ММ, според теб изнасилването е единствено медиен феномен?
Това е така, откакто психолози, психиатри, писатели и журналисти решиха да изкарват пари от темата, а също и откакто светът стана по-спокойно място....сексуалното насилие е сериозен проблем по целия свят, а психологическото възстановяване от такава травма е изключително трудно...
Сериозно ли го твърдиш това? И какво я е превърнало в банална и какво се разбира под неопитни читатели?Темата за сексуалното насилие на мъже над жени е банална, изтъркана и действа само на по-неопитни читатели.
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Бих опитал подхода на Ринсуинд, просто да офейкамПредстави си, че теб са те нахендрили да пишеш за петнадесетгодишна отвлечена арабка. Приеми го като етюд. Какъв би бил твоят подход?
Не знам как да разбирам този въпрос. Да, има изнасилвания. Да, нанасят травми. Но да загубиш двата си крака е много по-жестока загуба, на която са посветени в пъти по-малко репортажи, книги, филми и т.н. Просто в описанията на изнасилванията го има и онова чувство на възбуда, което гъделичка далеч не само най-долните читатели. Изнасилвания, изневери... страхотни, комерсиални теми, минати от хиляди автори.ММ, според теб изнасилването е единствено медиен феномен?
Не знам доколко е жестока загубата на двата крака и дали е по-жестока загуба от изнасилването. Със сигурност усещането за понесеното е доста субективно. Има жертви на Холокоста, които дори в лагерите не губят куража и човещината си; има и други хора, които са готови да скочат на бой или да изпаднат в самосъжаление само за една реплика. Има обаче и косвени елементи, по които може да се прецени колко силно е усещането за понесена загуба. Например, понякога се случва жертвите на изнасилвания да се самоубиват вследствие на преживяното (и Наказателният кодекс предвижда най-тежкото наказание, ако жертвата е стигнала до самоубийство). И колкото и да е ужасно да изгубиш краката си, очевидно това събитие не се преживява по същия начин. Аз поне не съм чула инвалидизираните хора да са склонни към самоубийство само защото не могат да преживеят загубата на краката си.Не знам как да разбирам този въпрос. Да, има изнасилвания. Да, нанасят травми. Но да загубиш двата си крака е много по-жестока загуба, на която са посветени в пъти по-малко репортажи, книги, филми и т.н.
Кои са тия хиляди автори? Аз не се сещам за нито един, който да е писал от името на изнасилена жена. И дали пък загубата на краката не е по-слабо медиализирна, защото се случва доста по-рядко отколкото изнасилванията? И това, че един проблем се появява отново и отново, защото не е решен, прави ли обсъждането му го "банално" и "изтъркано"?Изнасилвания [...]... страхотни, комерсиални теми, минати от хиляди автори.
Под "средностатистическия читател" ти разбираш всъщност "мъж"? (щото аз не мисля че описания на изнасилване въздействат възбуждащо на жените, освен ако не са в розов роман). Също така и не мисля, че всички мъже непременно почват да точат лиги докато четат такива сцени - със сигурност не и ако имат реална представа какво се случва на жертвата. Попитай хората, на които директно им се налага да работят с жертви на сексуално насилие - полицаи, лекари, психолози - те намират ли описанията на такива ситуации за възбуждащи?Неясно защо пропускаш основния ми аргумент - темата за насилието върху жена става особено популярна с надигането на феминизма, освен това си остава възбуждаща за средностатистическия читател
Не знам какво са ти казвали твоите жени, ама ако са настоявали, че е нещо животозастрашаващо, бая са послъгали. Не виждам причина нещо в ежедневието на Червената Соня да се променя само защото трябва да си слага два чифта гащи.И все пак, какво би направила Червената Соня, когато дойде "онзи период в месеца"?
Зависи какво е написал. Зависи и каква е аудиторията. Все пак, дори "Калоян и златният печат" се прие доста емоционално тук по форума, а книтага е много далече от темата за изнасилванията. Когато хората са изтрещели и дребен намек за махане на едно-единствено Ботево стихотворение от учебника може да ги накара да скочат на бой с кървясали очи. Както каза и ММ, това не трябва да е причина някой да се отказва от писането. (Зер, никой не знае как ще се приеме книгата му). Трябва да е причина обаче да подходиш интелигентно и с разбиране и да се постараеш да си информиран.Притесненията на Питър не са, че няма да се справи. Страхува се, че темата ще се приеме твърде емоционално.
А и каква, впрочем, е връзката на менструалния цикъл на Червената Соня с изнасилването?
Не съм сигурен дали да пишеш за героиня в онези времена не е като да пишеш за жена, която става голмайстор на английската висша лига. Например, тя какво прави, когато и дойде мензиса на поход? Такива едни подробности, дето да те заболи глава, ако седнеш да ги мислиш. Аз дори не знам какво са използвали жените в такива случаи, преди да бъдат изобретени дамските превръзки. Как да пиша за героиня...
Не съм съгласна, че ще е само една читателка. Ами семейството и познатите и, ами хората, които работят с жертви? Освен това, дори сред самите жертви има хора, които преживяват по различен начин такова събитие. Има такива, на които им е гадно 3-4 дни и после си възстановяват обичайната настройка към живота. Има и такива, които до старини живеят със спомена и се превръщат в едни счупени същества. (Или скачат от седмия етаж.) Та имам предвид, че жертвите от втория тип не биха приели за правдопобно описание на опит като в първия случай, въпреки че и двата начина на преживяване на изнасилване са реални. Индивидуалната преценка за това дали нещо е достоверно е точно такава - индивидуална и субективна. Писателят няма как да контролира възприятието на читателите си и да ги бие по тиквата, когато те са скептично настроени. Просто всеки е преживял различни неща, различни неща е избрал да го впечатлят и да си направи някакви мисловни схеми от тях и дори като Сталин да облъчваш народа с еднородни послания, пак няма как да ограничиш страничните фактори, които влияят на възприемането им.Съгласен, обаче кой ще знае със сигурност, че не е правдоподобно? Само евентуална читателка, която е имала лошия късмет да е потърпевша.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas