• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Призвание герой 9 - набиране на материали

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
08 Ян 2020 18:02
Аврора Бореалис's Avatar
Аврора Бореалис
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
Призвание герой 9 - набиране на материали #133453
Здравейте, може ли да получа малко повече информацийка относно конкурса на "Призвание Герой"? Как става кандидатстването за участие и има ли краен срок за изпращане на творбата? До колко странички трябва да е обема на произведението и дали има теми, които не са приемливи спрямо таргета на сборника?
Предварително ви благодаря за отговора!
Алекс

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

08 Ян 2020 18:27
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 262
Призвание герой 9 - набиране на материали #133454
Здравей и добре дошла на форума :)

Все още не е обявено официално набирането на нови произведения за ПГ9, но това със сигурност ще се случи скоро. Тук може да намериш информация относно условията за участие (не би трябвало да има почти никакви промени):
www.legacyofkreya.com/bg/news/nabirane-materiali-2019

Успех!

09 Ян 2020 00:59 09 Ян 2020 01:00 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2342
Призвание герой 9 - набиране на материали #133456
Набирането на материали вече е официално обявено тук от днес: www.legacyofkreya.com/bg/news/nabirane-materiali-2020
Принципът и условията са същите, единствено обясненията са леко променени с цел повече яснота.

Датата за предаване тази година е 31.05.2020

Приятно писане на всички, желаещи да се включат :)

09 Ян 2020 15:04
Аврора Бореалис's Avatar
Аврора Бореалис
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Призвание герой 9 - набиране на материали #133463
Благодаря ви за линкчетата! Обемът е удовлетворителен, тъй като едва ли творбата ми ще надхвърли 70 000 думи, макар епизодите да достигнат 350-400.
С риск да досадя, ще си позволя да ви попитам още нещо. Срокът за предаване ми се струва доста голям (почти половин година), което ме кара да се замисля кога е по-добре да се предаде творбата, защото съм почти готова и мислех до края на месеца да предам моята книга-игра.
Статистически дали не е по-добре да изчакам и предам възможно най-късно произведението си? Въпросът ми е по-скоро към организаторите, тъй като те знаят кои творби имат по-голям шанс да бъдат одобрени; според мен са тези, които се предават към края на обявения срок, защото:
1. Журито има по-ясен спомен за тях и гласува с по-висока оценка спрямо други, които преди половин година са им харесали също толкова.
2. Първите се оценяват без база за сравнение спрямо общото количество от разкази.
Все пак съжденията ми може и да не са акуратни, а притеснението - безпочвено... :)

09 Ян 2020 15:17 09 Ян 2020 15:19 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
Призвание герой 9 - набиране на материали #133464
Не мисля, че идеята е тази, посочена в двете точки, но нека организаторите отговорят.

Според мен срока е толкова голям, за да се даде възможност да се тества съответното произведение по-добре. Особено, ако то е голямо, вероятността за грешки е голяма. Затова повече игри, тестове и редакции са нещо задължително. Интерактивното произведение не е като обикновеното произведение и трябва повече време за неговото доизпипване и завършване. Да, в този ред на мисли, то е по-трудно за написване.

Предлагам ти да си направиш следния таймлайн:

1. Януари - завършване
2. Февруари - първо тестване - поне 3-4 пълни игри
3. Март - редакция и корекция - гледат се записките от игрите и нещата, които не са били написани добре
4. Април - второ тестване - поне 5-6 пълни игри
5. Май - финална редакция и корекция

В тази връзка е хубаво и някой друг човек, освен теб да изиграе и тества произведението. Ако няма кой и приемаш помощ, под формата на тестване, и аз бих могъл да се включа и да ти помогна, като навъртя наколко игри и ти дам обратна връзка. След това топката ще е отново в твоето поле. ;)

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ThufirHawat

09 Ян 2020 15:39 09 Ян 2020 15:45 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Призвание герой 9 - набиране на материали #133465
Здравей Аврора,
Първо, питай каквото ти хрумне, тази тема е за това. Всякакви въпроси, свързани със сборника и процеса на набиране на материали са добре дошли.

За времето за предаване - честно казано не съм правил статистика и не съм се замислял върху корелация между времето за предаване и шанс за приемане, но не би трябвало да има никаква връзка. Ако има някаква, по-скоро когато накрая се предадат много произведения на куп (обикновено повечето идват накрая), може някой от журито да ги чете по-"диагонално" при липса на време. Оценките се дават веднага след четене, т.е. винаги "на прясно". Относно базата за сравнение, всеки от журито е чел стотици книги-игри и десетки предадени за този или други конкурси и правим сравнение на базата на всичко това, т.е. се стремим към абсолютна, а не относителна оценка. Честно казано, ако една книга-игра е добра (или има потенциала да стане), не вярвам да отпадне зарадти това, че е пристигнала първа или последна, както и обратното. Имаме случаи, в които дори сме запазвали приети творби за следващо издание, ако ни допадат, но не можем да съберем всичко в един брой. До голяма степен може да се каже, че различните автори не се състезават един срещу друг - издаваме това, което покрива критерии и не издаваме това, което не ги покрива. Да, ако нещо е в средата и се колебаем в екипа дали да го приемем, може да зависи от това колко други произведения имаме за броя, но като цяло гледаме никога да не правим компромиси с качеството и винаги да подкрепяме добрите неща.

Допълнително предимство на по-ранно предаване е, че ако нещо ни хареса дотолкова, че да сме сигурни, че рано или късно ще го издадем, можем да започнем работа предварително и така и ние, и авторът можем да обърнем повече внимание на произведението.

Според мен човек трябва да предава в момент, в който счита, че е направил каквото може с произведението (предредакционно). Не бих насърчил предаването на чернови самоцелно за да се предаде по-рано също, това реално намалява шансовете.

Срокът - зависи как се разглежда. Ако се гледа само като прозорец за предаване - да, широк е, но предпочитаме така, за да може журито по-лесно да намери спокойно време за четене и размисъл на произведенията. Ако го разглеждаме като време за писане, пак може да е много, а може да е и ужасно малко - в зависимост кой колко бързо пише, какъв е целевият обем, колко свободно време има за писане на ден, седмица, месец. Много е субективно. Лично при мен времето от идея до завършване на книга-игра варира до момента от 3 дни до около 4-5 години.

09 Ян 2020 16:08
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 594
Призвание герой 9 - набиране на материали #133466
Аврора каква е бойната система. Точки, умения, предмети има ли? Как всичко това е вплетено в играта?

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

09 Ян 2020 16:11
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 395
Призвание герой 9 - набиране на материали #133468
Като част от журито да потвърдя, че по-ранното предаване не намалява/увеличава по никакъв начин шансовете на дадено произведение. Оценката се дава веднага след като прочета произведнието и тя не е съотнесена към другите кандидати.

Иначе моят личен съвет е след като си готова да оставиш настрана творбата и да я прочетеш отново след 2-3 месеца. Ще погледнеш на нея със съвсем нов поглед и най-вероятно ще откриеш неща, на които не си обръщала внимание преди това.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ThufirHawat

10 Ян 2020 12:47
Аврора Бореалис's Avatar
Аврора Бореалис
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Призвание герой 9 - набиране на материали #133481
Ефикс, благодаря ти за съветите! Ще се постарая да се възползвам от тях, макар и не в споменатите срокове. Относно предложението ти да ми помогнеш, с неохота ще ти откажа, защото ми се ще, журито на сборника да е първото, което ще прочете разказа.

Равин, не съм сигурна какво имаш предвид под бойна система и защо си мислиш, че ползвам такава? Приемам, че коментарът ти е шега. Чела съм доста книги игри (около петнадесетина) и в тях няма бойна система.

Александър Торофиев, благодаря и на теб, вече всичко е изяснено! Ще те послушам и ще предам разказа по-рано от останалите, за да имате повече свободно време да му обърнете внимание!
Поздрави, Рандеву е чудесен разказ!

Зе, благодаря ти за съвета, но 2-3 месеца честно казано ми се струва страхотно дълго време. До тогава може изобщо да съм се отказала да пиша :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Rahvin

10 Ян 2020 14:33 10 Ян 2020 14:34 от ThufirHawat.
ThufirHawat
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Призвание герой 9 - набиране на материали #133482
Сигурен съм, че журито няма да възрази, ако играта е плейтествана. Даже, предполагам, напротив!

Между другото, умерено сигурен съм, че Рахвин не е равин...:)

Петнайсетина книги-игри са едно добро начало, но повярвай ми, мога да ти изброя доста повече от този брой, в които бойна система има. Въпросът е напълно логичен...
Но според мен не е въпросът, на който ти трябва да отговориш - правилният би бил "има ли нужда това, което Аврора Бореалис пише, от бойна система" ;) . Надявам се да си си го задала и да си му отговорила, защото казваш, че си близо до финал (между другото, поздравления!).

Като примери и за двете - в нещо като "Дон Мон" бойна система би стояла като китка зад ухото на свиня, а в приказките-игри за Таласъмчето би останала неизползвана. В "Петият принц", "Пътя на тигъра" и "SLANG" си е точно на мястото и допринася за играта.
И разбира се, има и "междинни" книги, в които бойната система е можело да има или да няма място. Господарят на Зверовете и Трите Камъка на Съдбата са типичен пример...макар че в наши дни съм склонен да се съглася с решението на автора да остави сблъсъците между човешки противници в ръцете на "премерения" шанс.

АБ може да си прецени най-добре, защото за момента е единствената, която си е виждала книгата. А редакторите може да й дадат различен съвет по-късно.
В това, което аз пиша в момента, бойна система няма, просто защото планирам да е прекалено кратко за (смислена) бойна система. Ако напиша разширен вариант в продължение, както планирам, просто ще има нужда от бойна система, защото принципно пасва на жанра.

10 Ян 2020 15:42 10 Ян 2020 15:44 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Призвание герой 9 - набиране на материали #133483
Няма проблеми да е тествана или работена с други хора книгата - всеки автор си преценява през какви процеси да премине, преди да я предаде.
- За редакция - човек трябва да има време и точните хора, иначе рискува нещата да станат по-зле. Виждал съм книги-игри, които са по-зле или по-счупени след редакция, отколкото преди нея.
- С първи читатели е пак така - смислено е, когато имаш подходящи такива, което обаче е много по-лесно от намирането и работата с редактор. За читател просто се иска да може да усети произведението и да види евентуални грешки в него на по-базово ниво. Добрият първи читател не е нужно да е експерт в нищо (и може би е по-добре да не е) - едно нормално читателско мнение може да е златно. От друга страна човек, който не е в целевата аудитория, няма да е прекалено полезен в някои от отношенията, макар че пак може да хване откровени грешки.
- С коректор ми се струва безсмислено да се работи преди предаване, освен ако не са плачевни нещата, защото няма идея да се прави корекция на нещо, което в последствие може и вероятно ще претърпи сериозна редакция и респективно, пак ще има нужда от корекция.

- Саморедакция - аз винаги си правя, обикновено още в процеса на писане и после една финална. Не ми е нужно да чакам няколко месеца, по скоро няколко дни или седмица. Късата ми памет понякога е предимство :) Честно казано и две минути след като съм писал да си прегледам нещо, пак виждам повечето проблеми в написаното (на ниво текст, не на ниво цялостен сюжет и атмосфера).

До голяма степен проблемите, които могат да се оправят с редакция и корекция не ни плашат толкова, защото когато оценяваме произведенията, опитваме се да видим как ще изглеждат след тези процеси. Но все пак, една изпипана версия прави потенциала по-видим.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: lordbulb, ThufirHawat

10 Ян 2020 18:41
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 395
Призвание герой 9 - набиране на материали #133484
@Аврора - имах предвид след като приключиш, разбира се. Това е съвет, който Стивън Кинг дава и според мен е много добър. Редакцията докато се пише и веднага след като е написано е едно на ръка, но редакцията със свеж поглед също може да вдигне качеството на произведението.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

21 Фев 2020 13:08
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
Призвание герой 9 - набиране на материали #134593
Въпрос

Мога ли да участвам с произведението от конкурса без име, имайки предвид, че идните месеци ще се играе на стрийм и ще се превежда на руски език?

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: the_arsonist

21 Фев 2020 14:00
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Призвание герой 9 - набиране на материали #134599
Можеш, не ни притеснява нито едното, нито другото - например "Пътят на светлината" беше публикувано онлайн години преди да се появи на страниците на "Призвание герой".
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Efix7, the_arsonist

21 Фев 2020 18:02
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 594
Призвание герой 9 - набиране на материали #134614
Имам друг въпрос. В предишния конкурс журито желаеше да публикуваме произведенията, победителя не беше ок в случая. Аз бях 50 на 50, а Джордж беше за.
Тук ще се публикуват ли за публично ъъъ оценяване или само журито ще си ги знае.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.082 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 11:44
    • Бележки от Саракт (77 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 20:39
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (518 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 18:30

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност