• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Софтуер за писане на книги-игри.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
21 Апр 2021 19:04
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
Софтуер за писане на книги-игри. #137846
Имам една идея, която бих искал да споделя с останалите. Тя се състои в това да се направи web базиран софтуер в който да могат удобно да се пишат книги-игри. Идеята е в бъдеще продуктът да стане интегриран и с много допълнителни полезни функции, като например да може вече написана книга да се предлага на издателство директно от въпросния продукт. Въпреки че казвам за web базиран продукт, то той не е нужно да се отваря в интернет. Достатъчно е да отворите с браузъра си единственият html файл, след като разархивирате прикачения към това съобщение архив. Всичко съм писал сам и не използвам големи готови външни библиотеки. Част от идеята на продукта се съдържа в текста след отварянето. В момента продуктът е 13KB.

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

21 Апр 2021 19:37
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Софтуер за писане на книги-игри. #137847
Еми то има някой програми за тая работа. Въпроса е че тия програми лимитират много често самия автор. Ако пишеш като мен или като ММ няма да имаш големи тревоги, но ако някой пише Мостът на Лагран примерно програмата надали ще му помогне.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

21 Апр 2021 20:02
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Софтуер за писане на книги-игри. #137848
Именно такава е идеята на начинанието ми - да могат да се махнат неприятните лимитирания при писането. Тъй като аз програмирам проекта, то мога да направя така, че да отговаря на всякакви изисквания за редактирането на текстовете (стига да не се иска твърде много за твърде кратко време).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

21 Апр 2021 21:30
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 161
Софтуер за писане на книги-игри. #137849
Ние двамата с Рахвин работим точно с такива html файлове за нашите книги-игри. Всъщност с тях започнахме, после спряхме.

Въпросът е, че самият "html файл" не става за официално четене и се налага постоянно да се търсят по-подходящи формати.

Малко или много, html файлът е удобен за четене и работа "на поле", но опре ли до презентиране, въобще не е подходящ...

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

22 Апр 2021 04:50
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Софтуер за писане на книги-игри. #137851
Напълно се съгласявам, че html не е подходящ за презентиране. И именно това е отчетено в продукта който правя и е изцяло за четене и работа "на поле". Например не съм реализирал разпечатване на текста и дори разделянето му на страници. Текстовите парчета на които са разделя са само за технически нужди, а не са страници и няма да бъдат.

Между другото проектът е клониране от един друг много активно развиван проект за текстов редактор специално за писане на документации. Така да се каже развитието на прикачения тук софтуер с времето ще получава подобрения от съответния друг клон на продукта и така ще е активно развиван. Ако някой се захване да пише книга с настоящия софтуер който съм дал, то и тук се очаква непрекъснато подобрение, но винаги началото за ползване на нова среда е трудно.

Например едно нещо, което се сещам за книгите игри при писането им е да се създаде граф на зависимостите на епизодите.

22 Апр 2021 09:32
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
Софтуер за писане на книги-игри. #137852
Untitled_2021-04-22.png

Добра идея, определено. Мога да помогна, като кажа как е процеса за момента, поне при мен:

Пиша произведението в един Word-овски файл, като правя схема на епизодите чрез yEd Graph Editor, а всичко от кухнята на играта, като герои, сюжет, игрални елементи и т.н. подреждам в един Excel. След тест по схемата и редакция на текста минавам с IDI Spell Checker и след това отива при коректор. Последната стъпка е странирането му с InDesign и добавяне на илюстрации.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Прикачени файлове:
Untitled_2021-04-22.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin, dechoto

23 Апр 2021 08:56
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Софтуер за писане на книги-игри. #137855
Нещо ще съм зает следващите една - две седмици, но за момента реших да довърша една базова функционалност, свързана с номерирането на епизодите.
След като изтеглите новата версия, то кратко описание на ползването на новата функционалност може да прочетете, след като заредите файл "intro.txt" (приложен заедно с текстовия редактор). За целта натискате бутон [I/O] и след това бутон [Зареди], след което от появилият се диалогов прозорец избирате въпросния файл. Натискате [EDIT], за да се върнете в текстовия редактор.

23 Апр 2021 15:01
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Софтуер за писане на книги-игри. #137856

Нещо ще съм зает следващите една - две седмици, но за момента реших да довърша една базова функционалност, свързана с номерирането на епизодите.
След като изтеглите новата версия, то кратко описание на ползването на новата функционалност може да прочетете, след като заредите файл "intro.txt" (приложен заедно с текстовия редактор). За целта натискате бутон [I/O] и след това бутон [Зареди], след което от появилият се диалогов прозорец избирате въпросния файл. Натискате [EDIT], за да се върнете в текстовия редактор.

Тия дни живота ме притиска но обезателно като имам време ще погледна.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

01 Май 2021 16:22
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Софтуер за писане на книги-игри. #137877
Малко след като написах последния коментар тук, то направих някакви добавки по софтуера, но не помня вече какви - не бяха съществени.
Вчера и днес продължих работата по проекта, като за момента съм добавил следните неща (второто може да се нарече базова функционалност):

1. Последният епизод (който в началото на писането е и първи) завършва с центриран етикет най-отдолу с текст "КРАЙ". Това, естествено е само визуална добавка и за нещо практически не служи.

2. Добавих cut/paste функционалност на епизодите. Така даден епизод може да се вземе (натискайки съответния бутон [C] над него) и след това да се постави където си иска автора (натискайки на съответното място бутона [P]). При избирането имаме маркиране с червен правоъгълник на избрания епизод. Ако се маркира повторно, то просто маркировката се маха.

Първият и последният епизоди не могат да се разместват, за разлика от всички вътрешни такива. Имам замислена и още една функционалност (която дори частично е започната за реализация), но нея очаквам да я завърша след време (може би седмица или повече). Тя пак е свързана със споменатия вид разместване на епизодите. Естествено разместването на епизодите запазва коректното препращане при етикетите за "скокове" към епизоди (тези което се вмъкват с бутон [№] и после попълват ръчно).

Обмислям идеята въпросният софтуер да се оформи като инструмент за начинаещи автори на книги игри (или поне такива, които се опитват да бъдат такива), но за целта е добре да има и някакви примерни обекти, защото само празен текстов редактор не е атрактивно. Примерно предложения за предмети, предложения за местности на игра и други. Очаквам вашето съдействие в това отношение.

За малко да забравя да прикача и новата версия. Но не забравих...

02 Май 2021 11:59
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
Софтуер за писане на книги-игри. #137881
Пробвах да напиша нещо. Така ли се пише?

123_2021-05-02.png

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Прикачени файлове:
123_2021-05-02.png

03 Май 2021 06:55 03 Май 2021 06:57 от qrsoft.
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Софтуер за писане на книги-игри. #137884
Така както си го написал няма да можеш да го запазиш и бутонът "Епизод" не може да функционира.
Значи в началото не триеш целият шаблон на текста, а маркираш и/или само заменяш на място. Маркираш отначало "Предстои." и пишеш 1. След това маркираш следващия абзац "Следва..." и почваш да пишеш текста. Иначе може да оправя след време софтуера, за да не могат да се получават такива грешки. Когато имаш абзац (текст, който е отместен навътре в началото си), то натискайки на бутон [Епизод] създаващ ново парче текст за съответния епизод. Когато трябва да скочиш на епизод с друг номер, т. е. когато трябва да вмъкнеш номера в текста натискаш бутон [№] се появява текстово поле. В него записваш номера на парчето текст, а не номера на епизода - в конкретния случай който показват, те просто съвпадат. Епизодите не е задължително да са с номера - могат и със заглавия да се отбелязват или с номера, но които не е задължително дори да са последователни (разбира се това е объркващо за читателя). И накрая ползвай бутон [ѝ], когато трябва в текста да вмъкнеш ударена буква и.

Именно създадените парчета текст могат да се разместват със споменатата от мен система с бутони [C] и [P]. Тъй като отначало може да не си подредил нещата както трябва, то просто може дори да забравиш за номерирането на епизодите. Вместо това създаваш нов епизод отдолу, и слагаш препратка към него (чрез споменатия бутон [№], като в появилото се текстово поле изписваш последователния номер на новодобавения епизод, който се намира горе вдясно). Не трябва да те притеснява, че вмъквайки епизоди физическата номерацията на парчетата текст се променя. Препратката също се променя, за да сочи точно това, което си избрал като текстово парче докато си попълвал номера.

Прикачам картинка да видиш как би трябвало да изглежда текста ти според описаните по-горе правила на писане.

ki-story.png
Прикачени файлове:
ki-story.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Rahvin, Efix7

10 Май 2021 04:27
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 161
Софтуер за писане на книги-игри. #137914
Намери ли тестъри, с които да се чуеш наживо? :) Какво става с този проект?

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

10 Май 2021 15:43
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Софтуер за писане на книги-игри. #137916
не знам за тестери ама тая програма направо ми е изтрила две мнения

13 Май 2021 20:33 13 Май 2021 20:33 от qrsoft.
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Софтуер за писане на книги-игри. #137925

Намери ли тестъри, с които да се чуеш на живо? :) Какво става с този проект?

В момента не съм много доволен от методът за разместването на епизодите - много е пипкаво да се прави едно по едно. В момента правя една доработка и когато я довърша, то мога вече да търся тестери. Може би някъде към средата на другата седмица ще съм готов. Че нещата малко по-сложни от очакваното се оказаха, а не искам да тествам с напълно недогледан продукт.

не знам за тестери ама тая програма направо ми е изтрила две мнения

@Rahvin: Това не го схванах. Как така ти е "изтрила"?

14 Май 2021 08:35
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Софтуер за писане на книги-игри. #137927
Мисля че в тази тема давах мнения за съпоставка със стари игри. Сега ги няма, нещо ги трие, не мога да си обясня какво.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, George-AL

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Time to create page: 0.211 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Трошача (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Вилорп
    • Yesterday 21:00
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (16 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от harlequin
    • Yesterday 11:00
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Monevwww
    • Yesterday 10:44

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg