• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Размисли върху вампирската тематика

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
02 Авг 2013 15:11
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Topic Author
Размисли върху вампирската тематика #75087
Интересно ми е как изведнъж стана бум на вампирска тематика. То не са Вампирските дневници, Здрач и още там известни и неизвестни продукти, в които задължително има вампири. Представяте ли си, че дори забелязах детска книжка, която пак беше с вампири! А тя беше поставена в секцията за възрастова аудитория 4-6 годишни. Старият Влад ако знаеше какво ще му причинят дълго време след смъртта, едва ли щеше да прави всички онези работи, които му лепват прякора - Вампир.

Всички знаем, че вампирите са не-мъртви същества, които поддържат вечната си младост, пиейки кръвта на хората. Могат да издържат дълго време без да се хранят, но това ги прави безмозъчни с почти разпаднала кожа твари. Могат да се превърнат в прилеп, както и владеят ликантропия (превръщане на вълк според едни и на върколак според други). Могат да са страшно обаятелни и изкусителни, както и владеят хипнозата.

Обаче не могат да влезнат в дом без да бъдат изрично поканени от обитателите. Ненавиждат чесъна (е то и аз не обичам някой да ми смърди на чесън, но съм сигурен, че не съм вампир). Губят способностите си през деня, а слънчевата светлина ги прави на прах, което ги кара през деня да спят, но не знам защо трябва да го правят в ковчези (сигурно е по-хладно, трябва да пробвам и аз да видя дали ще мога да се спася от летните жеги). Безпомощни са срещу свещени предмети, като кръст, свещена вода, но не съм сигурен дали някоя икона ще може да предпази човека срещу тях. Според Стивън Кинг, свещените предмети трябва да бъдат използвани с пълна сила само от човек, който вярва, че знае какво върши, което значи, че може да метнеш възглавница срещу него с пълното убеждение, че това може да го убие... Ако някой пробва това и оцелее непременно да ми пише за да знам, че действа.
Но не могат да обичат, както и да правят деца, така че тия там от ЗъДрач, да ме извиняват, тъй като разбрах, че се е родил дете на вампира... Може и това да е предисторията как се ражда Блейд :D
Освен това могат да бъдат убити от огън или както се казва - огънят изгаря всички нечистотии. И да не забравяме, че могат да умрат от кол, но не случайно избран, а от Ясен (тук сигурно има пръст, някой мебелен магазин, чийто столове от ясен са останали непродадени).

Сигурно ми убягват още няколко факти за вампирите. Впоследствие мога и да добавя пропуските си.

Избери своето приключение

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Авг 2013 15:24
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 831
Размисли върху вампирската тематика #75089
Колко КИ има с вампири в БГ?
Часът на вампира
Ловец на вампири
Тъмната страна на земята
Вампирите на Флавия
други?

knigi-igri.bg/shop/

02 Авг 2013 15:30
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Размисли върху вампирската тематика #75090
Та какво може да се изцеди от тези факти, за да се направи някоя книга-игра?

1. Може да се направи книга-игра базирана на лов за вампири;

Нещо подобно като книгата-игра на Блонд за Валенс и Ловците - сформираш група ловци на вампири и избиваш всичко до крак. Разликата от книгата на Блонд е, че ще бъде с по-малко статистики и по-малко пресмятания, за да бъде повече човек в играта, отколкото да разглежда таблицата на всяка 1 минута.
Тук можем да направим мрежова схема, като действието се развива в населено място, а ловците ще трябва да действат през деня за да избият всичко, което ще се наложи да се сложи и фактор за време, който като стане на нула, оцелелите вампири се събуждат.

2. Главният герой да е вампир, който да оцелее и да придобие статут - архвампир (да доживее 500 години);

Нещо подобно на Вкусът на кръвта на Блонд, но в друг смисъл. Може да се сложи отново мрежова и пак да се развива в град (не ми се ще героят да пие кръв от мечки или да гони катерички за да ги присъедини към тъмната страна на силата. Представяте ли си да бъдеш нападнат от катеричка-вампир...). В населеното място ходиш в дадена зона и започваш постепенно да си намираш жертви. А за по-яко можем да пуснем по петите на нашият герой, някой ловец на вампири. Колкото повече напредваш в издигането си, толкова по-малко жители остават в града и просто наистина по някое време ще дойдат за главата ти.

3. Главният герой да е лидер на вампирски клан, който навлиза в нов град и се пробва да премахне останалите вампирски кланове за да си завоюва правото еднолично да бъде господар;

Нещо като World of Darkness - няколко клана, които се борят за надмощие, а ти помагаш това да се случи. Всеки един клан си има специфика на това, какво умее и кого мрази най-много. Повече клони към страт, тъй като подобна настолна игра вече има и е доволно груба.
4. Криминален - разследване на странни убийства от манияк, който оставя труповете без капчица кръв;

5. Приключенски хорър - изследователи, които попадат на останките от изоставен град из джунглите на Амазонка. Намират черепи, на които забелязват удължените кучешки зъби. Всяка вечер са споходени от странни сънища, а през деня ги тресе халицюнации.

02 Авг 2013 15:45
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Размисли върху вампирската тематика #75093

kiril_ps писа: писа:
Колко КИ има с вампири в БГ?
Часът на вампира
Ловец на вампири
Тъмната страна на земята
Вампирите на Флавия
други?

Ами Вещицата от Леговището на Снежната вещица е вампир, но не знам дали може да се причисли, към вампирските книги-игри.

От споменатите само в Тъмната страна на земята, убиваш вампир по всички канони в жанра за убиването на вампири - обръщане на глава, чесън в устата, кола, светената вода и тн.

Вампирите на Флавия е малко постна продукция на тема вампири, а Ловец на вампири няма да си направя труда да го коментирам. Просто не съм останал с впечатлението, че има добра книга-игра на вампирска тематика.

02 Авг 2013 15:55
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
Размисли върху вампирската тематика #75094
Специално Блейд се ражда, доколкото знам по друг начин - просто майка му е бременна с него и точно преди да го роди я ухапва вампир и така той става нещо средно между вампир и човек. Между другото, не само в Здрач, а именно и в Блейд поредицата има родени вампири (и на други места - Подземен Свят с Кейт Бекинсейл и т.н.)
В различните филми, книги, игри и култури вампирите са резистентни към някои от изброените неща, пък умират от други - не е лесно да се оправиш в крайна сметка кое ще подейства и кое не :-) Архвампирът не ставаше ли още на 100 години?

Аз лично от книгите-игри с вампири съм доволен :)

02 Авг 2013 16:02
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Размисли върху вампирската тематика #75095
В различните повествования вампирът се превръща в архи в различни години. Тук вече зависи от автора, колко иска вампирът му да е реалистичен.
Например може да направиш вампира да е крадец или убиец, но ще му е трудно да работи, тъй като той ще действа вечерта и ще трябва да си търси покана от човека, който трябва да убие за да може да влезне в къщата му. Тук може да премахне минуса и директно нашият немъртъв герой да влезне и да си свърши работата.

02 Авг 2013 16:11
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Размисли върху вампирската тематика #75097
Ако някой освети кръв, дали ще е отровна за вампирите? В книга-игра това би бил доста полезен предмет в раницата - Стъкленица с осветена кръв :)

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

02 Авг 2013 16:24
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Размисли върху вампирската тематика #75098
Веднъж ми хрумна да напиша КИ с главен герой вампир с различна устойчивост към вредните за гадовете неща: свещени предмети, чесън, колове.

02 Авг 2013 16:27
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Размисли върху вампирската тематика #75099
Ами не би трябвало, защото вампирите не пият кръв, която вече е излязла от тялото на човека представи си гангстерска престрелка, а след това няколко вампира със сламки пият от пода излятото :D
Освен това за да е осветена кръвта, Попа трябва да я вижда за да му изпее молитвата или поне така съм чул, че се прави.

02 Авг 2013 16:38
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Размисли върху вампирската тематика #75100
Ами във вампирските филмите съм виждал банки с кръв за консумация

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

02 Авг 2013 16:49
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 831
Размисли върху вампирската тематика #75101

yoyovec писа: писа:
Ами във вампирските филмите съм виждал банки с кръв за консумация
Може би трябва да приемем, че само водата може да бъде осветена..иначе ще трябва да приемем абсурди като - осветено течно олово, живак, лимонада, прясно мляко и т.н.

knigi-igri.bg/shop/

02 Авг 2013 16:52
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1108
Размисли върху вампирската тематика #75102
За да се освети вода в нея се потапя сребърен кръст и ѝ се четат молитви в продължение на 40 дни.

Научното обяснение е, че среброто бастиства всички гадинки във водата и тя става пречистена.

Иначе в почти всяка държава има митове за вампири като нашия специално не пие кръв а яде тор ако не се лъжа.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

02 Авг 2013 17:01
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Размисли върху вампирската тематика #75103
viewtopic.php?f=61&t=597

Тук е старата тема за вампири.

А в тази тема предпочитам да се обсъдят евентуални механики и истории, които могат да са в помощ евентуално за нещо вампирско и кръвопийско.

02 Авг 2013 18:38
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Размисли върху вампирската тематика #75105
Замакът Рейвънлофт си има много добра механика за бой с вампир, макар и да е твърде лесна, ако играчите съберат достатъчно на брой дървени колове.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

02 Авг 2013 20:23
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Размисли върху вампирската тематика #75106
Само да кажа че вампитите са измислени същетва и следователно всеки автор може да си пише каквото му скимне за тях никакъв проблем не виждам някой да опише сцена как вампир ходи на плаж :)

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Time to create page: 0.068 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Препоръки и интересни игри (10 Мнения)
    • в Общи приказки / PC игри и конзолни
    • от kiril_ps
    • Today 15:40
    • Продължения на книги-игри, които трябваше да се из... (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Вилорп
    • Today 14:44
    • Ти си Дедпул (14 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Radko
    • Yesterday 13:56

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg