• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Книга-игра плюс безплатно приложение?

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3

Анкета: Ако трябва да свалите безпл. приложение, за да играете дадена книга-игра това би ли ви отблъснало?

Да, до степен да не си купя книгата-игра.
7 26.9%
Да, но все пак бих си купил играта.
6 23.1%
Не, няма да ми пречи.
4 15.4%
Не, даже го намирам за много яка идея.
9 34.6%
Общ брой гласували: 26 ( Opk, zeroot, lordbulb, Monevwww, psicho_lg ) See more
Nedelcho Bogdanov, systemshock, harlequin, Ал Торо, Асен, ninja_senso, Yann Gamgee, DeviousRio, Stayfun, Coblin, kiril_ps, dechoto, George-AL, Der, ringlas, gbm, the_arsonist, Вилорп, Efix7, Леден Дракон, ze BG
Само регистрирани членове могат да участват в тази анкета
12 Фев 2020 15:51
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1099
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134377
Лично за мен това ще го направи една идея по-достъпно, тъй като поне ще мога да я чета в къщи на компютъра...

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

12 Фев 2020 16:45
На линия
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 506
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134380
За мен не променя особено нещата. Свикнал съм да си лежа на дивана, да чета хартиената книга и да си пиша в дневника с химикалка. Разбира се, че бих се захванал, като знам, че е твоя творба, но за непознат автор не бих се занимавал.

Always Outnumbered, Never Outgunned
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, ninja_senso, Stayfun

12 Фев 2020 16:50
ninja_senso
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134381

Вилорп писа: писа:
Стим иска да ползвам негово приложение, гог иска да ползвам негово приложение ЕА искат тяхното, някаква мания е всеки да се прави приложение. Майкрософт и те се бутат да ми инсталират някакво приложение та да пускам игри през него. Да сваля и инсталирам самата игра бива, ама ако ще ме кара да свалям още някакви приложения за да я играя...
Не знам и дали хипстарите попадат в целевата аудитория, ама те как точно ще свалят приложението и ще го ползват на нокията си?

Гласувах с номер 2.
По-важното за мен е това, което и някои от другите съфорумници са писали - независимо дали е приложение или чрез сайт - ще бъде ли изцяло или поне от части играта възможна без това, т.е. класическа книга-игра, или не?
Така, според мен, ще се спечелят и другите фенове.
С този метод обаче ще се ограничи чийтването, а и би спечелил някои от по-младото поколение, ако не беше за възрастни :D

"Мееt The New Boss Same As The Old Boss"

12 Фев 2020 17:36
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134382

ze BG писа: писа:
Леко допълнение към въпроса. Ако не е нужно да се сваля нищо, а интеракцията е през уебсайт, това променя ли отношението на тези, които да негативно настроени?
Донякъде да, но пак оставам на графа "Да, но пак бих си я купил". Просто съм по-далеч от "да и затова няма да си я купя".

По принцип проблем номер едно ми е частта с тегленето. Ако не вярвам на сайта, от който се тегли, няма да изтегля нищо.
Вторият ми проблем е, че КИ играя, когато не искам да гледам в монитор. Очевидно и сайтът, и приложението прецакват тази идея (затова и не обичам да играя от ПДФ-и).

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

12 Фев 2020 20:06
harlequin's Avatar
harlequin
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 286
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134388
Да, но все пак бих си купил играта.

Вотът ми се базира на предимно ирационални нагласи и общо взето се свежда до това, че също като Лейдрин и аз съм „консерва“. Обичам книгата-игра да е компактна, тоест всичко да си ми е на едно място. Всякакви джвъчки от рода на картички, външни дневници, изтриваеми маркери и т. н. ми стоят разпиляно и ме дразнят. Изнасянето на приложението олайн за мен дори би влошило нещата, отколкото ако беше на телефона ми.

Ще се опитам обаче да задълбая, като потърся и логични аргументи „за“ и „против“. Много е важно към каква аудитория ще е насочена тая книга-игра „за възрастни“ - към шепата стари фенове или ще цели привличане на нови такива (макар че щом ще е за възрастни, едва ли има много от тях, които не знаят какво е книга-игра).

В твърдото ядро на старите фенове има голям процент любители да „разкостват“ книгите-игри. Това обаче ще стане почти невъзможно, ако всички механики са скрити зад апликацията. Освен това казваш, че приложението ще скрива недостъпните варианти за избор в зависимост от предходните действия на играча. Когато виждаш опциите изброени, ги усещаш като избор, дори и да не отговаряш на условията за всички тях. Скриването им обаче ще създаде фалшиво усещане за линейност и по-слаба „агентивност“. Вариант да се избегне това е недостъпните опции да не са скрити, а само „посивени“, но поне аз пак ще се чувствам с вързани ръце.

За привличане на нови фенове обаче използването на приложение сигурно ще има своите предимства, особено щом книгата ще използва много и тежки механики. За несвикналите да водят сложни дневници ще е по-добре приложението да го прави вместо тях. Много важно тук ще бъде как е реализирано то, дали използването му ще е ненатрапчиво и няма да отвлича вниманието на читателя от сюжета. Друг аргумент „за“ е, че това ще е наистина иновативен подход. Самото нововъведение при добър маркетинг е възможно да привлече нови хора дори от чисто любопитство.

При всички случаи много ще се радвам най-после да издадеш и книга-игра за тия от нас, дето още нямат деца :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Асен, ze BG, ninja_senso, Леден Дракон, Добромир

12 Фев 2020 20:32 12 Фев 2020 20:37 от ze BG.
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Topic Author
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134391
Съгласен съм с това, че всъщност скриването на невалидни опции постига обратен ефект колкото и алогично да изглежда на пръв поглед. Мисля, че повечето от хората, които са играли "Спасението на Аврея" споделят това мнение. Прав си, че част от опциите може би трябва да останат неактивни в сиво или с чисто литературен текст да им се подскаже, че тук има и друг вариант, който не е достъпен за тях. Има обаче и такива, които определено не искам читателят да вижда и те са по-скоро характерни за сандбокса и не са проблем при линейните книги-игри. Един такъв пример е ако на дадена локация се случва едно нещо от 9 до 12 часа (игрово време), друго от 12 до 13, трето от 13 до 17 и т.н. - при стандартната книга-игра това няма как да го скриеш от читателя и той ще знае точно кога евентуално пак си струва да отиде там. Друг още по-сериозен проблем е проверката за конкретни кодови думи, които също веднага биха издали коя кодова дума къде се ползва и като я получи играчът ще знае къде да отиде.

Ако трябва да се разчита само на твърдото ядро от фенове, подобен проект би бил на загуба.

Със сигурност би имало добър ефект върху маркетинга според мен.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, ninja_senso

12 Фев 2020 21:00 12 Фев 2020 21:03 от Stayfun.
Stayfun's Avatar
Stayfun
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 102
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134392

ze BG писа: писа:
Съгласен съм с това, че всъщност скриването на невалидни опции постига обратен ефект колкото и алогично да изглежда на пръв поглед. Мисля, че повечето от хората, които са играли "Спасението на Аврея" споделят това мнение. Прав си, че част от опциите може би трябва да останат неактивни в сиво или с чисто литературен текст да им се подскаже, че тук има и друг вариант, който не е достъпен за тях. Има обаче и такива, които определено не искам читателят да вижда и те са по-скоро характерни за сандбокса и не са проблем при линейните книги-игри. Един такъв пример е ако на дадена локация се случва едно нещо от 9 до 12 часа (игрово време), друго от 12 до 13, трето от 13 до 17 и т.н. - при стандартната книга-игра това няма как да го скриеш от читателя и той ще знае точно кога евентуално пак си струва да отиде там. Друг още по-сериозен проблем е проверката за конкретни кодови думи, които също веднага биха издали коя кодова дума къде се ползва и като я получи играчът ще знае къде да отиде.

Ако трябва да се разчита само на твърдото ядро от фенове, подобен проект би бил на загуба.

Със сигурност би имало добър ефект върху маркетинга според мен.

Моето скромно мнение и наблюдение за твоите фенове е, че поне родителите са хора, които не желаят децата им да се зомбират излишно. Което според мен би било негатив за тях, но пък би могло да привлече нови.
Ако произведението е към основната ти аудитория децата и няма за цел образователен подход, нещо като първи стъпки за работа с IT продукти съм на мнение, че няма да е Ок.
Днес като отговорих не се бях замислил, че основната ти аудитория е от деца и техните родители и за това отговорих по този начин, а отговорих поглеждайки само от моята гледна точка на чичак и тогава бих подкрепил на 100% и смятам, че такова нововъведение там би постигнало по голям успех.

12 Фев 2020 21:17 12 Фев 2020 21:19 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 410
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134394
Останах с впечататлението, че говорим за стандартна книга-игра на хартия с добавка, която да разтовари играча от рутинната работа по сметки и записки. Аз гласувах за такава опция. Ако книгата е изцяло електронен вариант тогава може да се мисли за скрити преходи, ама не трябва да се върви по шаблона на стандартна книга-игра, точно защото ще изглежда линейно. Нямаме ограниението на хартиеният вариант, значи ако се скрие един избор на негово място се появява друг.

Разклонение от типа: "ако имаш кодва дума Ала-Бала, премини на..." как ще се скрие на хартия. Не можеш да забраниш на играча да надникне какво ще стане ако имаш и ако нямаш дадена дума и да разбере за какво се използва.
Как ще стане скриване на "невалидни опции"? На хартия трябва да ги има всички избори, независимо по кое разклонение минава читателя. Не върви да избереш нещо и приложението да ти каже "нъцки! забранено е!". На хартия винаги може да се поглежда с едно око тук там из текста.

Може да се поддържа карта на всиички преходи, ако някой се навие да записва всеки избор. Тогава няма да има явни кодови думи и проверки, ама пак приложението ще трябва да съобщава нещо от рода: "на този епизод имаш право да избираш само преходи 1 и 3"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ninja_senso

12 Фев 2020 21:19
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134395
За 16+ е проектът. :)

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, ninja_senso, Stayfun

12 Фев 2020 21:44
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134398
@gbm - писал си докато съм отговарял на Stayfun
Текстовата част е в книгата, игровата част е на приложението/сайта. Това включва всички сметки, проверки, избори и т.н.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm, ninja_senso, Stayfun

12 Фев 2020 21:56
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134399
Тогава опитай, предложенето ми от по-горния пост. Използвай свързани избори, ако единият е валиден другият е скрит и обратното. Може да са повече от един. Възползвай се от изпитания метод в крините-игри: прекарваш играча през епизоди с еднакво съдържание при различен вход и ги насочваш където трябва. Целта ти е винаги да имаш поне три видими избора. Знам, че е по-трудоемко, ама си заслужава.

12 Фев 2020 22:25
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134401
Почти съм сигурен, че идеята няма да проработи! :(
Ще има подкрепници, но като цяло повечето ще са недоволни и раздразнени от досадното обвързване с нещо там си като таблет или телефон.

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"

12 Фев 2020 23:07
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134406
Твърдо против. Не помня някога да съм чел книга било интерактивна или не на място различно от леглото. Така, че дали ще пиша на лист или телефон ще ми е еднакво удобно/ неудобно. Консерва съм и за мен хартията си е хартия и не бих си купил нищо на телефон. Аз и немога да разбера смисъла, освен,че няма да може да се мами. То тва с маменето вероятно би отблъснало някои хора де :) Единствения начин това нещо да придобие популярност според мен е ако на телегона освен игровата част пускаш и видео със 16+ сцените :P

ПП. познавам един актьор и режисьор с опит, който може да се навие да ти помогне тъй като има голямо.. сърце :)

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

12 Фев 2020 23:23
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134407
Според мен на Никола му се върти нещо грандиозно, баснословно в главата с толкова тромава и невиждана :) механика, че би досадяло попълването на дневници и е по-добре да се олекоти чрез апликация. Аз не мога да си представя дори как би работело. Ще въвеждам кодови думи ли... докато чета накрая на епизода ще пише какво да попълвам в апликацията ли...?
При все може би е най-добре книжния носител да е завършен, а да има цялостен рингласски вариант.

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ninja_senso

12 Фев 2020 23:35 12 Фев 2020 23:38 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Книга-игра плюс безплатно приложение? #134408
Мисля, че е достатъчно да се попълва номерът на епизода, който се чете. Компютърът прави карта на пътя и ти дава възможните избори. Ама това не го зная как ще се реализира като апликация за телефон. Моите разсъждения се отнасят за нещо, което работи през баузър и поддържа база данни.
Най-просто може да стане ако за всеки избор се преизчислява уникален код (индекс) и по него се извеждат изборите. Така или иначе добавката трябва да знае висчко, което прави играча.

Всеки с предпочитнията си, на мен е ми е много удобно да чета книга и да си цъкам на компа за справки.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Асен, nixata, ninja_senso, George-AL

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.072 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Гримоар - вгледай се в очите на страхa (42 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от Der
    • Yesterday 20:39
    • Флууд (5566 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Ал Торо
    • Yesterday 18:38
    • Февруарска форумна среща - да се преброим. (7 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Ал Торо
    • Yesterday 18:37

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg