• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Приключения в Балара

Приключения в Балара

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 12
19 Ян 2013 16:44
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1112
Topic Author
Приключения в Балара #65957
Здравейте,
представям Ви един мой проект, върху който работя от много време по-малко - "Приключения в Балара". Засега няма официално жанр играта. Може би е микс от стратегическа книга-игра и ролева игра. Това, което ще представя е едно демонстрационно ниво с възможностите на играта. Всякакви мнения и коментари ще бъдат приети добре, ако естествено са написани грамотно и съзидателно. Пълния текст може да откриете тук:

dox.bg/files/dw?a=d692870c13

А ето и малко в аванс:

В кралство Балара, намиращо се на крушовиден остров сред безбрежния океан, кралят Балар Пети решава да изпрати експедиция в дълбините на северните планини на острова. Тя ще има за цел да върне подземната крепост Банил отново във владение на баларите. Сега нейното управление е в ръцете на ланийците от подземното царство Олана, които са врагове на баларите. За целта ще трябва да се направи карта на лабиринта от подземни тунели и пещери, водещи към нея. Така по-лесно и с по-малко жертви армията на баларите ще успее да атакува и превземе крепостта. За да се направи тази карта, се изпраща на мисия младият картограф Сиодан. Той ще трябва да рискува живота си, за да направи карта на пътя до крепостта. Ще трябва да разчита на своите сили и способности в това смело начинание. Ще му помогнеш ли, Читателю, със собствените си умения и качества, за да постигне той успех в това вълнуващо приключение ?

:)

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

29 Ян 2013 22:03
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #66420
Изминаха десет дена. Преглеждания на темата = 76. Някой ще драсне ли какво му е харесало и какво не ?

30 Ян 2013 09:19
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Приключения в Балара #66424
Някоя вечер като не заспя веднага, ще се опитам да я изиграя. :oops:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

10 Фев 2013 22:12
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #66912
Работя върху версия 1.3 на играта. В нея на първо време смятам да интегрирам всички правила на играта в първите 9 Карти-Нива. С една дума правя нещо като tutorial, в който има градация. Ето първите две КН:

19 Фев 2013 11:54
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Приключения в Балара #67766
Изчетох го набързо, още не съм се опитвал да играя. Приятен като идея тъмницолаз, не твърде тежки правила, превес на списването на разни предмети в дневника. Слабости, които виждам на прима виста:

- Героят е една идея по-силен от враговете, още на първата карта имаш четирима противници. Не видях от някой да "изпада" свитък за лечение, нито пък героя да започва с такъв. При така поставената система, играча става на кайма още на първата карта. :neutral:
(- Нужни са по-слаби противници и повече възможности за възстановяване на живота.)

- Това с местенето на противниците за мен е винаги особено ялово като изпълнение. В случая не е толкова затормозяващо, защото са само 4-ма на не голяма карта, но ако са повече ще е мазало. Идеята е, че се затормозява играча да следи за неща тако видимост, движение на противника и т.н.

- Системата е ала добрия стар ББ, но предвид точките живот на играч/противници битките ще се проточват малко, при повечко битки и еднотипни карти играта ще писва.

Хареса ми рандомизацията на маркерите по картата, при този размер е особено удобно, че всеки може да се "рандомизира" с две хвърляния на 2 зара (примерно 7 и 11 - маркера отива на 7М).

Движението на героя е хубаво да варира, но вариацията зар/6/+число е много голяма. Бих препоръчал стойност от 1 до 3 (или 4), която да се достига чрез качване на ниво. Иначе работата става малко "Подземен бяг" - можеш да минеш половината карта на един ход.

Предвид че из подземието не се очаква да има разни магазинчета и сергии за екипировка, може да си "чопнеш" на заем добрия стар "Town Portal", иначе описанията за цените на намерената екипировка стават излишни. :mrgreen:

Нещо ще се случва ли из тия коридори? Някакви там подземни дворци, подземни езера, подземни морета? Малко постно така.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

19 Фев 2013 12:25
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Приключения в Балара #67772
И аз само прочетох правилата, но мисля, че засега нещата са добре оформени. Лесно разбирам какво се иска от мен, бойната система е елементарна за схващане, а тази за движение е интуитивна за всекиго, изиграл 2-3 партии шах. Предвид, че е демо, няма да критикувам липсата на дълбочина и разнообразие, все пак, това е идеята на демото. (Туториъл, даже, може би? Повече на такова ми прилича.)

Бих предложил схемите на движение на враговете да се поразчупят малко, да не са същите като тази на играча. Може да ги оправдаеш с това, че пазачите по-добре от теб се ориентират в подземната обстановка и да го обвържеш с координатните цифри и букви. Примерно някои от тях в края на всеки ход да се озовават на определени четни/нечетни координати, или на определени гласни/съгласни. Не е много стандартно, но след грокване не е по-сложно от това да хвърляш зар и да местиш пионки насам-натам.

Занаятчийски основи на писането

19 Фев 2013 18:45
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #67808
Благодаря за отделеното време и на двама ви.

Пешка това с лечението е решено и противниците ще са слаби. Дал съм пример за функционалност само. Имам го предвид и съм го направил.

Повече от 4-5 фигурки на КН ( Карта-Ниво ) не планирам да поставям. Имам други решения за "масовки"

Битките отнемат 3-4 хода в началото, което не е много. Смятам с "уникален" level дизайн да разчупя обникновения дарколаз. Освен това в една КН ще има няколко режима за преминаване. Тайна-майна. :D

Има резон леко да намаля "Подрижност"-та, но ще трябва да е по естествен начин. Ще помисля.

Не искам за момента Town Portal-и. Само в краен случай.

Постно е защото е само демо. Съдържание добавям в момента и ще добавям. Просто иска време. :)

Trip - нещо между демо и tutorial съм създал. Затова няма дълбочина. Но ще има и то много.

Относно движението на противниците - хубава идея, но трябва по някаква логика да я реализирам, за да не се телепортират където си искат. Благодаря.

19 Фев 2013 18:51
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Приключения в Балара #67809
Принципната цел на разчупеното движение би била да се наложи играчът да мисли по малко повече направления от "Чакай сега да сметна този горе-долу кога ще минава откъдето искам да мина аз..." Подобен род преценка не е особено многопланов и сложен, а това с кого и къде ще се засечеш по трасето е основен компонент на играта, както го виждам.

19 Фев 2013 19:31
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #67814
Може да се предвиди как се движи опонента благодарение на неговото детерминирано движение, но няма логика от ситуация тип "Вървя си по коридора и пред мен се телепортира противник". Дори в компютърните игри има скриптове, които определят AI-то на опонентите ти. И съответно да им предвидиш ходовете.

Друг е въпроса, че в тази игра, така както съм я направил, играчът вижда всичко отгоре. Ситуация от типа "Завивам зад ъгъла и там ме чакат изненадващо двама с брадви" към настоящия момент няма как да се получи. В тази връзка имам нещо наум, как да го измисля, но ми трябва време, за да стане както трябва.

19 Фев 2013 20:37
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Приключения в Балара #67819
Не става въпрос за телепортация - може да се рационализира просто с по-високо ниво на абстракция на двигателните алгоритми.

С ниско ниво на абстракция имам предвид "Противникът е стигнал до теб, защото е преминал по ей тия квадратчета за ей толкова хода." С по-високо ниво на абстракция имам предвид "Срещите с врага се определят според алгоритъм, невключващ пряко наблюдение на движението на врага." Но щъкането по картата е основен компонент на играта, така че може би нямаш нужда от това.

27 Дек 2013 17:41
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #85323
Здравейте,

приключих със първите 9 Карти-Нива на играта. В тях са заложени правилата на играта и се явяват един вид tutorial. Играчът играе и учи правилата леко и последователно.

В момента цялата система е работеща и тествана и спокойно може да се изиграе. Естествено продължението е това, което се очаква, но до момента съм изчистил повечето неща, които ми бяха мъгла.

Ще ми е интересно дали някой ще се навие да изиграе тези 9 КН и да драсне ред-два като коментар за този мммм страт от "Новата вълна" ?!? :-)

27 Дек 2013 22:22
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Приключения в Балара #85334
Прати ми го на ЛС.

Избери своето приключение

13 Авг 2014 22:22
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #94844

Efix7 писа: писа:
Здравейте,

приключих със първите 9 Карти-Нива на играта. В тях са заложени правилата на играта и се явяват един вид tutorial. Играчът играе и учи правилата леко и последователно.

В момента цялата система е работеща и тествана и спокойно може да се изиграе. Естествено продължението е това, което се очаква, но до момента съм изчистил повечето неща, които ми бяха мъгла.

Ще ми е интересно дали някой ще се навие да изиграе тези 9 КН и да драсне ред-два като коментар за този мммм страт от "Новата вълна" ?!? :-)

Горният линк не работи - този е актуалния:

dox.bg/files/dw?a=84cc159482

24 Дек 2016 18:55
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #118413
Следващото нещо, с което се заемам, е този проект-страт. Вече имам няколко елегантни решения за въпросите, които се повдигнаха преди години.

Структурно съм развил в диаграма всичките 40 карти-нива, с различни режими на игра, като връзките между тях са обособени.

Текста ще мине основно реконструиране, обновления и нови правила ще влязат в сила.
Смятам, че до 1-2 седмици ще имам нова версия 1.5 за обучаващите мисии. :)

06 Ян 2017 18:22
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #118779
Работя усилено по изграждането на структурата на цялата игра, след което започвам да наливам съдържанието. Навсякъде търся елегантни и интуитивни решения и засега успявам да не направя играта някакво "цифрово" чудовище с множество добри идеи и попадения. Накратко какво се оформя за момента:

3 степени на трудност
6 героя с уникални и общи умения
100 карти за преодоляване

Предполагам, че до 2-3 седмици ще съм приключил със level дизайна, уменията, задачите, поведението на противниците и "куестовете" и ще започна да наливам литературния текст и съдържанието. С две думи правя игра, която като играя да ми е интересна и на мен самия. :)

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 12
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Приключения в Балара
Time to create page: 0.076 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (51 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от ringlas
    • Yesterday 17:40
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • Yesterday 10:52
    • Търся да купя Ледената Цитадела (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от logus
    • 20 Мар 2023 17:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg