• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Сектор 49 (възможни спойлери)

Сектор 49 (възможни спойлери)

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
28 Апр 2020 15:17
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1326
Сектор 49 (възможни спойлери) #135507
Благодаря за разясненията! Очаквам продължението с интерес!

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kolender

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

05 Ян 2024 17:14 05 Ян 2024 17:38 от kolender.
kolender's Avatar
kolender
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 57
Сектор 49 (възможни спойлери) #142276
Благодарност към на Kartacha за неговото ревю на Сектор 49, от поредицата ревюта на "Призание герой"!

Линк към ревюто в Nerd Zone

Благодарност и към Дамян Христов (Ян) за ревюто за "Сектор 49" и Сектор 49: Лабораториите" в сайта на PC Mania!

Линк към ревюто в PC Mania

31 Окт 2024 18:26
ivanatora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Сектор 49 (възможни спойлери) #143040
В процеса на четенето на Сектора смених доста чувства.

Първия сблъсък - КОЛКО правила има тук?!
Разлиствам, разлиствам, разлиствам... срещат ме зарове, символи, първи оръжия, втори оръжия, системи... някъде имало таблици? А къде е дневника? Отивам отзад - божке, там има още... Приложения, приложения... Никъде не виждам таблици?
Първото нещо, което правя с Призвание герой е да си пречертая дневника на това което чета върху таблета. Но тук директно си изключих таблета, изхвърлих дневника и правилата и си казах че ще го ударя на литературно четене.
Преди да мина към четенето, ще се върна пак към правилата за един Втори сблъсък. Абе май не изглеждат толкова страшно! Един зар се иска, липсващите таблици (заради които си мислех, че нещо е объркано в печата) всъщност се оказаха колекция карти, следи се една Енергия и Кодови думи. Символите бяха разбираеми, картите бяха така конструирани че дори с моето алергичното отдръпване от правилата, всичко изглеждаше разбираемо.
Обаче нивото на принта беше покъртително зле. Картите за чудовища/оръжия/системи трябваше да са цветни, красиви и картонени и цялото произведение трябваше да бъде издадено под формата на настолна игра. Изкарайте Енергията като жетони. Кодовите думи не са толкова много, нещо може да се измисли и там. Не обичам да разлиствам назад-напред за да сверявам правила и приложения. Поне да бяха на едно място...

Започвам литературното четене с ново количество обърквация. Уводът нямаше нищо общо с въведението. Но бях толкова шашардисан от обема правила (който ми се струваше по-голям от обема литература), така че въобще не го забелязах. Вкарах се в dungeon crawl-a и още на първия епизод нов - шаш - "Премини на Инструкции Б". Ай сиктир ве! Някъде имаше още една порция правила, които не бях забелязал? Не, оставих вилите, факлите и линча - инструкциите бяха в същия епизод (на съседния ред), просто вече бях тупнал капаците от шок и ужас и не можех да възприемам.

Толкова за сблъсъка ми с правилата. Историята ми се стори наивно написана. Ако бях с 30 години по-млад, сигурно щеше да ми хареса.
Сега намирах доста неща не по вкуса ми. Програмите и андроидите бяха прекалено очовечени. Програмите искаха да им се удостоверя чрез решаване на загадка, вместо по някакъв нормален начин. На моменти ми бяха подавани някакви парчета от знания за света, които бяха много недостатъчни за изграждането на някаква съществена представа.
Подземието беше нелогично. До хангара за murderbot-ове има детска градина с анимационни панди, а зад нея - коридор с капани, които ме вдигат във въздуха.
Мащабите ми бяха изкривени. Минавам някакви тесни проходи и БАМ - мега пещера с цял град, висящ от тавана. Защо от тавана - не знам. Минавам този целия град и следва офис помещение с две бюра. И всичко това на мащаба на картата ми изглежда едно и също по големина.

Парчетата от картата пръснати по епизодите ми харесаха. Но щеше да е добре на всяко парче да са отразени кардиналните посоки на света - С И Ю З - за една милимунга улеснение, когато избирам изход между югонещоси и югодругоси.
Това е другата слаба точка - почти всеки изход от сектор е на сляпо. Един-единствен изход беше представен различно ("кръгъл люк" - без особен смисъл да е акцентирано точно на този изход), а всичкото останали 100 изхода бяха равностойни не-информирани решения.

Като цяло, ако произведението беше издадено във вид на настолна игра, ревюто ми щеше да е много по-позитивно. Правилата са достатъчно леки, дават мегдан за разширения. Гледам че е поработено върху визията (която пък е унищожена във формата на черно-белия сборник).
Но като произведение в сборник за книги-игри - единствените точки, които мога да дам са за разнообразие спрямо останалите материали.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, kiril_ps, kolender, Etom, Reiko

31 Окт 2024 21:14
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2430
Сектор 49 (възможни спойлери) #143041
Супер ревюта пишеш, само да отбележа, хем с лична гледна точка, хем пък добре обоснована. Секторите са мисля най-поляризиращите произведения в сборниците - почти не съм виждал средно мнение за тях. В последните по-мащабни ревюта май беше сложено като номер 1 дори, ако не ме лъже паметта.

Със сигурност можеше да се реализира концепцията на настолна игра, но вместо за 5 лв да стане 40 и според мен тогава трябваше да се преработи към по-къс текст, повече произвол и сценарии и модуларност (със сигурност за картата), да допуска много повече преиграване. Щеше да е по-друг продукт. Но е напълно валидна посока, макар и не за българския пазар и език.

Този тип леки екшън фантастики като цяло са по-близки до уестърн, отколкото до хард сай гай. Истина е, че ако започва дълбоко да се замисля човек, може лесно да хване много нелогични неща в тях. Изискват ниво suspension of disbelief, за да работят и да им се изкефи човек.

Дневниците на повечето книги (и всички Призвания) ги има за сваляне в магазина, а за сектора има и картите цветни. Могат да се принтират на по-твърд картон, да се изрежат, валцоват, ламинират - човек ако е мераклия и има свободно време (или поне домашен цветен принтер).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kolender, ivanatora

01 Ное 2024 09:01
ivanatora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Сектор 49 (възможни спойлери) #143042

Със сигурност можеше да се реализира концепцията на настолна игра, но вместо за 5 лв да стане 40 и според мен тогава трябваше да се преработи към по-къс текст, повече произвол и сценарии и модуларност (със сигурност за картата), да допуска много повече преиграване. Щеше да е по-друг продукт.

Съгласен съм. Малко ще се промени концепцията.

Но е напълно валидна посока, макар и не за българския пазар и език.

Защо да не е посока за българския пазар?
В книжарниците вече имам чувството че се продават повече игри от колкото книги. Виждам и доста български игри. Имам познати, които купуват игри залудо. Впечатлението ми е че аудиторията на игрите е в пъъъъъти по-голяма от аудиторията на книгите-игри.

Естествено, нямам впечатления какво се случва "зад кадър". Възможно е цифрово да не излизат парите и тиражите. Може индианските (indy) игри да не въртят такава печалба като тези от main stream-a. Може и на загуба да се издават. Ако имаш някаква вътрешна информация, ще ми е интересно да прочета.

02 Ное 2024 11:06 02 Ное 2024 11:11 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2430
Сектор 49 (възможни спойлери) #143045
Не е вътрешна информация - просто българският пазар е малък, а направата на компоненти за настолна игра е скъпо начинание. Колкото по-малък е тиражът, толкова по-скъпо е на бройка. Такава настолна игра е определено нишова и като сметнеш, че производството ще е за 200 или 500 бройки, това ще я направи много нерентабилна.

Така отиваме на невъзможност за производство на качествени компоненти и двойна цена спрямо това, което можеш да купиш локализирано (и произведено в 20 милионен тираж в световен мащаб за 1/4 себестойност).

И после хората започват да те мразят как си им съсипал живота, а то в продукта даже няма място да сметнеш и разход за труд.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ivanatora

04 Ное 2024 20:30
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1587
Сектор 49 (възможни спойлери) #143050
Двата Сектора биха разкрили своя пълен потенциал като визия и игра, ако се издадат във формата на 90-рски страт.

Преди години не можех да кажа горното, но сега виждам, че това е напълно възможно.

Бих съдействал на авторите, ако им се занимава.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, kolender, pachev_24, Etom, ivanatora, banskidedo

18 Мар 2025 21:38
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 365
Сектор 49 (възможни спойлери) #143500
Успях да го изиграя и това произведение. Поздравления за автора и екипа за оформлението. То ми направи добро впечатление. Сюжетът също има потенциал да се развие като спасителна космическа мисия.
Играта обаче не ми достави удоволствие, защото лутането в лабиринти никога не ми е харесвало, освен ако няма информирани избори, подзказки, или някакви тактически варианти. За съжаление тази игра много ми наподобява Битки Безброй и слепите избори там. Може би ако бях на 13 щях да го изръчкам във всички посоки и опции от любопитство, но тук след първите 15-20 епизода се отказах. Просто не е моето приключение. Литературната част няма да я обсъждам защото не видях такава. Възприемам Сектор 49 като някакъв недоразвит страт по-скоро отколкото книга-игра.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/