• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Въпроси към автори и художници
/
Въпроси към Петър Агапов

Въпроси към Петър Агапов

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
04 Апр 2019 17:04
sipko1's Avatar
sipko1
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 89
Въпроси към Петър Агапов #130977
В отговор на въпроса от Кирил:

Първо да уточним: Неведоми са пътищата Господни на Майндкрайм. Аз пиша за механики, при нас простолюдните автори, и само ако имам някакъв огромен късмет, мога евентуално да се докосна до някоя от гениалните идеи на този неповторим автор. Той просто разсъждава на друго ниво от всички останали. Шегувам се, разбира се. Мишо не е божество. Всеизвестен факт е, че единствените доказани и потвърдени случаи на бягство от "Зона 51", откакто базата за изследване на чуждоземи раси съществува са: Майкъл Джордън, Лионел Меси и... правилно се досетихте... Майкъл Майндкрайм.

Сега наистина сериозно! Грешката е изцяло моя. Не съм разделил формите на обратна връзка във времева класификация на непосредствена (immediate) и отложена (delayed). Разбира се, много често се налага оценката на игра да се даде по-късно, а не на момента. Дори и да е към края на приключението, обратната връзка я има при Майндкрайм, а и при повечето български автори. Всеки един негов читател знае много добре кога и къде е допуснал грешка. Това не може да се каже за голяма част от чуждестранните автори.

Нали Контролните Суми и Кодовите Думи се използват точно за това: да се забави обратната връзка без да се дава непосредствена оценка.

Гледай сега как ме караш чрез такива въпроси да пиша статии тук, във форума, а не където им е мястото: по страниците на списанието :)

П.П. Между другото, отговорът не еФикс ми харесва повече от това, което написах по-горе.

Дарвинист и Майндкраймист
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Апр 2019 22:25
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Въпроси към Петър Агапов #130978
Политически коректен :)
А кой е допринесъл според теб повече за жанра?
Майкъл Майндкрайм или Ейдриън Уейн?

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"

05 Апр 2019 13:40
sipko1's Avatar
sipko1
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Въпроси към Петър Агапов #130979

Nedelcho Bogdanov писа: писа:
Политически коректен :)
А кой е допринесъл според теб повече за жанра?
Майкъл Майндкрайм или Ейдриън Уейн?

От двамата изброени... Неделчо Богданов, според мен :-) (поне в последните години)

И тримата ги уважавам заради това, което са направили за интерактивната литература.

12 Юни 2020 10:06
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 799
Topic Author
Въпроси към Петър Агапов #135799
Здравей г-н Агапов,
изненадващо интервю с Автора на Уимбълдън за ПС-мания. Браво!
Много ми допаднаха размислите за изборите, механиките и литературата в КИ.
Не ми стана ясно обаче: "Трите подхода в традиционната литература се наричат извъртане на действието, обръщане на действието и създаването на опасности (twists/reversals/dangers от книгата "Mastering Suspense, Structure and Plot" от Jane K. Cleland). Първите два предизвикват изненада в читателя, а изненадата няма място в механиките на една книга-игра, защото изборите в този жанр трябва да бъдат информирани избори."
Според горе-цитираното ако имаме информирани избори не може да имаме "twists" and "reverslas"?
Вярно е, че ако правя логичен избор, аз вече би трябвало да съм "предвидил" последствията от него.
Но как това кореспондира с:
"Любовта е чувство и то не се основава на силна логика. Мисля, че много често, дамите изненадват самите себе си с изборите, които правят."
Ами ако съм Автор и създам подобен избор?

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Асен

26 Юни 2020 22:09
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Въпроси към Петър Агапов #135945

kiril_ps писа: писа:
Здравей г-н Агапов,
изненадващо интервю с Автора на Уимбълдън за ПС-мания. Браво!
Много ми допаднаха размислите за изборите, механиките и литературата в КИ.
Не ми стана ясно обаче: "Трите подхода в традиционната литература се наричат извъртане на действието, обръщане на действието и създаването на опасности (twists/reversals/dangers от книгата "Mastering Suspense, Structure and Plot" от Jane K. Cleland). Първите два предизвикват изненада в читателя, а изненадата няма място в механиките на една книга-игра, защото изборите в този жанр трябва да бъдат информирани избори."
Според горе-цитираното ако имаме информирани избори не може да имаме "twists" and "reverslas"?
Вярно е, че ако правя логичен избор, аз вече би трябвало да съм "предвидил" последствията от него.
Но как това кореспондира с:
"Любовта е чувство и то не се основава на силна логика. Мисля, че много често, дамите изненадват самите себе си с изборите, които правят."
Ами ако съм Автор и създам подобен избор?
Гледната точка на интервюто е просто абсолютизиране на предвидимостта и предварителната информация, т.е. на игровия елемент в КИ, за сметка на 1) реализъм на ситуацията и 2) литературната част. Като цяло, ако си автор и създадеш подобен избор, значи си преценил, че цениш повече някое от тези двете...и някои хора ще са недоволни :) .

Но ако очакваш всички да са доволни, те чакат много разочарования независимо дали следваш горните съвети!

Обичайният съвет за недоволни читатели е "пиши така, че да харесва на теб, така ще имаш поне един доволен читател още преди книгата да излезе" и мога само да те посъветвам да го следваш ;) .

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, sipko1

22 Юли 2020 15:05 22 Юли 2020 15:07 от sipko1.
sipko1's Avatar
sipko1
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Въпроси към Петър Агапов #136243
Асен е разгадал какво точно искам да кажа много добре. Вярно е, че абсолютизирам всичко в изказването си. Това е с цел да бъде разбрана по-добре моята гледна точка. В една книга-игра, нещата биха изглеждали малко по-меко. Идеята е, че изборите трябва да се озновават на статистически вероятности, а не на личните предпочитания на автора. Преди няколко месеца, моя статия на английски беше свалена с обвинение, че е дискриминираща. Примерът, който бях дал е със снайперист от SWAT. Съдбата го поставя в ситуация, където трябва да бъде направен избор. От този избор би зависило дали атомна екслозия ще унищожи напълно милионен град. Снайперистът е на покрива на висока сграда и наблюдава хората на близкия площад. По предварителна информация един от тези граждани ще детонира атомната бомба в следващите няколко минути. Този човек трябва да бъде елиминиран веднага, а няма достатъчно сведения как той да бъде разпознат. Трима от гражданите на площада се открояват от останалите. Мексиканец, чието яке е видимо издуто в областта на кръста от голям пистолет. Мъж с арабски черти, който бързо преминава през тълпата, носи раница и държи ръцете си в джоба. Азиатец, който е изтървал нервите си, маха с ръце и крещи на друг азиатец. Няма нужда да ви кажа кой е статистически верния отговор, нали? В същото време, политическата коректнист пречи на хората да назоват проблема с истинското му име. Ако по-рано в книгата игра не е загатнато, че в този мегаполис оперира азиатска терористична група, верният отговор остава само един и той не е свързан с мексиканеца, който може да изпразни пълнителя на пистолета си в тъппата всеки момент. Статистиката си е статистика. Правителства и частни конгломерати правят предвиждане на бъдещето според статистически данни от миналото. Техните очаквания не винаги се сбъдват. Винаги има процент на грешка. Според мен, авторът на една книга игра, трябва да се основава на статистическите вероятности и природните закони. Ако читателят е поставен в ситуация, в която трябва да тръгне на запад, най-добре правилният отговор да бъде "в посока на залязващото слънце". Освен ако, авторът предварително не е обяснил на читателя, че действието се развива на друга планета, където слънцето изгрява от юг и залязва на север.

Що се отнася до любовта, нещата са малко по-сложни. Това чувство не се основава на силна логика от страна на индивида, но се базира на определени природни закони от гледна точка на природата. Прочетете "Методът на Мистери" ("Mystery Method") за повече информация!

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

23 Юли 2020 07:37 27 Юли 2020 13:46 от Вилорп. Причина: коментира се модераторската работа
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1112
Въпроси към Петър Агапов #136260
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Всичко след въпросите на Киро е спам по темата, а тя е - "Въпроси към Петър Агапов". Как пък за толкова години не се научихте как се пише във форум?

Безидейният спор може да се отцепи в нова тема и там да се продължи.

А моят въпрос към Петър Агапов е дали се задава нова КИ от него, може би отново спортна, може би следващата година?

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Следните потребител(и) изказаха благодарност: dechoto

23 Юли 2020 10:28 23 Юли 2020 11:02 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Въпроси към Петър Агапов #136262
Пепи, няма защо да се цупиш. Ти си този, който даде примера, а той не е добър, няколко човека ти го казаха. Никой не взима важни решения обосновани само на статистика, защото статистиката често е подвеждаща.
В твоя случай ако съдим по статистиките, ти вероятно ще гръмнеш арабина, само защото е арабин и после веднага след това някой от другите двама ще задейства бомбата. Невинните жертви ще са стотици, защото си направил неправилен избор на основата на недостатъчна информация. Ако откажеш да действаш и терориста все пак взриви бомбата - ти няма да си виновен, защото не си длъжен да действаш/стреляш при толкова малко информация. Отделен е въпроса, че атомните бомби обикновено се пускат с ракети, а бомбите които се взривят с куфарче са или "мръсни" бомби, в куфарче, което излъчва радиация или бомби с дистанционно. И в двата случая те изискват този който оставя куфарчето да се оттегли, за да ги задейства с някакво дистанционно, и има голяма вероятност да бъде забелязани и обезвредени от специален екип,. Отделно, че бомбите които избухват с насочен взрив, често имат ограничен обхват и рядко раняват повече от 1-2 души, които поначало са им целта.. Така че има достатъчно време снайпериста да проследи кой какво прави и да време информиран. избор. вероятността да елиминираш трима души на голям площад - особено ако не са близко един до друг - е минимална, а вероятността снайпериста да се измъкна след като е стрелял по цели трима души - още по-минимална.Впрочем щом ще си говорим за статистика, нека съобщя нещо интересно тук - една огромна част от атентаторите в последните години са европейци или европейки, които са радикализирани в исляма. Ислямистите (правилно) предположиха, че европейците ще обръщат по-малко внимание на бели събратя. Над 600 бели жени - австрийки и пр. - са се взривили в Европа. И отделно - статистиките пак сочат, че атентаторите напоследък използват много по-често камион и тактика "камикадзе" отколкото бомба. Бомби се правят трудно, охраната на важните обекти е солидна, а тези които се взривяват ръчно, често са с ограничен обхват. Така че примера наистина не е добър.

Основното което е на въпрос е - когато се пише книга игра следва да има информиран избор. Самият ти твърдиш, че си мандкраймист, но навремето Майндкрайм отделяше доста време на логиката и твърдеше, че изборите при него са абсолютно равностойни. Освен в "номерът на Хю"/ номерът с трите крила на гардероба май не помня ММ да е прилагал друг път неинформиран избор.
В този смисъл цупенето в стил "Няма да отговарям на въпроси" не е решение. Всъщност ти може да пишеш и игри с неинформирани избори, но ако всеки пише каквото на него му харесва (реално това е хоби, а не професия), другите не са длъжни да го четат. Опитваме се като приятели да ти помогнем с градивна критика. Ако ще се обиждаш от добронамерени съвети - по-добре не пиши. Остави ме мен, виж че хора като Торо, Лейдрин и пр. ти ги дават.

иначе съм съгласен разгтоворът може да се отдели в спама.
и за не бъда назидателен - три въпроса към Пепи. Ако искаш - отговаряй.

1. Какво намира общо между това да си дарвинист и това да си майндкраймист? Дарвин е биолог, Майндкрайм - писател на книги-игри.
2.Пепи не ти ли се струва, че рязко промени стила с който започна в "Уимбълдън" и"Зона 51" ? Сякаш в "Чикагска трибуна" и нещата които пишеш напоследък използваш повече готови шаблони, отколкото в началото. И ако да - на какво го отдаваш? Променил си и отношението си, станал си доста по-невъздържан напоследък, не търпиш критика - сравни изказванията на другите спрямо Уимбълдън и твоите. Откъде иде тази промяна?
3. Не ти ли се струва че животът в САЩ твърде много ти влияе на мисленето? в "Зона 51" спасяваш американски президент, руски президенти, дори корейски (него пък къде го намеси?)...но не и българският президент. сега даваш примери за атентати - атентати има предимно в големите европейски държави, но в България няма, въпреки че сме точно на границата на арабският свят. да, чат-пат се оставят чанти в метрото, но това е по-скоро разсеяност, отколкото тероризъм. а точно примерите с арабите са много шаблонни и характерни най-вече за американци.
не е зле да припомним, колко дълго американците подпомагаха арабите, например те им даваха оръжие в Афганистан за да се борят с руснаците, те спонсорираха Садам, за да воюва с Иран. САЩ непрестанно получава свежи пари от Саудитска Арабия - люлката на тероризма. Когато в края на мандата си Обама предложи да обявят СА - не да й наложат санкции, не да я обявят за терористична, а само да а я заклеймят - всички сенатор, без трима гласуваха против. За Хилъри Клинтън се оказа че е взела маса пари от СА. Тръмп извади името на СА от "черния списък". За сравнение - почти всички терористи включително и Осама бин Ладен са....саудитци. С кого се борят САЩ? нека не мислим в шаблон.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

23 Юли 2020 21:27
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Въпроси към Петър Агапов #136273
Модерация: Всичко покрай обсъждането на горния казус е преместено тук: knigi-igri.bg/forums/common-talks-games/6000
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

26 Юли 2020 23:04
sipko1's Avatar
sipko1
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Въпроси към Петър Агапов #136301
Торо, благодаря ти, че измести разтягането на ненужни лукуми в друга тема!

Към въпросите на Джордж:

1. Джордж, няма нужда да има много общо между Майндкрайм и Дарвин. Просто вярвам в еволюционната биология. Вярвам, че има определени закони, на които се основава всичко на този свят. Почитател съм на Майндкрайм, защото той прави игри и не ме отегчава с ненужна литература. Някои от най-добрите игри, които някога съм играл. В това число включвам игри от всички видове и платформи. Покрай пандемията се заиграх на оригиналния Tomb Raider. Мога да срявна удоволствието ми от тази игра с книга-игра на Майндкрайм.

2. Ами, станах шаблонен, да. Това си ми беше целта от самото начало. Исках да си намеря шаблон, който ми пасва на моя стил. Въобще не отричам това наблюдение. Вярно е. Свалям шапка на всички иноватори в жанра. Аз не съм един от тях.

3. Джордж, не отричам, че имам симпатии към САЩ. Това, обаче, не ме прави русофоб. В първата си реч пред ООН, Тръмп се обърна към останалите държавни глави и каза, че очаква от тях да поставят интересите на своите граждани пред всички останали, както той винаги ще постави интересите на Америка пред всички останали. Харесвах много Стефан Софиянски и неговото временно правителство през 90-те. Той беше добре както със Запада, така и с Русия. Какво пречи на българските политици да поставят интересите на България пред всичко останало? Нека да мине Северен поток през България! Това е в наш интерес. Това не означава, че се обръща гръб на САЩ и на Европейския съюз. Просто всеки си играе играта и всеки си гледа интереса. Що се отнася до моите симпатии към САЩ, ако живеех във Франция, щях да симпатизирам на Франция. Аз имам личен интерес САЩ да бъде добре. Това не означава, че отричам грешките от миналото и настоящето (някои от тях изброени от Джордж). Освен това, грешка е много относително понятие в зависимост от гледната точка и от момента в историята на света, от която тази грешка се оценява. Има течение в мениджмънта, което твърди, че към момента на вземане на дадено решение, няма достатъчно информация решението да бъде оптимално. То ще се оцени в последствие след като се видят резултатите от това решение. По друг начин казано: Няма нужда да си натякваме за грешките. Те са част от живота. Не е важно кой е виновен. Важното е да се реши как ще се продължи напред ;)

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Ал Торо, dechoto, George-AL, Der

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Въпроси към автори и художници
/
Въпроси към Петър Агапов
Time to create page: 0.066 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (51 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от ringlas
    • Yesterday 17:40
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • Yesterday 10:52
    • Търся да купя Ледената Цитадела (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от logus
    • 20 Мар 2023 17:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg