• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Техника на "доброто" писане

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
28 Сеп 2013 23:38
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 394
Topic Author
Техника на "доброто" писане #78286
Тук не става въпрос за избор на сюжет, герои, описание и прочие, които са си задължителни елементи на "доброто" повествование, но често опират до вътрешна нагласа и лично виждане на разказвача. В тази тема бих искал да коментираме само техника на "добрия" изказ. Тоест неща, които могат да се приложат към произволно избран текст и да подобрят изказа без да променят останалото, което е искал да каже автора. Много често съм засичал Трип, който се опитва да говори за такива неща и се надявам тук да даде примери за добра редакция.

Това, което ще изложа по-долу е премахването на излишни думи. Излишни са всички думи, които не носят допълнителна информация или усещане за читателя. При премахването им не губим нищо, а печелим стегнатост на изказа и по този начин по-силно въздействие върху читателя, тъй като за по-кратко до него достига повече. Редакцията протича много лесно - хващате си текста и се питата за всяка дума, която е написано дали е необходима.

И тъй като отворих темата за Трошача ето мой опит за редакция - първо е моята редакция, която е 1/4 по-къса.

Княз Архан, владетел на малко княжество, обикаля постовете на голямата крепостна стена. Торк, стар воин, минал през стотици битки и началник на армията е с него. Широки скули и проницателни сиви очи внушават уважение. Шлем, стоманената ризница и меч без скъпоценни камъни. Видиш ли го веднъж, не можеш го сбърка — воин от главата до шпорите на грубите войнишки ботуши.
Княз Архан си ти — млад, енергичен, щедър владетел на богато княжество. Земите са плодородни, хората заможни, търговията и занаятите процъфтяват.
Слънцето вече се скрива. Залезът е кървав, огнени отблясъци играят по шлема на стария войн.

Ето и оригиналния текст.

Княз Архан, владетел на малко княжество, обикаля постовете на голямата крепостна стена, която опасва града. С него е началника на армията Торк, стар, опитен воин, минал през стотици битки. Лицето му с широки скули и проницателни сиви очи внушава уважение. Шлемът, стоманената ризница и мечът без скъпоценни камъни по дръжката не са просто труфила. Види ли го веднъж, човек не може да го сбърка — той е воин от главата до шпорите на грубите си войнишки ботуши.
Княз Архан си ти — млад, енергичен, щедър владетел на богато княжество. Земите тук са плодородни, хората заможни, търговията и занаятите процъфтяват за радост на всички в тази малка страна.
Слънцето вече се скрива зад хоризонта. Залезът е кървав, огнени отблясъци играят по шлема на стария войн.

И обосновката ми за премахнатите неща:
която опасва града - крепостната стена почти винаги опасва града, разбира се може става въпрос за някаква гранична стена на голяма империя, но "владетел на малко княжество" ни насочва достатъчно
опитен воин, минал през стотици битки - двете значат едно и също и тъй като "минал през стотици битки" е по-силния и по-яркия израз оставяме него
Лицето му - просто няма къде другаде да са очите и скулите му
по дръжката - ненужно уточнение, едва ли очакваме меча има скъпоценни камъни по острието
не са просто труфила - не знам кой би си помислил, че "шлем, стоманена ризница и меч без скъпоценни камъни" са просто труфила (и то след като сме описали внушаваното уважение и стотиците битки?!)
грубите си войнишки ботуши - без "си" няма на кой друг да са обувките
за радост на всички в тази малка страна - се подразбира и е ненужно
зад хоризонта - а къде другаде да се скрива слънцето?

Направил съм и две други леки корекции за по-добър изказ.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Сеп 2013 23:57
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Техника на "доброто" писане #78288
Благодаря за темата. Има нужда.

Не съм съгласен за:
- крепостната стена - може да разделя квартали в града, да прегражда проход или да е "велика китайска". може и да опасва нещо друго вместо град. освен това пояснението отвежда читателя на конкретно място.
- по-скоро трябва да е широките МУ скули и проницателни сиви очи
- описанието на дрехите също стои като отрязано от героя и не става напълно ясно за кого става дума.

Бих искал да се обърне внимание на думи като "една", "един", "едно" и начина за избягването им.
Пример:

"Държах си аз една лопата и като ми излезе една катеричка така я праснах, че..."

Или (далеч по-наболялото): "християните имат една характера черта - вярват в един триединен бог"

29 Сеп 2013 00:28
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 394
Topic Author
Техника на "доброто" писане #78289

xenox писа: писа:
Благодаря за темата. Има нужда.

Не съм съгласен за:
- крепостната стена - може да разделя квартали в града, да прегражда проход или да е "велика китайска". може и да опасва нещо друго вместо град. освен това пояснението отвежда читателя на конкретно място.
- по-скоро трябва да е широките МУ скули и проницателни сиви очи
- описанието на дрехите също стои като отрязано от героя и не става напълно ясно за кого става дума.

Бих искал да се обърне внимание на думи като "една", "един", "едно" и начина за избягването им.
Пример:

"Държах си аз една лопата и като ми излезе една катеричка така я праснах, че..."

Или (далеч по-наболялото): "християните имат една характера черта - вярват в един триединен бог"
ok, за крепостната стена съм съгласен, но "голяма", "крепостна" и "която опасва града", му идва множко, най-малкото "която" е излишна - "опасваща града" е по-добре
За дрехите - не знам аз бих го редактирал така, предходното и следващото изречение говорят за същия човек, а така се създава много повече динамика. Някой редактор да си каже мнението :)

Сигурен съм, че има и други паразитни думи освен една/едно/едни, хубаво ще е да ги изброим тук.
Сега се сещам и друга често допускана грешка, например - "В тоалетна имаше трупове, които висяха окачени на ченгели" - безличното "имаше" е почти винаги излишно.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

29 Сеп 2013 00:33
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Техника на "доброто" писане #78290
ЗеБГ. Все пак ти си хванал увода, където според мен е нужно да има повече епитети и завъртяни изречения, които да омаят нормалния читател.
Например изречението, където се споменава хоризонта, а ти си го махнал, по-добре да си стои, защото слънцето може да залезе и зад планината или зад морето, или зад някой облак, който по принцип създава мрачна и кърваво-сивкава диря в небето.

Избери своето приключение

29 Сеп 2013 11:15
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Техника на "доброто" писане #78303
Танер, хубава забележка за хоризонта :) Кефи ме такова мислене (от всички досега) върху текст :)
В случая с хоризонта обаче, Зе по-скоро добре го е махнал, защото той е подразбиращото се нещо, зад което се скрива слънцето. Виж "голият хоризонт" вече би привнесъл допълнителна визуална информация (шир някаква, оголели поля, туй-онуй) и работи в смисъла, който имаш ти предвид - като алтернатива на планини, море, облаци и т.н.

Същото бих казал и за ненужността да се определя каква е крепостната стена - при липса на друга информация, човек ще си представи крепостна стена на град в най-общи линии -> изричното споменаване, че е крепостна стена на град, отново отпада.

Нечленуваните скули и очи са стандартен похват в английската проза, но са по-нискочестотни в българската -> и на мен в този им вид ми звучат леко странно, макар че обективно *са* най-икономичният вариант. За описанието на облеклото съм съгласен със Зе - когато контекстът може да работи в твоя полза, остави го да работи в твоя полза.

Една принципна добавка:

Когато реша да доуточнявам неща именно тип "голия хоризонт", това ми дава плодотворна почва за това по-нататък да разгръщам това словосъчетание в допълнителни описания/действия и т.н. Този метод на "клетъчно деление" често се среща в текстовете на автори, които умеят да пишат. (И си струва човек да го опитва, дори да не е умее още много-много да пише.) Неща, внушени отначало само с една-две думи, после получават по едно-две изречения, след това всяко от изреченията получават собствен абзац и т.н., и т.н. Така се избягват и инфо-дъмповете, които най-често са резултат от следното: на автора му хрумва голият хоризонт. Веднага след това му хрумва как точно изглежда тоя гол хоризонт (прегоряла лятна трева, сечища, клади) и решава да избуха цялата тази образност моментално. После тя пък подсказва още нещо, което бива избухано моментално *след това* и т.н.

Контролираното "клетъчно деление" е много по-добрият подход, а и кара човек да се замисля кои късчета информация къде да разпредели и как да продължи всяка от разклоняващите се информационни пътеки и как да ги слее.

Занаятчийски основи на писането

29 Сеп 2013 12:50
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Техника на "доброто" писане #78305
Единствено "икономичното" писане ли е "добро"? Това прави дебелите томове на класиците зле написани.

Струва ми се по-правилно да няма "излишни" думи в един текст, които пречат на гладкото четене, а не информацията да се предава с по-малко "правилни" думи. Или изобщо да се предава по-малко информация. Защо авторът да не опише точно къде се намират героите, какъв е градът, в какъв нюанс на червеното е залеза и какви точно са пъпките по скулите на воина? И ако вземе, че го направи без дразнещи паразитни думи - значи се е справил както трябва.

29 Сеп 2013 13:41
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Техника на "доброто" писане #78306
Икономично значи точно това. Както и Зе е казал, не вкарваме изобщо в уравнението намерението на автора, сиреч, колко сложна картина иска да опише. Тя е едно на ръка и като цяло е безполезен предмет на обсъждане, защото съществува само в главата на автора и той няма как да я извади оттам, освен с думи.

Също така "да няма "излишни" думи" = "информацията да се предава с по-малко "правилни" в логически план, няма нужда ги противопоставяш. Горните две значат просто следното: Да има по-малко от "ненужното" и същевременно да има "нужното". След като от "ненужното" има по-малко, то и крайният резултат ще е по-къс, неизбежно. Това важи и за скромни неща тип "крепостната стена", и за неща тип откриващите няколко страници от "Мечката" на Фокнър в оригинал - пробвай ги, ако смееш :)

Най-просто казано, като сравняваме тия неща, сравняваме "крепостната стена" и "крепостната стена, която опасваше града". А не сравняваме "крепостната стена" и "описание на черепа върху шип, щръкнал от шестия камък отляво надясно и отгоре надолу на същата тази крепостна стена". Във втория случай и двете са валидни, стига да са икономично и енергично поднесени.

29 Сеп 2013 14:36
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Техника на "доброто" писане #78311
Съжалявам, но оригиналният текст ми харесва като цяло повече, макар да съм съгласен с някои корекции на уважаемия Никола. Между другото, извинявам се, че постът ми ще е много невъспитан. Протестът ми не е към Зе БГ, а към тенденцията приложена към него.

За крепостната стена Ксенокс каза. Сигурен съм, че дори на много надарени хора като Трип месловният поток е следният:
1. "Крепостна стена, опасваща града"
2. Ей, естествено че ще около град, трябваше да се сетя още като прочетох, че става въпрос за крепостна стена.
3. Я да се направя на интересен и да го махна, защото така трябва / е модерно (трейд марк)

Виждал съм Трип да го прави. Накрая трябва да си с дедуктивните умения на Шерлок Холмс, за да разбереш какво е искал да каже авторът. За мен това е осъкатяване на текста. Продължаваме нататък.

Широки скули и проницателни сиви очи внушават уважение.

Тук не става ясно на кого са тези скули и от къде са се появили в празното пространство. Вярно е, че в предното изречение се говори за воина, ама все пак... Ако мога да си позволя една аналогия, това е като художник да оцвети половината картина и да остави другата половина на крайния потребител, защото се подразбира какви цветове трябва да има на липсващите места.

Шлем, стоманената ризница и меч без скъпоценни камъни

Безглаголните изречения даже в английския са екзотика, за българския да не говорим. Отново самоцелно рязане.

Едно предложение за "слънцето вече се скрива зад хоризонта". Ако толкова много ви се маха текст, променето го на "слънцето залязва". Уместно е, защото в контекста не дава никаква друга важна информация.

Нокола, бате, не го приемай лично, уважението ми към теб е безкрайно. По-краен съм в изказванията си с надеждата да стане по-ясно какво искам да кажа.

29 Сеп 2013 15:46
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Техника на "доброто" писане #78314
Старай се поне да си печаташ постовете като хората, за начало :) Какъв месловен поток, какви пет лева, "е" и "и" са в противоположни краища на клавиатурата... Второ, мисля, че на собствените си дедуктивни умения трябва да обърнеш внимание, ако нещо като гореспоменатото ти затруднява четенето. Не знам какви модерности и трябвания те гонят, но мисля, че е хубаво да си пуснеш текстовете тук-там и извън този форум, за да добиеш малко перспектива.

29 Сеп 2013 15:57
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 219
Техника на "доброто" писане #78315
Оригиналния текст ми харесва повече,можеби защтоо обичам да има повече описателност.

ПС. Освен възраженията за другите неща написани от хората по-горе ще добавя и че скъпоценни камъни може да има и по ножницата.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

29 Сеп 2013 16:05
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Техника на "доброто" писане #78316
Като цяло май е по-добре един предмет да се описва с качествата си, а не с отсъствието на такива.

Сега чета картичките от ПГ2. Газоратор. Щом гори и т.н. да пробваме да го монтираме... Да пробваме е излишно.

29 Сеп 2013 16:20
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Техника на "доброто" писане #78317
Пробването не е същото като просто монтирането :)
Психо, би ли посочил думите, които ти придават усещането за по-добра описателност в оригинала?

29 Сеп 2013 16:33
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Техника на "доброто" писане #78318

Trip писа: писа:
Старай се поне да си печаташ постовете като хората, за начало :) Какъв месловен поток, какви пет лева, "е" и "и" са в противоположни краища на клавиатурата... Второ, мисля, че на собствените си дедуктивни умения трябва да обърнеш внимание, ако нещо като гореспоменатото ти затруднява четенето. Не знам какви модерности и трябвания те гонят, но мисля, че е хубаво да си пуснеш текстовете тук-там и извън този форум, за да добиеш малко перспектива.
А ти най-накрая се научи да поставяш точки в края на съобщителните изречения, многознайко. Това, че имотиконите приличат на точки не означава, че ги заместват.

Престави си, че съм последовател на философската школа на скептиците. Не ми ли е казано конкретно, че има град зад стената, ще се съмнявам до последно.

А ти най-накрая се хвани да напишеш нещо, за да видим колко абсурдно ще е. Много е лесно да даваш акъл от страни. Разбира се, това е нещото, което можеш да даваш до безкрайност, без да имаш и капка от него. Само не се саморазпознавай в това твърдение, моля.

29 Сеп 2013 16:38
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Техника на "доброто" писане #78319
Ще помоля Ронина да се успокои. Тази тема е за похватите в писането и ако няма какво да изложиш като пример или ако нямаш основни аргументи по посочените разрязвания в изреченията ще те помоля да не продължаваш да пишеш. За мен и за останалите, които обичат любителски да се осъвършенстват тези теми са доста интересни и дори си ги копирам в текстови документи, но понякога злостни мнения като твоето убиват темата да се развие в хубава насока.
Още веднъж ще те помоля да се успокоиш и ако имаш какво да предложиш го направи, но не и с тона от предходния ти пост.

Избери своето приключение

29 Сеп 2013 16:40
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Техника на "доброто" писане #78320

А ти най-накрая се хвани да напишеш нещо, за да видим колко абсурдно ще е. Много е лесно да даваш акъл от страни. Разбира се, това е нещото, което можеш да даваш до безкрайност, без да имаш и капка от него. Само не се саморазпознавай в това твърдение, моля.

За трети път, откакто съм в този форум, като някоя златна рибка забравяш, че си ме карал вече, а аз съм ти давал все един и същ отговор - имам неща в този форум. Не, няма да ти дам линк, потърси си ги сам, плс :) Моля те, ако трябва, сложи си го това като подпис, за да се подсещаш. Нещата ми тук са отпреди около 2 години и вероятно бих ги направил несъмнено по-добре днес, но пак са някакъв показател. И айде тоя път вземи ги погледни наистина :)

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Time to create page: 0.120 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (509 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 09:30
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (209 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • 17 Юни 2025 15:20
    • Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • 16 Юни 2025 21:47

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност