Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Това изречение е ужасно. Не че толкова съм объркан дали само разпищелите се жени са били награбени, или просто който която свари по друг, по-разумен принцип. Ама само в едно изречение Конрад дава знак с ръка, в следствие на което рицарите се втурват напред, после награбват жени, а жените се разпищяват (неясно дали при знака, при хукването или при награбването).Конрад даде знак с ръка, при който рицарите му се втурнаха напред и награбиха жените около мен, които се разпищяха.
Това е така, откакто психолози, психиатри, писатели и журналисти решиха да изкарват пари от темата, а също и откакто светът стана по-спокойно място. Да не бъдеш убит или да не умреш от глад или тежка болест са били много по-значими проблеми за древните хора. Не казвам, че сексуалното насилие е шегичка, но не мисля, че жертвите на изневери страдат по-малко статистически или дори прибягват в по-рядко до самоубийства - ако говорим за съвременното общество....сексуалното насилие е сериозен проблем по целия свят, а психологическото възстановяване от такава травма е изключително трудно...
Абсурдно е да се смята, че в книга-игра може да бъде разработена сериозно темата за сексуалното насилие и неговите последици. Затова всеки автор, който се закача с темата, прави циркаджилък, с който да привлече внимание. И всеки автор сам за себе си решава колко циркаджилъка и до каква степен да използва.
Не осъждам циркаджийството, и аз съм прибягвал до него и понякога съм оставал доволен от ефекта. Добре е авторът да знае какво прави. Да не си мисли, че се проявява като сериозен автор и тънък психолог.
Не казвам, че сексуалното насилие е шегичка, но не мисля, че жертвите на изневери страдат по-малко статистически или дори прибягват в по-рядко до самоубийства - ако говорим за съвременното общество.
"КИ". Всяко друго обяснение е излишно.все още не знам какво е "интерактивна литература"
Аз бих подходил по друг начин. Имаме героинята с психическа травма, усещанията й са даденост, но от читателя би следвало да дойде решението. Примерно, да се влюби в подходящ човек, който да бъде нежен с нея. Или да избие агресията като се превърне в мъжемелачка.Ако искаш да дадеш свобода на читателя да изрази своето мнение и своите усещания, ще ти отидат към 500-600 епизода.
Това наистина е интересно. Препоръчвам неинтерактивната Might Have Beens на Jeremy Sterling. Може да се намери безплатна в Kindle Store на Amazon.com. В общи линии е достъпна за всеки с умен телефон.Или още по-добре - разработете темата как една властна жена чрез систематично отказване да прави секс с мъжа си го довежда до побъркване, понеже макар много да иска да прави секс, той не може да допусне да намира това удоволствие извън семейството.
Абсурдно е да се смята, че в книга-игра може да бъде разработена сериозно темата за сексуалното насилие и неговите последици. Затова всеки автор, който се закача с темата, прави циркаджилък, с който да привлече внимание. И всеки автор сам за себе си решава колко циркаджилъка и до каква степен да използва.
Темата за сексуалното насилие на мъже над жени е банална, изтъркана и действа само на по-неопитни читатели. Щом сте тръгнали да търсите предизвикателства, обърнете нещата и покажете обратния вариант. Той все още е доста по-слабо разработван. Или още по-добре - разработете темата как една властна жена чрез систематично отказване да прави секс с мъжа си го довежда до побъркване, понеже макар много да иска да прави секс, той не може да допусне да намира това удоволствие извън семейството.
Второзаконие 22: 25-29
22 Ако някой се хване да лежи с омъжена жена, то и двамата да се предадат на смърт: и мъжът, който е лежал с жената, и жената: тъй изтребвай злото от Израиля.
23 Ако някоя млада девица бъде сгодена за мъж, и някой я срещне в града и легне с нея,
24 то и двамата доведете при вратата на оня град и ги пребийте с камъни до смърт: момата, задето не е викала в града, а мъжът, задето е опорочил жената на ближния си: тъй изтребвай злото изсред себе си.
25 Ако пък някой срещне на полето мома сгодена, па я хване и легне с нея, да бъде погубен само мъжът, който е лежал с нея,
26 а на момата недей прави нищо; у момата няма грях за смърт: това е едно и същото, като някой да станеше върху ближния си и да го убиеше;
27 защото той я срещнал на полето, та сгодената мома и да е викала, не е имало кой да я спаси.
28 Ако някой срещне девица несгодена, па я хване и легне с нея и ги заварят, -
29 то оня, който е лежал с нея, трябва да даде на моминия баща петдесет (сикли) сребро, а тя да бъде негова жена, понеже той я опорочил; през целия си живот той не може да се разведе с нея.
Второзаконие е дадено на евреите преди завладяването на светите земи. Става дума за народ под обсада, заобиколен от врагове, който трябва да оцелее на всяка цена. Книгата съдържа изключително практични съвети и закони, които освен всичко друго регламентират и възпроизводството на народа.
Този текст не засяга толкова изнасилванията, колкото прелюбодейството, но си има типичния практичен смисъл: 1. прелюбодейството по взаимно съгласие се наказва със смърт (понеже разваля семейства и води до намаляване на раждаемостта). 2. изнасилените неженените жени, ако не оказват съпротива се наказват със смърт (значи не е станало без да искат). 3. ако обаче изнасилването е на място, където жената не може да получи помощ, то вината е само на мъжа. 4. най-накрая: ако жената така или иначе не е сгодена, за обществото е по-добре изнасилвачът да заплати глоба на бащата и да я вземе за жена, за да си народят деца. понеже иначе тя трудно ще се ожени (никой няма да я иска) и трудно ще има потомство, което за евреите е било огромна загуба. обратно - ако тоя мъж бъде убит, той също няма да има деца.
нищо кой знае колко ужасно няма - тия закони са на първо място обществено полезни, на второ - в полза на жените и техните права. мъжете са заплашени със смърт, ако развалят нечий брак или годеж, а ако са посегнали на жена, която не е обвързана, им се вменява задължението да се оженят за нея.
Корана не е много по-мил, това, което успях да намеря:
4-24:
[Под възбрана са за вас] и омъжените жени, освен [пленничките] които десниците ви владеят. Това е предписанието на Аллах за вас. И отвъд него ви е позволено да търсите съпруги с имотите си целомъдрено, а не с разврат. А на съпругите, от които сте се възползвали7, дайте в дар задължителната плата. И няма прегрешение за вас в онова, за което се споразумеете след платата. Аллах е всезнаещ, премъдър.
и в Корана (там има много текстове от второзаконие) е същото - пленничките са забранени за правоверните. те са призвани да си търсят съпруги "с имотите си", което може и да е грешен превод. не съпруги, а жени, не имотите, а с пари. демек - ако искаш секс - плащай си.
3. Срамът и първото лице на разказа
По автентичността на "гласа" на Шейла ще трябва да поработя. Трип е прав, наистина шикалкавя с разните общи определения. Но за срама смятам, че Шейла вече няма от кого да я е срам. Тя няма среда, приятели, дори семейство. Всъщност нейният разказ идва след повратен психологически момент. Тя е загубила всички свои близки. Нея до един момент я е било срам (за нещо, за което съвсем не е виновна), но тя вече няма от кого да се срамува по този въпрос.
1. Първо, Корана всъщност разрешава пленничките. И в българския и в английския превод пише (грубо казано): Забранени са ви тия, тия, тия, ония, третите петите и десетите. Забранени са ви и омъжените жени, но ако са пленнички може.
2. И в двата текста, "наказанието" за секс с неомъжена жена е глоба и женитба. Никъде не видях да е писано, че има значение, дали жената е съгласна или не. Да, това е възникнало от простия факт, че в едно общество все някой трябва да се грижи за децата, а и практически оказва теоретична защита на бедните спрямо богатите, но това не е тема на мнението ми.
Тезата ми е, че хич не е работа да си изнасилена жена в силно религиозно християнско или мюсюлманско общество. ... Просто посочвам, че и двете религии не оказват особена протекция над героинята, а дори напротив - едната ще я принуди да се омъжи за изнасилвача си, а другата не й пука изобщо!
Не мога да докажа, че е невъзможно, но можеш да опиташ и да си строшиш главата.Майк, ти май си възпитаник на математическа гимназия, както и аз. Къде са ти доводите за това "абсурдно", че и за този "всеки" автор, дето се закача с темата?
Аз определено не пиша за 14-годишни момчета. Тази публика отдавна е загубена. Не можеш да стигнеш до нея, но това пак няма как да го докажа категорично, така че ако някой иска - да пробва и да си троши главата.Интересно ми е какво имаш предвид под "действа само на по-неопитни читатели". Първо, аз си мислех, че ние за такива пишем. Все пак 14-годишно момче или момиче не е прочело толкова, колкото ти и аз.
С какво да обясним по-високата продължителност на живота на жените? С неразумния начин на живот на мъжете?...няма здравомислещ човек, който да отстоява тезата, че жените страдат по-малко от мъжете в днешно време.
Такъв текст е в състояние да ме отблъсне свръхскоростно от произведението. Мъжете чак притаяват дъх, все едно за пръв път чуват за изнасилване. Мисля, че тази порода нежни романтици се появи в последните десетина години, когато стана трудно човек да ги отличи от откровените гейове.Шейла замлъкна. Мъжете в кръга бяха затаили дъх, до един развълнувани от нейния разказ. За няколко секунди само пращенето на огъня се чуваше в нощта. Пламъците се отразяваха във виолетовите зеници на момичето, които криеха тъмни, ужасни спомени.
С огромно усилие Шейла се овладя, разтърси глава и продължи с глух глас.
- Никой от вас не може да си представи какво значи да си наистина напълно безпомощен. Да виждаш как честта ти е изтръгната от теб пряко твоята воля и да знаеш, че никога вече няма да се върне...
Ксенокс, прости ми, ако смятам, че нещо, което наказва жертвата в 50% от случаите и в други 25% я обрича на шибан живот за ужасно.
Не съм твърдял, че жените страдат по-малко от мъжете. Твърдя, че много хора са абсолютно неадекватни за това какво наистина се случва в главите на другите.
Защо се набутваш да пишеш за изнасилена жена? Четох пуснатия откъс... много си далеч от добър писател. Натреси се и на гадна тема и ето ти гаранция за провал още преди да е започнала играта.
Мисля, че тази порода нежни романтици се появи в последните десетина години, когато стана трудно човек да ги отличи от откровените гейове.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas