• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Въпроси към автори и художници
/
Въпроси към Никола Райков

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
19 Дек 2013 17:27
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Topic Author
Въпроси към Никола Райков #85039
Има ли причина всичките ти проекти за [u:1gtu8y0h]детски[/u:1gtu8y0h] приказки-игри да са с по заглавия от 20 думи, като всички се уморяват да ги произнасят, като децата (то и останалтие, де) просто викат на книжката "Таласъма"? :-)
Не че се заяждам, просто ми е чудно дали е базирано на някакъв принцип/статистика за средна дължина на името на успешните приказки, някакъв целенасочен опит за въздействие, или просто така ти хрумват ?

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Дек 2013 17:45
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Въпроси към Никола Райков #85041
Хаха, е не мога да повярвам, че вече има и такава тема. :-)

Така ми хрумват. Сега като се замисля, почти всичко за възрастни, което съм писал, има заглавие от по една дума, така че явно е някакъв противовес в съзнанието ми.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

20 Дек 2013 09:49
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Въпроси към Никола Райков #85069
Ами, след чудото, което сътвори със 'съма даже е чудно, че тази тема се появи чак сега. Сам ли планираш да преведеш книжката на английски? Какъв електронен вариант би избрал (Kindle, Android app)? Как би реагирал, ако някой друг пишещ от Новата Вълна издаде нещо в този под жанр? Много от нас са бащи като теб и ще бъде полезно за дългите безсънни вечери :-). Евентуално накрая може да се окажеш като един български Йън Ливингстън - родоначалник на огромна поредица. Би ли подкрепил такава инициатива?

20 Дек 2013 16:51
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Никола Райков #85084
Сам ли планираш да преведеш книжката на английски?
Книгата вече е преведена на английски, явно си изтървал тези съобщения. :-)
Нужна и е само малко редакция.

Какъв електронен вариант би избрал (Kindle, Android app)?
Рано е да говорим за електронни формати, но принципно ти отговарям - всички.

Как би реагирал, ако някой друг пишещ от Новата Вълна издаде нещо в този под жанр? Много от нас са бащи като теб и ще бъде полезно за дългите безсънни вечери :-). Евентуално накрая може да се окажеш като един български Йън Ливингстън - родоначалник на огромна поредица. Би ли подкрепил такава инициатива?
Реакцията ми изцяло би зависило от качеството на начинанието. Ако някой подходи сериозно и отговорно, зададе си същите високи критерии и има талант да го направи, ще бъда много доволен и ще помагам с каквото мога. Ако някой се опита да яхне "приказка-игра" и да пробута нискокачествен продукт най-вероятно няма да мога да стърпя гнева си, макар че ще излезе че "плюя конкуренцията".

Караджов на шега ми подхвърли дали ще издам негова приказка-игра, но на този етап май нямам сили да издавам и други хора. :silly:

21 Дек 2013 17:27
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Никола Райков #85136
Пропуснал съм новината за превода, както и съответно кой го е правил.
Лошото на един такъв проект е, че подборът на илюстрации е много по-важен, отколкото в КИ за големи, тоест, чисто авторовата част е пропорционално по-малка. Предполагам, че ако някой реши да направи нещо сходно и се издъни, причината ще е някъде там.

21 Дек 2013 19:00
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Въпроси към Никола Райков #85142
научих нещо много важно от последното интервю и веднага питам: какво толкова не ти хареса в Америка? как реши да живееш на село и как се справяш извън голям град, далеч от удобства като денонощни аптеки и супермаркети? отглеждаш ли си домати, краставици и гледаш ли животни? ракия правиш ли?

биографията ти прави книгата още по-ценна. как не съм знаел по-рано тия подробности!

22 Дек 2013 20:55
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Никола Райков #85176
Връщам се за момент към първия въпрос на Торо. Почти всички заглавия на детски книжки, които ми изникват в съзнанието звучат доста сходно. Изключение е само Мечо Пух. Останалите: Алиса в страната на чудесата, Приключенията на Лиско по море, Малките тролове и голямото наводнение (тази я открих след като написах моята и се забавлявах колко близко са заглавията).

Рони, ако искаш мога да ти изпратя копие от английския превод, ако ти представлява интерес.

какво толкова не ти хареса в Америка?
Ценностната им система, светогледа и начина им на живот.

как реши да живееш на село и как се справяш извън голям град, далеч от удобства като денонощни аптеки и супермаркети?
Винаги съм искал детето ми да бяга и да играе свободно навън. Месеците на село са най-приятните спомени от моето детство и когато съпругата ми забременя решихме, че е крайно време да осъществим тази своя идея.

За аптеките. Имам една кутия с лекарства у дома, но подозирам, че на всички им е минал срока на годност. Никой от нас не е взимал лекарства от две години насам, с едно единствено изключение на антибиотични капки за ухото на малкия. Той се разболява много рядко, обикновено от някой грип и забелязах, че с чайове, плодове, разтривки и т.н. му минава даже по-бързо отколкото с лекарства. Може би няма да ти хареса това, което ще напиша, но аз не харесвам подходът на западната медицина. Причината за повечето придобити заболявания са погрешен начин на живот и болестта е вид сигнализация на организма, че правиш нещо погрешно. Западната медицина се опитва да тушира симпотимите (в някои случаи цял живот) без да лекува първоизточника на заболяването, често водейки и до опасни странични ефекти. Като цяло забелязвам, че децата на приятели са постоянно болни и са постоянно на антибиотици. Явно някъде нещо не е наред.

За супермаркетите. Супермаркетите като цяло не ги харесвам особено. Считам, че повечето неща, които се продават там са боклуци. Широкият спектър от консерванти, оцветители, овкусители, подобрители и прочие химия само прави храната още по-негодна. Част от храната си я отглеждаме, част от нея я купуваме от селото, част от магазините. Проблем с магазините според мен няма дори и да ядеш храна само от супермаркетите - зареждаш си веднъж на седмица, а в селските магазини, които често работят почти до полунощ има всичко основно.

отглеждаш ли си домати, краставици и гледаш ли животни?
Също и патладжани, чушки, лук, чесън, спанак, маруля, тиквички, царевица, тикви, грах, орехи и сигурно някакви неща, които пропускам. От плодовете - черници, ябълки, круши, сливи, череши, Животни - в момента само куче и котка. Всъщност тази година само съпругата ми се грижеше за градината, тъй като аз бях доста ангажиран покрай книгата.

ракия правиш ли?
Не. Вече пия доста рядко, някъде с повод, така че няма смисъл. Преди бях почнал всеки ден, но се спрях навреме.

22 Дек 2013 21:37
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Topic Author
Въпроси към Никола Райков #85177

ze BG писа: писа:
Почти всички заглавия на детски книжки, които ми изникват в съзнанието звучат доста сходно. Изключение е само Мечо Пух.
Андерсен (най-популярни за мен) - „Храбрият оловен войник“, „Снежната царица“, „Малката русалка“, „Палечка“, „Малката кибритопродавачка“, „Грозното патенце“.
Братя грим (най-популярни за мен) - Белоснежка и Червенорозка, Бременските градски музиканти, Вълкът и седемте козлета, Красавицата и звярът, Румпелщилцхен, Пепеляшка, Печката, Рапунцел, Снежанка и седемте джуджета, Спящата красавица, Хензел и Гретел, Храбрият млад шивач, Цар Дроздобрад, Червената шапчица.
Хобит, Малкия принц (от тези с продажби над 100М).

Ще приема за отговора на въпроса "Струва ми се по-застъпено приказките да са с дълги имена, ама не се бях замислял". :-)

22 Дек 2013 22:20
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Въпроси към Никола Райков #85179
Дано има повече хора като теб!

Може би няма да ти хареса това, което ще напиша, но аз не харесвам подходът на западната медицина. Причината за повечето придобити заболявания са погрешен начин на живот и болестта е вид сигнализация на организма, че правиш нещо погрешно. Западната медицина се опитва да тушира симпотимите (в някои случаи цял живот) без да лекува първоизточника на заболяването, често водейки и до опасни странични ефекти. Като цяло забелязвам, че децата на приятели са постоянно болни и са постоянно на антибиотици. Явно някъде нещо не е наред.

чудно ми е защо постоянно слушам такива работи. разбира се, че начинът ни на живот разболява! стресът на първо място, отровите на второ. само дето малко хора са склонни да променят живота си, дори да се откажат от дребни вредни навици. и опират до лесната и бърза медицина.

ПП за ракията не си прав, да знаеш :grin:

22 Дек 2013 22:44
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Никола Райков #85180

Ал Торо писа: писа:

Почти всички заглавия на детски книжки, които ми изникват в съзнанието звучат доста сходно. Изключение е само Мечо Пух.
Андерсен (най-популярни за мен) - „Храбрият оловен войник“, „Снежната царица“, „Малката русалка“, „Палечка“, „Малката кибритопродавачка“, „Грозното патенце“.
Братя грим (най-популярни за мен) - Белоснежка и Червенорозка, Бременските градски музиканти, Вълкът и седемте козлета, Красавицата и звярът, Румпелщилцхен, Пепеляшка, Печката, Рапунцел, Снежанка и седемте джуджета, Спящата красавица, Хензел и Гретел, Храбрият млад шивач, Цар Дроздобрад, Червената шапчица.
Хобит, Малкия принц (от тези с продажби над 100М).

Ще приема за отговора на въпроса "Струва ми се по-застъпено приказките да са с дълги имена, ама не се бях замислял". :-)
Ще ме извиняваш, но това на Андерсън и Братя Грим въобще не са детски приказки (впрочем и Алиса, която аз споменах) и нямам идея защо ги четат на децата.

22 Дек 2013 23:14
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Въпроси към Никола Райков #85181
Ами детски приказки са си.Е не са за 4 годишни деца ама то на тях и теле фонния указател да им четеш стига да има картинки ще им е интересно

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

22 Дек 2013 23:38
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Никола Райков #85182
По това, което си написал съдя, че май нямаш дете. :-)

22 Дек 2013 23:46
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Въпроси към Никола Райков #85183
Е тва беше образно казано :-) По твоето изказване за приказките съдя че нямаш големи деца и едновременно с това си забравил детството си

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

23 Дек 2013 06:03
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Никола Райков #85186
Никола, ще се радвам да го погледна. Ще ми е интересно да видя как си превел някои неща.
Мисля, че много хора могат да ти завидят за начина на живот, който водиш.
Психо, Никола искаше да каже, че в приказките на Грим има доста жестокости и това ги прави неподходящи за деца. Може би причината е била, че по онова време е имало повече кървища и е трябвало да се поднесе начин за справяне на малките.
Това с телефонния указател може да върши работа някъде до първата година :-). Сигурно ще видиш сам как е.

24 Дек 2013 12:44
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1112
Въпроси към Никола Райков #85208
Здравей Никола,

искам да пусна статия за книгата в Уикипедия. Можеш ли да спретнеш едно сухо, енциклопедично текстче, което да използвам ?

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Въпроси към автори и художници
/
Time to create page: 0.066 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • Yesterday 23:12
    • Най-слабият български автор. (52 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Etom
    • Yesterday 18:30
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • 21 Мар 2023 10:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg