• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Последното пътуване

Последното пътуване

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
27 Мар 2022 22:34
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Topic Author
Последното пътуване #139854
Приличен дебют, който залага и на история и на доста игра - откъм история - действието се развива в една алтернативна Земя, на която има и други раси (доста напомнящи фентъзи раси ;) ) - като цяло историята е интересна - започвате от Виена и всички приключва на Антрактида (при успешен (спред мен епилог и в друга реалност).
Играта - авторът е вкарал твърде много показатели, които се следят, реално има проверки за дадено умение или слабост, предмет, кодова дума, въобще много неща :)
Сравнително доста линейно приключение, в което се правят проверки, но така се чете цялата история, а тя е окей, като за удобство има save на места, разделена е на глави, има загадки, абе, има от всичко :)
Прочетете я!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, ze BG, turbobobi, Etom, Fantasiora

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

30 Мар 2022 13:00 30 Мар 2022 13:09 от Fantasiora.
Fantasiora's Avatar
Fantasiora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 15
Последното пътуване #139868
Благодаря за ревюто!
Със сигурност можеше да са по-опростени правилата, но до този извод стигнах, чак когато започнахме редакцията. Ако пробвам да напиша нещо по-нататък, ще е без цифрови показатели, много главоболия биха се спестили :)
Иначе от линейността не успях да избягам, нямаше време. Въртяха ми се идеи на Антарктида играчът да се движи по карта, с комбинация от фиксирани и случайни събития, обаче ако бях задълбал, нямаше да успея с крайния срок. Започнах да пиша книгата-игра февруари и приключих края на май, така че доста неща се опростиха (само не и правилата).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww, the_arsonist, Etom, vikenti, banskidedo

30 Мар 2022 18:22
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Последното пътуване #139874
Според мен разклонеността на макро ниво не е бонус, а избор. За повече разклоненост или трябваше да стане колкото "Запад" книгата, или да се скъси сюжетът на дадено разиграване. Лично аз се кефя много на книги-игри с линеен макро сюжет и нелинеен сюжет на сцените (различни начини да се справиш) - примери - "Тайната на Алрисите", книгите за Котарака, "Запад" и други.

Но само давам мнение, разбирам играчите, които предпочитат по-нелинейни книги-игри. За мен големият проблем там е слаб сюжет, защото трудно можеш да изградиш цялостен сюжет с произволно подреждане на сцените или прекалена нелинейност - там по-скоро отиваме в посока интересни независими сцени (които в някои книги-игри, западни, избива в абсолютна безпосочност и безсюжетност).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, BERSERK, Etom, Fantasiora

06 Юни 2022 08:48
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 145
Последното пътуване #140135
На мен много ми харесаха историята и играта. Единствено че си беше фоста трудничка и бая пъти трябваше да умирам докато стигна края, но така пък удоволствието беше по-голямо.

Аз харесвам игри каквито обясни Торо - с линеен макросюжет и множество тактически избори и минисюжети. За това за мен тази книга си беше доста вариативна като игра въпреки последователността на главния сюжет. Замислете се, че при такава история разклонение на главния сюжет би било равнозначно на нова книга..

Какво можеше да бъде подобрено (според мен) - избираш предметите в началото малко на сляпо без да знаеш кое кога ще ти потрябва. Същото е и с ограниченията. Но нататък в играта това се компенсира донякъде, защото имаш шанс пак да си преподредиш предметите.
Друго, което бих препоръчал е да започваш играта с определено ниво на трудност, тъй като в началото е много трудно дори да я завършиш, а при следващи изигравания би било удоволствие да се стеемиш към макс ефективност.

Цялостният сетинг е много як и се потапяш лесно в атмосферата. Имаше няколко епилога като четвъетия има под епилози - наистина много добро решение.

Отношенията със съратниците ти в мисията също определят донякъде сюжета и изцяло зависят от решенията на играча.

Цялостно много силно произведение , достойно заемащо място в ПГ 10.

ПС: кодова дума тритий кърти :hello:

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, ze BG, turbobobi, Fantasiora

16 Юни 2022 00:39
Fantasiora's Avatar
Fantasiora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Последното пътуване #140191
Благодаря за отзива! Изненадвам се, че книгата се е оказала трудна, но явно не съм преценил достатъчно точно баланса на точките. Ще имам предвид идеята за трудността, а при евентуална следваща книга бих добавил и постижения. Радвам се, че историята и сетинга са ти допаднали. :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: BERSERK

16 Юни 2022 09:11 16 Юни 2022 09:18 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 799
Последното пътуване #140192
Колебаех се дали да напиша мнение, понеже повечето елементи в тази книга-игра, според мен, са неубедителни: сюжет, стил на писане, избори, геймплей.
Но ще бъда кратък, (за да не пиша твърде дълъг "хейт"): това е сред малкото книги-игри, които не можах да дочета (доизиграя) докрай.
Препоръка: съкращаване на "баластрата", изграждане на интересни избори, намаляване на еклектизма.

knigi-igri.bg/shop/

16 Юни 2022 11:16
Fantasiora's Avatar
Fantasiora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Последното пътуване #140193
Здравей. Ако ти се занимава, няма да се сърдя и на по-подробен "хейт". Докъде стигна, преди да се откажеш? Кое те издразни най-много?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

27 Юни 2022 16:12
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 72
Последното пътуване #140241
Уточнение: Мамя като разпран, винаги печеля хвърлянията на заровете и чета шизофренично всички изборни пътеки, за да усвоя максимално всяка книга-игра от първия път. Дали съм спечелил или дали внимавам за баланса в механиките - второстепенни кахъри.

Накратко: Малко е длъжко, малко е дървено, обаче ако си настроен за едно globe-trotting (да се разходиш по цял свят, че даже и отвъд) приключение, такива в жанра са голяма рядко. Разцъкай - има неща, които ще ти харесат тук. Готино е! Пъстро е - като сюжет, случки и механики.

Какво ми хареса:
  • Игровите механики и похвата за манипулиране сложността/шанса на предизвикателствата. Мразя чистите зарове, обаче когато имам избор да вложа текущ (енергия) или предварително-подготвен (кодовите думи) ресурс, тук вече усещам, че имам поле за изява.
  • Системата за запазване на прогреса - оу, йеа!
  • Сюжетът НЕ ми е дървен, даже доста ми хареса. Просто бройката различни елементи ми дойде малко в повече и това ме поизмори. Но пък евала за добре замисления свят и случващото се в него!
  • Кодовите думи ми допаднаха. Има закачки от страна на автора, но няма лигавщини. Благодаря :)
  • Знаех си, че финалната част ще е нещо такова като това, което получихме! Просто такива приключния обикновено завършват по такъв начин. Тук ми допадна акумулативността на кодовите думи като признаци за това как всяко нещо в приключението има тежест накрая
  • Има сцени с много екшън и добро разнообразие на действието - драхиримът и влака, преследването с колите, потъващия кораб и т.н.
  • Има и сцени за самопознание и по-задушевно взаимодействие между екипа
  • Слабостите ми допаднаха - както в началото, така и как влияят върху определени сцени, а бях и много приятно изненадан, че има начини да бъдат премахнати.
  • Загадката с кутията при полуорките ми допадна - доста хитро много-етапно предизвикателсто.
  • Виждам възможности за преиграване и те не са изкуствени
  • Епилозите ми допаднаха. Те + увода свъщност най-много ме въвлякоха в главния герой

Какво не ме изкефи:
  • Въпреки че съратниците в мисията имат характер, и с двамата ми беше трудно да се свържа. Не мога да го опиша като хората, ала и двамата ми бяха дървенки.
  • Може би заради прилагането на едни и същи механики в толкова линейно и дълго приключение, малко ми доскучаха. Да, знам, че в Антарктида има доста други неща за следене и те ми харесват, но проверките за показателки просто ми дойдоха скучни в текущата им бройка. Може би ако бяха с една-две идеи по-рядко срещани, щяха да са ми по-вълнуващи
  • Главният герой ми беше лееееееко дървен. Все пак успях да му симпатизирам от началото до края. Като го сравня с други протагонисти в жанра, той е доста добре мотивиран и охарактеризиран, ала все пак ми липсва нещо, така че да кажа че това е жив човек.
  • Не съм сигурен коя/кои случки бих предложат да се изрежат, но като цяло приключението ми дойде длъжко и накрая вече се бях изморил.
  • 'Начи на оня пъзел с ляво/дясно/горе/долу ще му го ... просто не мога да схвана логиката на автора в такова положение.
    Поставям се в обувките на човечето в този лабиринт и така гледам на преходите, а не като диаграма, която трябва да запомня и след това да сметна, т.е. ако се имаме преход наляво, след това моята гледна точка обръща ли се на 90 градуса?
    Имам този проблем и с други книги-игри, които боравят с ляво/дясно, така че това си е по-скоро субективно мрънкане.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, BERSERK, Fantasiora, banskidedo

27 Юни 2022 19:37
Fantasiora's Avatar
Fantasiora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Последното пътуване #140242
Впечатлен съм от подробното ревю. Обратната връзка е важна за мен и, когато е поднесена в изчерпателния вариант по-горе, е наистина полезна.
1. Ще започна с пъзела с лабиринта, който е объркал не само теб. Гледната точка се обръща при всеки завой, съответно ляво, дясно и напред се променят.
2. Прав си, че е дълго. При второто завъртане на редакцията, вече знаех, че ако пиша пак книга-игра, ще е с една идея по-кратка.
3. Прекалено многото проверки също ще ги избягвам. Разработвам "домашни" правила за ролеви игри и там върви да ги има, но за книга-игра не. Обаче, това с енергията е яка идея, нали? ;)
4. За характера на героите се опитах, колкото мога, само че с книга-игра е трудно. Или поне на мен ми е трудно :D Има доста да се развивам в тази посока.
5. Различните завършеци (без да са крайно позитивни или негативни) са нещо, което много много ме кефи (когато книгата-игра няма продължения) затова реших да ги включа.
6. Торо ме предупреди, че финалната глава е възможно да разочарова определени хора, защото твърде рязко и изцяло се навлиза в псевдонаучната фантастика. На мен обаче ми е любима и се радвам, че и ти си останал доволен.

В заключение, отново ти благодаря за ревюто и, че си стигнал до края на книгата, защото вложих доста усилия и безсънни нощи в писане и също толкова в редакция.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, turbobobi, BERSERK, banskidedo

27 Юни 2022 22:42
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 72
Последното пътуване #140244
Имай предвид, че моето мнение е представителна извадка от 1, което не е много, така че по-добре да се съобразиш с повече мнения, а и с твоите собствени усещания - все пак трябва да си доволен от труда си.

Относно енергията - даже аверите ме светнаха, че супер популярната поредица open world книги-игри Destiny Quest по много сходен начин прави проверките си.

Характерът на героите - то ако беше лесно, щяхме да имаме доста повече добри примери, така че просто не е лесно да се изпипа.
В игрите "The Walking Dead" на Telltale Games смятам страничните персонажи за доста интересни и разпознаваеми - там разбира се освен реплики, много по-лесно се пресъздават лицеви изражения и език на тялото, отколкото човек да ги опише на хартия.

Забравих да спомена и илюстрациите. За мен не са особено описателни за случващото се.
Вместо сцената с хвърления нож или чичкото от правителството с костюма, много повече бих се радвал да видя израженията на тримата герои. Да усетя колебливостта на девойката, решителността на войника и меланхоличната целенасоченост (знам че изглежда странно като словосъчетание) на доктора.

А така и така си пишем тук, можеш ли да споделиш "няколко думи от автора"?
  • Какви са вдъхновенията ти за света?
  • Защо избра епичният мащаб на историята? Можеше да задържиш нещата в много по-малки мащаби в този интересен свят и пак да имаме личностните преживявания.
  • Ако можеше да промениш 1 нещо в произведението, како би било то?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, Fantasiora

29 Юни 2022 20:04 29 Юни 2022 20:06 от Fantasiora.
Fantasiora's Avatar
Fantasiora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Последното пътуване #140266
Какви са вдъхновенията ти за света?

Обичам истории за паралелни светове. Замислих се за свят подобен на нашия като технологично развитие, където митичните същества съществуват, например ифрити и джинове в забързан арабски метрополис. Това, разбира се, не е нещо уникално и ново, обаче ми се стори интересно. За книгите-игри, мисля че само в поредицата за Дъгата има подобни идеи (още си чакам "Дъгата срещу ада 2" :dry: ). В същото време обичам да чета за пътешествия и се кефя (в книгите-игри), когато главният герой трябва да подбере най-подходящите предмети. Накрая реших да включа тези елементи в моята история.

Защо избра епичният мащаб на историята? Можеше да задържиш нещата в много по-малки мащаби в този интересен свят и пак да имаме личностните преживявания.

Под епичен мащаб имаш предвид територията, върху която се развива приключението, важността на мисията на главния герой или обема на книгата-игра?

Ако можеше да промениш 1 нещо в произведението, какво би било то?

Не съм убеден, че накрая се дават ясни отговори на всички въпроси, а това е важно за читателите (или поне за мен). Бих направил финалът по-ясен, за да си кажат хората "ахааа, ето защо онова се е случи така".

Имай предвид, че моето мнение е представителна извадка от 1, което не е много, така че по-добре да се съобразиш с повече мнения, а и с твоите собствени усещания - все пак трябва да си доволен от труда си.

Имам отзиви от приятели, а също и от няколкото мнения във форума по-горе, така че започвам да добивам по-ясна представа за творбата си. Факт е, че хората имат различни очаквания за литературата, играта, дължината, а също и жанрови предпочитания. Аз лично съм доволен от себе си, предизвикателството да участвам в конкурса, си струваше. Това, че хванах последния влак за Призвание Герой, може само да ме радва. В момента нивото на книгите-игри от български автори е по-високо отпреди, летвата е вдигната и макар да излизат по-малко произведения, те са с по-добро качество. Считам, че макар и да съм аматьор писател, съм написал прилична творба. :)

P.S Вече съм Aсасин. Вдигнах левел! :D
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, ze BG, turbobobi

18 Ян 2023 06:40 18 Ян 2023 09:02 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Последното пътуване #141435
Дълъг разказ-игра, трябваха ми няколко дни, за да го завърша. Но явно съм си запазил ентусиазма за четене, а не го загубих някъде по пътя. Все пак, за да искаш да те четат, трябва да имаш търпение и ти за същото, и да играеш тоже. Според мен обемът не е толкова голям, по-скоро твърде много действие се развива на толкова страници (а дори още не съм подхванал Запад, че да коментирам :unsure: ) и затова някои са изгубили фокуса върху повествованието.

Историята като сюжет ми хареса, макар да няма нещо изключително оригинално в нея. Все така има силните си моменти и първата ми асоциация беше с "Нещото" на Карпентър, до такава степен, че си създадох представа какво ще ми се случи в предпоследната глава, а и не само. Но в няколко поредни спойлери, ще се опитам да разкажа какво-що.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Когато стигнах до момента със спасяването на кучето играх ва банк да го спася, защото се зачудих дали ще е най-добър приятел или хипотетичен враг (по Нещото). После пък заради него се гътнах веднъж в цялата игра, защото реших да заобикалям зъберите. Не исках да го губя кучето, но нямаше как. Имаше логика в цялата сцена, евала за което.

Но така де книгата-игра бе достатъчно увлекателна и оригинална откъм сюжет, че не е заимствала само от един филм или една книга. Всъщност хареса ми как е развита теорията за раздвояването на човеците - разум и бесове (съществата от алтернативната вселена), и колко пагубно се е оказало то изначално. Смисълът на паралелните светове е добре употребен и като инструмент повествованието да върви, и като добра механика за играта. Друго нещо, което ми беше ясно още в началото е:

че щом ти се предоставя възможност да събереш почти всички предмети в раница и сак, то неминуемо ще затриеш едното по пътя.

Така де, "Ако в първо действие на сцената виси пушка, то тя непременно трябва да гръмне до края на представлението." - по Чехов. Ако нещо ще ми остане в спомените от тази книга-игра, без съмнение това е изводът, че:

Расизмът се преодолява със секс, разговор и гушкане, докато веганството е до гроб... :woohoo:

Шегата на страна, но основният проблем, който аз забелязах при изиграването ми е липсата на баланс при използване/тестване уменията/недостатъците и прочее. Голяма част от уменията са практически неизползваеми или твърде ситуационни. Знаех си аз, че не трябва да взимам това пусто... а интуицията ме влачеше към друго умение, което се ползваше често при проверки, ама късно либе за китки. В самите "недостатъци" обаче хептен нямаше равенство, ако и към средата на повествованието да можеш да го неутрализираш, и към края - също. Но това е често срещан проблем в жанра, мисля си.

И в тоя смисъл вървя към логичния завършек на "Последното пътуване", който е доста разнообразен откъм видове епилог. Сега, без да навлизам в политически, морално-етични и други дискусии, то лирическият герой Марк, преживял пътуване в паралелни вселени, не може да се сърди на президент с бейзболна шапка за водена от него политика. Не че нещо, ама първо всички американски президенти се снимат с такива шапки, но е ясно за кой конкретно иде реч. Доста наивистично ми дойде като за финал. Не връщането в "реалността", защото вероятно и част от другите светове продължават да си съществуват. Но не е ли чудно как "прекрасният нов свят" магически се изчисти от мутантите, които бяха проблема на първо време... ;) Аххх, прехапвам се и замлъквам, че тъкмо към политиканстване залитнах. :oops:

Но нека де, една книга, освен всичко друго, трябва и да провокира. Щом реагирам положително, значи има защо.

Би-бийп!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Fantasiora, banskidedo

18 Ян 2023 11:46
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Последното пътуване #141437
Радко, ако те кефят фантастичните сюжети намери си Рей Гард -Генезис. Сюжета е краден от "Пришълецът", но играта е направена доста добре (лично мнение) има напрежение до края.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Radko

19 Ян 2023 15:32
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Последното пътуване #141444
Сама да вметна, че и веганството се лекува в книгата, та дори за тез хорица има надежда =))

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

20 Ян 2023 09:08
Radko's Avatar
Radko
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Последното пътуване #141452

Вилорп писа:
Сама да вметна, че и веганството се лекува в книгата, та дори за тез хорица има надежда =))
В пещерата (където имаш възможност да "излекуваш" всеки недъг) или някъде другаде?

Би-бийп!

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Последното пътуване
Time to create page: 0.087 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (51 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от ringlas
    • Yesterday 17:40
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • Yesterday 10:52
    • Търся да купя Ледената Цитадела (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от logus
    • 20 Мар 2023 17:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg