Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Не мога да видя въобще как "Можеш да изиграеш "За честта на Зур" и без да си запознат с предисторията, но тя ще ти позволи да се потопиш по-истински в света на Ловеца." може да допусне какво да е тълкуване, различно от това, че авторът препоръчва първо да се прочете предисторията.
Доколкото си спомням четох първо книгата-игра и то може би 2-3 пъти, преди да прочета предисторията и нямах проблем с това. Дори ми се струва, че това всъщност позволява по-добро отъждествяване с героя, защото иначе знаеш неща, които той не знае и имаш привнесен мироглед и пристрастия, които не са неговите и са свързани с това, че вече си бил "в главите" на другите герои и имаш някакви вече изградени емоции към тях. Това не е просто запознаване със света и неща, които се очаква, че героят ти знае (както е например в "Петият принц").
Няма ключова информация в самата книга-игра, за която ти трябва предисторията, а тя после ретроспективно ти доизгражда картинката и завършва цялостното изживяване и изграждане на света и конретната история. Субективно е и съм съгласен, че лесно може да се изгради контра теза, че колкото повече знаеш на входа на приключението (било то и мета-информация, а не в роля), толкова по-добре. Просто лично аз не обичам така и вживяването в ролята на героя и приближаването до неговия мироглед ми е важно.
Не си спомням каква е била позицията на Стефан и дали изобщо е имал предпочитания по въпроса, но аз лично прочетох разказа след книгата-игра и съм доволен от това стечение на обстоятелствата. С уговорката, че това най-вероятно е изключително субективно, си мисля, че човек ще получи по-голямо удовлетворение, ако първо изиграе играта и едва след това разказът в известна степен реконтекстуализира събията в нея.
Не мога да видя въобще как "Можеш да изиграеш "За честта на Зур" и без да си запознат с предисторията, но тя ще ти позволи да се потопиш по-истински в света на Ловеца." може да допусне какво да е тълкуване, различно от това, че авторът препоръчва първо да се прочете предисторията.
Аз казвам ето това:
Авторът за мен казва, че предпочита така да го прочетеш. Дали той не е преценил добре как всъщност е по-добрата хронология на запознаване с историята не е от значение за целите на спора. Може хората, които са експериментирали да я прочетат по другия да получават по-як експириънс, но това е нещо субективно и няма защо да спорим над него.
Аз казвам ето това:
Авторът за мен казва, че предпочита така да го прочетеш. Дали той не е преценил добре как всъщност е по-добрата хронология на запознаване с историята не е от значение за целите на спора. Може хората, които са експериментирали да я прочетат по другия да получават по-як експириънс, но това е нещо субективно и няма защо да спорим над него.
Значи няма смисъл да спорим, понеже говорим за различни неща.
Аз казвам ето това:
Значи няма смисъл да спорим, понеже говорим за различни неща.
Значи ти си съгласен, че според автора е по-добре читателят да започне първо с разказа и че това е написано в инструкциите?
според автора е по-добре читателят да започне първо с разказа и че това е написано в инструкциите
Следователно аз не виждам инструкциите да твърдят, че е по-добре читателят да започне първо с разказа, а го оставят на преценката му. Казват ми, че в една определена област ще е по-добре. За да приема твоята теза, че във всички останали области се намеква, че е същото, но в тази област е по-добре, следователно генерално е по-добре, ми пречи фактът, че разкъзът е поместен накрая на произведението и наличието на ИЗБОР, който експлицитно е маркиран за читателя. В много други книги-игри, читателят може да чете и пропуска каквото си иска, без да му го упоменават, ерго тогава конструкцията на текста не подлежи на съмнение.
Да, спорът слиза на все по-ниско ниво (ниско в смисъла на програмните езици, което да се чете като високо от читателя непрограмист
)
Но ние не спорим за теб кое е "идеалният" вариант, а кой е той според автора.
Здравейте,
Ето включване и от лицето "автор".
Разказа го написах около година преди книгата-игра и го пуснах за четене в блога си. Т.е. чисто статистически, щяха да са много малко хората, прочели него преди игра в "Призвание Герой 10". С редакционния екип решихме да го поместим целия, редактиран и осъвременен, като комплимент към играта, защото препратка в книжното тяло към съдържание в блог нямаше да стои добре. След това, технически, неинтерактивен текст идва по-добре след играта, като бонус съдържание.
Личният ми съвет към всеки би бил да прочете поне веднъж първо играта, а след това предисторията, за да си каже "а-ха, така ли било" по отношение на мотивация на различните персонажи. Както бе казано по-горе в дискусията, по-добре е читателят да не разполага с повече информация от своя герой, особено при превъплъщение във второ лице. Дали е станало ясно от инструкциите в началото на играта, е друг въпрос (и урок за следващия път).
Аз не преигравам, ако стигна до успешен край, това значи ли, че изобщо не трябва да чета разказа?Здравейте,
Разказа го написах около година преди книгата-игра и го пуснах за четене в блога си. Т.е. чисто статистически, щяха да са много малко хората, прочели него преди игра в "Призвание Герой 10". С редакционния екип решихме да го поместим целия, редактиран и осъвременен, като комплимент към играта, защото препратка в книжното тяло към съдържание в блог нямаше да стои добре. След това, технически, неинтерактивен текст идва по-добре след играта, като бонус съдържание.
Личният ми съвет към всеки би бил да прочете поне веднъж първо играта, а след това предисторията, за да си каже "а-ха, така ли било" по отношение на мотивация на различните персонажи. Както бе казано по-горе в дискусията, по-добре е читателят да не разполага с повече информация от своя герой, особено при превъплъщение във второ лице. Дали е станало ясно от инструкциите в началото на играта, е друг въпрос (и урок за следващия път).
Не знам къде видя противоречие, ти си минал през един от възможните варианти и като гледам, сам си си отговорил на въпросите.
Аз не преигравам, ако стигна до успешен край, това значи ли, че изобщо не трябва да чета разказа?Здравейте,
Според мен е задължително да се прочете разказа преди или по време на играта, защото веднъж като стигна успешен край, нямам никаква мотивация да чета обикновен разказ. За какво? За да разбера по-добре мотивация, сетинг? Щом съм успял да победя в основния мотив, мотивацията по отношение на четене на няколко страници текст се изпарява, просто защото тази информация не би ми била полезна.
Ще бъда откровен - ако не е книгата-игра, този разказ дори няма да си помисля да го погледна. А ще го погледна, само ако ми помогне да се потопя по-добре в играта, по време на самата игра, а не постфактум.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas