• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Old versus new

Old versus new

• 1
  • 1
20 Юни 2013 17:08
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2489
Topic Author
Old versus new #73990
Чисто статистически и без претенции за качеството ще драсна тук една съпоставка между "Призвание герой 1" и "Мегаигри 1". Можете да ползвате темата за всичко друго, обаче.

Подчертавам, че сравнението е само по определени характеристики (основно обем) и не прави никакви качествени референции. Цифрите са приблизителни.

Мегаигри 1
Реката от която никой не се завръща - 14 страници, около 7.7к думи, 68 епизода
Тревожно обаждане - 8 страници, около 4к думи, 26 епизода
Патрул за Ада - 12 страници, около 6к думи, 36 епизода
сумарно - 48 страници, около 17к думи, 130 епизода

Призвание герой 1 - 256 страници
Зомбокалипсис - 15к думи, 140 епизода
Зарево над Кордоба - 25к думи, 239 епизода
Падението на Мрак - 34к думи, 162 епизода
сумарно - 256 страници, 74к думи, 541 епизода

Страниците на Мегаигри са по-големи, но загубите по-тях също (две колони, отстояния, размер на шрифта).
За мен единственият съществен параметър (от изброените) са броя думи, в които съотношението е около 4-5 към 1, или казано с други думи, само първият брой на "Призвание герой" осигурява горе долу толкова четене, колкото всичките броеве "Мегаигри" взети заедно (ако не ме лъже паметта, че бяха 5).

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Юни 2013 17:47
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 237
Old versus new #73992
Торо, Мегаигри си беше списаниелеко и забавно четиво,което да допълва множеството книги излизащи тогва.Освен разказите имаше и други неща мисля.Призванието от своя страна е по голямо но е оформено,като книга и някак си част от читателите го възприемат,като такава.Плюс това сега излизат невъобразимо по малко книги оттогава.Вкратце Мегаигри беше шаренко списание за разкази,конкурси,контакт с авторите и други благинки.Да не говорим че сега читателите не са деца.Изискванията са се повишили.Обема разбира се е по голям спор няма,но като среда на издаването и като оформление на продукта двете нямат нищо общо.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

20 Юни 2013 17:57
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Old versus new #73994
Съгласен съм с всичко казано и няма как Призванието да запълни липсата на стандартни и често излизащи книги.
Просто това е най-близкото, до което може да се сложи и е по-добре да се сравнява с нещо, отколкото да се сравнява с... нищо (кратки на фона на какво са нещата в Призванието, на "Война и мир")? Все пак и двете са сборници с кратки "книги-игри", това не е малка аналогия. Нищо чудно да видим и нещо с обема на "Тревожно обаждане" в брой 3 ;)

20 Юни 2013 18:22
garich
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Old versus new #73997
Аз съм доволен от обема на сборника. Това ли ще бъде стандарта откъм обем и в следващите броеве? Нищо против и повече да е, но съм на принципа малко но качествено.

20 Юни 2013 18:59
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Old versus new #74000
Брой 2 се очертава дори по-голям, иначе за в бъдеще не се знае - зависи от материалите. Не вярвам да паднем под 200 страници обаче.

20 Юни 2013 19:07
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Old versus new #74001

Ал Торо писа: писа:
Страниците на Мегаигри са по-големи, но загубите по-тях също (две колони, отстояния, размер на шрифта).
За мен единственият съществен параметър (от изброените) са броя думи
Няма голяма връзка (адашът вероятно е взел броя думи от дигитализирана версия, иначе не виждам как), но само да вметна, че двете колони думи всъщност много СПЕСТЯВАТ от мястото, за КИ специално. Неслучайно за "Коприна в Нощта" тетрадката използвах този номер. Иначе, особено при кратки епизоди, отива СТРАШНО много бяло поле с всички нови редове за опциите и паузи между епизодите.

Имайте го предвид и за форумните тетрадки. ;) Вълните бяха безобразно разтеглени. При положение, че Хами може да напълни много бързо всякакъв обем, не виждам никакъв смисъл хартията да се разхищава както в част от старите КИ навремето, че и по-зле.

Не че ми е работа, просто така разсъждавам принципно (за моите книги).

20 Юни 2013 20:46
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Old versus new #74005
Варно е само за къси епизоди.

20 Юни 2013 22:37
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Old versus new #74010

Ейдриън Уейн писа: писа:
Имайте го предвид и за форумните тетрадки. ;) Вълните бяха безобразно разтеглени. При положение, че Хами може да напълни много бързо всякакъв обем, не виждам никакъв смисъл хартията да се разхищава както в част от старите КИ навремето, че и по-зле.

Пробвахме го като вариант. Разликата в обема беше незначителна (Вълните 1 всъщност имаха доста свободно място в тях, но мисля, че не можехме да ги изхвърлим от цената или нещо от рода - Сапс може и да помни.)
Вълните 2 са с твърде дълги епизоди, за да има ефект.

Изобщо, това с двете колони хич не действа, ако имаш епизоди с по-голяма дължина.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

21 Юни 2013 09:09
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Old versus new #74029
Две или повече колони са оправдани при по-голям формат издания, защото дават възможност на окото по-бързо да стига до края на реда където да си почива. Все някой е забелязал че няма вестници където текста е поднесен на цели редове (освен ако не е няколко думи с грамаден кегел). Ако е епизодите са наистина кратки разделянето на две колони ще предаде илюзията за обем което няма да дразни читателя, че чете нещо от по два реда и трябва да листи. Друго си е епизода да е 4-5 реда, дори и да съдържа еднакво количество текст.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

28 Юни 2013 09:47
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Old versus new #74312
Ее, ма едното се води сборник, а другото си е чисто списание. Освен това в Мегата имаше и картинки, дето внасяха атмосфера, а-у. ;Р

А нещо от сорта нямам спомен да съм виждал, то дали няма да спести още място:

28 Юни 2013 09:50
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Old versus new #74314
Това го имам в книжките на хермес Последната врата, пъклената кула...

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

28 Юни 2013 19:10
Шангри
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Old versus new #74341

Вилорп писа: писа:
Това го имам в книжките на хермес Последната врата, пъклената кула...

Общо 5 КИ на Хермес са така - трите Трошача и двете посочени от Вилорп. Е, за първия Трошач не съм съвсем сигурен, защото го нямам, но предполагам, че и той е така.

"Потупването по гърба е само на няколко сантиметра от ритника в задника."

28 Юни 2013 21:10
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 574
Old versus new #74346
Не че познавам добре творчеството на Любо Николов, но бях останал с впечатление, че "Реката..." е писана за списанието, което Пепи Станимиров започна да издава след като напусна Плеяда. Явно е продължение на нещо старо.

Между другото, списанието на Плеяда си беше чисто търговски продукт, създаден да се възползва от истерията. Нещата първо се пускаха на части там, после се събираха в книга и се продаваха втори път. От читателска гледна точка е доста гадна практика. Но там нямаше никакъв стремеж към постигане на количество и качество, какъвто със сигурност имахме в МЕГАИГРА 1 на Пепи Станимиров.

Примерът на partci е точно каквото замисляме с Димо за моята книга-игра. Мисля, че съм го мярвал в разни книги-игри, май от преводните.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

29 Юни 2013 05:43
Шангри
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Old versus new #74359
При преводните другият вариант беше на страници. Вярно е, че там не се губеше място за номер на епизод, но доста често цялата страница не е запълнена. Освен варианта от първите 5 книги на Хермес (това, което предлага и partci), се сещам за още няколко номера за пестене на място: Самите Хермес използват след това подчертани номера на епизодите, за да залепят номера за текста на епизода и да спестят поне един ред, а към края почват да използват и подчертани отгоре и отдолу номера на епизодите; Еквус не слагат отстояние за първи ред (надали така се пести кой знае колко място), но така пък някой път не се знае къде почва нов абзац; Доста често малките илюстрации са заобиколени с текст.
Това е общо взето, за което се сещам. Но книгата, която наистина ме е изненадала относно спестяване на място, е Планината на смъртта. След обработката излезе толкова страници А4 колкото беше А5 на хартия.

"Потупването по гърба е само на няколко сантиметра от ритника в задника."

29 Юни 2013 07:57
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Old versus new #74360

Вилорп писа: писа:
Две или повече колони са оправдани при по-голям формат издания, защото дават възможност на окото по-бързо да стига до края на реда където да си почива. Все някой е забелязал че няма вестници където текста е поднесен на цели редове (освен ако не е няколко думи с грамаден кегел). Ако е епизодите са наистина кратки разделянето на две колони ще предаде илюзията за обем което няма да дразни читателя, че чете нещо от по два реда и трябва да листи. Друго си е епизода да е 4-5 реда, дори и да съдържа еднакво количество текст.
Това може би обяснява защо ми е много по-лесно да чета от телефона си, на който редовете са доста къси. Първоначално си мислех, че така ми се струва, защото чета главно КИ и после разбирам колко думи е цялата. Но, и с линейна литература е така.

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Old versus new
Time to create page: 0.075 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Отмъщението - Пламен Иванов (29 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 19:45
    • Авторите на КИ извън интерактивния жанр (190 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Efix7
    • Yesterday 13:12
    • Коментари и въпроси относно Инициативата (513 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Ал Торо
    • Yesterday 00:16

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност