• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
За честта на Зур - мнения и коментари

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
10 Юни 2023 02:13 10 Юни 2023 02:14 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2308
За честта на Зур - мнения и коментари #141821
Не мога да видя въобще как "Можеш да изиграеш "За честта на Зур" и без да си запознат с предисторията, но тя ще ти позволи да се потопиш по-истински в света на Ловеца." може да допусне какво да е тълкуване, различно от това, че авторът препоръчва първо да се прочете предисторията.

Доколкото си спомням четох първо книгата-игра и то може би 2-3 пъти, преди да прочета предисторията и нямах проблем с това. Дори ми се струва, че това всъщност позволява по-добро отъждествяване с героя, защото иначе знаеш неща, които той не знае и имаш привнесен мироглед и пристрастия, които не са неговите и са свързани с това, че вече си бил "в главите" на другите герои и имаш някакви вече изградени емоции към тях. Това не е просто запознаване със света и неща, които се очаква, че героят ти знае (както е например в "Петият принц").
Няма ключова информация в самата книга-игра, за която ти трябва предисторията, а тя после ретроспективно ти доизгражда картинката и завършва цялостното изживяване и изграждане на света и конретната история. Субективно е и съм съгласен, че лесно може да се изгради контра теза, че колкото повече знаеш на входа на приключението (било то и мета-информация, а не в роля), толкова по-добре. Просто лично аз не обичам така и вживяването в ролята на героя и приближаването до неговия мироглед ми е важно.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Shin

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

10 Юни 2023 06:35 10 Юни 2023 09:04 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1025
За честта на Зур - мнения и коментари #141822

Ал Торо писа:
Не мога да видя въобще как "Можеш да изиграеш "За честта на Зур" и без да си запознат с предисторията, но тя ще ти позволи да се потопиш по-истински в света на Ловеца." може да допусне какво да е тълкуване, различно от това, че авторът препоръчва първо да се прочете предисторията.

Доколкото си спомням четох първо книгата-игра и то може би 2-3 пъти, преди да прочета предисторията и нямах проблем с това. Дори ми се струва, че това всъщност позволява по-добро отъждествяване с героя, защото иначе знаеш неща, които той не знае и имаш привнесен мироглед и пристрастия, които не са неговите и са свързани с това, че вече си бил "в главите" на другите герои и имаш някакви вече изградени емоции към тях. Това не е просто запознаване със света и неща, които се очаква, че героят ти знае (както е например в "Петият принц").
Няма ключова информация в самата книга-игра, за която ти трябва предисторията, а тя после ретроспективно ти доизгражда картинката и завършва цялостното изживяване и изграждане на света и конретната история. Субективно е и съм съгласен, че лесно може да се изгради контра теза, че колкото повече знаеш на входа на приключението (било то и мета-информация, а не в роля), толкова по-добре. Просто лично аз не обичам така и вживяването в ролята на героя и приближаването до неговия мироглед ми е важно.

Anardil писа:
Не си спомням каква е била позицията на Стефан и дали изобщо е имал предпочитания по въпроса, но аз лично прочетох разказа след книгата-игра и съм доволен от това стечение на обстоятелствата. С уговорката, че това най-вероятно е изключително субективно, си мисля, че човек ще получи по-голямо удовлетворение, ако първо изиграе играта и едва след това разказът в известна степен реконтекстуализира събията в нея.

От самото начало предполагам какво би могло да е предпочитанието на автора, затова се надявах, че екипът е взел съзнателно редакционно решение да направи нещата така, че предисторията да бъде прочетена след първо изиграване.

Дотук заедно с Юри и теб, още двама казват, че също като мен са счели, че подредбата на прочита не трябва да започва с предисторията, но излиза, че това е случайност, плод на персонално решение? Че всъщност ултимативното изживяване, което авторът е заложил в произведението си и текстът недвусмислено ти посочва, е да се прочете първо предисторията? И ти си съгласен с това твърдение?

Целият спор тръгна от думите ми "според мен този откъс е идеален за четене след първо изиграване", при което Мери изрази неразбиране и учудване, тъй като той е прочел разказа първо, защото е следвал "инструкциите на автора" и това би следвало да е посоченият идеален вариант.

Аз продължавам да смятам, че предложеният от мен е по-адекватният начин да се подходи към Зур, виждам, че и други го споделят. А инструкциите ясно и точно казват, че можеш да играеш и без да четеш предисторията. А и не е като да няма предговор непосредствено след тези инструкции, а предисторията е накрая на самото произведение. Многократно написах, че какво е искал да каже авторът, какво е смятал и т.н., няма да повлияят на мнението ми, тъй като възприемам произведението като самостоятелна единица по начина, по който е отпечатана, но някакси все в тази посока упорито се залита от Мери. Да завърша и аз като Торо, не мога да видя въобще как "можеш да не го четеш" се превръща в "прочети го, защото това е правилният начин", което прави цялото изречение супер излишно или грешно формулирано, ама нейсе.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

10 Юни 2023 11:16 10 Юни 2023 11:21 от Shin.
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 129
За честта на Зур - мнения и коментари #141823
Аз уви съм от хората, които са прочели разказа преди да изиграят играта. И за мен най-добрият вариант е да изиграеш играта, след това да прочетеш неинтерактивния разказ и след това да изиграеш играта отново.
Разказът ти дава друга перспектива към света, героите и историята, която ще повлияе на отношението ти към героя и противниците срещу които се изправя, както може да повлияе и на изборите, които ще направиш. Единственият начин да изиграеш играта от гледната точка на героя, без да си повлиян от другата перспектива е като я изиграеш поне веднъж преди да си чел разказа. Дори ако на читателя му хареса играта и смята да я изиграе три, четири или повече пъти, бих препоръчал да направи поне две изигравания преди да прочете разказа след произведението.
Ако читателят прочете неинтерактивния разказ преди да изиграе играта се лишава безвъзвратно от възможността да я изиграе изцяло от гледната точка на героя необременена от перспективата на неговите врагове, какъвто уви беше и моя случай.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas, George-AL

10 Юни 2023 12:58
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 598
За честта на Зур - мнения и коментари #141824
Аз казвам ето това:

Ал Торо писа:

Авторът за мен казва, че предпочита така да го прочетеш. Дали той не е преценил добре как всъщност е по-добрата хронология на запознаване с историята не е от значение за целите на спора. Може хората, които са експериментирали да я прочетат по другия да получават по-як експириънс, но това е нещо субективно и няма защо да спорим над него.

10 Юни 2023 13:20
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
За честта на Зур - мнения и коментари #141825

Meriadoc писа:
Аз казвам ето това:

Ал Торо писа:

Авторът за мен казва, че предпочита така да го прочетеш. Дали той не е преценил добре как всъщност е по-добрата хронология на запознаване с историята не е от значение за целите на спора. Може хората, които са експериментирали да я прочетат по другия да получават по-як експириънс, но това е нещо субективно и няма защо да спорим над него.

Значи няма смисъл да спорим, понеже говорим за различни неща.

10 Юни 2023 13:37
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
За честта на Зур - мнения и коментари #141826

ringlas писа:

Meriadoc писа:
Аз казвам ето това:

Ал Торо писа:

Значи ти си съгласен, че според автора е по-добре читателят да започне първо с разказа и че това е написано в инструкциите?

10 Юни 2023 14:59 10 Юни 2023 17:14 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
За честта на Зур - мнения и коментари #141827

Meriadoc писа:

ringlas писа:

Meriadoc писа:
Аз казвам ето това:

Ал Торо писа:

Значи ти си съгласен, че според автора е по-добре читателят да започне първо с разказа и че това е написано в инструкциите?

Не. Обаче тъй като и двамата захапваме твърде здраво въпросния спор, това ще е финалният ми пост с доводи по темата. Ти също си техническо лице, така че ще опиша нещата с булева логика, стараейки се да съм максимално лингвистично-коректен. Ще те помоля да влезеш в ролята на един езиков модел, да слезеш на първично ниво на разбиране на езика, с минимални допуски за контекст извън написаното.

Meriadoc писа:
според автора е по-добре читателят да започне първо с разказа и че това е написано в инструкциите

Това са две логически съждения А и B, свързани със съюз и. За да е вярно цялото твърдение, трябва и A и B да са верни.

Нека започнем с A: според автора е по-добре читателят да започне първо с разказа.

Моето становище е - не знам, а становището на автора не ме вълнува в този спор! Напълно е вероятно и възможно той да смята, че е по-яко да зариби читалетя с 23 страници неинтерактивен текст преди да започне няколко страници пролог и чак тогава същинската книга-игра.

По-горе цитирам Торо от редакторския екип на Призвание Герой: "Като напълно отделен ъгъл, за мен да откриеш сборник с книги-игри с 23 страници неинтерактивен разказ и първият избор на читателя да е след 40-та страница на изданието не е удачно." Явно, че екипът на Призванието също го притеснява такава подредба, и се е намесил.

Затова не съм съгласен с цялото твърдение А и B, а оспорвам само частта B.

А сега да разгледаме и B: по-добре читателят да започне първо с разказа е написано в инструкциите

В инструкциите присъстват само тези две изречения по темата:

Ако искаш да разбереш повече за Морето от хълмове, преди да започнеш това приключение прочети едноименния разказ, който ще намериш след края на това приключение, на страница 214.
Можеш да изиграеш "За честа на Зур" и без да си запознат с предисторията, но тя ще ти позволи да се потопиш по-истински в света на Ловеца.

Първото изречение е тип АКО x, ТО y. Напълно опционално е да науча повече за Хълмовете преди да играя.

Лична вметка - абсолютно не желая да го направя. Не ме блазни, за мен производението до този момент няма никакъв емоционален заряд, че да ме мотивира да го чета изпървом. Вече ако се накефя на Зур (както и стана), ще го прочета и него.

Второто изречение е сложно съставено от "МОЖЕШ x, НО y".

В първата си част изречението само потвърждава вече получената информация по нов начин - мога да изиграя Зур без да съм запознат с предисторията. Във втората си част изречението твърди, че по този начин потенциално ще загубя възможността да се "потопя по-истински в света".

Нужно ли е да обяснявам, че една книга-игра е съставена от два компонента? И че както книгата, така и играта трябва да са на ниво? Дотук изречението по никакъв начин не намесва играта. Не се казва никъде, че играта ми ще пострада по някакъв начин. Казва ми, че ако не го прочета ще се потопя истински в света, но ако го прочета - ще се потопя по-истински в света. Звучи леко нелепо. Светоизграждането е също така само един компонент от цялата история и дали тя ще ми хареса или не зависи от повече фактори - персонажи, ниво на текста, завръзка, темпо и т.н.

Следователно аз не виждам инструкциите да твърдят, че е по-добре читателят да започне първо с разказа, а го оставят на преценката му. Казват ми, че в една определена област ще е по-добре. За да приема твоята теза, че във всички останали области се намеква, че е същото, но в тази област е по-добре, следователно генерално е по-добре, ми пречи фактът, че разказът е поместен накрая на произведението и наличието на ИЗБОР, който експлицитно е маркиран за читателя. В много други книги-игри, читателят може да чете и пропуска каквото си иска, без да му го упоменават, ерго тогава конструкцията на текста не подлежи на съмнение. Виж, ако изречението беше формулирано "но ще загубиш голяма част от удоволствието на това произведение", нямаше да водим този спор.

Дотук с тълкуванието на текста така както е отпечан в сборника, а не както авторът го представил или си го е планувал първоначално, което не касае спора в моите очи.

За мен към момента на запознаването ми с творбата, този разказ стои по същия начин като допълнителното съдържание във "Властелина на пръстените", например. Да, ще ми помогне за светоизграждането, но дали ще ми помогне да харесам цялото нещо повече ако подхвана Властелина първо от там?

Накрая ще завърша, че вече като фен на "За честта на Зур", такъв, който за разлика от теб не е прочел еднократно книгата-игра, а я разръчкал, разкостил и постигнал различните постижения (които между другото не са дело на автора, но в моите представи са едно неразривно цяло с произведението), съм изключително доволен от решението си да прочета предисторията след първо успешно изиграване. Това ми помогна да се накефя на макс и да преигравам още много пъти. Следователно с две ръце препоръчвам горещо, на база на личния си опит, който и да е друг читател да повтори същата последователност.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

10 Юни 2023 15:52
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
За честта на Зур - мнения и коментари #141828
Да, спорът слиза на все по-ниско ниво (ниско в смисъла на програмните езици, което да се чете като високо от читателя непрограмист :lol: )

Следователно аз не виждам инструкциите да твърдят, че е по-добре читателят да започне първо с разказа, а го оставят на преценката му. Казват ми, че в една определена област ще е по-добре. За да приема твоята теза, че във всички останали области се намеква, че е същото, но в тази област е по-добре, следователно генерално е по-добре, ми пречи фактът, че разкъзът е поместен накрая на произведението и наличието на ИЗБОР, който експлицитно е маркиран за читателя. В много други книги-игри, читателят може да чете и пропуска каквото си иска, без да му го упоменават, ерго тогава конструкцията на текста не подлежи на съмнение.

Съгласен съм с разсъжденията ти до момента на горния цитат, затова ще коментирам само него. Добре си разбрал тезата ми, че ако прочетеш Предисторията преди историята ще обогатиш усещането си за този свят и това ще подобри и генералното усещане към творбата. Тази теза обаче не е моя и това е есенцията на нашия спор. Аз съм я преписал на база тълкуването на инструкцията, която авторът ми дава и понеже той е автор, аз смятам, че той знае най-добре какво иска да каже с творбата си, съответно искам да следвам неговата програма. Ти казваш, че не можеш да я приемеш, защото има избор и защото разказът е поместен на края на книгата. Ами това е така, защото разказът е опционален. Това също ясно е обяснено в инструкцията. Казано ти е какво ще загубиш, ако не го прочетеш - част от светоизграждането. Може за теб това да не е проблем и това е валидно, ти си обяснил добре защо това е така. Но ние не спорим за теб кое е "идеалният" вариант, а кой е той според автора. Възможно ли е изобщо да има автор, който се е постарал да напише допълнителен разказ, който да обогати света, и да смята, че идеалният вариант е читателите да не го четат? Защо ще го пише? А ако той смяташе, че идеалният вариант е да го прочетат след интерактивната част, щеше да напише - "ако ви е станала интересна историята, след като достигнете финала, можете да прочетете и този разказ." или "можете да прочетете разказа преди или след творбата и така ще получите различен контекст на разиграването си".

10 Юни 2023 16:53 10 Юни 2023 17:12 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
За честта на Зур - мнения и коментари #141829

Meriadoc писа:
Да, спорът слиза на все по-ниско ниво (ниско в смисъла на програмните езици, което да се чете като високо от читателя непрограмист :lol: )

Но ние не спорим за теб кое е "идеалният" вариант, а кой е той според автора.

Пак ме сложи в спорове, в които не присъствам. Изрично съм написал за 4-ти път вероятно, че не споря за това кое е най-добре за автора. Оставам с впечатлението, че просто отказваш да ме четеш с разбиране. Не виждам проблем да не съм съгласен с автора и съм обяснил защо. Творецът може да си е мислил, че е вложил едно нещо в творбата си, а читателят да вижда друго. Творецът в случая има и текстови редактори и гейм редактори.

Мисля, че достатъчно детайлно и пространно се спрях на това явление и защо аз го виждам инак, така че оставям вече който желае да ни чете да прецени за себе си. С това прекратявам участие в дискусията.

10 Юни 2023 17:59
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 79
За честта на Зур - мнения и коментари #141830
Здравейте,
Ето включване и от лицето "автор". :)
Разказа го написах около година преди книгата-игра и го пуснах за четене в блога си. Т.е. чисто статистически, щяха да са много малко хората, прочели него преди игра в "Призвание Герой 10". С редакционния екип решихме да го поместим целия, редактиран и осъвременен, като комплимент към играта, защото препратка в книжното тяло към съдържание в блог нямаше да стои добре. След това, технически, неинтерактивен текст идва по-добре след играта, като бонус съдържание.
Личният ми съвет към всеки би бил да прочете поне веднъж първо играта, а след това предисторията, за да си каже "а-ха, така ли било" по отношение на мотивация на различните персонажи. Както бе казано по-горе в дискусията, по-добре е читателят да не разполага с повече информация от своя герой, особено при превъплъщение във второ лице. Дали е станало ясно от инструкциите в началото на играта, е друг въпрос (и урок за следващия път).

Очаквайте по Коледа Little Book of Darkness, малка книжка с големи истории!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, ringlas, Shin, Etom

10 Юни 2023 18:08
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
За честта на Зур - мнения и коментари #141831

logus писа:
Здравейте,
Разказа го написах около година преди книгата-игра и го пуснах за четене в блога си. Т.е. чисто статистически, щяха да са много малко хората, прочели него преди игра в "Призвание Герой 10". С редакционния екип решихме да го поместим целия, редактиран и осъвременен, като комплимент към играта, защото препратка в книжното тяло към съдържание в блог нямаше да стои добре. След това, технически, неинтерактивен текст идва по-добре след играта, като бонус съдържание.
Личният ми съвет към всеки би бил да прочете поне веднъж първо играта, а след това предисторията, за да си каже "а-ха, така ли било" по отношение на мотивация на различните персонажи. Както бе казано по-горе в дискусията, по-добре е читателят да не разполага с повече информация от своя герой, особено при превъплъщение във второ лице. Дали е станало ясно от инструкциите в началото на играта, е друг въпрос (и урок за следващия път).

Благодаря ти за включването! Държа да отбележа, че за мен наистина е приятен бонус това, че авторът препоръчва същото, което и аз като един фен. Също така да подчертая отново, че за мен "За честта на Зур" е една от най-добрите книги-игри на Новата вълна въобще и бих се радвал в бъдеще да прочета/изиграя още неща от теб. Радвам се, че спорът ни с Мери те разбута да се появиш насам :)

Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

11 Юни 2023 00:20 11 Юни 2023 00:50 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
За честта на Зур - мнения и коментари #141832
Радвам се на включването на Стефан, защото той потвърждава това, което и аз си мислех. (Въпреки че целият спор за мен е много глупав и е неясно защо продължава толкова време.). Аз също съм мислел, че авторовите думи не са инструкция,, нито дори препоръка.Не, авторът просто ни е предоставил една възможност. На практика той ни казва "може да ги четеш в такава последователност, а ако искаш можеш да ги четеш и в обратната". Да, споменал е, че четенето на разказа дава възможност за по-пълна потапяне в сетинга. Само че, за мен нормално е да се потопиш в сетинга едва СЛЕД като се запознаеш с основните персонажи.
Лично за мен в един сборник за книги-игри нормално е да се почне от играта, а разказа да е бонус. Не съжалявам за решението си, но бих разбрал всеки, който желае да постъпи по обратния начин. Само че никъде не виждам инструкция. Още повече, че един автор няма как да ти вмени задължение в каква последователност да му четеш нещата. В най-добрия случай може да отправи препоръка, но ние нямаме дори такова нещо тук.

Впрочем много често т.нар. прелюдии се четат след основния разказ. Хрониките на Вирош бяха публикувани след историята на Валенс. За Робърт Джордан също има спорове дали Нова Пролет трябва да се чете преди основната поредица или едва след шеста книга. Аз застъпвам втората теза, според мен тя представя съвсем различна гледна точка и затова човек трябва да я започне, едва след като вече се е запознал с основните герои и познава добре Ранд, Мат, Перин, Нинив,Егвийн и разбира се - Лан и Моарейн. И за други автори са се водели подобни спорове. Например дали Прелюдия за Фондацията, трябва да се чете преди или след Битка за Фондацията. Лично аз като писах историята за шамана, си мислех точно прелюдията (разказ нула) трябва да се чете едва след разказ едно, защото предоставя различна гледна точка - на антигероя.Разбира се не съм задължавал никого да постъпи по точно определен начин.

в този смисъл личното ми впечатление е, че прелюдиите трябва да се четат след основния разказ, но това не е нито задължение, нит инструкция. Всеки преценява сам за себе си. В този смисъл целият спор за мен е много глупав, а още по-глупаво е че продължав толкова време. Щом Мери е искал да чете първо разказа няма нищо лошо; но от цитираното изречение на Стефан, аз не виждам никъде да е вменил някому как да чете. И самият той сега го потвърди.

П.С. Като цяло - щом имаме гледна точка, на антигерой или на поддържащ персонаж, за мен тя трябва винаги да се чете след тази на основния персонаж. Лично усещане.Лично аз бих чел историята на Жената котка или Жокера, след като вече познавам Батман, защото обратната логика би объркала начинът по-който разбирам Батман. Ако прочета първо историята на Жокера, вероятно ще имам предпоставена теза, че Батман е лошия герой.

Истината ще те направи свободен

12 Юни 2023 08:36 12 Юни 2023 08:39 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 973
Topic Author
За честта на Зур - мнения и коментари #141834

logus писа:
Здравейте,
Аз не преигравам, ако стигна до успешен край, това значи ли, че изобщо не трябва да чета разказа?
Според мен е задължително да се прочете разказа преди или по време на играта, защото веднъж като стигна успешен край, нямам никаква мотивация да чета обикновен разказ. За какво? За да разбера по-добре мотивация, сетинг? Щом съм успял да победя в основния мотив, мотивацията по отношение на четене на няколко страници текст се изпарява, просто защото тази информация не би ми била полезна.
Ще бъда откровен - ако не е книгата-игра, този разказ дори няма да си помисля да го погледна. А ще го погледна, само ако ми помогне да се потопя по-добре в играта, по време на самата игра, а не постфактум.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

12 Юни 2023 19:45
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 79
За честта на Зур - мнения и коментари #141836

kiril_ps писа:

logus писа:
Здравейте,
Аз не преигравам, ако стигна до успешен край, това значи ли, че изобщо не трябва да чета разказа?
Според мен е задължително да се прочете разказа преди или по време на играта, защото веднъж като стигна успешен край, нямам никаква мотивация да чета обикновен разказ. За какво? За да разбера по-добре мотивация, сетинг? Щом съм успял да победя в основния мотив, мотивацията по отношение на четене на няколко страници текст се изпарява, просто защото тази информация не би ми била полезна.
Ще бъда откровен - ако не е книгата-игра, този разказ дори няма да си помисля да го погледна. А ще го погледна, само ако ми помогне да се потопя по-добре в играта, по време на самата игра, а не постфактум.
Не знам къде видя противоречие, ти си минал през един от възможните варианти и като гледам, сам си си отговорил на въпросите.

Очаквайте по Коледа Little Book of Darkness, малка книжка с големи истории!

29 Юли 2024 12:37 29 Юли 2024 14:18 от dredknight.
dredknight's Avatar
dredknight
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 47
За честта на Зур - мнения и коментари #142887
Прочетох произведението и не останах разочарован - 10/10. Захавнах да изиграя всяко постижение и споделям резултатите.

Легенда
Всяко постижение има избран боец и списък от дарове, всеки с назначена буква (А,Б,В, Г и т.н.), с която се посочва ползването им по маршрута.

На картата са отбелязани:
  • маршрута на постижението
  • изминатото време чрез +X(Y). X е изминатото в момента, а Y е общото изминато от началото
  • използвани дарове, отбелязани като (А)(Б)(В), може и в комбинация (А,Б,В) и т.н.
  • получени дарове, чрез имената им
  • изгубени дарове, обикновенно на В3, изписано като - (Z) където Z е буква от кирилица под която седи дара.
  • получени кодови думи
  • рани, с "+" е получена, а "-" излекувана
Бележка: Където е възможно движението по картата се извършва ортогонално, за да изглежда визуално по-подредено.

Постижения
Атеист
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

- Тейн дава Клетва, а ти и помагаш да прекара безопасно мурките до мучурищата, където се вдаваш на съблазанта на Човекоядката.
- Взимаш свирката от духа. (Не е нужна но трябва да загубиш време)
- Изкачваш Грамадино и убиваш огнената богиня.
- Влизаш в Лагера тихо (покрай стената или чрез свирката), Убиваш първо Кендъл.
ateist.jpg

Бързак + Недосегаем

- Убиваш Тейн
- Взимаш свирката от духа.
- Влизаш в Лагера на Чуждоземците тихо чрез свирката, Убиваш първо Кендъл.
burzak_2024-07-29-2.jpg

Фанатик

- На C1 подслушваш лагера на Кендъл, след което тръгваш към пещерите на C3
- там сапасяваш жените и пречистваш грешницата
- от там потегляш към Мучурино А4 като заобикаляш В3
- в Мучурино избиваш племето на Човекоядката
- Взимаш свирката от духа.
- Изкачваш Грамадино и убиваш огнената богиня.
- Влизаш в Лагера на Чуждоземците тихо покрай стената, Убиваш първо Кендъл.
fanatik.jpg

Полубог + Недосегаем

- Убиваш Тейн
- А3, Браниш мурките, взимаш +2 Дара и получаваш 1 рана
- В1, Заради това че си убил Тейн взимаш дар и излекуваш раната
- D4, Изкачваш Грамадино и покоряваш огнената богиня.
- D3, Влизаш в лагера на Чуждоземците тихо покрай стената или дънера, Убиваш първо Кендъл и даваш на огнената богиня да се справи с Улем.
polubog.jpg

Съблазнител + Недосегаем

- В2, научаваш за семейство в беда на А1
- А2, взимаш клетква от Тейн
- А1, спасяваш булката и я "успокояваш"
- А2, убиваш Скорпиона и взимаш дар "Сърце от Кристал"
- А4, съгласяваш се с Тейн. Покоряваш Тейн и Човекоядката.
- D3, Влизаш в лагера тихо покрай стената. Убиваш първо Улем.
syblaznitel.jpg

Герой

Този е лесен и може да има много вариации. Важното е:
- Боеца да има дар "Роден в Пламък"
- До 5 време да спаси децата от горящата колиба на C2.

Не се справих с Вещер, както и да смятам времето все не излиза. Моля споделете ако някой го е направил или ако има грешки в другите постижения!
Прикачени файлове:
ateist.jpg
fanatik.jpg
polubog.jpg
syblaznitel.jpg
burzak_2024-07-29-2.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, ringlas, kiril_ps, Efix7

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.215 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Тема за въпроси и коментари (165 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Пътят на Тигъра
    • от snake_fang
    • Today 15:27
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от pycku
    • 20 Май 2025 10:59
    • Дуел Мечът на самурая VS Проклятието на меча (7 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Count Monte Kristo
    • 18 Май 2025 23:34

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg