• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Въпроси към автори и художници
/
Въпроси към Ал Торо

Въпроси към Ал Торо

• 1
  • ...
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
20 Сеп 2017 12:52
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 988
Въпроси към Ал Торо #124121
Здравей Торо,
понеже имам проблеми с мотивацията в писането бих искал да те попитам:
Как ТИ самият се мотивираш да пишеш КИ, както и да участваш в редакцията? Наскоро спомена, че продажбите спадали - това не е ли демотивиращо или тъкмо обратното? Изобщо, ако не ти се пише, но пък знаеш, че трябва - как се надъхваш? А и знаеш, че в крайна сметка може да си на загуба финансово, ако сметнеш положения труд в разходната книга.
Мотивацията е интересна тема :)
Благодаря предварително.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Цъфто

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Сеп 2017 15:04 20 Сеп 2017 15:08 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Въпроси към Ал Торо #124122
Мерси за въпросът, не мисля че ще мога да ти дам отговорите, които ти трябват, но ще опитам.

При мен желанието за писане е силно и рядко ми трябва мотивация. Проблемът при мен е с времето и умората - ако имах време, с удоволствие и без нужда от каквато и да е допълнителна мотивация щях да пиша доста повече. Като цяло се считам за човек в горните 1-2% по критерия "деен" - доставя ми огромно удоволствие да правя, да създавам неща, да извършвам труд и в последните доста години не си спомням да съм бил с по-малко от 3-4 проекта едновременно и работа като за година напред. Безделието ме побърква и когато си вземам отпуска, обикновенно е за да свърша някаква работа или да натисна по някой от извънработните проекти. За всичко това ми помага факта, че се занимавам с много разнообразни неща и правейки едното си почивам от другите. Ако трябваше да пиша по 8 часа на ден в продължение на месеци, тогава щях да трябва да се боря с демотивацията.

Борбата с демотивацията за професионалните автори е дисциплината. Музата е нещо несериозно за писането, разчитането на муза считам за непрофесионално, без да има лошо в това. Един от съветите за писане, които съм запомнил (за съжаление не помня от кой автор), беше да се гони квота от думи на ден, като препоръката беше 3000, аз докарвах около 2000, но пренаписвам и редактирам по много. Сядаш и пишеш - ако не можеш да измислиш какво да пишеш пишеш просто някакви мисли и каквото ти дойде на ум, докато не "захапеш". При мен писането работи точно по този начин - мога 1 час да не мога да напиша читаво изречение, но захапя ли, мога 6 часа да не спра да пиша. Вместо да пиша произволни мисли обаче, за започване аз редактирам работата ми от предните 1 до 2 дена - за редакцията не ти трябва да си влязал във "фаза", тя е много по-праволинейна работа. Докато си отредактирам стария текст съм влязъл в нужния стил, хрумнали са ми яки неща, обогатил съм го и лесно продължавам с новия.

Имам редки случаи, в които някоя идея не ми дава мира и просто не мога да мисля за друго, преди да я сложа на хартия - такава беше "Рандеву", която писах до 4-5 сутринта през нощите в работни дни, докато не я завърших (което се случи за 3 дни). Това ми се случва веднъж на 1-2 години, рядкост е и за тези ситуации не важат никакви стандартни правила, но никой дори полу-сериозен автор на проза не може да разчита на това като перманентно или често състояние. Това по-скоро ми се струва присъщо на поети.

Ще си позволя да натрапя още един съвет. Поне 90% от авторите любители се хвърлят на грандиозни идеи - поредици, светове, романи. Влачат ги с години, не ги завършват, началото няма нищо общо с края като стил и дух на книгата и т.н. Любителите се уморяват, нямат дисциплината, рутината, допълнителната мотивация за такива проекти. Препоръчвам кратки идеи, разкази и новели и да разнообразяват с жанрове, светове, герои. Просто така много по-малко се уморява един автор. Ако трябва да развива историята за един и същи герой и свят, междувременно потискайки всички следващи напиращи идеи, това води до сериозна демотивация. Изисква професионализъм да се пише дълга поредица.

Последно, няма лошо за любителите като мен и теб да не търсят мотивация, а да пишат само, когато имат такава. Не е нужно да се мотивираш да пишеш, т.е. да пишеш въобще, ако нямаш мотивация за това. Кому е нужно, не ни е професия?

Надявам се нещо от горните поне малко да ти е полезно :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Pe6ka_S_Mnenie, Вилорп, Mindcrime, harlequin, Super M, Cliff_Burton, kiril_ps, sycamore_bright, comics_ross, George-AL, Krassy, Цъфто, the_arsonist

06 Дек 2017 13:16 06 Дек 2017 18:05 от Pe6ka_S_Mnenie.
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
Въпроси към Ал Торо #125721
Замислял ли си "огледална" версия на Рандеву - където събитията се разказват от друга гледна точка? И може би дори още един plot-twist? :hello:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

13 Фев 2018 12:56
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #126549
По-рано отговорих лично на Жорко, споделям отговорът и тук в темата:

Огледалната версия не ме привлича като идея, мисля че ситуацията е изчерпана и на огледална версия ще й липсва мистериозния елемент. "Рандеву" е мислена като самостоятелна книга, но в последствие в разговорите покрай нея се обсъждаха различни spin-off-и на историята, prequels, sequels, свързани с интересните отворени събития.
Нямам намерение да пиша никой от тях в момента, за мен историята такава минималистична е напълно завършена, но има милион кукички, за които да се върже друго приключение и ако някой ден ми хрумне интересно такова, може да се случи. По-интересното е, че има сериозна вероятност някой друг да го направи преди мен ?

Има и нещо друго - не търся да започвам поредна поредица... Имам си достатъчно такива и отделните one-shot проекти имат незаменим чар за мен.

04 Апр 2018 15:04
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #127354
Здравей Торо,
след като излязоха резултатите от първия тур на Златна НИкса 2017, бих искал да разбера как те кара да се чувстваш класирането на Рандеву на балотажа? Особено като се има предвид, че е изпреварил по-внушителен като обем КИ.
Готов ли си да бъдеш Гоуст Автор и по други проекти, освен Българ?

kiril-ps.itch.io/

04 Апр 2018 18:11
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #127355

След като излязоха резултатите от първия тур на Златна НИкса 2017, бих искал да разбера как те кара да се чувстваш класирането на Рандеву на балотажа?

Ами поласкан съм, изненадан, защото е отзивите са полярни за нея дори от близки хора, а Зъби, примерно, имаше изцяло положители отзиви. Изненадан съм, защото много харесвам някои от книгите-игри тази година и предполагах че ще изпреварят "Рандеву". Точно Катарзис за мен не е от тях - не съм впечатлен нито от играта там, още по-малко от литературата.

Особено като се има предвид, че е изпреварил по-внушителен като обем КИ.

Конкретно относно обема, за мен никога не е бил водещ фактор и е трудно да се постави смислена граница - например и "Ледената цитадела" и "Герои" са наполовина по-малки от други книги през последните години. Лично аз гласувам по кефометър и качество и съм подкрепил и друго сравнително малко приключение. Но не виждам лошо хората да вземат предвид и това - определено Е параметър. Всеки си гласува както си прецени, няма лошо в това и не е нужно да има универсален критерий.

Готов ли си да бъдеш Гоуст Автор и по други проекти, освен Българ?

Краткият отговор - в момента не.
Това в Българ не е реално "Ghost" автор, а по-скоро "гост автор", след като името е написано - то е рално заигравка, само да отбележа.
Ghost автор не знам дали бих бил и по принцип. Зависи. Гост автор - защо не, за мен е приятно да се вписвам в дадено задание/свят - имаше един лаф, че въображението работи по-добре, когато го поставиш в граници, не го оставяш да блуждае. Хем е интересно да се пробваш да направиш нещо интересно в развит свят, хем пък губиш възможността да развиеш нещо тотално свое - плюсове и минуси има.
В момента обаче има нула време и енергия, отказах вече няколко интересни проекта за писане, включително и на игра и книга-игра. Не вярвам да хвана нещо ново по поръчка през 2018-а. Имам си и 2 книги-игри, по които да си работя, така че...

04 Апр 2018 21:38
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 509
Въпроси към Ал Торо #127360

Ал Торо писа: писа:
Ами поласкан съм, изненадан, защото е отзивите са полярни за нея дори от близки хора, а Зъби, примерно, имаше изцяло положители отзиви.
Мислиш ли, че е възможно липсата на отрицателни отзиви за Зъби, а и по принцип за произведенията в ПГ, да се дължи на отношението на разни хейтъри към СКИ?
Ако трябва да гадаеш, колко вероятно ти се струва това, в проценти от 0 до 100?

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

04 Апр 2018 21:43
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Въпроси към Ал Торо #127361

Имам си и 2 книги-игри, по които да си работя, така че...

Ха, това е ново и за мен. Коя е втората? (Ако приемем, че първата е следващия Котарак).

Дай малко повече инфо.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

05 Апр 2018 00:41
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #127369

Mindcrime писа: писа:

Ами поласкан съм, изненадан, защото е отзивите са полярни за нея дори от близки хора, а Зъби, примерно, имаше изцяло положители отзиви.
Мислиш ли, че е възможно липсата на отрицателни отзиви за Зъби, а и по принцип за произведенията в ПГ, да се дължи на отношението на разни хейтъри към СКИ?
Май не мога да вникна в теорията тук, а и от там да отговоря на въпроса. За Зъби има отзиви, няма много негативни. Хейтърите не би ли следвало по-скоро да генерират негативни отзиви? Честно казано нямам усещането да има хейтъри на СКИ, може би не повече от няколко човека, които не са активни на форума. Това че някой спори или дори се заяжда с мен или друг не го прави хейтър на СКИ. Или пък ако някой системно предпочита книги-игри на друг издател - още по-малко.
Може би ако разясниш въпроса ще мога да дам по-адекватен отговор, ако този не върши работа :)

05 Апр 2018 00:57 05 Апр 2018 01:00 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #127371

nixata писа: писа:

Имам си и 2 книги-игри, по които да си работя, така че...

Ха, това е ново и за мен. Коя е втората? (Ако приемем, че първата е следващия Котарак).

Дай малко повече инфо.
Да, това е първата, а втората, която е и вероятно първа по приоритет, е Големият купон.

Имам една идея, която да се впише в сетинга на Краси от "Хотелът", измислил съм началото и края и не ми дава мира. Ще е нещо с обема на Рандеву, героят е начинаещ ангел-хранител.

Последно, много ми се иска да напиша сандбокс лековато фентъзи тип Гората на демона, само че в света на Gora. И да го разпиша на базата на десетките илюстрации нечовешки добър concept art, които просто хвърчат на листи из офиса - по тях бих изградил сцените.

Естествено, кой знае кога и дали тези проекти ще се реализират - може да има и един як проект за КИ към Българ, а както са тръгнали нещата ще загубя облог, според който ще пиша книга в съавторство с Уейн, така че бъдещето е неясно. Надявам се да е за Валенс, ама не знам, сигурно ще ми се падне ролята с наливането на текста там, не с измислянето и решенията.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime

05 Апр 2018 02:29
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #127373

Май не мога да вникна в теорията тук, а и от там да отговоря на въпроса. За Зъби има отзиви, няма много негативни. Хейтърите не би ли следвало по-скоро да генерират негативни отзиви? Честно казано нямам усещането да има хейтъри на СКИ, може би не повече от няколко човека, които не са активни на форума. Това че някой спори или дори се заяжда с мен или друг не го прави хейтър на СКИ. Или пък ако някой системно предпочита книги-игри на друг издател - още по-малко.
Може би ако разясниш въпроса ще мога да дам по-адекватен отговор, ако този не върши работа :)
Хейтъри на СКИ не знам дали има, но често посочването на проблеми се определя като хейт. За мен, от нещастници.
Възможно най-ясната формулировка на моя въпрос: вероятно се досещаш, че виждам достатъчно на брой проблеми и в зимната нощ, и във втората част на вампирската история. Защо, според теб, не съм ги споделял открито?

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

05 Апр 2018 02:32
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #127374

както са тръгнали нещата ще загубя облог, според който ще пиша книга в съавторство с Уейн, така че бъдещето е неясно.

Не се притеснявай за това, няма да ти се наложи. Освен ако не си направил повече от един облог, и другите не зависят от мен.
Не знам дали Неделчо се притеснява да изпълни своята част от един неразумно сключен облог.

Hater

05 Апр 2018 09:24
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #127378

Хейтъри на СКИ не знам дали има, но често посочването на проблеми се определя като хейт. За мен, от нещастници.
Възможно най-ясната формулировка на моя въпрос: вероятно се досещаш, че виждам достатъчно на брой проблеми и в зимната нощ, и във втората част на вампирската история. Защо, според теб, не съм ги споделял открито?
Е не, това не е хейт. Ако трябва да допускам защо не си дал отзиви, бих заложил на съвкупност от фактори - първо не бих те определил като "фен" на книгите-игри, по-скоро като създател имаш интерес от направеното от другите, а не като потребител и като цяло не си особено емоционален към въпросните книги, за да изпитваш нужда да дадеш отзиви; второ, вероятно очакваш, че няма да има ефект от тях, т.е. че авторите ще те игнорират като заядлив - тази точка е подсилена от начина, по който е зададен въпроса - т.е. че ще са думи на вятъра; трето, което пак може би е в посока "думи на вятъра", е че вероятно не виждаш потенциал в авторите и респективно няма смисъл някой с отзиви да се опитва да ги прави по-добри.
Дистанцирам се от тези оценки, казваното е само като предположение защо не си мотивиран да пишеш отзиви.

05 Апр 2018 23:55
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #127400
Не е въпроса, че не съм мотивиран да пиша критики. Въпросът е, че вашите старания ме мотивират да си спестя критиките по адрес на издадени от вас произведения.
За мен винаги е било все едно как ми е била поднесена критиката, стига да я разбирам и да е разумна. Когато съм писал разни критични забележки към автори, обикновено съм получавал отговори от типа: "говори си, не ми пречиш". Сякаш за мен е нещо по-различно от "пиши си, не ми пречиш".

Кое те кара да се самоотлъчваш от форума за месеци?

Hater

05 Дек 2019 17:14 05 Дек 2019 17:44 от ringlas.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #132918
Здравей, Торо,
следя твоите оценки в Goodreads,
направи ми впечатление, че оценката ти на Heart of Ice е по-ниска от тази на Класна стая. Книгите за Самотния вълк също са с една звезда по-надолу?
Синът на пустинята е оценен, колкото Класна стая.
Може ли да споделиш мотивацията зад тази висока оценка за Класна стая?

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin, Rahvin

• 1
  • ...
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Въпроси към автори и художници
/
Въпроси към Ал Торо
Time to create page: 0.090 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (508 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 11:37
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (209 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • 17 Юни 2025 15:20
    • Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • 16 Юни 2025 21:47

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност