• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Пътят на Тигъра
/
Бойната система в Пътят на тигъра

• 1
  • 1
22 Апр 2015 19:54
garich
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Topic Author
Бойната система в Пътят на тигъра #104948
Не ви ли се струва, че системата за битки в поредицата е небалансирана и води до трудни битки (нуждаеш се от много късмет със заровете за да успееш).

Сега като четях по-подробно правилата на "Отмъстител" забелязвам че в отмъстител щетите за успешен удар с ръка са 1 зар, а за успешен удар с крак са 1 зар + 2.
В "Узурпатор" (а предполагам и в цялата поредица издадена от "Еквус арт") щетите за успешен удар с ръка са 3 зара, цитирам:

"Хвърли два зара и ако полученият сбор е по-голям от неговите или нейните защитни сили, твоят удар е успешен. В такъв случай отново хвърли един зар и прибави полученото число към вече получения сбор от двата зара. Полученото число изразява размера на щетите, които си нанесъл на противника".

В правилата на "Отмъстител" същото е преведено така:
"Хвърли два зара (зарове за нападение). Ако сборът им е по-голям от неговата или нейната Защита, ти успешни си ударил с ръка противника си. В такъв случай хвърли един зар. Падналото се число е размерът на щетите, които си нанесъл на противника"

Както виждате голяма разлика, която значително улеснява битките, ако се водим по превода в "Узурпатор". Според мен това което е написано в "Отмъстител" е по-правилно, но пък прави битките ужасно трудни (аз затова и като цяло битките със зарове ги считам за автоматична победа).

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

22 Апр 2015 19:59
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1304
Бойната система в Пътят на тигъра #104949
Да, в тези на Еквус навремето са превели грешно бойната система точно в това изречение. Определено ралзиката с оригинала е съществена.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

22 Апр 2015 20:05
garich
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Бойната система в Пътят на тигъра #104951
Примерите за битките в "Узурпатор" също навеждат на мисълта, че щетите за удар с ръка са 3 зара.
Интересното е че при удар с крак вместо да добавяш 2 към щетите, добавяш 2 към хвърлените зарове за атака.

И каква роля играе "Показателят (точките) за ръка/крак" който се променя доста интересно с всеки направен удар?

22 Апр 2015 20:09
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Бойната система в Пътят на тигъра #104952
Това е един вид комбо, като да речем направиш серия успешни удари с крак или ръка, по този начин всеки следващ удар трябва да ти е по успешен.

Избери своето приключение

22 Апр 2015 20:16
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 498
Бойната система в Пътят на тигъра #104953
Леле, колко сме зле българските автори, щом с такъв превод това ви е любима книга/поредица на мнозина.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

22 Апр 2015 20:40
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Бойната система в Пътят на тигъра #104955

Mindcrime писа: писа:
Леле, колко сме зле българските автори, щом с такъв превод това ви е любима книга/поредица на мнозина.

:lol: Ееее, Кървав меч е по - як. :-)

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

22 Апр 2015 21:01
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 498
Бойната система в Пътят на тигъра #104957
[offtopic]Отпреде змия, отзаде ххх, ако ме разбираш каква ситуация визирам.[/offtopic]

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

24 Апр 2015 09:56
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1177
Бойната система в Пътят на тигъра #105013
Системата ката е преведена, че човек гледа да метне успех при първото хвърляне* и от третото натам битките може да ги игнорира спокойно. На Пътя интересен е света, а превода колкото и да е скапан е в пъти подобрение на оригиналния текст.

*по еквуския превод две неуспешни хвърляния и може да не играеш битките, защото винаги си мъртъв =)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

25 Апр 2015 15:23
garich
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Бойната система в Пътят на тигъра #105062

Вилорп писа: писа:
Системата ката е преведена, че човек гледа да метне успех при първото хвърляне* и от третото натам битките може да ги игнорира спокойно. На Пътя интересен е света, а превода колкото и да е скапан е в пъти подобрение на оригиналния текст.

*по еквуския превод две неуспешни хвърляния и може да не играеш битките, защото винаги си мъртъв =)

Да, аз този показател за ръка/крак на практика го игнорирам. Няма логика да го променяш с всяко хвърляне на заровете. В Отмъстител, когато отиваш в планината и се срещаш с Тогава, и ти дава 1 точка към показателя. Това за мен реално е увеличение на показателя.

Английската версия на правилата:

When you try to strike an enemy with a punch, that enemy will have a Defence number. You need to score higher than this number on the roll of two dice (an Attack roll). You get to add your Punch Modifier (значи все пак показателят за ръка се добавя към заровете за определяне дали си ударил успешно) to this roll. If the score is higher than his or her Defence number, you have punched your opponent successfully. In this case, roll one more (ето я объркващата думичка) die. The result is the amount of damage you have inflicted on your opponent.

И малко по-надолу за Показателя:

Punch modifier: Whenever you make an Attack roll to determine whether or not you have successfully punched an opponent, add or substract your Punch modifier. This number reflects your skill in using the punches of the Way of the Tiger. Your starting Punch Modifier is 0, as noted on your Character Sheet. This may change during the adventure.

Т.е. почти нищо общо с превод на Еквус. Не знам дали заради вътрешно чувство или не, но винаги съм провеждал битките именно по начина описан в английската версия, макар никога да не ми е попадал английския текст. Просто съм още като малък съм имал чувството че нещо не е наред с текста. Бях забравил че така са го объркали докато не се захванах пак да чета задълбочено Пътя на тигъра.

Според английският текст на правилата Еквус арт и в специалност преводача е допуснал също сериозна грешка. Успешното хвърляне ти дава бонус от +2 точки, едновременно и към заровете за Атака, и към зарът за щети. Даже е даден и с пример веднага след това, който в Еквус правилата е пропуснат.
С това уточнение хвърлянето има сериозно преимущество, срещу голяма част от противниците (освен онези, които не можеш да хвърлиш).

26 Апр 2015 19:46
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Бойната система в Пътят на тигъра #105101
Припомням (за не знам кой пореден път), че книгата "Узурпатор!" на Еквус е преведена от италианско издание.

26 Апр 2015 22:48
garich
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Бойната система в Пътят на тигъра #105105

vg писа: писа:
Припомням (за не знам кой пореден път), че книгата "Узурпатор!" на Еквус е преведена от италианско издание.

Сещам се че беше така, остава въпросът дали в италианското издание е допусната същата грешка :-)
Ако е така - преводачът на Еквус да приеме задочно извиненията ми.

03 Май 2025 01:58
snake_fang's Avatar
snake_fang
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Бойната система в Пътят на тигъра #143794
Системата за битките в Пътят на Тигъра, като цяло, си е доста добре според мен. Визуализацията на ударите е приятен бонус, както и честото описание какво се случва в битката (като движения).
  • преводът в Узурпатор на Еквус е тотално сгрешен - успешен удар не променя показателите за удар - те се променят много по-рядко, когато изрично е описано в текста (например след като заучаваш Вършачката на Куон в Отмъстител прибавяш едно към заровете с удар с крак). Примерът с Върколака от изданието на Узурпатор е объркващото (из други теми тук е дискутиран).
  • Ударът с ръка причинява щети един зар, защото за ударът с крак който е 1 зар + 2 изрично е упоменато че причинява повече щети от ръката.
  • За хвърлянето е най-объркващо обяснението - не съм видял изрично да пише (в оригиналните английски издания) че се добавя +2 и към заровете за успех на повторния удар, и към заровете за щети. Пише че е по-лесно да удариш паднал противник (което логично значи +2 за заровете за успех), но е изрично упоменато само че добавяш +2 за щети. Аз лично си играя по моето тълкувание в случая и прибавям 2 към заровете за успех на последващият удар. Това се връзва с по-сигурно използване на вътрешната сила за двойни щети ако преценя, че е нужно. Но и това за +2 към щети и към заровете за успех също е доста логично...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, banskidedo

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Пътят на Тигъра
/
Time to create page: 0.068 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Дуел Мечът на самурая VS Проклятието на меча (2 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Radko
    • Today 00:56
    • Уимбълдън (книга-игра за Григор Димитров) (37 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 00:05
    • Токораз Исто? Дали си заслужава? (23 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Etom
    • 15 Май 2025 11:49

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg