• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Бойна система на Нощта в която...

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
19 Фев 2013 10:02
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Topic Author
Бойна система на Нощта в която... #67752
Онзи ден изпаднах в изблик на вдъхновение, докато разглеждах илюстрациите на Шатър сток (по-конкретно - медицинското лице на аватара ми). И, реших да споделя как виждам бойната система.

Тактическите елементи ми се струват доста трудни, но ще се опитам да вкарвам такива от време на време. А нещата стават доста лесни за писане с една система със зарчета. Враговете ще имат 2 статистики: щети (примерно 6); живот (примерно 25). В началото на схватката, играчът хвърля ен брой зара според оръжието си, добавя бонусите и с получената сума намалява живота на врага. След което търпи удар от противника, който намаля живота на главния герой с посочените щети.

Възможни оръжия:
- кози крак - щети 1 зар + физика
- брадва - щети 1 зар +1+ физика
- пистолет - щети 2 зара + стрелба (героят започва с 2 куршума, може да намери още)
- пушка помпа - щети 3 зара + 2*стрелба (не е налична в началото, може да бъде намерена с 5 заряда)

Смяна на оръжията - разрешено е, но в следващия ход героят губи бонуса си (от физика или стрелба) заради по-малкото време за удар / стрелба преди противникът да реагира.

Физиката на героя може да бъде 2 или 3, а стрелбата 1, 2, или 3.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Фев 2013 10:58
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Бойна система на Нощта в която... #67757
Подобна система ми се струва по-проста и от тази в Битки Безброй. Ако боищата ще са стабилна част от играта, ще трябва да я подплатиш с нещо. (Но не е задължително да подплатяваш самата система, може да разнообразиш и обстоятелствата, при които се случват разните схватки, примерно.)

Занаятчийски основи на писането

19 Фев 2013 12:23
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Бойна система на Нощта в която... #67771
Всъщност, най-новата ББ е с почти същата система. Само дето там всеки път се биеш с орди зомбита, всяка точка щети ликвидира по един враг, след което всяко зомби ти нанася по 1 точка щета. Дядо Ливингстън смята, че в днешно време хората имат нужда от по-олекотен система за битки от класическата. Със сигурност Майкъл Уърд е на друго мнение.

19 Фев 2013 12:28
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Бойна система на Нощта в която... #67773
Пак повтарям, зависи битките каква част от играта.
Не знам причините на Ливингстън да каже това какви са били, но една такава система, при липса на компенсиращи елементи, отнема от играча възможността за взимане на решения и я залага в зара.

19 Фев 2013 13:51
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Бойна система на Нощта в която... #67777

Рони# Мейдей писа: писа:
Тактическите елементи ми се струват доста трудни, но ще се опитам да вкарвам такива от време на време. А нещата стават доста лесни за писане с една система със зарчета. Враговете ще имат 2 статистики: щети (примерно 6); живот (примерно 25). В началото на схватката, играчът хвърля ен брой зара според оръжието си, добавя бонусите и с получената сума намалява живота на врага. След което търпи удар от противника, който намаля живота на главния герой с посочените щети.

Възможни оръжия:
- кози крак - щети 1 зар + физика
- брадва - щети 1 зар +1+ физика
- пистолет - щети 2 зара + стрелба (героят започва с 2 куршума, може да намери още)
- пушка помпа - щети 3 зара + 2*стрелба (не е налична в началото, може да бъде намерена с 5 заряда)

Смяна на оръжията - разрешено е, но в следващия ход героят губи бонуса си (от физика или стрелба) заради по-малкото време за удар / стрелба преди противникът да реагира.

Физиката на героя може да бъде 2 или 3, а стрелбата 1, 2, или 3.

Системата има един основен недостатък: всеки удар е успешен и нанся щети. Щом и двамата задължително нанасят щети, значи и двамата нападат безогледно. Това според мен силно намалява възможностите за вмъкване на тактически елементи.

19 Фев 2013 14:03
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Бойна система на Нощта в която... #67779
Ами, поне в моята визия, зомбитата имат такъв стил...един вид берсеркери. Тактически елемент е смяна на оръжието (ако онзи е останал с 1-2 точки живот, няма смисъл да си хабиш ценния патрон на пушката...или обратното, ако видиш, че си на 2 удара от смъртта, вадиш помпата). Някакви решения може да има и преди зомбито да е те е достигнало. Сигурно ще се появят и някои специални предмети като ваксина (при мен зомбитата са по-скоро мутанти, а не немъртви).
Тактическите битки не са ми силна страна, признавам си, за това и възнамерявам да се опра на зарове и предмети.

19 Фев 2013 14:18
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Бойна система на Нощта в която... #67781

Ами, поне в моята визия, зомбитата имат такъв стил...един вид берсеркери. Тактически елемент е смяна на оръжието (ако онзи е останал с 1-2 точки живот, няма смисъл да си хабиш ценния патрон на пушката...или обратното, ако видиш, че си на 2 удара от смъртта, вадиш помпата). Някакви решения може да има и преди зомбито да е те е достигнало. Сигурно ще се появят и някои специални предмети като ваксина (при мен зомбитата са по-скоро мутанти, а не немъртви).
Тактическите битки не са ми силна страна, признавам си, за това и възнамерявам да се опра на зарове и предмети.

Нека се берсерки зомбитата, но героят преди всичко се стреми да оцелее, нали? А засега го задължаваш и той да бъде берсерк. Би трябвало да може да избере да се защитава (не нанася щети, но може и да не понесе такива). Или да напада предпазливо, като има шанс да не понесе щети, но и да не нанесе. Дори би трябвало да може и да избяга. Със сигурност в някои ситуации би могъл да стреля преди да са го достигнали и да има време да си смени оръжието.

19 Фев 2013 14:38
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Бойна система на Нощта в която... #67784
Сещам се за 2 варианта:
- да добавя още един зар, който може да се използва, за да нанасяш щети или да намалиш щетите на противника за рунда
- да атакуваш предпазливо като губиш бонуса си от физика / стрелба, но намаляш с оценката си за физика щетите на противника

19 Фев 2013 14:52
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Бойна система на Нощта в която... #67786
Пробвай следното. Проиграй 2-3 битки по системата си и честно си отговори на въпроса "Интересно ли ми е?", както и "Кое ми е интересно, ако има нещо такова?"

19 Фев 2013 15:42
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Бойна система на Нощта в която... #67788
При сходни системи със зарове обикновено имам проблема, че ме мързи да извадя заровете и да ги мятам. Ако успея да преодолея това чувство ми става интересно, защото имам някакъв хазартен инстинкт. Освен това, заровете създават своеобразна уникалност. Ако си представяш и всеки удар става наистина забавно. Но, всичко това е въпрос на вътрешно усещане. Знам, че има много противници на заровете. Въпреки това, дори дайс пууловете на Зарево над Кордоба не попречиха на читателите да й се изкефят.
Повече ме притеснява, че темата за зомбита не е много популярна.

19 Фев 2013 16:12
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Бойна система на Нощта в която... #67789
Как хората ще възприемат темата трябва да ти е последният проблем, когато мислиш игрова система :) Единствено може да ти дава идеи за разни нови механики. А заровете не бих ги нарекъл уникални, даже точно обратното, като опре до игри.

Eдин начин да не караш играча да се чувства все едно играе хазарт е да му даваш шанс да ограничава ролята на шанса - да reroll-ва и/или да сменя стойностите на резултата в някакви рамки, например. Затова на Майкъл Уорд системата бъка от специални умения, които се гъбаркат със заложените в самото начало правила - защото в същността си силно основаните на шанс системи само за това стават :)

19 Фев 2013 17:59
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Бойна система на Нощта в която... #67805
Не знам до колко е оправдано системата да се усложнява още, при положение, че не планирам историята да е повече от 150 епизода и да няма повече от 6-7 битки, примерно.
Друг проблем. Струва ми се, че намаляването с 1 точка на щетите е много по-голям плюс от нанасянето на 1 точка щети на врага.

19 Фев 2013 18:32
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Бойна система на Нощта в която... #67806
Защо ти се струва така?
А ако самите битки няма да са много, създай ситуации преди и след всяка, които да ги правят различни една от друга и да принудят играча да подхожда различно към тях.

20 Фев 2013 00:19
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Бойна система на Нощта в която... #67834

Сещам се за 2 варианта:
- да добавя още един зар, който може да се използва, за да нанасяш щети или да намалиш щетите на противника за рунда
- да атакуваш предпазливо като губиш бонуса си от физика / стрелба, но намаляш с оценката си за физика щетите на противника
Така ще бъде по-интересно. Нещо такова имах предвид.
Но щом битките ще са малко така или иначе, не може да заложиш на избори и описания (и малко проверка на оценки и предмети)?

21 Фев 2013 10:13
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Бойна система на Нощта в която... #67926
Сериозно започвам да се замислям дали да не се огранича до 100 епизода, защото така ще мога да участвам на Уиндхамъра тази година без да се налага да режа (процесът ми се струва неприятен, направо си е осакатяване; евала на Спас, че направи рязана версия на Дракона му). Това пък би значело, че цялата мрежова система (за справка - Вълшебната Арфа на Боби Блонд) леко ще се прецака. Ще има 4 прехода между началната точка и 3-те обекта, които трябва да се посетят. И четирите ще се падат при едно преиграване, само последователността ще варира (ако успея да се сместя, може и да сложа един бос, който да се добавя към кюпа с картите след посещението на оръжейния магазин). За момента имам около 70 епизода, така че ще трябва да се ориентирам към приключване (ако се спра на този вариант). Ако се стигне до издаване на тетрадка, също ще е добре да е с по-малък обем.

За Уинда, ще искам да помоля Трип да погледне английската версия. При предното ми участие се оказа, че езикът ми вади очите на местните филолози.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Time to create page: 0.069 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Препоръки и интересни игри (10 Мнения)
    • в Общи приказки / PC игри и конзолни
    • от kiril_ps
    • Today 15:40
    • Продължения на книги-игри, които трябваше да се из... (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Вилорп
    • Today 14:44
    • Ти си Дедпул (14 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Radko
    • Yesterday 13:56

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg