• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Алиса в страната на кошмарите - коментари и ревюта

• 1
  • 1
15 Сеп 2023 03:20 15 Сеп 2023 03:34 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2307
Topic Author
Алиса в страната на кошмарите - коментари и ревюта #141978
Преди да разкажа за самата книга, важно е да отбележа, че не съм прекалено голям фен на поредицата "Битки безброй" (и да, знам че тази книга официално не е от нея, но следва същата формула). Навремето прочетох на английски Алиса и още тогава ми хареса повече от останалите неща на Грийн, които са ми попадали. В последствие я препоръчах на Георги от Гени-Джи като добър вариант за книга в този игрален стил. Българската версия за мен е цялостно по-добра от английската.

Литературно, книгата е приятна и това я извисява над повечето ББ заглавия. Има по-концентриран сюжет и изграждане на свят, описанията са по-детайлни и живи, цялостно атмосферата е супер като за приказно фентъзи с леки нотки на ужаси. Предвид компютърните игри за Алиса и разбира се оригиналните книги, не можем да говорим за особена оригиналност в това направление, обаче. Преводът на Робърт Блонд за мен е на добро ниво и нямах никакъв проблем с четивността на книгата.

Играта е едновременно по-силният акцент генерално на английската школа и същевременно нещо, в което са останали в 80-те години на миналия век. Ако формулата да избирате посоки, да умирате поради пропуснати елементи и лоши зарове отново и отново и после да преигравате не ви допада, значи този тип книги изначално не са за Вас. Тук нещата са все пак по-прилични.
+ При добър начален избор на статистики (който е доста очевидно акцентиране на атака и игнориране на издръжливост) ИЛИ при намиране и на малка част от силните бонуси, би трябвало да нямате много ядове с проверките и битките, което е плюс, ако ви дразни пословичната за ББ трудност.
- Това обаче може да направи играта прекалено лесна за феновете на тези игри, така че може умишлено да подходите малко по-мазохистично ако сте от тях, особено след първи прочит.
+ Има добавен показател за Лудост
- Който обаче така и не се качи и явно рядко е проблем (срещнах една препоръка да си го вдигнете на 4 на епизод 1, ако искате по-трудна игра)
+ Има добавени две механики за отбягване на битки и промяна на ситуации, които добавят избор
+ Има логически загадки / свързани с Алиса препитвания, които като цяло не са лоши
- Но една от тях (с шах) е замаскирано препитване за информация от конкретна книга за Алиса и почти нямате шанс да се сетите. За съжаление, това е и единственото задължително нещо, без което не можете да минете книгата успешно, а си е съвсем вероятно въобще да не минете през това място и дори ви съветва персонаж да го избегнете.
+ Българското издание включва преработка, която ви позволява да получите отговора чрез проста проверка на показател, което подобрява нещата (поне можете да измамите лесно).
- Има излишен за мен лабиринт с доста празно лутане (изисква информация или чертане на карта) и все пак няколко интересни сцени (които не правят лутането по-малко излишно, но е поне по-безболезнено).
+ Сгъстяването на екшъна в края работи добре игрално и литературно.
+ Добре е реализиран финалният бос, като определени постижения през играта свалят трудността му.
- Но пък предвид ниската трудност от старта и изобилието на бонуси лесно се оправя така или иначе, далеч не изисква някакво дори наполовина оптимално изиграване.
+ Цялостно локациите и събитията в тях са интересни, което прави обикалянето приятно.
- Но пък почти няма интересни информирани избори, морални и други.

Оформлението на българското издание е добре, както и корицата и илюстрациите на Кев Кросли. Но има два стила на илюстриране - със и без светлосенки - което седи странно като комбинация, мен лично ме дразни.

Като цяло, препоръчвам горещо на феновете на английските олд-скул книги-игри (може би с бонус препоръка да си вдигнат трудността, че си падат мазохисти - старт "Предизвикателството на Торо" 8/8/8/24 или по-зле за FF преживяване +4 Лудост на епизод 1) и за по-младата аудитория, която търси да помята зарове и да поприключенства из фентъзи свят - идеална е за тийнейджъри, особено 12-15 диапазона. Мисля че е добър подарък за такива младежи и според мен е от най-добрите неща от този тип, излезли на български и към момента си на издаване водеща сред заглавията на Гени-Джи.

Разбира се, не я препоръчвам на читатели, които търсят по-сериозна литература/дълбочина в книга-игра, морални/дълбоки избори и т.н. Както и на тези, които не обичат лутането и мятането на зарове и преиграването в книгите-игри. Очевидно книжката просто не е за такава аудитория.

ПП. Решение, в случай, че ви е интересно: fightingfantazine.proboards.com/thread/6...-wonderland-solution

ПП2. Оптималният старт за мен е Атака 11, Сръчност 9 (83% шанс), Анализ 8 (72% шанс).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, ringlas, ze BG, Lighthammer, Aleks~

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

30 Дек 2023 22:55 30 Дек 2023 22:55 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 598
Алиса в страната на кошмарите - коментари и ревюта #142254
Спойлери надолу.

Ще започна с емоционално встъпление, за да ми олекне малко - скъса ми нервите тази книга-игра. Първо загубих може би час да реша загадката в която трябва да познаеш кой е в ковчета. Първото нещо, което измислих беше БЯЛ ЦАР. Преписвах шифър, сумирах, добавях интервали... Хуй - не е това отговорът. Взех да мисля някакви странични неща... Офицер дали не е, дали е бял или черен... Дали пък не е КОН, щото на английски кон е knight, пък в описанието се говори за рицар... Разбира се тъпи неща, но като не излиза отговорът, какво да правиш. После случайно разгледах картата на света и там прочитам "дворецът на БЕЛИЯ ЦАР". Викам, ще пробвам, може да не е БЯЛ, а да е БЕЛИЯ. Да, така било. Е, баси тъпотията. Тествах с жена ми и тя вика "трябва да е бял цар". В случая не знам кой ще му хрумне да измисли БЕЛИЯ, вместо БЯЛ, може и да има такива хора, но си мисля, че трябваше и двете решения да се признаят за верни - два дублиращи епизода, не е кой знае какво, след като алтернативата е да изнервяш читателя.

След като минах през тая тъпотия, стигнах до шахматната загадка - чудесно, аз съм шахматист! Разгледах я, има дърварски мат в 5 хода. Обръщам на 5 - втори Хуй! (Имаше навремето такъв научнопопулярен филм "Two cocks"). Притесних се, викам - Радославе, ти си слаб шахматист, имало е мат в 3 хода! Взех да гледам, да се чудя - няма такъв. Проверявам епизод 3 - не е решението. Ами тогава? Какво се случва? Проверих си пак решението - вярно ми изглежда... Отидох в хола, извадих си дъската за шах, наредих загадката, за да съм съвсем сигурен, че нищо не пропускам и викнах жена ми за свидетел да ѝ доказвам мата си. Не, не пропускам - има мат в 5 хода. Проверих по епизодите, верният отговор бил 11! Да не псувам повече. Не знам що е 11. Сега хвърлих едно око на Торовия анализ, той загатва, че тая 11-ка идвала от някаква метаинформация от книгите за Алиса... Е, не може да има такава тъпотия. Отвратителна фрустрация е това.

Ако опитам да се абстрахирам от горните два чепа, книгата има достойнства. Никога не съм бил фен на Алиса, но оценявам, че това е творба с монументално значение за литературата, повлияла е хиляди автори и произведения. Ако ви харесва, тук ми се струва, че този свят и герои са добре пресъздадени. Системата е много ъпгрейдната версия на тази от ББ, което също е хубаво нещо. Харесаха ми механиките с "По-любопитесто" и "Перото е по-силно от меча" - хем дават тактика кога да ги използваш, хем са интересен начин да видиш нещо шантаво в този шантав свят. Книгата е голяма, има доста възможности за проучване, темпото е добро и не доскучава. Често има по 4-5 опции, което рядко се среща...
Оформлението е чудесно - хубави вътрешни илюстрации, които спомагат за атмосферата + много добро полиграфично изпълнение на самата книга.

Бих я препоръчал ако сте фенове на Алиса или ББ, а ако сте фенове и на двете, то и сами трябва да сте се досетили, че книгата е за вас. Жалко за тези недомислени неща, които описах горе - искрено ме изнервиха.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

31 Дек 2023 01:15
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Алиса в страната на кошмарите - коментари и ревюта #142256
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
До момента с "кой лежи в ковчега" се споменават неведнъж неща като Белия рицар, Черния рицар (рицар = knight = шахматна фигура "кон" за незапознатите), не знам дали и Белия цар не може да се срещне конкретно. Поне за мен беше логично това, ако си минал по "правилните" за целта пътища (което винаги е фактор при английската школа), т.е. може да се каже, че ти е липсвала информация, иначе заложена в книгата. Експериментът с жена ти не е удачен, понеже е нямала също въпросния контекст.
Може и да се бъркам, все пак мина време, откакто съм я чел.

31 Дек 2023 02:47
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 598
Алиса в страната на кошмарите - коментари и ревюта #142257
Според мен, ако се ползва такъв шифър с букви и цифри, трябва търсеният отговор да не позволява членувания, вариации или синоними. Другото кара играчът да се мъчи, да пробва какви ли не заместители, въпреки, че поначало е бил познал. В Алиса имаше и друга глупост - да се смята и интервалът между думите като се добави номерът на позицията му към сумата. Тази тъпотия защо? Може би, за да подскаже, че отговорът е от повече от една дума... Не е елегантно решение.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

31 Дек 2023 03:32 31 Дек 2023 03:35 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Алиса в страната на кошмарите - коментари и ревюта #142258
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Не знам за какво непозволяване на членуване говориш, това е название/име/прякор на персонаж и не върви по друг начин. Не става да кажеш "сив кардинал", "черна маска" или "човек-паяк". Той не е бял цар, той е Белия цар. Иначе за усложнената сметка съм съгласен - не виждам смисъл и аз да се затормозява играчът с допълнително събиране, но не е болка за умиране това +6.

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Time to create page: 0.076 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Токораз Исто? Дали си заслужава? (20 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 19:03
    • Мистерията Царичина: Операция „Слънчев лъч“ (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 09:32
    • Грешни препратки в "Отмъстител" (2 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Пътят на Тигъра
    • от snake_fang
    • Yesterday 00:43

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg