• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Андалусия II и сексуалното насилие

Андалусия II и сексуалното насилие

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
16 Ное 2013 01:59
PeterVale
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Topic Author
Андалусия II и сексуалното насилие #83054
Зад страховитото заглавие на темата стои следната моя дилема: в книгите-игри, че и в медиите като цяло, сме свикнали да виждаме много по-откровени и екстремни описания на насилие, отколкото на сексуалност. Някакси се очаква, че един 14-годишен читател няма да има никакъв проблем с потъване на остриета в гърбове, кървави пръски и така нататък, но доколкото ми е известно, няма книга-игра, в която персонаж, та камо ли главен герой, да е правил нещо по-еротично от целувка с многоточия...

В продължението на "Пламъкът на Андалусия", върху което работя в момента, главната героиня, петнадесетгодишна принцеса, бива отвлечена, изнасилена и затворена в замък още в пролога. Имам точно определени цели с това развитие, а именно: сексуалното насилие е сериозен проблем по целия свят, а психологическото възстановяване от такава травма е изключително трудно, но и интересно като сюжет. Мисля, че си струва темата да се развие поне донякъде, естествено с нужната доза чувствителност. Ще ми се разказът да е достъпен за момчета и момичета да кажем от 12 години нагоре.

Въпросът към вас: какво ви е мнението за тематиката, за моят стремеж да я развия и за следния откъс, който ще бъде най-нецензурния в целия разказ:

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

Конрад даде знак с ръка, при който рицарите му се втурнаха напред и награбиха жените около мен, които се разпищяха. В хаоса Конрад посочи мен и маскираният му роб ме хвана за яката и ме извлече от тълпата, като ме тикна в друга шатра. Сложи ме да седна и и застана до входа на шатрата. Двама войници внесоха дървено корито, пълно с вода. Погледите им се застояха върху мен няколко секунди, но маскираният ги отпрати с жест и те неохотно излязоха.

— Измий се и облечи това. — каза робът, подхвърляйки ми синя полупрозрачна рокля от фина материя. — Господарят не обича да чака.

В шок от преживяното, нямах сили дори да протестирам. Плахо се протегнах, борейки се с болката в схванатите си мускули, и се изправих с олюляване. Като насън се съблякох и отидох до коритото. Водата беше студена, но бистра и приятна след горещия ден. Измих си лицето, оставяйки червени жилки в коритото. Косата ми бе слепнала от кръв. Под безизразния поглед на маскирания се измих и облякох роклята. Вършех всичко като в транс, напълно безволево, без да имам представа какво друго можех или трябваше да правя.

Когато свърших, робът ме сложи на колене и излезе от шатрата. Завесата на входа се отвори след две-три минути и вътре влезе Конрад де Бургиньон. Беше свалил бронята и оръжието си, не носеше дори кама. Oблечен бе само с кожени потури и мръсна широка риза. Той ме гледа няколко секунди с нескрито задоволство, после каза на кастилски:
— Арабка си, а?
Кимнах.
— Кастилски разбираш ли?
Отново кимнах.
— А френски?
Поклатих глава.
— Добре. От днес си моя робиня. Ясно ли е?
Вдигнах глава и погледът на Конрад ме смрази. В него прочетох дива, жестока, долна страст. Чак тогава си дадох ясна сметка какво ме очакваше. Олюлях се. Конрад ме хвана за косата и ме задържа изправена. От болката съзнанието ми се проясни.
— Пак те питам, момиче! Ясно ли е?
Кимнах през сълзи и затворих очи. Конрад ме пусна и добави:
— Няма от какво да се боиш. Аз няма да те убия. Ако обаче се разпищиш или противиш, ще те хвърля на момчетата да те разкъсат, ясно ли е?
Кимнах още веднъж. Дори и в това състояние разбрах заканата му.
Конрад отстъпи една крачка назад и ме изгледа похотливо, като разкопчаваше потурите си. После се хвърли върху мен, затискайки ме с тежестта си. Затворих очи. Безсилна и безпомощна пред реалността, исках да ме няма, да не съм там, да ми се случва каквото и да е, само не и това. С върховно усилие се опитах да си представя друга действителност, да повярвам в нещо различно. Рижата коса на мъчителя ми се размаза, разля се и се разстели пред погледа ми като червена пелена...

V.
Шейла замлъкна. Мъжете в кръга бяха затаили дъх, до един развълнувани от нейния разказ. За няколко секунди само пращенето на огъня се чуваше в нощта. Пламъците се отразяваха във виолетовите зеници на момичето, които криеха тъмни, ужасни спомени.
С огромно усилие Шейла се овладя, разтърси глава и продължи с глух глас.
- Никой от вас не може да си представи какво значи да си наистина напълно безпомощен. Да виждаш как честта ти е изтръгната от теб пряко твоята воля и да знаеш, че никога вече няма да се върне. Никога повече няма да бъдеш достойна за някого, а дарът на съгласието ти никога няма да значи нещо...какво ви остава след такъв момент? Какво бихте направили?
Аз потънах в безволеви, безчувствен транс. Отделих съзнанието си от това, което ставаше с мен и оставих на Конрад празна черупка, с която да си играе, а аз се зареях из дълбините на своето съзнание, там, където той нямаше власт.

==========
Питър Вейл
Съавтор на "Поробената принцеса" & "Зарево над Кордоба"

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

16 Ное 2013 05:18
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Андалусия II и сексуалното насилие #83055
Тази тема е повдигана многократно, а напоследък я следя с огромен интерес. Най-вече, защото, както казваш има неща, за които на хората им е забранено неофициално да пишат, а и да говорят. И друг път съм коментирал, че ако главния герой реже глава след глава, не виждам, какво пречи в разказа да има секс описан в същата степен на детайлност. Ако героят е подложен на мъчения, защо не се приема героинята да бъде изнасилена? За изнасилване на мъж-герой пък никой, никъде не ще и да говори.

За самия мен, като автор, темата е още по-заплетена. Не ми е работа да пиша за неща, които не разбирам и не мога да разбера. Освен това, особено с изнасилването, нещата са... заплетени. И то меко казано. Мъжете и жените го приемат различно, справят се с него различно и реагират на него различно. Предполагам, че и степента на жестокост също влияе...

И преди някой да ме налази, държа да отбележа, че за мен изнасилването е престъплението заслужаващо най-строго наказание от закона. Твърдо смятам, че изнасилвачите трябва да бъдат кастрирани и вкарвани в затвора до живот или убивани на място. Това е престъпление, което за мен не може да има оправдание.

Това на страна, държа да отбележа, че опиването на изнасилване от първо лице и на всичкото отгоре изнасилването на малолетна... ъгх... тежка тема. Може би най-тежката. Особено, поставена в средновековието.

Това, което се опитвам да кажа, но не смея вече четири абзаца е, че не съм сигурен, дали някой без попит от първа ръка с повече от една жертва на такъв акт би могъл да предаде реалистично нещата. Това е едно на ръка. Отделно, че в средновековието, изнасилването се е третирало по коренно различен начин - и от обществото и от отделните хора. За това държа да подчертая, че долните редове, по никакъв начин не отразяват личните ми възгледи за този акт, а са просто опит за псевдо исторически анализ на ситуацията от човек, който се интересува дълбоко от история.

В едно средновековно общество, изнасилването носи малко по-различни последици и различия от изнасилването в модерното общество. На първо място обаче трябва малко поне да се спра на самия акт, като такъв.

Първото, което човек трябва да осъзнае е, че насилствения секс не е бил поголовно заклеймен. Дори и днес, в по-забутаните, консервативни и(ли) теократични държави една жена е длъжна да прави секс с мъжа си. Точка. Второ, този мъж най-вероятно е с поне 5-6 години по-стар (а при благородниците разликата почти задължително е и по-голяма), а самото момиче почти задължително е непълнолетно. В определен аспект, повечето бракове са започвали с изнасилване в първата брачна нощ, независимо от това, как са се опитвали да го представят хората.

Горното предполага, че жените всъщност са били по-подготвени психически, за да се справят с физическия аспект на акта от тези в днешно време. И може би това е така. Не знам, няма и как да знам. Мога само да предполагам. Личното ми мнение е, че една средновековна жена/момиче няма да е толкова ужасена от факта, че е изнасилена, колкото от обществената реакция към нея самата.

Дори в днешно време има хора, които се опитват да обвинят жертвата, за факта, че е изнасилена. Дори и днес има места, където пребиват жена с камъни, защото е била с мъж извън брачно, независимо от това, дали е имала избор или не!

Всичко това предполага една много по-остра реакция в посока на пазенето на тайната от самото момиче. Дори сега много жени не търсят полицейска помощ, защото ги е срам, че са били изнасилени. Не знам защо този архаичен и грешен навик е заложен в тях. Нямам си и идея. Но е факт, за който от личен опит мога да потвърдя - изнасилванията (поне тук в провинцията) много рядко стигат до органите на реда. От срам, не от друго. Най-често наказанието за престъплението се раздава от роднини и приятели.

В този аспект, не съм сигурен, колко удачно е да се разгръща темата в средновековна книга, която не е за деца. Наистина не съм сигурен. От една страна автора рискува да омаловажи зверството на такъв акт. От друга, рискува да разклати историческата достоверност на разказа си. Най-големия проблем идва именно от възрастта на момичето - говорим за 14 годишно момиче. Дете, по днешните стандарти, но не напълно по тогавашните. Реакцията на мъжете край огъня ще е различна от тази на същия тип мъже в днешно време. Ужасното е, че може просто да подминат тази част от историята, без да се замислят - говорим все пак за общество, в което робството е позволено, а изнасилването на жените в превзет град - нещо близко до практика. Зверствата на еропейските рицари са известни в днешно време и можем спокойно да ги съдим, но по времето на реконкистата, особено на Иберийския полуостров...

Човека обичащ история в мен ще ти каже, да представиш всичко както трябва да бъде. Реакцията на средностатистическия войн по онова време ще е нещо в линията на 'Конрад има лош вкус'. Модерния човек в мен иска да ти каже да ебеш майката на историческата реалност и да представиш нещата, така както трябва да се приемат - този акт е ужасен и непростим. Автора в мен иска да ти каже, че това е ситуация от която няма как да излезеш победител.

Ако Шейла се справя ппрагматично със случилото се с нея - определени кръгове ще кажат, че това пречи на читателя да осъзнае зверството на този акт. Ако пък потъне в себе си и се затвори, започне да подскача от страх, когато мъж я докосне и т.н. - определени кръгове ще ти кажат, че това е поредното омаловажаване на психическата издръжливост на жените и патриархален опит да се наложи образа на мъжа-защитник. Каквото и да направиш, трети кръг хора просто ще те анатемоса за факта, че искаш да засегнеш темата в произведение за млади хора. Защото смъртта на хиляди клонове е приемлива, но показването на две зърна прави филма 16+.

Има начин за лавиране между първите два кръга. Най-лесният е със създаването на един или повече антипода на реакцията на героинята. Не знам дали би било възможно в контекста на разказа, но е възможно най-близкия начин за показване на реалността - всяка жертва на такова посегателство се справя по свой си начин с това.

Надявам се писаниците ми да са полезни. Личната ми позиция е за спазване на историческата реалност и една хубава забележка за изнасилването, вредата от него и колко зло е то в края на произведението. Но осъзнавам, че темата е сложна, бих разбрал и Торо (приемам, че разказа е насочен за издаване в Призванието), ако реши да не рискува с нещо такова.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

16 Ное 2013 06:13
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Андалусия II и сексуалното насилие #83056
Ъгх, направих кратко прочуване. Религиозната страна на въпроса е по-ужасна:

Второзаконие 22: 25-29
22 Ако някой се хване да лежи с омъжена жена, то и двамата да се предадат на смърт: и мъжът, който е лежал с жената, и жената: тъй изтребвай злото от Израиля.
23 Ако някоя млада девица бъде сгодена за мъж, и някой я срещне в града и легне с нея,
24 то и двамата доведете при вратата на оня град и ги пребийте с камъни до смърт: момата, задето не е викала в града, а мъжът, задето е опорочил жената на ближния си: тъй изтребвай злото изсред себе си.
25 Ако пък някой срещне на полето мома сгодена, па я хване и легне с нея, да бъде погубен само мъжът, който е лежал с нея,
26 а на момата недей прави нищо; у момата няма грях за смърт: това е едно и същото, като някой да станеше върху ближния си и да го убиеше;
27 защото той я срещнал на полето, та сгодената мома и да е викала, не е имало кой да я спаси.
28 Ако някой срещне девица несгодена, па я хване и легне с нея и ги заварят, -
29 то оня, който е лежал с нея, трябва да даде на моминия баща петдесет (сикли) сребро, а тя да бъде негова жена, понеже той я опорочил; през целия си живот той не може да се разведе с нея.

Корана не е много по-мил, това, което успях да намеря:
4-24:
[Под възбрана са за вас] и омъжените жени, освен [пленничките] които десниците ви владеят. Това е предписанието на Аллах за вас. И отвъд него ви е позволено да търсите съпруги с имотите си целомъдрено, а не с разврат. А на съпругите, от които сте се възползвали7, дайте в дар задължителната плата. И няма прегрешение за вас в онова, за което се споразумеете след платата. Аллах е всезнаещ, премъдър.

Сега, дълбоко се съмнявам, че клирът е тълкувал буквално тия цитати, но... хей, да му таковам мамата, не е хубаво да си военнопленичка в корана. Също толкоз неприятно е в Библията - 50 сребърника и я вземаш за жена. Е, поне са по-скъпи от верността на Юда...

Едит: Държа да отбележа, че Корана като книга е по-приятен за четене по тия въпроси, отколкото Библията. Корана се отнася по-скоро към жените като порцеланови кукли, докато библията ги третира повече като нещо малко по-добро от животно. И двете книги обаче силно подчертават превъзходството на мъжа над жената.
не съм ги изчел целите (нямам нервите), но това е общото ми впечатление.

16 Ное 2013 06:18
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Андалусия II и сексуалното насилие #83057
Като читател има нулева толерантност към сексуално насилие. Честно казано, това беше основната причина да не ми допадне Поробената Принцеса.

16 Ное 2013 06:23
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Андалусия II и сексуалното насилие #83058

Рони# Мейдей писа: писа:
Като читател има нулева толерантност към сексуално насилие. Честно казано, това беше основната причина да не ми допадне Поробената Принцеса.

Аз пък имам нетърпимост към сексуалното насилие като човек. Но като читател мога да призная, че вмъкнато по добър начин в историята допринася добре за представяне на ужасите на войната.

16 Ное 2013 06:28
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Андалусия II и сексуалното насилие #83059
Ами, да, ако човек е решил да пише за поробена принцеса от онова време, сигурно най-вероятно е да й се случи именно това. Освен ако по някаква странна причина Конрад не се влюби в нея от пръв поглед и реши да бъде... джентълмен. Което би било абсурдно.
Не знам, предпочитам да пиша на други теми.

16 Ное 2013 06:47
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Андалусия II и сексуалното насилие #83061
Бе признавам, че и на мен не ми хареса особено разказа, но най-вече поради (за мен) ниската му игрова стойност, а не заради нещо друго. Сега пак минах през него и образа на Шейла ми харесва все по-малко. Превръщането на 14-15 годишна принцеса в Action Girl винаги ми е било малко странно, като метод, но не е като да няма близки исторически примери. Някои от тях идват точно от арабите, та минава. Все пак способността й да се справя психически със случилото се я вкарва в онзи пръв кръг от критици, който споменах. За самата идея, само момиче да хукне да бяга през горите не ми се коментира. Дори сега, в днешно време сама жена не е особено защитена на пътя, а в онова време... ддз.

Това не променя първия ми коментар и факта, че според мен признанието й пред мъжете край огъня предполага много силно доверие към тях, което се надявам да е посочено по някакъв начин в продължението.

16 Ное 2013 12:00
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Андалусия II и сексуалното насилие #83067

hameleona писа: писа:
Второзаконие 22: 25-29
22 Ако някой се хване да лежи с омъжена жена, то и двамата да се предадат на смърт: и мъжът, който е лежал с жената, и жената: тъй изтребвай злото от Израиля.
23 Ако някоя млада девица бъде сгодена за мъж, и някой я срещне в града и легне с нея,
24 то и двамата доведете при вратата на оня град и ги пребийте с камъни до смърт: момата, задето не е викала в града, а мъжът, задето е опорочил жената на ближния си: тъй изтребвай злото изсред себе си.
25 Ако пък някой срещне на полето мома сгодена, па я хване и легне с нея, да бъде погубен само мъжът, който е лежал с нея,
26 а на момата недей прави нищо; у момата няма грях за смърт: това е едно и същото, като някой да станеше върху ближния си и да го убиеше;
27 защото той я срещнал на полето, та сгодената мома и да е викала, не е имало кой да я спаси.
28 Ако някой срещне девица несгодена, па я хване и легне с нея и ги заварят, -
29 то оня, който е лежал с нея, трябва да даде на моминия баща петдесет (сикли) сребро, а тя да бъде негова жена, понеже той я опорочил; през целия си живот той не може да се разведе с нея.

Второзаконие е дадено на евреите преди завладяването на светите земи. Става дума за народ под обсада, заобиколен от врагове, който трябва да оцелее на всяка цена. Книгата съдържа изключително практични съвети и закони, които освен всичко друго регламентират и възпроизводството на народа.

Този текст не засяга толкова изнасилванията, колкото прелюбодейството, но си има типичния практичен смисъл: 1. прелюбодейството по взаимно съгласие се наказва със смърт (понеже разваля семейства и води до намаляване на раждаемостта). 2. изнасилените неженените жени, ако не оказват съпротива се наказват със смърт (значи не е станало без да искат). 3. ако обаче изнасилването е на място, където жената не може да получи помощ, то вината е само на мъжа. 4. най-накрая: ако жената така или иначе не е сгодена, за обществото е по-добре изнасилвачът да заплати глоба на бащата и да я вземе за жена, за да си народят деца. понеже иначе тя трудно ще се ожени (никой няма да я иска) и трудно ще има потомство, което за евреите е било огромна загуба. обратно - ако тоя мъж бъде убит, той също няма да има деца.

нищо кой знае колко ужасно няма - тия закони са на първо място обществено полезни, на второ - в полза на жените и техните права. мъжете са заплашени със смърт, ако развалят нечий брак или годеж, а ако са посегнали на жена, която не е обвързана, им се вменява задължението да се оженят за нея.

hameleona писа: писа:
Корана не е много по-мил, това, което успях да намеря:
4-24:
[Под възбрана са за вас] и омъжените жени, освен [пленничките] които десниците ви владеят. Това е предписанието на Аллах за вас. И отвъд него ви е позволено да търсите съпруги с имотите си целомъдрено, а не с разврат. А на съпругите, от които сте се възползвали7, дайте в дар задължителната плата. И няма прегрешение за вас в онова, за което се споразумеете след платата. Аллах е всезнаещ, премъдър.

и в Корана (там има много текстове от второзаконие) е същото - пленничките са забранени за правоверните. те са призвани да си търсят съпруги "с имотите си", което може и да е грешен превод. не съпруги, а жени, не имотите, а с пари. демек - ако искаш секс - плащай си.

16 Ное 2013 12:26
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Андалусия II и сексуалното насилие #83068
Ако някои теми са срамни и никой не иска да говори за тях винаги ще си останат проблемни. Работата на автора е така да опише темата, че да я представи по начин по който той като автор смята за правилен. В литературни произведения няма такова понятие като 100% историческа достоверност. Пък и хората са различни - винаги може да има някой който се отклонява от съответната норма.

Ако автора опише темата като нещо неприятно постига едно, ако я опише като секс разказ със садо мазо - ефекта е съвсем друг.

16 Ное 2013 14:29
Делян
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Андалусия II и сексуалното насилие #83069
Откъсът е добър, не е пошъл и не набляга на сексуалния акт, което ми допадна. Тематиката е чувствителна, но не виждам проблем да се разглежда, стига да е представена подходящо. А за стремежа ти да я развиеш, твоя работа. Щом искаш да пишеш за това, пиши.

16 Ное 2013 14:38
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
Андалусия II и сексуалното насилие #83070
Аз не съм на 14, но не виждам проблем в откъса. Смятам че това е пътят на новите книги-игри, те трябва да са близки до реалността, не само като тематика, а и като герои, преживявания, реакции. Смятам че и тук героите трябва да се държат и да говорят реалистично и да реагират на нещата, които се случват по подобен начин. Независимо от тематиката, жанра, или "сетинга". Точно тези опити за естественост и реализъм (без пресилване, или преекспониране) ми харесват в поредицата ви от разкази-игри.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

16 Ное 2013 14:48
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Андалусия II и сексуалното насилие #83071
Принципно, проблемът с всеки вид насилие е графичното му описание. В случая то е доста по-оскъдно, отколкото в Поробената Принцеса (или поне така ми се струва по спомен).

16 Ное 2013 14:51
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Андалусия II и сексуалното насилие #83072
В Тигрово око на Върдж си имаше описание на секс сцена.

Избери своето приключение

16 Ное 2013 14:52
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Андалусия II и сексуалното насилие #83073
Да, но не беше с елементи на насилие.

16 Ное 2013 15:57
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 228
Андалусия II и сексуалното насилие #83076
Публикуваният откъс не ми се струва толкова нецензурен, не знам дали има нужда да се притесняваш. Все пак ти самият казваш, че това ще бъде най-нецензурният от всички. В повечето други разкази хвърчат кръв и черва на поразия, а за мен едно убийство е също толкова грозно нещо колкото изнасилването. Но пък си го има и моментът, че е възможно описанието на едно изнасилване да се отрази на читателите от двата пола по различен начин.

Стилът на писане тук ми допада. Не съм прочел "Поробената принцеса", но смятам да го направя в скоро време.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/