• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Ивановден - коментарна

Ивановден - коментарна

• 1
  • 1
06 Ян 2022 16:45
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1208
Topic Author
Ивановден - коментарна #139538
Къде са козите?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: snake_fang

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

06 Ян 2022 18:18
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2373
Ивановден - коментарна #139539
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Goat.jpg
Прикачени файлове:
Goat.jpg

07 Ян 2022 18:11
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1540
Ивановден - коментарна #139543

Вилорп писа:
Къде са козите?

Почнах да ги търся...

Untitled_2022-01-07.png

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Прикачени файлове:
Untitled_2022-01-07.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: the_arsonist, snake_fang

07 Ян 2022 19:00
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Ивановден - коментарна #139544
Няма и час по-късно, направих 27 точки Селска чест от воле. Или имам невероятен късмет, или знам как мисли автора.

Така де, интересна крими загадка, но за съжаление вече я знам. Остава да видя какво стои и зад другата кодова дума и приключвам с Ивановден.

P.S. Знаете ли, кое е най-хубавото на този разказ? Фактът, че е по средата на книгата и тя може да стои самостоятелно отворена върху масата, без да се налага да я разлистваш постоянно.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL, the_arsonist

07 Ян 2022 22:12
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 270
Ивановден - коментарна #139545

Efix7 писа:
P.S. Знаете ли, кое е най-хубавото на този разказ? Фактът, че е по средата на книгата и тя може да стои самостоятелно отворена върху масата, без да се налага да я разлистваш постоянно.
Това за стоенето разтворена е хубаво наистина, не го бях забелязал. Но все пак тая някакви надежди точно това да не е най-хубавото на разказа, а по-скоро вече да си мешал ракиите. :lol: И така временно да си позагубил способност за правилно/обмислено изразяване.
Обнадеждава ме фактът, че без да разлистваш постоянно книгата, няма начин да я прочетеш ;) (май си имал предвид "да я държиш"?). Та, наздраве!
Наздраве и на всички именици!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

09 Ян 2022 10:33 09 Ян 2022 10:34 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
Ивановден - коментарна #139553
Ивановден
Камилски дол: едно типично българско село, с колоротни и познати (като характери) на всички ни герои.
Посред зима кметският наместник започва разследване, което да разкрие кой му краде козичките. Сюжетът започва толкова битово, че чак оттегчително.
Но веднага щом се включват в действие магическите отвари (ъъ, ракии т.е.) сцените оживяват, изборите стават интересни и "по челото на читателят започва да се стича пот". Коя ракия сега да проверя, над кого да я тествам, какво да питам след това. Тези моменти са вълнуващи и определено заслужават "евала" за Автора. Следва разследване, обикаляне, рисърч...спазени са правилата на едно добро крими.
Развръзката не е особено изненадваща с оглед разкритията, които прави кметския наместник, но все пак държи интереса докрай.
Изиграх Ивановден само с една кодова дума. Твърдо против съм другия вариант иобщо като опция, както се вика "нов бардак със стари к..и: не благодаря". Абсолютно излишно губене на усилия, обем и орязване на основната сюжетна линия, която според мен трябва да е само една. Ако искам да чета различни сюжети с едни и същи герои ще подхвана различни романи от поредици на Лий Чайлд, Дейвид Балдачи, Глен Кук и т.н. Просто няма нужда от това разпиляване на фокуса на сюжета.
Хареса ми геймплея и как са създадени чисто технически проверките с "отварите", изборите, пред които е изправен кметския наместник и нещата, които трябва да направи, за да стигне до максимално добър резултат след заветния епилог. Тук е мястото да кажа, че ми допадна и оценяването накрая.
Приятна КИ, и ако харесвате зимната атмосфера в бъларското село, изпълнено с реални хора (а не с напомпани вампири, варвари, магьосници, котараци) определено ще Ви допадне.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Efix7, the_arsonist, anplmat

09 Ян 2022 11:10 09 Ян 2022 11:55 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Ивановден - коментарна #139554

kiril_ps писа:
Ако искам да чета различни сюжети с едни и същи герои ще подхвана различни романи от поредици на Лий Чайлд, Дейвид Балдачи, Глен Кук и т.н. Просто няма нужда от това разпиляване на фокуса на сюжета.

Кире, сюжета си е супер - ти просто си чел произведението трезвен! :D

Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

09 Ян 2022 22:28
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Ивановден - коментарна #139556
Ще е полезно като пишете коментарите да драсвате с коя КД сте я изиграли, че така не става ясно за коя от двете финални третини са коментарите.

09 Ян 2022 23:51
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 797
Ивановден - коментарна #139557
Изиграх няколко пъти Ивановден. И с двете кодови думи първите ми опити бяха далече от успеха. Хареса ми много. И историята и похвата и препратките към всякакви неща. Атмосферата на селото, хората, магическите ракии.
Привидно се струва лесно приключение, но изобщо не е, има доста лутане и може лесно да тръгнеш по грешна следа.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, George-AL, the_arsonist, Etom, snake_fang

09 Ян 2022 23:59 10 Ян 2022 00:02 от the_arsonist.
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 270
Ивановден - коментарна #139558

Ал Торо писа:
Ще е полезно като пишете коментарите да драсвате с коя КД сте я изиграли, че така не става ясно за коя от двете финални третини са коментарите.
С "букет" я е играл Кирил, демек - с "правилната" (коментирахме разни странности на разказа в Discord тия дни). Даже сигурно не е хвърлял и зар при определянето ѝ, а е хванал първата.

Бях го казал в общия чат, още като излезе тийзър текста от разказа, че едва ли ще се хареса на всички тоя експеримент.
На мен самият ми идва малко спъната първата част заради повечкото записвания, проверки и задрасквания на КД. Но няма как да се мине без тях, освен ако не се изличи всичко, свързано с другата КД - "мискет". Какъвто вариант всъщност се обсъждаше, преди да започне същинската редакция.
Нямах нищо против него и бях готов да го пуснем като нормална книга-игра. В крайна сметка обаче се радвам, че излезе според първоначалния си замисъл.
Дано да вдъхнови някого за още по-смели експерименти B)

По тоя повод: разбрах, че се готвят протести пред парламента на 12.01.2022, когато е четенето на "Ивановден" в Абордаж. Има си ги недоволните и от експериментални течности, и от експериментални книги-игри. А какво остава за експериментална книги-игра с експериментални течности...
Предлагам своевременно да се пусне съобщение, че игрочетенето ще се проведе само с едната ("правилната") кодова дума, за да намалим риска разярената тълпа от протеста да се насочи към клуба.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww, MurderInc

10 Ян 2022 08:52 10 Ян 2022 08:53 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Ивановден - коментарна #139559

the_arsonist писа:
игрочетенето ще се проведе само с едната ("правилната") кодова дума

Чакайте малко, я ми дефинирайте "правилната" и "неправилната" кодова дума, при положение, че и с двете се играе и стига до финал!?

10 Ян 2022 11:30
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Ивановден - коментарна #139560
Няма правилна и неправилна, по-скоро е въпрос на лични предпочитания между две истории.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom

31 Май 2022 20:18 31 Май 2022 20:24 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 611
Ивановден - коментарна #140099
Ивановден - интересна история, макар не толкова колкото За честта на Зур. За втори път след Вълча Дупка имаме българска селска история. Интересното, е че мотиви от Вълча дупка са вмъкнати и тук, но за това - по-надолу.
Признавам си, че като видях името на автора пристъпихс посдозрение. Арсониста пише съвсем прилично и дори - доста по-добре от мнозина, но никога не успява да ме "грабне" и да извикам "Уау, това е моята игра". Край с автограф, хич не го харесах, твърде насочен към определен таргет беше..
Този път обаче нещата не стоят така, смея да твърдя, че това е може би най-добрата история писана от Арсо Нистевски

Самият сетинг е зарибяващ, още повече че имаме доста малко КИ с такъв сетинг - българско село. Проблемът е, че това е криминална фантастика, а аз не съм фен на криминалетата. Има доста сходни неща с Онази зимна нощ, но тук няма фактор Време. Има три възможни пътя за развитие - да търсиш извънземна връзка, да търсиш митолологична връзка или да търсиш напълно естествено развитие. Хареса ми много, че авторът не се е поколебал да вмъкне мотиви от друга игра - Вълча дупка. Това вдига реномето на Вълча дупка, и в същото време подобрява Ивановден.
Лично аз на финала
накарах двамата чужденци да ми заплатят трите козички.

Харесаха ми някои хрумки като бистрата ракия, зелената ракия и кехлибарената ракия. Малко като живата и мъртвата вода. Също така двете графи Подозрение и Селска чест са приятно нововъдение.
Завърших накаря с оценка 23, което предполага, че съм се справил доста добре, но имам пропуски. Подразних се обаче, че не е казана максималната забележка.
30 или повече - колко е това повече - 31 или 100?
Въпреки че този разказ, не ми хареса колкото "За честта ...." оценявам високо качеството му и го препоръчвам горещо-

илюстрации - 4+/6
сетинг - 5/6
Препратки към друга КИ - 6/6
Няколко възможни пътя за развитие 6/6
общо - 5/6 (малко не достига, за да кажа, че играта е абсолютен връх, но и така е много добра)

П.С. играх с мискет.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, turbobobi, the_arsonist

30 Авг 2025 17:41 30 Авг 2025 17:45 от snake_fang.
snake_fang's Avatar
snake_fang
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 26
Ивановден - коментарна #144096
Прочетох книгата с Мискет - интересна е и страшна схема.

Ето накратко мнението ми.

Плюсове:
  • много завързана и интересна игра
  • литературата е много хубава
  • напрежението е постоянно - особено при първия прочит, когато всичко за читателя е ново
  • пример за хубава игра без прекалено много шанс и без претрупан дневник
  • много е добра идеята да може да се изиграе с втора кодова дума, която променя основни моменти от историята

Минуси:
  • трудна е (с приложението-предговор е по-окей), много от изборите са фатални, като това понякога се усеща след време
  • картата на селото можеше да е в самото начало на книгата
  • има поне един момент, в който не можеш да избегнеш шанса да реши дали не отиваш на лош край.
  • има един момент, в който имената на двама от героите са разменени, но ако човек внимава и си води записки това лесно се разбира.

Efix7 писа:
Няма и час по-късно, направих 27 точки Селска чест от воле. Или имам невероятен късмет, или знам как мисли автора.
С Букет или с Мискет?

kiril_ps писа:
Сюжетът започва толкова битово, че чак оттегчително.
Чак пък... чудесно си започва, нали сме на село и е зима :)

P.S. аз така и не разбрах има ли вариант, който води до това да си оградиш кодовата дума Мискет

20250830_150709.jpg
Прикачени файлове:
20250830_150709.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: the_arsonist, Etom

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Ивановден - коментарна
Time to create page: 0.344 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• За ценообразуването на книгите-игри (31 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Общи приказки
    • от Count Monte Kristo
    • Today 15:22
    • 52. Софийски международен панаир на книгата 2025 (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от ringlas
    • Today 13:22
    • Коледното чудо на бат Коце (11 Мнения)
    • в Инициативи / Други инициативи и проекти
    • от ringlas
    • Today 11:11

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност