• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Техника на "доброто" писане

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
29 Сеп 2013 16:48
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 33
Техника на "доброто" писане #78321
Съжалявам, Тано, но докато Трип се заяжда за печатните ми грешки, обяснява ми как не мога да мисля и ме праща на други места, нарича ме рибка и тнт., няма да спра да реагирам. Омръзна ми все аз да съм от страната на булката, само защото съм бивш модератор и от мен се очаква да съм по-склонен да спазвам правилата.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

29 Сеп 2013 16:50
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Техника на "доброто" писане #78322
Да ти напомня ли кой се включи с личните подмятания? По-точно в 14:36? Именно като си говорим за спазване на правила. И айде стига наистина дерайлира темата, моля те. Първият ти пост можеше да е 2-3 изречения по-къс и да си е съвсем на място, но трябваше да почнеш с лигавщините. Спри.

Занаятчийски основи на писането

29 Сеп 2013 17:04
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Техника на "доброто" писане #78323
Добре. Вие всеячески изпускате допълнителни разяснителни описания от изреченията. Но така красотата на текста не слиза ли с една степен на долу?
Някак си описателността, не става ли прекалено телеграфна.
Давам пак за пример залеза.

Слънцето вече се скрива зад хоризонта. Залезът е кървав, огнени отблясъци играят по шлема на стария войн.

В това изречение аз долавям в пълна степен действието на слънцето, което залязва. След което получавам описание на краските, докато се случва този момент, докато То се скрива зад хоризонта.

Слънцето вече се скрива. Залезът е кървав, огнени отблясъци играят по шлема на стария войн.

Сигурно всички сте гледали залез на слънце, независимо дали е на снимка или на живо, или дебнете цялата сцена на живо, за да я щракнете.
Обикновено, тогава какво казвате: Гледах как слънцето залязва зад онова тепе\ планина\ облак\ гора\ море и тн.
Според мен е по-хубаво да се обясни къде се скрива слънцето, независимо дали е зад хоризонта, тъй като само думите "Слънцето вече се скрива", са недостатъчни да се поднесе някакво чуство, някакво описание, зад какъв природен обект се скрива, има ли такъв въобще. Забележете, че едва след второто изречение можем да разберем, че става дума за залез. Първото изречение като самостоятелно може и да не съществува, защото слънцето може да е скрито зад следобедни буреносни облаци и въобще да не става дума за вечер. Точно за това предпочитам да си оставя оригинала с Хоризонта, отколкото без него, защото сякаш увисва в нищото.

fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 3393_n.jpg

Ето ви за пример, как също може да се е скрило слънцето.

Избери своето приключение

29 Сеп 2013 17:12
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Техника на "доброто" писане #78324

Според мен е по-хубаво да се обясни къде се скрива слънцето, независимо дали е зад хоризонта, тъй като само думите "Слънцето вече се скрива", са недостатъчни да се поднесе някакво чуство, някакво описание, зад какъв природен обект се скрива, има ли такъв въобще. Забележете, че едва след второто изречение можем да разберем, че става дума за залез. Първото изречение като самостоятелно може и да не съществува, защото слънцето може да е скрито зад следобедни буреносни облаци и въобще да не става дума за вечер. Точно за това предпочитам да си оставя оригинала с Хоризонта, отколкото без него, защото сякаш увисва в нищото.

Мисля, че няколко пъти съм казвал тук, че орязването на излишъците е първата стъпка.

Орязването е нужно най-вече по една причина - за да има място точно за нещата, за които говориш. Спестените 20-30 думи в редактирания от Зе абзац могат да се добавят обратно към него, но под формата именно на някакво смислено въздействащо описание на хоризонта. (Или на 2-3 смислени реплики, или на 2-3 смислени разсъждения, и т.н., и т.н.) Иначе готините моменти ще се загубят в сива плява от излишъци.

С други думи, не ща някой да ми казва, че слънцето се скрива, само за да го завърши със "зад хоризонта". Дето се вика, ако времето на деня е важен момент, но пък не щеш да описваш величествени заходи, просто пишеш в самото начало "В края на деня бла бла бла вървяха по бла бла бла". Ако пък искаш, "слънцето се скрива зад хоризонта" е просто скучно. Честно казано, предвид че изречението с кървавия залез започва с думата "залез", може и изобщо без първото изречение.

29 Сеп 2013 17:15
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Техника на "доброто" писане #78325
Сега като се замисля, може и без изречението за скриването на слънцето и на двете места, а директно да се отиде с описанието на въздействието на залеза.

Избери своето приключение

29 Сеп 2013 17:18
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Техника на "доброто" писане #78326
Между другото, би имало смисъл от споменаването на падащото слънце, ако искаш да преместиш "камерата" от двамата мъже към далечината, да увеличиш малко мащаба, един вид. Но това може да бъде направено и доста по-добре от "Слънцето се скрива зад хоризонта, дъъ."

29 Сеп 2013 18:32
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 394
Topic Author
Техника на "доброто" писане #78327
Да се сърдя? Просто реших да опиша как редактирам аз и какъв мисловен процес протича. Ако е от полза за някой добре, ако не е - здраве да е.

Връщам се на леко нетипичната структура при третото и четвъртото изречение. Причините да ги редактирам по този начин не е само премахването на подразбиращите се думи.

При третото изречение имаме "широки скули" и "проницателни очи", които "внушават респект". Отсичането на изречението успява да предаде тази суровост в самото звучение на изказа.

По подобен начин премахването на абсолютно всичко излишно в четвъртото изречение (и оставянето му без глагол) много по-добре успява да предаде идеята, че снаряжението е лишено от всякаква натруфеност, отколкото ако тръгнем да го обясняваме с много думи.

psicho_lg писа: писа:
ПС. Освен възраженията за другите неща написани от хората по-горе ще добавя и че скъпоценни камъни може да има и по ножницата.
Т.е. ти като прочетеш "и мечът без скъпоценни камъни по дръжката не са просто труфила" и си мислиш "е сигурно има такива по ножницата"?

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

29 Сеп 2013 19:52
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 38
Техника на "доброто" писане #78335
Малко офф - по принцип мечовете, с които се "работи", нямат скъпоценни камъни: секат, нащърбват се, цапат се с кръв, камъните от тях падат и се губят и т.н. Евентуално такива може да има някакъв церемониален меч :P Тъй че меч + скъпоценни камъни хич не го слагайте на една и съща страница даже.

29 Сеп 2013 20:04
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Техника на "доброто" писане #78336

Branimer писа: писа:
Малко офф - по принцип мечовете, с които се "работи", нямат скъпоценни камъни: секат, нащърбват се, цапат се с кръв, камъните от тях падат и се губят и т.н. Евентуално такива може да има някакъв церемониален меч :P Тъй че меч + скъпоценни камъни хич не го слагайте на една и съща страница даже.
Освен ако не пишете хай-фентъзи тип Салваторе. ;)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

29 Сеп 2013 21:32
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 218
Техника на "доброто" писане #78344
Ми Трип всичко което е махнал Зе БГ за мене си е на мястото,както казах обичам описанията.Всеки път като чета аз си представям картина на на случката и описанията ми помагат тя да е по пълна.Сега можеби описанията могат да бъдат по добри отколкото ползваните от Сим,но както го е орязал Зето направо е осакатил текста.
Що се отнася до описанията на меча и външния вид не разбирам какво ви пречат.Значи князът и военачалникът си вътвят по крепостната стена и инспектират.Какво пречи да да са в парадно облекло ами нищо не им пречи затова автора уточнява.

ПС. Бранко скъпоценни камъни може да има вградени и в острието на боен меч питай ММ ако не вярваш :)

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

29 Сеп 2013 21:35
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Техника на "доброто" писане #78345

Ми Трип всичко което е махнал Зе БГ за мене си е на мястото,както казах обичам описанията.Всеки път като чета аз си представям картина на на случката и описанията ми помагат тя да е по пълна.Сега можеби описанията могат да бъдат по добри отколкото ползваните от Сим,но както го е орязал Зето направо е осакатил текста.

Какви описания точно е махнал? Какво описание е "която опасва града"? Къде е поетичното и красивото в тия три произволни думички?

29 Сеп 2013 22:09
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 218
Техника на "доброто" писане #78349
Никъде не съм говорил за поетичност,говоря за описателност,Не смятах да се занимавам подробно ама кво пък ще го направя.

която опасва града - крепостната стена почти винаги опасва града, разбира се може става въпрос за някаква гранична стена на голяма империя, но "владетел на малко княжество" ни насочва достатъчно

Ами трябва да се уточни ,както самия Зе казава не е задължително да е на град,това че в повечето случаи става въпрос именно за градове не значи всички случаи.

Това с опитния войн съм съгласен макар че по никой начин не ми пречи.

Широки скули и проницателни сиви очи внушават уважение.
срещу

Лицето му с широки скули и проницателни сиви очи внушава уважение.

На мен определено второто ми звучи по добре да не говорим,че се уточнява точно за ,кой герой става въпрос.

Както казах и преди Торк води княза на оглед нищо не му пречи да е парадно облечен,да не говорим че скъпоценни камъни може да има навсякадъ по меча включая и острието все пак тва е фентъзи.
За труфилата съм съгласен.

за радост на всички в тази малка страна - се подразбира и е ненужно
Ами не съм съгласен че се подразбира може да има такива,които не ги кефи.

зад хоризонта - а къде другаде да се скрива слънцето?

Ами както казаха хората по горе може да се скрие зад доста работи

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

29 Сеп 2013 22:20
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Техника на "доброто" писане #78352
А най-весело е, че крепостните стени опасват крепости всъщност, не градове. Градските стени са си съвсем отделна работа. Не че в литературата някой прави разлика де - цитадела, крепост, твърдина и замък се ползват толкова свободно, че направо е ужас. :)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

30 Сеп 2013 12:08
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 394
Topic Author
Техника на "доброто" писане #78401
2-ри етап на редакцията:

Княз Архан, владетел на малко княжество, обикаля постовете на черната гранитна стена, опасваща града. Началникът на армията, Торк, е с него. Посивелите му коси се спускат по широки скули, набраздени от безкрайни бойни нишани. Очите му - проницателни и сиви - таят погледа на вълк единак. Шлем, стоманената ризница и меч без скъпоценни камъни - видиш ли го веднъж, не можеш го сбърка — воин от главата до шпорите на грубите войнишки ботуши.
Княз Архан си ти — млад, енергичен и щедър владетел на богато княжество. Земите са плодородни, хората заможни, търговията и занаятите процъфтяват.
Кървав залез катери огнени отблясъци по шлема на стария войн.

Ще обяснявам логиката си само, на който му допада :)

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

30 Сеп 2013 12:15
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Техника на "доброто" писане #78403
Обяснявай, обяснявай :)

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Time to create page: 0.152 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Тема за въпроси и коментари (165 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Пътят на Тигъра
    • от snake_fang
    • Today 15:27
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от pycku
    • 20 Май 2025 10:59
    • Дуел Мечът на самурая VS Проклятието на меча (7 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Count Monte Kristo
    • 18 Май 2025 23:34

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg