• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Сектор 49 (възможни спойлери)

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
10 Мар 2020 22:01 10 Мар 2020 22:07 от the_arsonist.
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 267
Topic Author
Сектор 49 (възможни спойлери) #134885
Обикновено чета първо интервюто, но този път, дали заради корицата на ПГ8 или защото исках да пробвам нещо различно, реших да започна сборника от „Сектор 49“. Още при разглеждането на дневника, таблиците и епизодите ми направи впечатление колко старание е вложено от двамата автори, за да направят запомнящ се дебют.
За мен се е получил именно такъв, въпреки че играта не е за всеки вкус. Изиграх я на два пъти, за около 4 часа общо. Пърият път прочетох правилата и стигнах до първата битка. Втория път стигнах до края, като играх всички битки. Бях с очакването да видя нещо по-подходящо за цъкане на компютър или смартфон, но останах приятно изненадан, че това не е съвсем така. Освен типичните елементи на страт, има такива на пъзел и на книга-игра. Получил се е интересен хибрид, с който нямаше да е лошо върви и един по-читателски режим („мързелив мод“, както е казал Монев) с по-олекотени правила (както е казал Ефикс). Повтарям го, защото зад системата има добре написана история, която обаче може и да не бъде прочетена заради шока от началните 9-10 страници.

Тук ще вметна нещо, което почувствах след края на играта: трите постижения накрая не са ми толкова силен стимул за преиграване, колкото това, че вече съм научил правилата. Още една такава самотна игра не би ми била интересна, но ако имаше вариант за мултиплейър, със сигурност щях да предложа на някого да го играем.
И сега не е късно да се пуснат правила за такъв, заедно с цялата карта на комплекса. Идеята ми е за игра от двама, един срещу друг. Много по-интересно би било, ако насреща имам реален човек, който трябва да разположи определен брой/вид биотехноси на избрани от него места по картата и после да мята зарове за техните проверки. На мен също би ми било интересно после да вляза в тази роля.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Друг вариант (вече за продължението) би бил Джейд да има свои проблеми за решаване и те да могат да се поемат от 2-ри четящ. Още по-добре е, че персонажът е от женски пол и малко е загатнато за отношенията с Кайбър. Така го беше направил Майкъл Майдкрайм в „Краят на Злото“ - с опция за отборна игра.

Прологът... стана ми ясно какво представлява, едва като прочетох епилога. Преди това останах с убеждението, че аз съм този, който трябва да изпълнява нарежданията на Ектион (поради класическото очакване целта да е зададена още в уводната част). В правилата обаче видях, че това нещо не се връзва с мисията ми... И така на практика ми се получи едно безсмислено въведение. Разбира се, след прочитането на епилога вече придобива смисъл и почва да звучи като прийом, доста често ползван в началото на епизод от някой сериал. Т.е. имаше готин ефект, като го прочетох пак.
Готина е и идеята да има само части от картата към епизодите за смяна на локацията. Пасва много добре на сюжета. Държанието на по-нисшите андроиди и програми ми се видя странно, заради проявата на чувства, или поне аз така го усетих. В този смисъл, и да ме изпитват с логическа загадка ми беше странно, въпреки че и за двете неща има някакво обяснение в текста. Иначе самата загадка е лесна и се досетих за секунди. Без да е нещо „УАУ“, краят на историята ми хареса. Усещат се различни влияния в нея, но това не ме подразни. Всичко е станало някак си еднородно.

Пуснах се с 45 точки и завърших с 18. Т.е. ако бях избрал Трудна игра, щях да загина. Но доста ниски зарове мятах, тъй че няма да е непосилно и с 25 точки Живот + по-добри тактически решения. Най-голям зор видях в тройната битка, защото ми се паднаха три скаута, два от които не можах да довърша в първи рунд и така във втори всъщност бях срещу четирима противници. Мъчих ги още 6 рунда.
Финалната битка беше добре конструирана, имах късмет да съм намерил оръжие номер 12. Преди нея пък ми се падна събитие за -2 Реакция в следващата битка, което компенсирах с нано стимулант. Първо довърших змията, а след това преминах на сваления ездач. Така че си става игра, има и драма понякога, но ще ми е малко скучно да играя пак сам. Но това си е мой проблем, че рядко се амбицирам. Със сигурност ще има хора, които ще преиграват.
Поздравления за добрия текст, сюжет, изпипания графичен и гейм дизайн - доволен съм, че „Сектор 49“ е попаднал в любимия ни сборник.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Longshot, Efix7, kolender, Monevwww

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

11 Мар 2020 10:21
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1202
Сектор 49 (възможни спойлери) #134888
Съдържа спойлери, не че сюжета е супер интересен или има неочаквани обрати.
Оня ден се хванахме да го изиграем със сина. Всъщност за момента това е единственото което съм прочел от сборника ако изключим интервюто.
Та прочетохме си увода и не разбрахме по никакъв начин как се вързва с илюстрациите. Както каза Тошето по-горе авторите са си го представяли като филм, ама това не е филм и правилата за различните медии са различни.
После преминахме на правилата, които хем не са сложни хем са тегави и разхвърляни, а „Близкобойна атака“ много ми се ще да разбера как е минала през редактор и е останала в тоя си вид. Гугъл ми го открива на три места, в две калпаво преведени ролеви системи и в ролевата част на Крея. Толкова ли никой не се сети за ръкопашна?!? След третото четете започнах да игнорирам тая откровена глупост и го четях като ръкопашна или пък не го четях.
След правилата синът поиска малко почивка, което би трябва да е достатъчно красноречива как са поднесени. В момента когато стигнахме до избора на стимуланти се беше отегчил толкова че директно избра първите два и не му се занимаваше с другите.
Та започнахме играта и се озовахме в някакъв тотално различен свят от този в увода. на питането защо е така отвърнах че нямам представа и най-добре да игнорира самия увод. Битките са на всяка крачка, а ако ориентацията не ти е силната страна може и да се заглавичкаш по едни и същи епизоди, особено ако не обръщаш много внимание на картата. Не казвам, че ляво дясно горе и долу е по-добре, но тия посоки важат за Земята, където има изток запад и магнитни полюси. Разбрахме, че лошите са там проста да има с какво да се биеш. Тъй като намерихме 3-4 пистолета възникна въпрос неуточнен в правилата: „Пистолета може да прави 2 атаки и гълта един заряд от наличните при употреба освен това има 6 заряда“, сина реши че си е съвсем в реда на нещата да се възползва от тоя експлойт на системата и го комбинира с двойната атака и автоматичния успех от стимулантите. Та срещнахме някакви андроиди който както се биеха на живот и смърт ни показаха прост и ни оставиха да се оправяме с три гадинки, които станаха 4 и тъкмо щяха да станат 5 когато сина отбеляза че умението на скаута е еднократно. Та продължихме да напредваме сред бившия университет и догонихме андоридите. Нашия човек си няма никаква идея какви същества са живели в съседната му звездна система само допреде 100 години. Тук сравнявам с Мъртви звезди на Върджа където се знаеше много повече за раси изчезнали преди хиляди години отколкото в настоящата творба за тия дето са ти били комшии до вчера.
Та продължаваме напред взимаме тарашим всичко наред, защото в общи линии нямаме ограничение за това, разпитваме всички за всичко взимаме някаква парола логваме се в скайнет, като цялото логване е претупано в десетина епизода пряко сили и взимаме парола за активиране на мост - да в нам си и коя година нашия човек пътува между звездите, но не може да пресече „река“ без да има мост над нея.
Тук идва и бос битката където е напълно логично кой трябва да претрепеш първо и тъкмо си викам тя битката свърши просто защото втория участник не нанася щети и се зачитам, че тази била малко по различна та минавам на второ ниво битка. Сина леко се фрустрира от 6 поредни неуспешни атаки докато противника му го маризеше та завърши на 6 живот от 45 и преди това изхвърли 3 от намерените оръжия защото нямаше място за тях да ги вземе.
Епилога е почти толкова безумен като увода, но вече поне знаеш кой участва в него и придобива малко смисъл. накрая се оказа че не сме постигнали нито едно от постижения защото бяха дошли подкрепления в битките и завършихме с 9 победени гадинки. Самите предизвикателства не ме карат да преигравам отново, а от поста на Тошо разбрах че има и някаква логическа задача която сме скипнали. Може пък да ровна да я видя, но като цяло „това не е моята чаша чай“.
Относно оформлението - има накъде да се подобрява, но и така бива. Илюстрациите може и да са хубави, но определено не са подходящи за този тип хартия и печат, за справка първия котарак при който се беше получил същия ефект. Виж ако някъде ги има цветни може да си ги разпечатам и да разцъквам като страт, о пак изпитвам леки съмнения.
Като си чета сега ревюто може да звучи доста негативно, но цялостното ми усещане за произведението е за неточно оформление и представяне и по скоро прилична игра отколкото лоша.

пп. И да сесията ми изтече, добре че се сетих да го копна преди да го пратя защото тогава щях да сосам и ринсето =)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Асен, kolender, George-AL, the_arsonist

11 Мар 2020 12:30
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 180
Сектор 49 (възможни спойлери) #134889
Спасе, похвално, че играете с малкия! Поздрави го специално от Аркозия! :)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

12 Мар 2020 11:03 12 Мар 2020 11:08 от kolender.
kolender's Avatar
kolender
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 57
Сектор 49 (възможни спойлери) #134900
Благодаря много за споделените мнения за „Сектор 49“, the_arsonist и Вилорп!
Отговаря Тери Адамс :)

Идеята на пролога и големият контраст и привидна липса на връзка е умишлено. Трябваше да събуди интерес у читателя каква ли пък ще да е тази връзка и как ще кореспондира с повествованието към тази сцена. Прийом, който съществува в киното, защо не и тук.
Разбира се, колко успешно се е получило, читателите ще решат.

За the_arsonist:

the_arsonist, споделил си много интересни идеи за играта. Хм, може да помислим и по тях, определено имат потенциал, веднага ми хрумват някои идеи за „1 срещу 1“ мод-а :) Определено не са ни хрумвали такива варианти, въпреки че сме мислили за групова игра, но в по-друг формат (отряд космически рейнджъри, кооперативна игра).

Много добър краен резултат си постигнал, особено след като прочетох за 3-те скаута! Зарът определено решава нещата в едната или другата посока. Трудното ниво може да се побеждава доста системно, след като се знаят детайлите по играта. Моят най-добър резултат е само 6 загубени точки енергия, но то си беше голям късмет!

Само едно уточнение, ако някой се чуди:
- Събитието „Ултразвуков капан“ (-2 Реакция за следваща Битка/Събитие) - важи само за 1 следваща Битка или Събитие.
the_arsonist, би трябвало да ти се е паднало на епизод 62, щом е било активно за последната битка. Иначе може и да ти е било по-трудно от необходимото.

За Вилорп:

За Близкобойна атака имаше и друг вариант (Близка атака), но го променихме във финалната версия. Разбира се първо ни хрумна Ръкопашен бой, но отхвърлихме, защото ни се стори неподходящо за сетинга.

Тъй като намерихме 3-4 пистолета възникна въпрос неуточнен в правилата: „Пистолета може да прави 2 атаки и гълта един заряд от наличните при употреба освен това има 6 заряда“, сина реши че си е съвсем в реда на нещата да се възползва от тоя експлойт на системата и го комбинира с двойната атака и автоматичния успех от стимулантите.

Правилна забележка за Пистолета, може двусмислено да се приеме. Правилното тълкуване е, че за 1 Атака
се използва 1 Заряд. Случаят с комбото Наностимулант за +1 Атака, Наностимулант за автоматичен успех и Пистолет е валиден експлойт. Т.е. 4 Атаки за 4 Заряда в 1 Ход!

Нашия човек си няма никаква идея какви същества са живели в съседната му звездна система само допреде 100 години. Тук сравнявам с Мъртви звезди на Върджа където се знаеше много повече за раси изчезнали преди хиляди години отколкото в настоящата творба за тия дето са ти били комшии до вчера.

Защо толкова знание е загубено през времето след войната не е пряко засегнато в повествованието. Историята е основно фокусирана върху мисията на Кайбър Нют. Това ще бъде по-подробно обяснено в евентуално продължение.

да в нам си и коя година нашия човек пътува между звездите, но не може да пресече „река“ без да има мост над нея.

С риск да се повторя - в постапокалиптичния свят на „Сектор 49“ звездните рейнджъри не разполагат винаги с нужната техника и знания, защото много е изгубено през тъмните векове след унищожителната война. За съжаление Кайбър Нют няма налична техника, за да му помогне в случая.

Вилорп, какво имаш предвид с „неточно оформление и представяне“? Предполагам тежките правила и липсата на туториъл? Неудобни за четене и ползване таблици?
Ще съм благодарен да споделиш какво не ти допадна в оформлението и би променил? :)

И накрая въпрос към читателите ако имате време и желание да отговорите:
- Смятате ли, че "Сектор 49" не е привлекателна за преиграване? Може би проблем е относителната линейност? Или играта, върху която е поставен акцент, е твърде скучна и еднообразна, не предизвикваща вълнение или мисловно усилие? Или пък е твърде тежка? Или по принцип рядко преигравате книги-игри?
- Как ви се стори продължителността на играта - беше ли по-дълга или по-къса, спрямо вашето желание/очакване?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Efix7, the_arsonist, lordbulb, Etom

12 Мар 2020 13:04 12 Мар 2020 13:25 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Сектор 49 (възможни спойлери) #134903
С риск да прозвуча хейтърски, смятам, че "Сектор 49" е единственият откровено слаб разказ на този брой на "Призвание герой". Първо - Правилата: излишно сложни са. То нямаш локации (плаващи кодировки), то нямаш символи (които ме затрудниха вместо да ме улеснят), а дългата проверка на характеристиките на събитията направо ме загуби още в началото.:S :blink: Към всички това има различи видове оръжия, наносистеми, характеристики на битка...чак след 10 страници правилата свършват. Ужас! Неписано правило е, че Правилата трябва да са кратки (Сравнете колко са кратки правилата на "Капан за сънища". "Борбата...." също е с кратки правила). Мен тези правила ме изгубиха още по средата си.:sick: Опитах втори път да ги чета, опитах трети - Тц!

Нейсе - реших да карам текста, като скипвам битките. Уви! То друго освен битки няма! Излизаш от една битка и влизаш в друга :unsure: . Разказът е пълна железница. По едно време стигам до епизод 30 и имам три опции - север, изток, югозапапад, без логично обяснение, защо да избера някоя от трите посоки. Викам си "ЯСно, Сим Николов е бил ментор на Тери Брукс". Не стига всичко друго, ами на епизод 32 има ква тъпа загадка, в която се препънах три от възможните четири пъти. Както и да е стигам до епизод 52 е патовата ситуация. Отдалеч надушвам капана
(само да влязам в интерфейса и ще ме отрежат от Джейд)
, но нямам никаква възможност да проявя оригиналност. Дори и да разгледам тялото пак се връщам на избора да вляза в интерфейса или да напусна. :angry: Ако не вляза в интерфейса, почвам да се въртя в кръг. Абе Сим Николов в действие! Както и да е влязох във фейса, после потърсих веднага структурата и оттам като ме подхвана програмата L64 - вече няма излизане. Първо исках да я убедя, че съм програма - кофти избор. Епизод 12 После и казах че съм човек - кофти избор. Епизод 12 Накрая казах, че съм човек работещ в подземния комплекс, обаче при първото разиграване не бях гледал трупа на убития. Познайте какво се случва -да, познахте - епизод 12.:woohoo:* След което се отказах...с чийтене и без чийтене, играта от една страна е суперлинейна, а от друга - излишно сложно. За сравнение бих дал "Катарзис" на Рей Гард, връзката с Изина е много по-добре обяснена, бойните сцени са представени леко и приятно, има доста текст, а в първата част на "Катарзис" имаш и доста свобода на изборите - например дали да нахлуеш като командос или да се промъкваш тихо. Тук такова нещо няма.

П.С. тия локации ми взех здравето. Като нямам някаква кодова дума, защото не съм направил даден избор почвам да се въртя пред дадено място и не мога да отида по-нататък. Много мразя такива неща. Играта няма никаква преиграваемост, твърде е линейна.

Съжалявам за негативният коментар, любител съм на фантастиката, но това е пародия. Ако има продължение просто ще го прескоча, и ще мина на следващият разказ.
*Да имаш три избора на даден епизод, и ако не минеш през точно определен един от тях с и после да имаш точно определена кодова дума и трите ще те изпратят на епизод 12 ми се вижда адски несериозно..най-меко казано

2 пост за седмицата

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kolender, Etom

12 Мар 2020 22:34
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 267
Topic Author
Сектор 49 (възможни спойлери) #134912

kolender писа: писа:
- Събитието „Ултразвуков капан“ (-2 Реакция за следваща Битка/Събитие) - важи само за 1 следваща Битка или Събитие.
the_arsonist, би трябвало да ти се е паднало на епизод 62, щом е било активно за последната битка. Иначе може и да ти е било по-трудно от необходимото.
Оказа се, че на 62 не съм стъпвал. Като видях, че в препратките има и вече посетени епизоди, реших да си записвам всеки, през който минавам, за да не се лутам безсмислено, преминавайки през едни и същи... Така че сега имам последователността на първите 30 епизода от изиграването ми. Според мен на еп.24 ми се е паднало въпросното Събитие. След това проследих, че на еп. 69 съм правил двойната битка със Скаут и Защитник, които съм победил в 1 рунд. Не знам защо обаче не съм приложил инструкцията за -2 Реакция. Нещо трябва да ме е разсеяло в началото на битката и да съм станал от масата (което се случваше често). По този начин е останала за следващата битка, която се оказа и финална. Малко по-драматично съм си го направил.:silly:

- Смятате ли, че "Сектор 49" не е привлекателна за преиграване? Може би проблем е относителната линейност? Или играта, върху която е поставен акцент, е твърде скучна и еднообразна, не предизвикваща вълнение или мисловно усилие? Или пък е твърде тежка? Или по принцип рядко преигравате книги-игри?
- Как ви се стори продължителността на играта - беше ли по-дълга или по-къса, спрямо вашето желание/очакване?
Почвам отзад-напред по въпросите. Продължителността ми се стори добра - малко след като спрях да пиша номерата на епизодите попаднах на развръзката. Т.е. точно вече назряваше моментът, в който да си кажа: "айде стига толкова пълзене и битки, дай да видим как свършва". По-важното е друго - че между битките имаше достатъчно други събития и дълги текстови епизоди, че да не ми дотегне. Това за мен е един от най-големите плюсове на "Сектор 49", дори сигурно точно с това и ще го помня след време.

Рядко преигравам, особено в Новата вълна. Заради възрастта е при мен, а не че са по-лоши книгите.

Не е твърде тежка играта. Човек изпитва нужда и от малко по-трудни игри понякога.

Мисловно усилие предизвиква; вълнение - не чак толкова. Малко чужда ми дойде самата мисия, може би защото не знаех нищо за героя, с което да ми стане симпатичен.

Играта не е еднообразна, но усещам че ще ми е скучно да се пусна втори път, след като съм прочел историята. Друг стимул ми трябва за преиграване - различно предизвикателство, което би могло да бъде "жив противник".

Линейността не е проблем за мен, при такова разнообразие от врагове, събития, оръжия...

Може би още едно преминаване ще направя, колкото да мина през другите локации, но сигурно няма да е скоро, а като позабравя историята.

Иначе, локациите от първото ми изиграване са: Б3,10, 61, 41, 13, 33, 30, 35, 24, 69. На еп. 69 съм спрял да записвам последователността от епизоди, но имаше още няколко текстови, преди финалната битка. Ако искаш, мога да ти я пратя цялата поредица от епизоди. 6 битки преброявам, 13 противници (6 свалени в 1-ви рунд).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kolender

13 Мар 2020 10:48
kolender's Avatar
kolender
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Сектор 49 (възможни спойлери) #134916
the_arsonist,

Благодаря много за подробната и прецизна информация, напълно достатъчна е и ни е много полезна!

13 Мар 2020 12:15
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1202
Сектор 49 (възможни спойлери) #134917

Вилорп, какво имаш предвид с „неточно оформление и представяне“? Предполагам тежките правила и липсата на туториъл? Неудобни за четене и ползване таблици?
Ще съм благодарен да споделиш какво не ти допадна в оформлението и би променил? :)

„неточно оформление и представяне“ е някакво по-скоро вътрешно усещане от рода на „аз не бих го направил така“.
Отново се връщам на увода, който няма абсолютно никакав връзка с текста чак до епилога. Евентуално бих те накарал да сложиш в тоя портал изображение на някакъв разпадащ се наУчен център или нещо което да даде някаква по-директна връзка.

Самите правила макар да са обемни не са кой знае колко сложни. Някак „разхвърляни“ ми се струват и като добавим това, че таблиците с пратени в края на книгата и не са под формата на таблици също ми допринася за това усещане. Когато правихме второто призвание изнудих екипа да направим цветни картички с герой от моето произведение и те бяха много добро допълнение към играта, като по-добрия печат даде възможност и на самите илюстрации да изпъкнат. Както казах и по-горе един комплект карти с оръжия и предмети би бил само от полза макар да разбирам, че това ще е по-скоро колекционерски отколкото към основния тираж на Призванието. При това не е късно все още да се направи такова нещо за предстоящите панаири.
Едни малко по сухи таблици само с данни биха опростили достатъчно нещата и можеха да са при основните правила. Самите илюстрации които са използвани са с излишно голям детайл за този вид печат и хартия. Въобще при хартии с отворени повърхности винаги препоръчвам илюстрациите да са щрихови вместо полутонови, защото неравности по самата хартия са по-големи от детайлите на полутоновата илюстрация, а и честно да си кажем крайния резултат зависи доста и от печатарската ръка.

Относно другите въпроси:
Сектор 49 е направена с идеята да изръшкаш всичко ако не с първото то поне с второто изиграване. А след като си изръшкал всичко няма особен смисъл от преиграване и макар историята да има потенциял не е развита достатъчно.
Постиженията в края хем са малко хем не са предизвикателни: обиколи всичко; мини на ръщ; и третото даже не си го спомням в момента.
Аз конкретно вместо случайни противници и предмети бих ползвал поне на първото изиграване фиксирани такива, което веднага би ти дала възможност за: победи по един противник от всеки вид и събери по едно оръжие от вид. В момента ми хрумва, че генерирането на случаен противник може да става както за втора игра така и и за второ минаване през зоната.

Линейността никога не е била проблем за мен дори повечето от любимите ми книги-игри са линейни. При линейните обаче трябва да има по-развита история. Класическите битки със зарове колкото и с интересна система да са по някое време писват. Тендинцията е (или по не се надявам да е) битките поне с босовета да са тактически разиграни с поредица от взети решения а не просто поредния гад с надути статове.
И аз говора малко разхвърляно, но какво ми пречи ако противника е с ръкопашно оръжие, а аз имам пушка просто да го гръмна? (сцената с Индияна Джоунс) Някакво допълнително правило, че ако противника ти е с ръкопашно оръжие а ти решиш да го стреляш то първия рунд той не нанася щети...
Аз конкретно рядко преигравам книги-игри ако при първото минаване съм стигнал до успешен край. Трябва ми някакъв стимул за това. Било допълнителна история или „постижения“.
Играта я извъртяхме за два часа с почивките, а ми се струва, че можеше и много по-бързо да стане ако пропуснем моткането. Като цяло кратичка игра.

Тук ще вметна още нещо което не ми допадна - в кбер света имаш 3 избора, първите два в редицата не ти дават нещо полезна за самата игра, а и не добавят нещо интересно за света и един вид ми се сториха излишни.

И още нещо за постиженията, ако се беше добавила такъв модул: Различни цели на гирата. Установи сигнала, спаси хората, събери информация, с възможност те и да си противоречат в известна степен.

Ами това е от мен, надявам се да не звуча прекалено грубо.
Игрите с теб!

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, kolender, George-AL

13 Мар 2020 13:28
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1528
Сектор 49 (възможни спойлери) #134918

Да, по-скоро смятам, че не е толкова привлекателна за преиграване. Защо смятам така? Оставям настрана личните си предпочитания, опитвам се да структурирам по-ясен отговор. За повишаваше на преиграваемостта в една класическа КИ според мен може да се мисли в няколко направления:

1. Нива на трудност - лесно, нормално, трудно
2. Постижения - повече и по-разнообразни задачи и игрови елементи, както посочва Вилорп
3. Различни герои за игра - в случая е само един
4. При всяка игра комплекса да има различна карта - както в "Невидим свят" картата се отваря плочка след плочка, но всяка плочка след първата да се генерира след хвърлянето на зар/тегленето на карта

Нямам проблем с линейността - Diablo серията е супер линейна, а многократно преиграваема. Защо? Защото са изпълнени 4-те точки по-горе.

Скучна и еднообразна!? Донякъде, може би. Хубаво е действието да се разнообразява със загадки, ребуси и странични задачи, но смятам, че това е вторична причина.

Като цяло, в Новата вълна, няма много заглавия, които могат да се преиграват многократно. За да преиграя нещо, то трябва да ми донесе различен опит.

P.S. Ако след време търсите тестер, бих ви помогнал за продължението.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, kolender, George-AL

13 Мар 2020 14:30
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 797
Сектор 49 (възможни спойлери) #134919
От никъде се включвам, за да подкрепя Вилорп за отпечатване на картички с оръжията
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kolender

13 Мар 2020 17:02 13 Мар 2020 17:03 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2368
Сектор 49 (възможни спойлери) #134921
Аз пък от опит като човек, разпространявал във висок тираж книга-игра с картички към нея, мога да ви кажа, че няма никакъв смисъл. Неприложимо е за книжарниците, за феновете също няма особено по-голям интерес, а за някои надбавката в цената ще е неприятна; създава допълнителна произведствена занимавка, за съхранение и подготовка на всяка пратка.

В общи линии съм твърдо убеден, че избрахме най-добрия вариант - отпечатване в книгата + приложение онлайн за желаещите да си разпечатат. Ако някой счита обратното - давам книги с търговска отстъпка - купувайте, принтирайте карти и разбийте пазара.
Ако се продаваше като самостоятелен продукт, тогава различни избори щяха да са по-правилни.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm, kolender

27 Апр 2020 14:35 27 Апр 2020 14:41 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1317
Сектор 49 (възможни спойлери) #135484
Добре, че беше Златната никса (и ръчкането на Монев), за да изиграя най-после Сектор 49. Може би го отлагах толкова много, защото не съм изобщо фен на стратовете, а всички я рекламираха като страт. Разпечатах си приложенията, изрязах ги на картички и се настроих за игра. Правилата може да изглеждат обемни, но са точно толкова, колкото трябва да бъдат. Примерите увеличават обема, но без тях съм убеден, че въпросителните и чуденките ми в хода на играта щяха да са страшно много. И така.. готов за игра започнах на нормална трудност (35 точки енергия) В началото и на мен изобщо не ми беше ясно за какво иде реч и каква е целта. Определено това с мини картите е готина идея, а аз си чертаех, докато играех и го препоръчвам го на всеки. Подозирам, че някои нетолкова оправни потребители на форума (няма да цитирам имена) са се движили север-юг-север-юг и играта ги е изнервила :)

Ами играта ми хареса много. Има чар в това да видиш какво оръжие ти се пада, какъв враг ще ти изскочи, какво случайно събитие ще ти се случи.. Изкефих се, че първите ми две оръжия бяха снайпер и резачка и бях сигурен, че няма кой да ме спре :) Текстът също не ми беше толкова телеграфен, което винаги ми е било проблем с подобни стратове (а и с някои спортни книги-игри). Финалният бос (босове) също ме изкефиха. Бяха достатъчно трудни и останах на 4 живот преди да ги убия. Епилогът обясни доста неща и (надявам се) оставя вратичка за продължение. Определено искам да играя/чета и други неща с подобна механика. Присъединявам се към искането (поне за бъдещите проекти ) да се направи възможност да се играе от двама човека – или кооперативно или един срещу друг.
Определено е нетипично за новата вълна произведение, което заслужава мястото си в сборника.

П.П. Някои неща не ми се изясниха в правилата. Ако хвърлям зарове за оръжие и ми се падне такова, което имам вече какво се случва? Брои се, че имам две от един и същи вид ли, т.е два снайпера.. две резачки? Същото важи и за тегленето на противници.. може ли да ми се падне да се бие едновременно срещу 3 гиганта? Може би логичният отговор е ДА, но тъй като играех с разпечатани и изрязани приложения...някак си това дублиране нямаше как да го "наглася" :)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, ninja_senso, kolender

28 Апр 2020 00:04 28 Апр 2020 00:05 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2368
Сектор 49 (възможни спойлери) #135502
Лично аз, в ролята си на потребител тук единствено и без да съм я играл с разпечатани карти, бих те посъветвал в този вариант на игра да си теглиш от тестата. Да, това малко променя балансът на някои неща, но не мисля, че ще има драстична разлика в усещането. Респективно когато правиш това, няма как да ти се падне нещо, което вече имаш.
Иначе ако го гледаш според правилата - няма никакъв проблем да ти се паднат повече противници от един вид и да имаш повече еднакви оръжия.

Разбира се, най-добре авторите да си кажат как е най-препоръчително.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata, kolender

28 Апр 2020 10:02 28 Апр 2020 10:03 от ze BG.
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 398
Сектор 49 (възможни спойлери) #135503
Това всъщност е подоберние. Стига да има достатъчно на брой противници и оръжия, елиминирането на повторяемостта за мен е плюс.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kolender, Stayfun

28 Апр 2020 15:14 28 Апр 2020 15:17 от kolender.
kolender's Avatar
kolender
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Сектор 49 (възможни спойлери) #135506
Тери Адамс на линия:

Благодаря за споделеното мнение, nixata!

Радвам се, че играта ти е доставила удоволствие! Работим усилено по продължението и там се опитваме да вземем под внимание обратната връзка.

Играта е замислена да се използват зарчета, т.е. картите се използват за референция в случай на дублаж. Искахме да използваме бърза и лесна система с едно хвърляне за Оръжие или Враг и знаехме, че в случая ще има и повторения – например, да имаш 3 Пистолета наведнъж. Тези крайни случаи могат да помогнат или затруднят играча, но се случват сравнително рядко при едно изиграване и според нас няма нужда от ограничение.
the_аrsonist беше писал за своята битка с 3-те Скаута, може би най-кошмарния възможен вариант :) Но това не му е попречило да победи, а и подобни ситуации създават едни от най-трайните спомени за приключението.

Вариативността в играта може да се постигне по много начини без да се промени геймплея особено, както отбелязва Ал Торо. Неговият вариант е също подходящ и няма да счупи нищо. При него няма да се случат тези крайности, а играчът ще може да види вероятно повече Оръжия и Врагове, както отбелязва ze BG.
Ако читателите предпочитат този вариант, може да се повтори по подобен начин и със зар – ако вече има Оръжие или Враг със същото име, хвърли отново, докато не се падне друго.

Друг възможен вариант би бил да се разпечатат картите в повече и да се поиграе с бройката – например, от кои Оръжия да има 1, 2, 3 карти и т. н., но сме се съобразявали с медията, за да бъде играта независима от допълнителни компоненти, затова не тръгнахме в подобна посока.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata, ninja_senso, lordbulb

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.123 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (6 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • 12 Ное 2025 14:46
    • Ледено Безмълвие (17 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Върджил Дриймънд
    • от Вълева
    • 12 Ное 2025 13:42
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (530 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 11 Ное 2025 09:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност