• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Търся бордова игра за турнири!

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
12 Окт 2013 13:32
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 87
Topic Author
Търся бордова игра за турнири! #79308
Идеята ми е следната. Малка групичка играчи сме и уикендите, най - вече в неделя играем Magic, но само с Magic почва да писва... Идеята е да си събираме по 5 лева на човек примерно, да играем и победителят в играта да печели някаква награда. Да има състезателен дух и съревнование. С две думи всички кооперативни настолни игри отпадат.

Та така, търся настолна, бордова игра, която да отговаря на следните критерии :

1. Победителят в нея да бъде само един.
2. Играта да се играе от поне 6 души. Ако и повече - още по - добре, но мисля, че няма много подобни.
3. Времето за игра да бъде от 2 до 4 часа.
4. Може да е на всякакава тематика, но най - добре фантастика или фентъзи.
5. По възможност да няма прекалено много микро мениджмънт или правила от 40 страници като примерно Twilight Imperium (Third Edition).
6. Да не е игра с карти.
7. Играта да не е кооперативна.
8. Да не е Каркасон.

За момента ми хрумва A Game of Thrones: The Board Game като вариант. Повечето от компанията сме я играли, но това беше преди 3 - 4 години. Сега виждам, че има и Second Edition.

:D

P.S. Танер, към тебе гледам.
P.S. Майкъл, Спасе, видях че цъкате и някакви миниатюри на панаира. Те удачни ли са като вариант?

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

12 Окт 2013 14:12
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Търся бордова игра за турнири! #79311
Минимумът ли е 6 души или максимумът е 6 души?

Избери своето приключение

12 Окт 2013 14:24
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Търся бордова игра за турнири! #79314
Минимум. Аз съм го написал.

12 Окт 2013 20:22
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1204
Търся бордова игра за турнири! #79330
Та така, търся настолна, бордова игра, която да отговаря на следните критерии :

1. Победителят в нея да бъде само един.
2. Играта да се играе от поне 6 души. Ако и повече - още по - добре, но мисля, че няма много подобни.
3. Времето за игра да бъде от 2 до 4 часа.
4. Може да е на всякакава тематика, но най - добре фантастика или фентъзи.
5. По възможност да няма прекалено много микро мениджмънт или правила от 40 страници като примерно Twilight Imperium (Third Edition).
6. Да не е игра с карти.
7. Играта да не е кооперативна.
8. Да не е Каркасон.

1. Това което търсиш е Каркасон: победителя трудно е повече от един, няма таван на играчите (трябват ти някакви допълнителни маркери), времето е човек х15 минути, фентъзи е, няма много правила, не е игра с карти, не е кооперативна, обаче е каркасон.
2. Диксит - победителя е един, няма таван на играчите (трябват ти допълнителни маркери), времето е човек х15 минути, тематиката е всякаква, няма никакъв мениджмънт, не е кооперативна, не е каркасон, но е игра с карти тип асоциации.
3. С миниатюри играхме стар ларс уинг нещо си, принципно е кооперативна, но ако изклучиш тоя момент от правилата и обявиш всеки са себе си мисля че се ще получи. Вопувате по едно корабче на човек и базовия комплект с карти, който оцелее е победетеля та победителя е само един, играта е с толкова хора колкото корабчета купите + един базов комплект за дъската. Времето за игра е човек х20 минути (след като поразучите правилата и направите една две игри), стар ларс е тематиката което си е космическо фентъзи, На мен правилата ми ги обясниха за половин час докато играехме по-голям проблем би било при кооперативна игра предполагам. Не е игра с карти, а миниатюрите са трепач просто. Не е кооперативна ако изключите тоя елемент от базовите правила. Не е каркасон.
4. Игра на тронове е игра от 3 до 6 човека. Има разни модове позволяващи ти да играете до 20 души, ама трябва да си разпечатиш картата и разните други елементи. Времето за игра е човек х30 минути ако всички знаете правилата и не се впускате в безкрайни преговори. За да го няма последното задължително препоръчвам картите обрати в двубоя, които вкарват шанс, но спестяват време в разни преговаряния пазарене и молби. По фентъзи от това в днешно време е само Да намериш Дракон! Правилата са само 32 стр. та са ти точно на ръба, но след първоначалното разучаване не е проблем. Не е игра с карти и почти е с миниатюри. Играта е кооперативна до момент в който забиеш нож в гърба на най-добрия си приятел. Не е каркасон.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

12 Окт 2013 21:12
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Търся бордова игра за турнири! #79333
Абре Троновете сме ги играли десетина пъти преди 2 - 3 години. Първите пъти бяха много интересни, но след това се превръщаха просто в двама се наговарят и отнасят останалите и ни писна. Не мисля, че е много балансирана. Ама сме играли предишната версия. Там май играчите бяха 5 максимум?!

Този Dixit звучи интересно, ще го проуча. Каркасон е голяма глупост.

Иначе някакви мнения за Seven Wonders?

12 Окт 2013 21:16
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 512
Търся бордова игра за турнири! #79334
От хората, които познавам, Сашо е човекът със сериозни познания за различните игри, така че най-разумно е да си говориш направо с него.

Според мен търсиш това:
www.eaglegames.net/ProductDetai ... ode=TRP001
Уточнявам, че не съм играл разширението, с което се добавя шести играч, нов вид специалист и различия между отделните нации. Със Сашо и Никсата играхме 7-8 игри с 3, 4 и 5 играча, беше забавно. Печелеха различни стратегии, игрите бяха интересни.
Но играта е максимум за 6 човека.

Само за сравняване на вкусовете, играл съм няколко пъти A Game of Thrones: The Board Game и за мен играта е кофти. Силно разбалансирана игра, в която само ако си фен на сериала можеш да намериш нещо интересно. Иначе, изиграваш я два-три пъти, колкото да схванеш идеята и да установиш, че не струва.

Играта е змаксимум за 6 човека. Споменатият от теб дефект "двама се наговарят и отнасят останалите" според мен е ваш проблем, няма начин двама да отнесат четирима, а за капак нали после трябва да решават помежду си кой побеждава. Дефектът е, че позицията на някои кланове е по-добра от тази на други кланове.

Star Wars X-wing е новата ми мания. Играта включва макети на кораби, карти на пилоти и картички за ъпгрейд на корабите. Не може да се играе всеки за себе си, играят два отбора един срещу друг. Досега имам само три срещу на турнир, където армиите са със сила 100 точки (това са 2-3 добре оборудвани кораба). Чувал съм за игри 200 срещи 200 точки, където е възможно да вкараш в боя достатъчно кораби за 6-7-8 души, но... играта е интересна заради комбинациите, корабите си помагат един на друг, някои се жертват за другите... представям си, че е ОК най-много за двама срещу двама.

На Star Wars X-wing можете да си правите турнир. Ако сте 6 човека всеки срещу всеки би отнело около 6 часа с почивките. Не знам дали това е опция. Както останалите известни ми продукти от серията Междузвездни войни, и този е сравнително скъп (но едва ли би изплашил сериозни инвеститори в меджик). Според мен за 6 силни и равностойни 100-точкови армии ще ви отидат около 1 200 лева. С много прецизно планиране и леки компромиси, може да падне до 900-1 000 лева.

Играта изисква място. Игралното поле е около метър на метър.
Трябват ви 3 стартови комплекта, само това е 210 лева. Големите кораби са по 60, малките са по 30. Има 10% отстъпка. Виждал съм увлечение по това да вкараш много кораби, според мен комбинацията от кораби с ъпгрейди е по-силна и ще мачка. 100 точки се правят с три малки кораба, с голям и малък кораб с повече ъпгрейди, или с два големи кораба (това е вариант да вкараш два кораба от типа на Хилядолетния сокол).

Уловката е, че понякога точната картичка-ъпгрейд за един кораб се намира в картичките към друг кораб... И става мътна и кървава, ако се вманиачиш.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

12 Окт 2013 21:19
garich
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Търся бордова игра за турнири! #79335
200 лв. на армия или 1200 лв. на армия?

12 Окт 2013 21:43
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Търся бордова игра за турнири! #79339
Ами тази Star Wars X-wing много ми напомня на единствените миниатюри, които сме играли с моите хора - en.wikipedia.org/wiki/Dungeons_% ... tures_Game . По същия начин си направихме warbands, взехме си терени и т.н., но то това изисква четене, мислене, гледане на правилни билдове на партитата и не се получи. Набихме едни пари в тия миниатюри и сега си стоят така вече няколко години и прашасват. На всичкото отгоре спряха и да бъдат официално съпотвани от производителя и произвеждани, нали... Опасявам се, че с Star Wars X-wing би станало нещо подобно и бързо ще го загърбим. Но сега ще го проуча:)

12 Окт 2013 22:08
garich
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Търся бордова игра за турнири! #79341
Аз набързо проучих цените на миниатюрите в Амазона - средно 13$ на фигурка + няколко карти

12 Окт 2013 22:09
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Търся бордова игра за турнири! #79342
Майкъл, играта ми се струва, че има доста микро мениджмънт. Слагат се едни маркери, въртят се едни"пулове". Може и да бъркам де.

12 Окт 2013 23:06
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 512
Търся бордова игра за турнири! #79353
Да ти призная, не знам какво е микро-мениджмънт :lol:

В началото на всеки ход играчът задава на всеки от корабите си по една маневра, това става с въртенето на пулове. След това в строго определен ред тези маневри се изпълняват. Всеки кораб изпълнява маневра, след което има право на някакво действие. В резултат на тези действия се слагат разни маркери. Накрая всеки стреля, ако може, пак в точно определен ред. И започва нов ход.

Ако играеш само с кораби и пилоти е лесно и бързо, но омръзва по-бързо. Ако добавиш и картичките за ъпгрейди се получава нещо такова:
- моят Tie-interceptor с пилот Soontir Fel прави маневра, след което има право на едно действие.
- избирам действието "evade token", което ми дава право само в рамките на този рунд да парирам едно попадение на вражески кораб, което иначе би намалило оценката ми за щит или корпус.
- понеже съм снабдил моя кораб с ъпгрейд "Push the limit" използвам го. Този ъпгрейд ми дава право на още едно действие, в замяна на което слагам "stress token" на кораба си, за да отбележа, че пилотът е под стрес, понеже е изпълнил нещо повече от обичайното.
- избирам действие "фокус", което ми помага да атакувам или да се защитавам по-добре в рамките на този кръг, влияе на заровете и променя резултатите им.
- понеже избрания от мен пилот има качеството "когато получиш stress token, можеш да сложиш един фокус маркер на твоя кораб", слагам още един фокус.
И т.н. сложна е играта, особено когато си направиш армията така, че кораби, пилоти и ъпгрейди взаимно да си влияят.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

12 Окт 2013 23:41
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Търся бордова игра за турнири! #79354
Ти искаш 6 души, но аз ти препоръчвам тази, която е от 3 до 5. Казва се Шогун и е с една от най-интересните системи за битки.
Ареа контрол е системата, няма зарове. Играта продължава към час и половина до два часа.

boardgamegeek.com/boardgame/20551/shogun

Другата игра е A touch of evil

Тя може да продължи много повече от 2 часа и то в зависимост от играчите. При четирима си е към 2 часа, при 6 души става към 4 часа, които минават неусетно. Играта е базирана на класическите филми на ужасите. Като имаме едно селце, което е тормозено от гадина, която е един от следните - Вампир, Плашилото, Върколак, Конника без глава.

boardgamegeek.com/boardgame/3581 ... tural-game

King of Tokуo

Грубата игра. Базирана е на филми като Годзила, Кинг Конг, рандъм филм с извънземни унищожаващи рандъм град.
Играта е базирана на зарове. Правилата са елементарни, като мяташ заровете. Можеш да задържиш колкото от тях си искаш и да реролнеш останалите и след това пак същото. В зависимост какво си метнал можеш да - натрупаш енергия, с която да си накупиш от картите, които да ти помогнат в играта, да си излекуваш зверчето, да атакуваш останалите играчи.
Тук има плейър елиминейшън. Като победител е онзи, който оцелее към края на играта.

boardgamegeek.com/boardgame/70323/king-of-tokyo

Избери своето приключение

13 Окт 2013 13:45
Mordekai
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Търся бордова игра за турнири! #79385
And there's always Munchkin...

13 Окт 2013 16:58
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2372
Търся бордова игра за турнири! #79387
Игра с 6+ човека free for all е неизменно голям хаос, оттук нататък ми се губи концепцията за "турнирна". Освен това, ако има прекалено много интеракция между играчите е ужасно грозно при сериозна игра - двама решават, че не ги кефиш, и си до там, или пък някой "загубил" решава да се досамоубие в теб. За да е турнирна трябва да има ограничени интеракции между играчите, сещам се за Age of empires, Cyclades, Amun re от моите любими, но те все за до 5.

Троновете е ужасна за всякакви такива цели; може въобще да не играете играта, седнете и се разберете кой кого не го кефи и направо си пишете крайния резултат по гласове.

Вторият конфликт за мен е, че за да се възприема една ирга сериозно трябва да има повече мислене, избори и т.н. Това е в противовес с големия брой играчи - ако не са някакви елементарни решения, които да се вземат бързо, игра с толкова хора става много тежка (дори едни Цитадели, например). Обикновенно този тип игри са да става шоу, в никакъв случай за сериозна игра.

Най-доброто, което се сещам да отговаря на всички условия, е 7 Wonders, там има хитри механики за това как да се играят ходовете едновременно. Интеракцията е доста слаба - почти single player ми е на мен - гледам какво правя и почти не ме интересува какво правят останалите (освен съседите ми) - нямам никаква пряка връзка с остаалите играчи. Дори със съседите е малка. Но пак си е интересна. Може да се приеме за игра на карти, обаче (в известна степен).

Ако сте много сериозни пичове, можете да играете Star Wars + Brood war, в 4 часа може и да се вмествате за игра 6 човека. Това е Upgrade-натия вариант на троновете (има сходни механики за order placement и придвижване), всеки сам определя кои са му съседите, къде му е планетата (картата се сглабя всеки път различно, модулна е на планети и връзки между тях), единственото лошо е дългата продължителност и down-time-а - ще трябва да почакате докато ви дойде реда, особено ако има битки. Опитните играчи могат да си позастъпват ходовете, но това става след време. Шансът е в много прилични минимални граници, т.е. може да се играе много сериозно. Мога да изброя още тонове плюсове за играта, тези са само по отношение на споменатите изисквания. Принципно нямам любима песен, книга, филм, но имам любима настолна игра и това е тя :)

13 Окт 2013 17:39
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1204
Търся бордова игра за турнири! #79393
Само да ви напомня, че човекъ трси игра за минимум 6 човека.

Игра над 6 човека без карти и с прости правила - зомби дице. Тано даже беше пуснал ревю. Май отговаря на всички условия.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Time to create page: 0.132 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) (38 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Radko
    • Today 05:50
    • "Връх на стрела", из „Полетът на гарвана... (18 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Radko
    • Yesterday 13:28
    • Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи комен... (223 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Книги-Игри Класика
    • от stnmrmnv
    • 04 Дек 2025 21:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност