• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Шимбанг - коментарна

Шимбанг - коментарна

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
01 Ян 2021 13:40 02 Ян 2021 15:22 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1042
Topic Author
Шимбанг - коментарна #137075
За много години, фенове на КИ! Започвам ударно 2021, наваксвайки с непрочетеното дотук.

Прочетох и разиграх Шимбанг, поредната история на Светльо от Древна Корея. Обособявам отделна тема за произведението каквато е и практиката.

Не е нужно да казвам какъв почитател съм на неговите КИ, след като първото приложение , с което изобщо поставих началото на Прайм Геймс, е именно Хуаранг.

Шимбанг успя да ме потопи в атмосферата си и да ми достави удоволствие. Лично за мен това е по-доброто произведение от предходното - Хуаранг - Обезчестения и Нечестивата (най-вече спрямо втората му част с бягството от затвора и финала), но това по-скоро се дължи на личния ми вкус. Игрово произведението е издържано в стила на първия Хуаранг и първата част от втория Хуаранг (тази с монаха Пак Йон Уол), а сюжетът е разплитане на мистериозни убийства и човешки съдби (достатъчно плътни и интересни), пласт по пласт. За незапознатите, структурата може условно да се обособи на две части. През първата част играчът събира кодови думи и пести/трупа ресурси докато обикаля локации, запознава се с детайлите и научава поетапно информация за извършените убийства и ичезнали хора в селцето. Всичко това се прави за определено време, поради което изборите имат своята тежест освен за нюансите на историята и за това как се е справил играчът до достигането на времевата бариера. Следват финалният сблъсък и развръзката. Битката със злия дух, с какъвто всъщност шимбанг си има работа, е трудна и изисква няколко опита докато играчът има необходимия ресурс, с който да го мине. Въпреки общия епилог, са обособени два основни пътя до края.

При първия си опит за изиграване се провалих в битката с мулкуишин заради ниските си показатели, но си позволих да послъжа, за да достигна до епилога, тъй като ми беше изключително интересно да разбера как завършва всичко. Вече при повторното изиграване, постиженията в края ми подсказаха какъв е оптималният път и така попълних някои нюанси в историята, които ми липсваха.

Фактът, че е сгрешен отговора на финалната anti-cheat загадка, е доста неприятен, тъй като трябва да се прелистват страници докато човек не открие верния епизод. За щастие бях разбрал вече от темата на форума за това неудобство, така че си го спестих.

Неприятно професионално изкривяване при мен е, че гледам на всяка КИ като на заглавие, което трябва да автоматизирам и дигитилизарам. Реално, когато кодовите думи се превърнат в скрити флагове и преходите се автоматизират, произведението би станало слабо-интерактивен разказ. Но за мен атмосферата, стила на писане и сюжетът успяват да износят всичко на гърба си.

Препоръчвам да не пропускате Шимбанг, а сега продължавам със следващите произведения в ПГ.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Leidrin, dechoto, turbobobi, George-AL

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Ян 2021 13:35
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
Шимбанг - коментарна #137082
Благодаря за добрите думи и се радвам, че Шимбанг не те е разочаровал. За мен е чест, че хуаранг е заглавие в листа на Prime Games, още повече, че предстои да застане до Fabled Lands.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, ringlas

30 Ян 2021 14:38
Dongsaeng's Avatar
Dongsaeng
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Шимбанг - коментарна #137355
Куангденим,

Когато на Пролетния базар на книгата преди почти 3 години видях корицата на брой 10 на списанието за книги-игри, попитах Ал Торо и Никсата да не би ти най-сетне да си решил да ни зарадваш с приключение в компанията на Джо Шин Хо. Питах ги не един, а цели пет пъти :) Не че внушителният маг от изображението приличаше кой знае колко на кореец от съответната епоха, ама гладна кокошка просо сънува :) Шин Хо грабна вниманието ми и остана в мислите ми, въпреки че се появи за съвсем кратко в "Хуаранг и кумихо". Затова толкова много се надявах шимбанг да получи главна роля в своя собствена история. Радвам се, че това вече е факт. Браво и голямо БЛАГОДАРЯ!

Гордея се, че притежавам две твои книги в библиотеката си, при първа възможност ще прибавя и най-новата ти творба към тях.

Бих искала да те поздравя и за нещо, което нямаше как да знам, докато работех по ревюто на "Хуаранг и кумихо", та да го напиша в публикацията. Успял си да придадеш на героите си всички необходими качества [специфичното чувство за хумор, тихата интелигентност, безпримерната храброст (нямам предвид лапането с шепи на току-що издърпан от тенджерката с вряла вода рамьон :) , желязната дисциплина)] така че да убедиш нас, читателите, че си имаме работа с истински корейци и с цялото си сърце да повярваме в тях.

Лейдрин-а, трите усмивки в коментара ми говорят сами по себе си. Наистина се радвам за теб и шимбанг!!!

Камсаамнида, чингу! Аджа, аджа! Файтинг!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin, ringlas, ze BG, Leidrin

30 Ян 2021 15:34
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Шимбанг - коментарна #137356
dongsaeng агаши,
Комапсъмнида!
Ако искаш вярвай, но преди твоята публикация, не се бях замислял за самостоятелно приключение с Джо Шин Хо. След това, обаче, неговата специфична мелодия остана в главата ми. Прекарах три седмици в писане, и, трябва да призная , с шимбанг не беше така лесно. Но мисля, че се получи добре.
Надявам се да не те разочаровам.
Ташиханбон, комапсъмнида! Хими мантха!

31 Ян 2021 14:53
Dongsaeng's Avatar
Dongsaeng
Котарак
Котарак
Скрий Още
Шимбанг - коментарна #137359
Анийо, аз трябва да ти благодаря за качествената литература и за безукорното ти отношение към почитателите.
Поклон от деветдесет градуса!
И соджу с бира плюс свински кожички на скара, за да имаш енергия и вдъхновение за следващото пътешествие до Корейския полуостров, на което ще ни отведеш.
Както винаги, удоволствие е да се общува с теб. И косвено, чрез книгите ти, и пряко!
Свеж неделен ден!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Leidrin

25 Мар 2021 13:12
Dongsaeng's Avatar
Dongsaeng
Котарак
Котарак
Скрий Още
Шимбанг - коментарна #137712
Започвам с "В мир ли сте?" - традиционния корейски поздрав, който научих от творбите на Светльо :)

След прочита на "Шимбанг" се убедих, че е по-вероятно Седжонг Велики да се появи с готовност да ми преподава уроци по хангъл, отколкото Лейдрин Суийвър да ме разочарова като автор. Топ ниво!

Още уводните изречения ме накараха да се усмихвам доволно (не само заради отправната точка - остров Чеджу), предвкусвайки страхотна игра. Допадна ми, че разказът се води от първо лице. Опознах героя и, честно казано, не бих се поколебала да му предложа меча си (въпреки че съм по-умела със стрелите) в подкрепа и защита на неговата кауза. Каквато и да е тя, по всяко време и на всяко място. Единствените недостатъци, които бих могла да посоча, са краткостта на историята (като се има предвид колко ми харесва Джо Шин Хо, се надявах на повечко страници в неговата компания) и невъзможността да повишавам показателите си в хода на приключението (но това по-скоро е мой недостатък - не разпределих и не ползвах далновидно ресурсите си, което ме подсеща че тук, за радост, Лейдрин не държи сметка за парите на своя читател). Силно се надявам авторът скоро отново да ни срещне с шимбанг и да ни разкаже и за оставащите два шамански ритуала, които Шин Хо трябва да извърши, за да се счита за посветен.

Няколко думи за илюстратора - Борислава Горанова. В "Шимбанг: Мрачна вода" тя използва акварели, които са в пълна хармония с природата на героя. Пасват му отлично. Уловила го е в един от любимите ми моменти - епизод едно, първите стъпки на твърда земя, след пътуването от Чеджу, когато Шин Хо отваря сетивата си и започва да попива/опознава жадно всичко около себе си. Наистина съжалявам, че изпуснах срока за гласуване в конкурса "Пъстра никса". Моят вот щеше да отиде за Борислава. Нейна почитателка съм още от първата история за хуаранг Ким Ги Су. Ето как описах впечатленията си от нейните илюстрации тогава: "Великолепният човешки екземпляр (Ким Ги Су) достига до теб в пълното си снаряжение благодарение на фината и точна ръка на Борислава Горанова. Знаеш ли какво си представях, докато се наслаждавах на илюстрацията? Че момичето си е събрало четирите най-важни неща (издълбан камък, напълнен догоре с росата на безсмъртието плюс четка и хартия), отишло е край реката, намерило си е дърво с удобен гръб и гъста корона, приютила куп песнопойци, и е седнало да създава магия. Получила се е картина, достойна да украсява ветрилото на всяка изкусна в тайните на невербалното общуване кисенг или на всеки уважаващ себе си янгбан.".

А сега идва ред и на доклада с резултатите от първото ми изиграване на "Шимбанг". Ще бъде кратък.
Общоизвестен факт е, че тръгнеш ли да правиш палачинки, първата никога не ти се получава като за изложба и гледаш възможно най-скорострелно да я пратиш под прикритие :)
Това важи и за самоуверения ми пръв опит да помогна на шимбанг Джо Шин Хо в мисията му. Вятърът го довя в село Хангсу, а моя милост го дотътри до финала, където горкият клюмна с пълна с познание глава и... нула точки съзнание. Вместо да има сили да разнищи противниците, Шин Хо се строполи в краката им, досущ прекалила със стихотворчеството, свръхчувствителна кисенг. Всъщност, постижението ми наистина би могло да се нарече блестящо - ако играех за другия отбор :) При втория си опит (обещавам тържествено) ще се покажа също толкова достойна, колкото и прочутите жени-гмуркачки от Чеджу, които и до ден днешен внушават усещането, че са създадени от стомана. Пък и се амбицирах да се сдобия с кодова дума "кът".
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, ringlas, ze BG, Leidrin, ivanatora

01 Апр 2021 13:35
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1183
Шимбанг - коментарна #137746
Шимбанг или първите седeм сезона на Малката булка събрани в 150 епизода

По новата утвърдена оценка за книги игри:
Оформление
Тук няма какво толкова да се каже. Оформлението е стандартно за ПГ - леко постно, не се изсилва с нововъведения. Изостава от новите тенденции за оформление на сборници. Илюстрациите са с акварел и кореспондират с това от предишните части на поредицата. Не са върха на сладоледа и не са цветни, до някъде са абстрактни и вероятно си има ценители. Някъде бях споменал, че корицата на пъдпъдъка е типът илюстрации които си представям за тези корейски неща.
Литература
Шимбанг започва с едно богато илюстриране на природа, душевност, отвъдно... по бетер Жул Верн. Аха аха да почна да прескачам абзаци и младия шаман който всъщност е бустнат такъв започна да ходи с лице към слънцето, за да (забележете) може вятъра да развява пелерина роба или там каквото кимоно носи. Може да съм предубеден, ама от както в едно издание на СКИ попаднах на болнична стая пълна с люпилни за пилета в които имаше кукли тия неща ме дразнят една идея повече. В интерес на истината освен това със слънчевия вятър попаднах на само още една нелепа случка. По обед стигаш в селото дето ти е крайна точка а в кръчмата къркат трима лапетии дето са твоя „набор“. Тук заяждането ми е за „набор“ - което е свързано с наборна служба на редовна войска. От увода знаем, че ти в казарма не си ходил та много нелепо ми седеше тая дума в устата на някой който досега е живял буквално на самотен остров. Единственото по-нелепо би било ако там къркаха жени и да им викне „Здравейте наборки!“. В кръчмата е и единственото място в играта където са замесени пари, а такива не са ти упоменати в инвентара. И така неусетно преминаваме към
Играта
В която нямаш Мастърско умение ама може и да имаш по някое време. Тъй че който разправя, че „не вдигаш нива“ е в грешка. Не че можеш да дигнеш някое умение повече то веднъж де и не че има смисъл да вдигаш малките. Всичко в играта ти гълта мана (Ки), а това че нашия шимбанг е расъл в гората въобще не му помага, защото когато му искат да направи муска за която знае че е просто перо на връв и няма някакъв друг смисъл освен плацебо ефект той се пъне да призове някакъв дух и да го върже на тоя канап с идеята да пази. Тук идва и противоречието. Хем муските не са истински хем стават истински. От увода останах с впечатлението, че ще можеш да имаш взаимодействия и с двата свята, но в крайна сметка си получаваш хуаранга с нови умения. Разплитането на случая с удавника е поднесено интересно със събиране на улики, но похвата героя да знае нещо което би трябвало да знам и аз, но аз като читател не го знам - не ме кефи. Визирам случката до езерото където тъкмо да тръгна на среща с финалния бос при мене идва един байчо и моли да го прекарам от другата страна. В описанието му обаче и изтървано това което забелязва моя герой - пича е без сянка. Това не е спойлер защото задължително се минава през тая случка и разликата дали ще го прочетете тук или в книгата е само дали ще се изненадате от това, че вашия шимбанг изведнъж скача на бой срещи въпросния байчо. В тая случка тотално липсва възможност да не се сбиеш с духа, който всъщност не е агресивен и дори иска да ти даде няколко вона за услугата.
Както и да е. Има мистерия която трябва да разплетеш и вероятно да навържеш в правилната последователност а случката и това кака са се стекли нещата е толкова нелепо и невероятно, че със сигурност е взето от реалния живот или от индийски сериал.
Кефометър
Въпреки някой проблеми като опита за скрит епизод идващ ни в клин ни в ръка и където трябва да обърнеш името Юг-Ги-О-Дзин-Пин или нещо подобно в числа, а също и използването на много специфични кодови думи, което за мен си беше равносилно на кодови числа (нищо не значат и не може да се асоциира с нищо) книжката ми хареса. Вероятно за положителната настройка в края повлия и това че знаех какво е името на лорд Сняг истинския наследник на трона на Вестерос. Макар че се отказах да му смятам буквите и просто прелистих епизодите между 60 и 100. В последствие проверих другия вариант и ако нямата призоваване на торнадо на мастерско ниво то по-добре намерете името на човека. Та с първия прочит кет, кат, кът, кут или там каквато беше поредната нищо незначеща кодова дума, което разплита историята на максимум.
А извода от цялата работа е: „Ако жена ви е маникюристка, не си хващайте любовница която са грижи за ноктите си!“

Оформление ★★✯☆☆ 2,5/5
Литература ★★★☆☆ 3/5
Игра ★★★✯☆ 3,5/5
Кефометър ★★★★☆ 4/5

★☆✯

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Leidrin

01 Апр 2021 15:27
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Шимбанг - коментарна #137747
Здравей Спасе, ще си позволя да бъда хаплив, защото вероятно това и си целял.
Първо и преди всичко-шимбангЪТ ми е по-добър от онзи дракон дето дима му излиза от зад ната страна. Да ти го припомня.
Второ - този слънчев вятър го има само в твоя телевизор. Не мога да си обясня защо си останал с впечатлението, че слънцето поражда вятъра в тази сцена, та ако ще живота ми да зависеше от това. Или в света на Вилорп вятъра духа винаги срещу слънцето?
Трето - думата набор дето ти вади очите има и друго значение - връстник.
Следващо - в историята дето аз чета, не се казва никъде, че буквално бустнатия шаман е живял на самотен остров.
Следващо - в кръчмите в света, който описвам търсят пари. Няма вересия. Сега, това че автора не е написал да си махнеш два вона си е негов пропуск, ама сигурно го е сметнал за излишно. Просто, защото е решил да не използва пари като механика.
Следващо - сега пък, героят ти е расъл в гората? Да не си чел паралелно Маугли на децата?
Противоречие с муските, викаш? Ми щом така ти се струва, явно е противоречие за теб. Не и за мен.
Байчото - ами да няма как да не се сбиеш с него. При по-внимателен прочит даже може и да добиеш представа защо и кой е тоя байчо.И отново - в дневника целенасочено няма графа пари, ма Вилорп за няколко вона повече и духове ще превозва, м'чикъ'?
Почти последно - верно, нелепа и невероятна е случката, но е далеч по този показател от небивалиците в вдин дракон дето отзад му излизаше дима.
Последно, благодаря за сравнението с Жул Верн. Значи много за мен. Кодовите думи си имат значение. За мен. За читателя е важно да си ги записва.
Относно илюстрациите - не тези в пъдпъдъка са далеч от азиатското изобразително изкуство. Не бих ползвал този стил в мое произведение. Не че на са добри, просто са далеч от това, което аз търся и искам.
И все пак, като цяло кефомвтъра гледам е застопорил след средата, та все пак се надявам шимбанг да не те е оставил с твърде кисел вкус в устата. Освен ако не от гроздето, де, вкуса.
Остани в мир!

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, MurderInc

01 Апр 2021 19:00
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Шимбанг - коментарна #137748

Изостава от новите тенденции за оформление на сборници.

Официално поемам отговорността за това - предполагам визираш това, че страниците са в числа, а не в проценти. Имаше такова предложение, но заради мен го отхвърлихме и останахме старомодни отвсякъде. Със сигурност ще обмислим модернизиране на оформлението на поредицата за следващите 10 броя.

01 Апр 2021 22:25
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1183
Шимбанг - коментарна #137750
Много грешно предполагаш. Визирам това различните произведения или глави да са *отбелязани с черна линия по ръба на книгата* за справка можеш да видиш черното слънце, новото торнадото или Кечи. Минимален напредък е, че започнахте да ползвате жива колонцифра, а от скоро (последните два боря ако не се лъжа) и различен шрифт за епизодите на трите разказа. Броя на илюстрациите е колкото бог да прости, а малки разделящи въобще няма. Към оформлението спадат и рамките каквито можеш да видиш например в Герои и придават още повече чар и дух на произведението.
Хубаво е че забелязваш някой детайли, а аз ще ти обърна внимание и на пълнещият се прогрес бар, а също и тематичния зар в пъдпъдъка и торнадото. Да изпляскаш една обикновена таблица за дневник е удобно, но може да се вкара малко старание мисъл и дизайн, за да се върже самият дневник със съдържанието на книгата. И за това мога да предоставя доста примери, ама почвам да изпадам в офтопик. Само ще обърна внимание, че хуаранг и шимбанг не се членуват - това един кореист ми го каза =Р

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

01 Апр 2021 23:06 01 Апр 2021 23:55 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Шимбанг - коментарна #137751
За отбелязването на различните произведения - да, може да се направи, но като цяло не виждам особена стойност в това, не знам някой да си търси оттам произведенията, но е възможно. Там иде реч за различни глави, не за различни произведения, но за мен същата логика е приложима. Не е лош елемент, съгласявам се.

Броя на илюстрациите е колкото бог да прости, а малки разделящи въобще няма.

Броят на илюстрациите е по бюджетни прични. Влагаме повече средства и труд за корица и редакции и държим цената ниска, остава някой лев за авторите + над 50-тина авторски бройки за тях и останалите участници. За разлика от Торнадото не се осланяме на инициативи, защото ако за всяка книга се правеше такава, моделът нямаше да работи и гледаме да сме максимално "благоприятни" за общността, да рекламираме книгите на други издателства и т.н., нещо, което почти никой друг не прави, но си заделяме страничките и труда по оформлението и на това. Да, бихме могли да вложим това в рамки и зарове вместо това. Трудно е да се видят, оценят и уважават финансовите и времевите причини отвън, еле пък ако не си издал и една книга при реални пазарни условия без подпомагане и нелегално съдържание. На мен също ми се иска да са много повече илюстрациите, но е по-маловажно от поддържането на по-ниска цена, а и не мога да плащам по 10 лева на хората за илюстрация - дори на едни и същи художници плащаме няколко пъти повече от други издатели на книги-игри, а кориците са ни от най-скъпоплатените и бих казал сред най-добрите, макар това да е субективно. Това обаче е отклонение, наречи го оправдание, ако искаш, съгласен съм с критиката, че илюстрациите са сравнително малко по КИ стандарти (десетина, горе долу колкото в другите КИ - можеш да седнеш да броиш за да си по-наясно - но при по-голям обем, но пък и при същата цена) и това, че има основателни и, впрочем, уважителни (важна дума) причини да е така, не променя факта - просто обяснявам защо.

Има разделителни илюстрации в броя, който коментираш, всъщност по няколко и на трите разказа. Не го изтъквам като супер плюс, но добре е да си проверяваш фактологията при такива твърдения, защото започваш да се излагаш като други членове на форума с изказванията си, но с добавена агресия, за разлика от тях.

Съгласен съм напълно за по-тематичните дневници, както и зарове, за рамките съм 50/50, малко натежават - тук зависим от силите и идеите на Джордж, който също върши повече от това, което може да се очаква от някого за съответното заплащане и ограничение във времето, също малко познат фактор, когато периодиката ти е едно към гьотере. Затова ще имаме 30 книги-игри издадени в 10 години, по една на година и това е една важна стабилност за поредицата и жанра въобще. Нещата тук не са "когато стане" и това си има цена. Много често влагаме повече време от предвиденото в редакция, удължаваме отново и отново сроковете за този процес и накрая не остава много време за предпечат - това е цена, която съм склонен да платим. Съгласен съм и че оформлението на Торнадото и Пъдпъдъка са супер (макар да има единични слаби или спорни решения вътре), но пък съдейки по отзивите, не бих го определил като проблемно или назадничево в ПГ, просто не ни е акцентът. Не правим компромиси с основата, а с "екстрите" - те са захарче върху продукта, а не есенцията му и затова приоритет им е по-нисък. Лично аз не съм чувал за "новите тенденции за оформление на сборници", макар че следя българския книжен пазар и често си вземам или чета и сборни издания. Иначе мерси за подробните коментари, наистина има поле за подобрение в много от посочените направления. Различни шрифтове на епизодите и по-разработени дневници впрочем също има в някои броеве, но наистина - далеч не за всяко произведение.

Относно дневниците конкретно, може да не блестят като дизайн, но за сметка на това са много прецизно разчетени като ергономия (подредба, размери на графите), наименования и т.н. - нещо, което е много по-важно и рядко е на нужното ниво в другите книги-игри, дори и тези със супер-дупер оформление. Добър пример е дневникът на Rider-а, който те е впечатлил като оформление и има защо да го даваш за образец - непригоден е за записи без молив и гумичка + активно триене. Дневниците на торнадото ги правеше ако не помниш 3 месеца с около 400 корекции от Майндкрайм и останалите от екипа (без особено преувеличение) и сумарно около 1 година предпечат, така че ако отделяхме по толкова време на всеки елемент от работата по сборника, щеше да излиза веднъж на 15 години предвид колко се работи по текстовете и играта. Отново, това не променя факта, че можеше да имат по-добър дизайн дневниците, просто обяснявам причини, приоритети, такива неща. Критиката е валидна, присъдата - не бих казал, нито начинът на поднасяне, а на не малко места и бъркаш. Разбирам и уважавам, че слагаш голяма тежест на нещата, които са в твоята сфера и това е напълно разбираемо.

05 Апр 2021 14:43
Dongsaeng's Avatar
Dongsaeng
Котарак
Котарак
Скрий Още
Шимбанг - коментарна #137777
Вилорп сонбеним, Чингу (обръщам се към теб с една от кодовите думи в книгата, която има значение, и то какво!),

Може ли да те помоля при следващата градивна критика, която решиш да отправиш, да държиш своя индийски близнак далеч от клавиатурата? Думата ти си тежи на мястото, не само защото си умен, способен и креативен, но и защото си правил, правиш и ще правиш толкова много за развитието на жанра у нас. Ще дам един от цялата торба примери - Никола Райков ти изказва специална благодарност още в самото начало на приключението на своето таласъмче. Затова те моля - три пъти мери и един път режи, преди да споделиш мнението си относно нечий труд. Хората се доверяват на преценката ти. И така, като гледам датата, на която си публикувал коментара си, ще го приема като първоаприлска шега. Освен частта с "кефометър: 4/5" - там явно си бил сериозен :)

Ако прочетеш внимателно (без да бързаш и като пуснеш и сърцето си да се включи в играта) "Шимбанг: Мрачна вода", ще почувстваш безнадежността на шаманското дърво и тягостната атмосфера в опустялата шаманска къщичка. Ще те полазят тръпки при разказите на местните, както и при срещата с онова нещо при езерото (което горещо препоръчвам да не бъде наричано "байчо", а "сър" или, най-малкото, "аджоши") и останалите (мул)куишини. Да си призная, когато наливам вода в тенджерата, за да варя супа, вече винаги се сещам за защитните заклинания по посудата в домовете на бедните жители на селцето. А сцената с нуждаещата се от помощ, поразена възрастна жена... Леле, ако имаше подобни неща в индийските булчински сериали, много фенове на хоръра щяха да се зарибят по тях. Ако трябва да сравня усещането, създадено от "Шимбанг", с въздействието на сериал, бих посочила корейския "Kingdom".

Кодовите думи нали затова са кодови думи - истинското им значение трябва да ти убягва. Ето, във форума аз се подвизавам с кодово име "тарикат", но всъщност то значи "глупаче" :)

Думичката, която търсиш, не е "кимоно", а "ханбок".

За повишаването на показателите си прав, има такава възможност, ала тя засяга единствено уменията на Джо Шин Хо да танцува с мечове и т.н. Но какво значение има майсторството на героя в областта, ако той няма грам сила да направи дори и крачка? Би било добре някъде по пътя Шин Хо да попадне на целебна отвара или да му се опростят натрупаните точки време, справи ли се майсторски с дадена ситуация.

За илюстрациите на Борислава Горанова. Харесвам ги толкова много, защото художничката е подбрала материалите и техниката в пълна хармония с шимбанг. Наблюдавала съм как корейците боравят с четката. Същата лекота и въздушност, зад които стои здрава и сигурна ръка, забелязвам в творбите и на нашето момиче. Освен това отвсякъде си личи, че в процеса на рисуване тази, която си е изцапала пръстите с боя, е именно Борислава, а не курсорът на мишката.

Имам още една молба към теб, Вилорп Чингу (и тук съм сигурна, че говоря от името на всичките ти фенове): зарадвай ни с написана от теб книга-игра. Няма значение в какъв жанр ще е тя, макар че най-много ще се изкефим на някое твое хумористично фентъзи. Може ли?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Leidrin

06 Апр 2021 06:27
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Шимбанг - коментарна #137779
Dongsaeng агаши,
Предполагам няма как да знаеш за нашата закачка с Вилорп, та да обясня, тая размяна на хапливи мнения е именно такава и си има дълга история.
Също, трябва да споделя, че без великодушието на Вилорп, не знам дали щеше да има хуаранг. Първият разказ за хуаранг в много, хм...груб вариант се появи преди почти десет години, като участник във форумен конкурс, организиран именно от Вилорп. Същият, прие разказа, предаден със закъснение от мен и пак той го допусна да участва, въпреки че като обем далеч надхвърляше зададените рамки.
Тези мнения на Вилорп аз приемам като напомняне, че мога и по-добре и съм благодарен за тях.
@Вилорп - зеленокожи, след тази молба отправена от Dongsaeng, аз на твое място бих запретнал ръкави и бих довършил някое от многобройните наченати неща, които знаем, че отлежават на компютъра ти.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Dongsaeng

06 Апр 2021 09:33
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Шимбанг - коментарна #137780
Хайде пишете ревюта на книгата, а не ревюта на ревюто на Спас. :) Всеки има право да си каже мнението за дадена книга колкото и погрешно да е. Иначе по този начин просто другите се отказват да пишат.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ivanatora

06 Апр 2021 11:39
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1479
Шимбанг - коментарна #137781

nixata писа: писа:
Хайде пишете ревюта на книгата, а не ревюта на ревюто на Спас. :) Всеки има право да си каже мнението за дадена книга колкото и погрешно да е. Иначе по този начин просто другите се отказват да пишат.

А ти не написа ли ревю на моето ревю за "Пристанището на клопките"? :lol:

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Шимбанг - коментарна
Time to create page: 0.080 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • Yesterday 21:47
    • Таблица с наказанията на потребителите (64 Мнения)
    • в Форум, сайт, дейности, общност / За форума и сайта
    • от ringlas
    • Yesterday 21:21
    • Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност