• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Списание Книги-игри представя
/
Психо буря

Психо буря

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
30 Апр 2024 22:18 30 Апр 2024 22:19 от Radko. Причина: за всеки случай
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 347
Topic Author
Психо буря #142527
Три, две, едно... начало.
Алфа срещу Омега на...
...рестарт.

"Психо буря" на Андрю Грийн е киберпънк произведението на годината. Върна ме в детските години и не на шега правя алюзия със създадения от Bave свят на Европа. Чипове, хакване, битки.. главният герой дали не е Хамелеона на младини? А МЕГА корпорацията "Омега" какво е? Толкова много въпроси, толкова малко отговори. Заслужава си разширение, продължение и поне два прикуела. :side:

За 100 епизода, създадени за конкурса Линденбаум, книжката предлага екшън, интрига, тайна и през целото време съспенс. Хареса ми относителния баланс на уменията, простия тест за успех/неуспех при бой и тестване. Това прави геймплея хем нелек, но и не досаждащ. Останалото се запълваше по-добър начин от повествование. Разказът ми се струва добър, приятен и увличащ в света на играта - Ишида, град в Нова Япония, където киберчовеци препасват пистолети с роботи и прочее. B)

Хареса ми цялостно графичното оформление на книгата-игра. Илюстрациите са като от комикс, на места и в панелчета, въобще отвсякъде лъха естетиката на жанра. На корицата преобладава розовичкото, но и синичкото - хем за момченца, хем за момиченца приготвено. :oops:

Изиграх играта сефте (а май съм прощапулникът ѝ на форума) и останах много приятно изненадан от нея. Множество колекция от кодови думички, няколко предмета за шукаритет и битки/чуденки. За статистиката, спечелих с кодови думи "Фаталити", "Каръщина, бате", "Честен измамник", "Мене ми не требва". :)

И за финал - финалната загадка.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Е, това беше супер приятното предизвикателство и без грам да спойлвам, ще се самоизфукам. Че се справих без нито грам чийт с нея. Тръгнах по грешен път, но се поразмислих какво иска да ми каже човекът, и войля. Ахахахах. А дори не разбирам от тия работи. :hello:

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Вилорп, Ал Торо, harlequin, ringlas, Etom, banskidedo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

07 Май 2024 01:51
gishena
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Психо буря #142538
Охо, ще се чете!

Напоследък се зарибих по всичко цайбър пънк, покрай Алтърд Карбон.

Хамелеонът появява ли се да смени чарковете на някой хипар?

08 Май 2024 12:55
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Психо буря #142540
Ц, няма го него. Като цяло доста по-мека е от към насилие книжката. Ако загинеш в киберсвета просто ти експлоадира главата.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

09 Май 2024 14:27
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1001
Психо буря #142541
Като жанр ми прилича на екшън-криминале в сайбърпънк свят. Мисля, че е от добрите образци в книгите-игри , както като история , така и като игрова механика.
Въпреки че съм (върл) противник на използването на зарове в КИ, то мисля че Грийн се е справил добре в това отношение, като е направил интересен дневник, система за битки и преодоляване на препятствия. Може да си избираш различни начални умения, предмети и разбира се, както си му е редът в сайбърпънк сетинг: импланти (разбирай психо-физиологични подобрения).
За изборите не мога да се изкажа толкова ласкаво, ако търсиш такива, в които да си напрегнеш сивото вещество, за да прозреш най-адекватната опция (т.е. да използваш дедукция / аналогия), то по-добре чети Майндкрайм (или Джордж). Повече ми се налагаше да избирам на сляпо като търсих улики (като в Щурмберг например), или трябваше да се съобразявам с уменията и/или предметите и информацията, която съм придобил към конкретния момент. Но пък и в това си има известен чар, да си призная.
Разследването, макар и да не е върха в детективския жанр, успяваше да ми поддържа интереса особено като се имa предвид, че от време на време се разнообразява с напрегнати престрелки, хаквания в компютърни системи/мрежи и други интересни сцени и случки,
Запомних един-двама колоритни герои/ни, което за КИ с обем от 100 епизода е значим успех (имало е КИ с над 200 епизода, чиито герои са ми бели петна в паметта). И разбира се: „Всичко е свързано с Киев“, това запомних, но поради други (твърде очевидни) причини.
Развръзката, неочакваните разкрития към края на играта бяха добре втъкани в развитието на сюжета, което допринесе за покачване на показателя по скалата на личния кефометър.
Да преговорим: Добро темпо, прилична литература, богат дневник, който е обвързан с игра със зарове, колоритен сетинг, интересно разследване и тук-там пуцане и хакване.
П.С.
Чел съм само оригиналния (на английски) вариант.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, turbobobi, Radko

01 Юни 2024 10:15
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Психо буря #142664
В магазина има някакъв бъг. Не дава да я сложиш в количката (съответно не можеш да я купиш) ако не избереш опцията за твърда корица?!?

03 Юни 2024 11:54 03 Юни 2024 14:05 от Вилорп.
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Психо буря #142684
сега ще проверя.

Дописка: Коригирано. Благодаря за сигнала.

Цвят за модериране
Следните потребител(и) изказаха благодарност: vanio_l

04 Юни 2024 21:05
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Психо буря #142694
Потвърждавам - поръчката мина успешно :)

13 Юли 2024 22:46
gishena
Командос
Командос
Скрий Още
Психо буря #142851
Прочетох книгата и бях доста разочарован.

Изостава много, ама наистина много по точки на всички български произведения в Сайбър пънк стила (за Хамелеона, Орм и т.н.) и има някаква мацка с любовна история, която свършва в нищото. Уменията се използват доста рядко и тотална липса на развитие за някои интересни "следи". Не знам дали авторът е бил силно ограничен от броя на епизодите, но в крайна сметка е можел да се справи доста по-прилично, поне според мен.

Силните страни - праволинейна игра, въпрос на лични предпочитание, на мен ми харесва (в стил Клопка за победители на ММ)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

16 Юли 2024 22:25
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Психо буря #142860
Благодаря за отзива. Предполагам че ограничениет в броя епизоди е изграло ролята си. Кой от трите финал дастигна?

Цвят за модериране

17 Юли 2024 02:13
gishena
Командос
Командос
Скрий Още
Психо буря #142861
Първо разбрах за доктора без да разбера за поръчителя зад него и после до успешния.

Кой беше третият финал?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

17 Юли 2024 09:18
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Психо буря #142863
Провалена мисия, уволнен си, но си жив.

Цвят за модериране
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gishena

10 Авг 2024 14:15
SpyHunter
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Психо буря #142917
Книгата е ОК. Толкова ОК, че даже се чудих дали да пиша нещо за нея, защото нямам силни позитивни или негативни чувства. Историята е прилична, и не се налагаше да чета през ред. За книжка с такъв обем е похвално, че авторът е сложил и различни финали в зависимост от това доколко си успял да разгадаеш мистерията. Малко е странно, че лошковците си правят целия този труд, когато могат да отстранят проблемите си много по-ефективно с директни действия, но това се отнася и за сюжета на 99% от филмите и книгите, защото иначе няма да има история за разказване.

Малката промяна в системата за проверка на умение ми хареса. Вместо да има точки за умения и да се мята зар, който трябва да е по-малък или равен на умението (или алтернативно сборът от умение и зар да е по-малък от нивото на трудност) умението отговаря на определен брой зарове (по-голямо умение дава повече зарове) и теста се преминава успешно при хвърляне на 5-6. Това ми харесва една идея повече, защото когато се мята 1 зар "произволността" на резултата е доста голяма. Колкото повече зарове се мятат толкова резултатите започват да отговарят на статистическите очаквания. Разбира се това става с мятане на много зарове, а не с 2-3 както в книгата, но принципът ми допада. Друг е въпросът, че някои умения се използват много (МНОГО) по-малко от други до степен в която някой се е избъзикал и е сложил постижението "каръщина, бате".

Обикновено не давам мнение за илюстрациите, но ми се стори сюреалистично да видя 1:1 Tesla S в история, която се развива през 2095-та. Фалкъна също стои не на-място, но да приемем че е като Поршето на Джони Силвърхенд от Cyberpunk 2077 - артефакт от миналото със сантиментална стойност.

Прилична книга без нещо супер хубаво или супер лошо.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо

12 Авг 2024 12:57
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Психо буря #142921
Да, постиженията са добавени специално за нашето издание. Разпитване също беше от уменията който се използват по веднъж, но ми стана жал, че 3 от 7 уминия са мента и го вкарах на още едно две места. Отделно си има постижение да минеш книгата с най-използването умение на 1-ца.

Цвят за модериране
Следните потребител(и) изказаха благодарност: SpyHunter

26 Дек 2024 17:20 26 Дек 2024 17:23 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 638
Психо буря #143247
Минах и тази книжка и излизам от нея разочарован. Бях подочувал коментари, от които се бях настроил за нещо прилично и интересно поне в игрово отношение, но реалността се оказа различна. Продуктът е типично западно заглавие със скучна телеграфна литература и още по-скучна игра със зарове, проверки и битки с кичозни врагове. Реших, че този път ще се прежаля да го изиграя по правилата, за да си припомня защо се отчайвам от този тип игри и все пак да видя дали пък нещо не се е променило я в мен, я във въпросните системи. Не се бе. Правя проверки - ако не ми върже зара се дразня, че съм наказан без нищо да съм объркал, ако ми върже - продължавам напред, без да изпитвам удовлетворение, че съм заслужил прогреса. Битките - очаквано досадни, но поне проявиха достойството да бъдат лесни. Отчитам, че порейки вълните в морето на скуката е по-добре все пак да печелиш. Не изпитах проблеми да унищожа разнообразната менажерия, която антивирусните софтуери визуализираха пред мен, в очевиден опит да ми се подиграват. Разбих всички защити на великите корпорации, но накрая се оказа, че ми липсва единия код - "Авалон" и умрях на крачка от финала. Разбира се не съм толкова глупав да загубя още час или два от все пак ограничения ми като време живот в преиграване и затова чрез порив на неочаквана хитрост просто прочетох финала все едно имах кралартурската кодировка. Самото издание е противоречиво като изпълнение - водещият розов цвят не ми допада, байрячето с надпис "книга-игра" никак не пасва на футуристичната илюстрация. Лакирането на специалните елементи е добре реализирано. Вътрешните илюстрации са солидни и добре разчупват визуално, чрез комикс-формата, зададен от Пуеблю. Безобразието с гърба на книгата ще го премълча, за да не придам негативен привкус на ревюто си.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin

05 Ян 2025 02:29
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Психо буря #143298
По дрехите посрещат
Вярвам, че това издание е едно от най-отблъскващите през тази календарна година, а и е в топа за цялата нова вълна. Розовото не ми бърка в здравето, макар да бих го заменил с цикламено заради темата, но правописните грешки в анотацията са скандални. Това никога не трябва да се случва. Не знам защо случаят е такъв, но няма приемливо обяснение. Вътрешното оформление е по-приятно.

Цялостната структура
За мен това е най-важната част от една книга игра и "Психо буря" по-скоро печели в това естество. Харесва ми как е навързано първоначалното разследване. Харесва ми как то се прелива във фаза с изследване на следите, а впоследствие и в трета допълнителна фаза (която няма да разкрия) преди да премине към оконачателното разкриване на мистерията.

Игри на съдбата
Харесва ми системата за шанс в играта. Не съм виждал точно така изпълнен шанс, но ми беше доста уместен в контекста на конкретния герой. Винаги имаш шанс да успееш или да се провалиш, независимо какви умения си избрал. Просто ако си с релевантно умение, то шансовете ти са по-големи (Ниско ниво - 33%, Средно ниво - 56% или Високо ниво - 70%, а в някои единични ситуации може да стигне и 80%). Струва ми се резонно за тестване на умения.

Светоизграждането
Както то, така и самият плот ми бяха много интересни. Генерално не съм особен фен на киберпънкът, смятам го за преизползван и безинтересен. "Психо буря" не е бил някаква епифания за мен, но цялостно е сред горната петина или дори шестина на произведенията в жанра, които съм чел/играл/гледал. Героите ми бяха относително безинтересни, но фокусът не е там. Интриграта е прилична, събитията са интересни.

Слабото
Големият проблем на играта е, че има изключително специфични условия за победа. По принцип това е допустимо, ако нямаш така силно заложена ролята на шанса. Първоначално нещата не изглеждат критични. Неуспехите не водят до ужасни последици, но когато завършиш разиграването и хвърлиш поглед назад, виждаш по колко тясна пътека е трябвало да минеш и как един-два грешни зар, въпреки добре преценените умения, те вкарват в патова ситуация. Според мен книги, които разчитат на шанса, трябва да позволяват няколко алтернативни пътя до успеха. Въпреки, че те не ползват зар (доколкото помня), добър пример биха били и двете "Зъби", особено първите, в които можеш по няколко пътя да достигнеш до разрешаване на мистерията. Това е жизнено важно в игра като "Психо буря", която толкова силно залага на шанса, макар и доста контролиран.

В крайна сметка
Знам, че авторът е реномиран и е печелил многократно конкурси. Съдейки по конкретната игра, смятам, че заслужено. Аз обаче бих искал да видя нещо малко по-отворено към различни решения. Не е нужно да са там, за да придадат наративна вариативност, а по-скоро за да обезпечат ролята на шанса.

"Код за достъп"
Nerd Zone

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Списание Книги-игри представя
/
Психо буря
Time to create page: 0.115 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Търся поредицата за "Котарака" на Ал Тор... (13 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Yann Gamgee
    • Today 20:18
    • Продавам Книги-Игри на Английски Език(Самотния Въл... (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • Yesterday 21:58
    • Подарявам повтаряща се "Последната врата"... (1 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Elan Morin Tedronai
    • Yesterday 03:55

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност