано? Човек остава с впечатлението че време му се губи само когато има изрично указание. Ако това не е било така трябвало е на всяка тема да има указание "губиш 1 време"
Никъде не е казано, че трябва да записвам изходният епизод като започна проучване?! В един момент разглеждам пет-шест теми едновременно и трябва да помня и отъкъде съм тръгнал??? В повечето книги-игри като те убият има подсказка - върни се на епизод...., което е направено с цел да не се връщаш чак в началото. Би било добре да има някаква подсказка, както в "Герои " чрез епизод -разпределител от къде съм дошъл.

Бих добавил също, че извън правилата играта е доста линейна - ходиш по плаващите кодировки, щъкаш насам-натам и се озоваваш на правилния епилог. За сравнение "Онази зимна нощ" имаше 7 епилога, а тук само два - успешен и неуспешен.Липсва ми вариативност - от една страна, а от друга играта ми е хаотична. Убийства наглед изобщо нямат нищо общо и е трудно да се намеря връзка. Поведението на полицая няма логика - веднъж ти се сопа, когато се месиш п делото и логично бих решил, че е в конспирацията. Втори път ти помага. Всъщност шанса да завършиш играта успешно без него е много малък. Играта в много отношение е построена алогично - като игра. Пак казвам ако беше само книга бих я оценявал по друг начин.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime

14 Дек 2019 01:50 14 Дек 2019 01:53 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Капан от сънища - ревю (възможни спойлери) #133014

George-AL писа: писа:
Никъде не е казано, че трябва да записвам изходният епизод като започна проучване?!

Правила на книгата писа: писа:
. Когато стигнеш до някой от моментите за проучване, запиши си в графа Време за проучване, с колко точки Време разполагаш, а в графа Епизод след проучване на кой епизод да продължиш да четеш, след като времето ти приключи.

Епизод 10 писа: писа:
След като приключиш ►Епизод 30

някъде е написано че ти се губи 1 време

Правила на книгата писа: писа:
Проучването на една тема отнема 1 точка Време и става чрез прочитане на епизода

Епизод 10 писа: писа:
Всяка тема отнема по 1 точка Време.

но това не обяснява защо някъде е написано че ти се губи 1 време, а другаде не е написано? Човек остава с впечатлението че време му се губи само когато има изрично указание.
Всъщност извън правилата на книгата и в проучванията в частност никъде не е написано, че ти се губи 1 Време в стил "Губиш 1 Време". От близо 50 теми за проучване, 188 епизода, има единствен случай, в който можеш да загубиш допълнителна точка и той е ясно обяснен:

Епизод 138 писа: писа:
Наталия може да изгуби още 1 точка Време, за да се опита да открие...

Извинявам се, че сме написали правилата по объркващ за теб начин. Уверявам те, че сме мислили внимателно върху всяка една дума от тях, така че да не стане някакво двусмислие или объркване, но за съжаление до толкова ни стигат възможностите.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Shin, nixata, ThufirHawat, ivanatora

16 Дек 2019 09:45 16 Дек 2019 09:45 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1334
Капан от сънища - ревю (възможни спойлери) #133037
"Капан за сънища" на Краси Стоева ми хареса доста. Много приятна и увличаща история, което е голяма рядкост в жанра. А Краси определено може и да пише грамотно. Честно казано и в "Хотелът" и в "Онази зимна нощ" историите не ме грабнаха особено, но в "Капан за сънища" атмосферата и историята може би са най-добрите досега на Краси. Определено жанра има нужда и от такива книги-игри, особено за любителите на добрата история, а не толкова на играта. Като казах играта.. ами това е най-голямата слабост на книгата и затова най-вероятно няма да допадне на по-геймърската част от феновете. Първо, че след разгадаването на мистерията вече читателят няма стимул да я изиграе отново,но и няма алтернативни пътища или краища, а само алтернативни комбинации от теми, които да ти отключат някоя от кодовите думи, които ти позволяват да "превъртиш" играта. Механиката с темите е приятна, до известна степен нестандартна за жанра. По тази линия забележката ми е, че дневникът и играта не е следвало да е в този вид, т.е да имаш предварително записани всички теми и епизодите, към които водят. Това много улеснява чийтването. Според мен, за да се вдигне предизвикателството на играта и да се играе честно, би следвало след всяка болдната дума в скоби да има номера на епизода на тази тема. Може би щеше да е една идея по-тежко за читателя, тъй като трябва постоянно да записва дума или епизод, вместо само да слага тикче.

Като тегле чертата, доста добра книга-игра, поредно качествено попълнение в Новата вълна.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, George-AL

21 Дек 2019 07:28 21 Дек 2019 08:32 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1005
Капан от сънища - ревю (възможни спойлери) #133122
Добра мистерия.
Красимира отново вдига нивото след разочароващата за мен "Онази зимна нощ".
Бих казал, че тази творба е по-добра дори от готината "Хотелът".
Главната героиня е представена интересно, задълбочено и с красиво описани меланхолични преживявания, сцени и монолози/диалози.
Сюжетът е крими (с елементи на езотерика), главният антагонист е завладяващ и ми достави истинско удоволствие да играя срещу него и да проследя цялата нишка от действията му.
Мистерията се разкрива постепенно, без излишен rush. Браво за доброто темпо.
Изборите - тук нещата са горе-долу. Имаше някои твърде прозрачни, но не мога да кажа, че съм недоволен. Логични са, а това ми е достатъчно. Даже Авторът успя при една сцена да ме хване в крачка, че не внимавам
("Мариела се е омъжила и е сменила името" - всъщност не е :))
.
Това, което най-много ме впечатли, е иновативната и оригинална гейм-механика с дневника. Евала!
Епилогът също ми представи изненадващата информация, а не беше просто скучно "браво, че си успял".

Недостъци (съжалявам, но така е справедливо):
1. Действията на детектива ми се сториха малко пресилено "не ти вярвам!". Мисля, че той е длъжен да провери все пак (дори и да не вярва), щом има убиец on the loose.
2. Сенчестите - не разбрах, както и защо книгата е с това заглавие (възможно е да не съм прочел някои епизоди, разкриващи това).
3. Малко в повече ми дойде - свръхестественото съществува, който не вярва е ограничен, сляп и закостенял.
4. Като че ли лесно стигнах до успешен край.
Друго не се сещам.

Искам също да споделя, че литературното ниво на Красимира е трудно достижимо за авторите на КИ (даже ме отчайва, като евентуален конкурент). Не е честно! :)
Илюстрациите са прекрасни - особено ме впечатли тази с малкото момиченце.

За изпроводяк - бих искал да видя нещо от Автора извън зоната ѝ на комфорт (Мая не е КИ), както това направи Торо с Рандеву. Фентъзи, сай-фай, уестърн, постапокалипсис - каквото и да е, нека видим следващото ниво.

Оценка (кефометър) - 8/10.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Rahvin, George-AL

21 Дек 2019 12:12
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Капан от сънища - ревю (възможни спойлери) #133123
Краси има издадени неинтерактивни романи и разкази в жанра "фантастика", така че това не би било точно извън зоната ѝ на комфорт.
Иначе би било интересно, наистина, но пък не е и лошо да се концентрира в това, което ѝ е привично и ѝ върви. Повечето успешни автори правят точно това.

21 Дек 2019 13:00
harlequin's Avatar
harlequin
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 368
Капан от сънища - ревю (възможни спойлери) #133125
Краси отново е сътворила пълноценен трилър със свръхестествени нотки. Литературното ниво както винаги е на висота. Радващо е, че този път характерът на главната героиня е развит още по-добре, като тя самата представлява една допълнителна мистерия, която държи интереса на читателя.

Историята е изградена от две сравнително обособени части - самото разследване, което въпреки ограничението за време не препуска с излишно високо темпо, и финалната конфронтация, която също е доста добре развита и предлага солидна доза адреналин.

Мотивацията на антагониста също е добре изградена, като единствената ми критика е, че в един момент той доста нелогично разкрива ключова информациия за себе си (при правилни избори все пак). За щастие пълната картина се разкрива едва в самия край.

Игровата механика е сведена само до най-необходимото, без нищо излишно, като всичко се ползва по предназначение - точките „Доверие“, ключовите думи, времето и иновативната идея с темите за разследване. За щастие изборите не се свеждат само до това в кои теми ще задълбаеш, а не липсват и логическите избори в хода на историята.

Допада ми това, че Краси засяга в своите книги-игри нетипични за жанра теми като „осъзнато сънуване“, които биха заинтригували и хора, незапознати с материята. Единствено бих препоръчал информацията да бъде поднесена не толкова суховато, въпреки че се касае за реално съществуващи теории и практики.

Илюстрациите са много добри и пасват идеално на мрачната и тягостна атмосфера на историята.

Приключих първото си разиграване с постижение „Мис Марпъл“ и мисля, че дори открих едно Великденско яйце:

След като в края на историята изскочи темата „картина“, а след това нямаше вече кога да има момент за проучване, все пак прочетох темата - оказа се отпратка към „Седемте живота на Мая“, при това много елегантно вплетена в сюжета на „Капан от сънища“.

24 Дек 2019 12:37 24 Дек 2019 12:39 от Krassy.
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 60
Капан от сънища - ревю (възможни спойлери) #133154
Благодаря за отзивите на всички, които са коментирали! Винаги ми е интересно и полезно да получавам обратна връзка. Радвам се, че като цяло произведението ми се приема добре :) Аз лично го писах с голямо удоволствие и съм щастлива, че е било забавно и на други хора.

По системата и играта поработихме доста с екипа на ПГ и вероятно можеше да се направи още повече, но предвид времето, с което разполагахме, аз съм доволна как се получи. Замисълът ми за темите първоначално беше доста по-мащабен, но в процеса на работа стигнах до извода, че повече разрастване на текста в тази посока е излишно. Надявам се, че ако някои теми като осъзнатото сънуване и сънната парализа събудят интереса ви, ще си потърсите сами достоверна информация. Това, което съм написала в съответните епизоди, е пречупено през възприятията на Наталия т.е. тя преразказва каквото е разбрала или й се е сторило релевантно и то не винаги е вярно, изчерпателно или научно обосновано ;)

Хвърлих един поглед и на дискусията в Дискорд, но няма да коментирам. Всеки има право на мнение и субективни усещания, които не могат да бъдат оспорени. Текстът ми е минал през двама редактори и коректор, на които аз лично имам безрезервно доверие, така че вярвам, че достига до читателите в приличен вид. Разбира се, че винаги може повече и че всички ние трябва да се стремим да ставаме по-добри в това, което правим, но съвършенството е трудно постижимо (ако изобщо е), а перфекционизмът често е контрапродуктивен.

За финал само да кажа, че Великденското яйце не е само едно ;)

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin, George-AL, ThufirHawat, ivanatora

26 Дек 2019 03:06 26 Дек 2019 04:08 от Mindcrime.
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 576
Капан от сънища - ревю (възможни спойлери) #133160
Книгите-игри имат нужда от истории за зрели читатели. Имат нужда и от разнообразие на темите. В тази насока на мисли, произведения като “Капан от сънища” са полезни. Красимира Стоева е издала поне четири интерактивни произведения, така че вероятно си е създала вярна аудитория. Който харесва стила на авторката, няма да остане разочарован от новата й книга-игра “Капан от сънища”.

Броят епизоди изглежда приличен, цели 188. Но от тях темите за проучване заемат над 50 епизода, което е страшно много и като епизоди, и като текст. Има и разни странни разклонения, които са съвсем излишни. Например, разклонението от 77 на 74 или на 84 просто ни носи два варианта на разговор с инспектор Недялков, които не са литературни шедьоври и не носят никаква игрова стойност, т.е. имаме два излишни епизода. Без да съм разписвал схемата, намерих още едно такова разклонение и не вярвам да е единствено. Но пък без тях трябваше да има безумно дълги епизоди, или “салами”. Въпрос на стил.

Големият ми проблем с “Капан от сънища” е идеята да играя с героиня, която в живота бих определил като глупава и абсолютно безинтересна. Не само че трябва да изчета много за възгледите й за света, но и в редките моменти на избор трябва да се съобразявам с нейната ограниченост. На поне 2-3 места героинята се самоопределя правилно (например, на епизод 30: "мудна и глупава"), но това не ми помага да понеса добре играта с нея. Ако ми се налага да играя с проблемен герой, бих предпочел изпълнението на Ал Торо в “Пазители”.

Положителното е, че читателят може да разбере какво предстои още от въведението. Там човек може да научи, че жените на богаташите са до една повърхностни, банята се брои за стая, а последната жертва на сериен убиец е “счетоводителка, домакиня в майчинство”. Ако продължиш с четенето след това, не бива да се оплакваш от изречения като: "След солидно проучване, по-голямата част от което всъщност не разбирам, стигам до няколко извода." Просто героинята си е такава.

“Детективите си придават важност, но май нямат никаква идея за истинската му самоличност” е едно показателно за интелектуалния капацитет на героинята мнение. Преглъщам някак оценката й, че петте неразкрити убийства са “страхотен провал” за полицията. Това, което идва като удар в зъбите, е написаното от събеседника на Наталия: “Ще отида да погледна какво си мислят, че знаят за мен ченгетата.” Тук читател като мен разбира, че проблемът му не е само с героинята. Всичко това става ясно още във въведението.

Следват спойлъри, така че надолу четете на ваша отговорност.
Игра в “Капан от сънища” почти няма, а там, където получавам възможност да правя избори, не ми допадат нито предоставените възможности за избор, нито последствията. Хубав пример е епизод 44, в който Совата достатъчно ясно заявява, че убийствата са подчинени на постигането на някаква цел, която за нещастие засега му убягва. После иска от героинята да сподели теорията си за това защо той е спрял да убива за няколко години, а отскоро е започнал пак. Тя вижда следните възможности за отговор:
Бил си затворен
Не си Совата, а подражател
Опитал си се да спреш
Нямам представа, ти ми кажи
Не само, че не мога да избера очевидно правилната хипотеза “Не убиваш за удоволствие, искаш да постигнеш нещо и до момента не успяваш. Спрял си, за да откриеш нов подход към постигането на целта, защото предишния е бил неуспешен.” (приемам, че това е проблем на героинята, която просто е неадекватна), но след прочитането на четирите разклонения откривам, че единствено правилното е “Опитал си се да спреш”. И това вече е сериозен проблем на автора (и на неговите редактори). Совата не е мухльо, който осъзнава порочната си пристрастеност към отнемане на човешки живот, но се разкайва за нея и търси подкрепа, за да не се подава на изкушенията. От четирите избора този ми се струва най-неправилния, но само с него печелиш доверие.

Може би защото разбиранията ми за живота са съвсем различни от тези на авторката, историите й не ми допадат. Не става ясно с какво едно безцветно момиче може да заплени дотолкова мафиот и наркобос, че той да се ожени за нея. Описанията на въздействието на мистичните Сенчести върху героинята буди в мен само смях. То бива страх, бива, но все пак тя ги вижда прекалено често и без никакви лоши последици. Но ако си припомним, че е глупава, може би ще намерим логика в описанията. А това как санитар от Ивановград отглежда 3-годишно отвлечено момиченце в продължение на няколко години… нямам думи.

Още нещо дребно, за означенията за форумните разговори на Наталия. Избрали сте първото съобщение във всеки епизод да започва с ">>>", без значение дали е входящо или изходящо. Струва ми се объркващо. Нямаше ли да е по-добре, ако ">>>" означава пристигащо съобщение, а "<<<" означава изпратено от Наталия съобщение?

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Лисичков, Ал Торо, Shin, Rahvin

30 Окт 2024 13:07
ivanatora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Капан от сънища - ревю (възможни спойлери) #143037
За пореден път допускам грешка да подходя към произведение на Красимира Стоева без никакви очаквания.
Но от тук нататък това ще бъде поправено, тъй като всяка летва заложена от автора е била винаги висока.
Психо-трилърът пак е на ниво с поредното произведение в стил "Досиетата Х".

Дневникът на пръв поглед изглеждаше масивен, но се оказа че по-голямата част от него е списък с теми, които имат две действия - "откриване" и "разследване". Радвам се че не трябваше да следя за номера и плаващи кодировки. Откриването на темите беше наместено финно с черен текст и играта не се накъсваше много.
Тук чета по коментарите протести че така с предварително зададени номера на входни епизоди лесно се "чийтвало". Не мога да разбера хората, които се кахърят от мисълта как някой друг може да си играе играта. Single-player играта.
Показателят "Доверие" беше лесен и ясен, кодовите думи не бяха ужасно много. Повествованието течеше леко с минимални отклонения за драскане в дневника.

Потокът на историята беше малко праволинеен, но е разбираемо за жанра "разпарчатосване на мистерия". След като веднъж вече знам кой е убиеца, вероятно не бих преиграл скоро играта. Но след като свърших с удоволствие изчетох всички теми и намерих всички улики.

Разследването беше разбито на малки серии - удобен формат за разследване на цяла категория от теми. По-общите категории грубо съдържаха 4-5 теми и беше комфортно в една сесия да скоча във всичките съответни заешки дупки. Имаше доволно много задънени улици и червени херинги.
Как се хванах на херингата от Совата (буквално)! :) Викам си - не може да е толкова явна, дай да видим - БАМ - 1 точка време на халост :) И не е само това, ами и следващия път - с рибната салата или каквобеше - същата работа...

Малко за персонажите.
Главният герой беше добре пипнат. Познавам едно момиче в подобно състояние (паник-атаки, не излиза от вкъщи) - авторът много добре я беше описала!
Интеракцията с полицията беше добра. Ако се държиш като ощипано барби, получаваш отношение като за ощипано барби. Ако отидеш с конкретна следа, вземат те предвид.
Хари ми беше малко криндж, но с него имаше интересно развитие накрая с кодовата дума "релакс". Сдобиването с тази кодова дума ми беше малко изневиделица - Наталия си прави една happy-thoughts сесия с торти или с екскурзия и вече чудодейно е възстановила емоционалния си баланс...
Совата... Имаше мотив, имаше следи. Първото проиграване не бях научил за гаджето му, но въпреки това някак си натамъних нещата.

Губеха ми се опции за няколко действия, които бих предприел. Още в началото трябваше да има опция да се свържа с администратора на форума, който лесно би установил истинския профил на Совата. Трябваше да има и по-солидна опция да прехвърля разследването на полицията, тъй като заплаха за убийство в интернет форум би трябвало да си е наказуемо.
Солидна следа, която би трябвало да бъде взета предивд от полицията - timestamp-a на чата, когато Совата говори за убийството на спортиста от *преди* официалното откриване на тялото.

Имаше доста строеж на персонажите и въпреки това разкритието на втория убиец накрая ми дойде малко изневиделица. Добра работа :)

Хареса ми!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.087 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс - 35 години книги-игри в България (15 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • Today 14:17
    • Гората на обречените - Иън Ливингстън - ББ БГ2 (6 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Efix7
    • Yesterday 16:29
    • Ивайло - добрият цар (57 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Etom
    • 12 Авг 2026 21:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност