• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Задава се нова българска ролева игра!

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
15 Апр 2020 16:20
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Задава се нова българска ролева игра! #135367
@Асен - какво стана тук със снимките? Ако не можеш да се справиш с форума, прати ми ги на мейла Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и аз ще ги метна от твое име

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Асен

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Апр 2020 10:58
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 161
Задава се нова българска ролева игра! #135404
Аз задавам същия (като на Ефикс) въпрос до Асен и още един - пак до Асен - не си хванал корона или нещо такова, че внезапно спря да пишеш? :(

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

21 Апр 2020 10:52 21 Апр 2020 10:54 от Асен.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Topic Author
Задава се нова българска ролева игра! #135413
1587455354319-719719039.jpg
15874554146181140743539.jpg
1587455453510-22675234.jpg
1587455475397-2050822484.jpg
1587455628848-1247219723.jpg

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...
Прикачени файлове:
1587455628848-1247219723.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, ninja_senso, Shamajotsi, dechoto

21 Апр 2020 11:37
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Задава се нова българска ролева игра! #135414
е, дай едно ревю-твой отзив все пак!

22 Апр 2020 12:08
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Задава се нова българска ролева игра! #135427
Още не съм я дочел, камо ли да я анализирам. Получих си някои пратки с книги от чужбина, които са ми по-интересни (както можете да се досетите, имам и други хобита, освен ролевите игри и книгите игри). Освен това ми изникна работа, която е с приоритет и пред тях :).
Така че засега - търпение! Все някога ще стигна да я довърша и ще кажа, дали я смятам за по-добра от последното издание на D&D... ;)

Това са и основните причини да ме няма на форума. Като допълнение ще отбележа, че като виждам раздвижване по тема, която ме интересува, пиша. Просто напоследък не са толкова много :hello: .

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, ninja_senso, George-AL, Chazchu

27 Май 2020 19:41
Shamajotsi
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Задава се нова българска ролева игра! #135696
Брей... В началото си рекох, че щом е роден продукт, ще бъде подкрепен на всяка цена, ама 30 лева за 150 страници ме кара да се замислям сериозно. При все, че ще трябва и да си я поръчвам по куриер, съответно и цена за доставка, че и чакане...

Абе то че ще я взема, ще я взема, ама от тебе още се чака ревю, Асене :Р !
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

27 Май 2020 20:26
dechoto's Avatar
dechoto
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 53
Задава се нова българска ролева игра! #135698
Играта само по мейла на Кристиян ли може да се поръча? Няма ли я някъде на сайт, онлайн магазин, книжарница?

28 Май 2020 01:27
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Задава се нова българска ролева игра! #135700

Shamajotsi писа: писа:
Брей... В началото си рекох, че щом е роден продукт, ще бъде подкрепен на всяка цена, ама 30 лева за 150 страници ме кара да се замислям сериозно. При все, че ще трябва и да си я поръчвам по куриер, съответно и цена за доставка, че и чакане...

Абе то че ще я взема, ще я взема, ама от тебе още се чака ревю, Асене :Р !
Я, здрасти, Шами :)!

Прочетох я, ревю ще има тия дни. Просто съм зает, така че вероятно ще е кратко.

А чакане винаги има при поръчката на физически книги, ако не ги вземаш от книжарницата ;).

dechoto писа: писа:
Играта само по мейла на Кристиян ли може да се поръча? Няма ли я някъде на сайт, онлайн магазин, книжарница?
Засега, изглежда - да, и аз я търсих първоначално. Не знам защо, така че няма да коментирам, все пак авторът си преценява кое му върши работа за разпространението.

28 Май 2020 02:34
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Задава се нова българска ролева игра! #135702
Прочетох Храбри хроники! Не е дълга, при липса на други занимания се чете за ден...очевидно на мен ми отне малко повече.

Системата верно се играе с 2д10, но с тях се хвърля д100. Подозирам, че авторът е искал да ме предупреди какви зарове ще ми трябват, а не как се ползват.
Интересното е, че се ползва с Roll over механика. Вадите си точките си в умението от 100 и хвърляте повече от това! интересен подход, напомня ми на комбинация от ТНАС0 и Рункуест/Митрас. Подозирам обаче, че авторът не е запознат с ТНАС0, така че вероятно само на мен ми е забавно.
Както и да е, система като система, при това е доста лесно да обясниш и на начинаещ какви са му шансовете: "точно толкова процента, колкото ти пише на персонажния лист".
Имайте предвид, че ще споменавам думата "начинаещи" често в този пост. Авторът очевидно е приемал, че не всички пробвали я ще са запознати с "магията на ролевите игри" и вероятно е бил прав. По-важното е, че е положил всички възможни усилия да им улесни живота.
Това засяга дори и сетинга, според мен. Затова - да започнем с него!

Сетинг: сетингът ми напомня силно на Ендивал с влияние на JRPG/MMORPG-та. Има дори здрачници!
*Имало е голяма човешка империя. Хората пак са прецакани в сетинга (омагьосани са с епично заклинание да не могат да имат своя империя, защото едва не помели всички останали раси).
*Магията е създадена от феи (предимно) и елфи в древни времена, докато хората служели на ултрамегавампирите. Сериозно, Първородните не са обикновени вампири! Вампир, поначало, в този сетинг е "слуга на Първородните, създаден от тях за удобство от тялото на друга разумна раса" - реално, бледа имитация на истински Първороден.
Т.е. вампирите са даунгрейднат първороден. Съжалявам, фенове на Валенс, архвампири не се споменават! (Но феновете на Завещанието на Каин може да си спомнят нещо подобно...)
За сметка на това първородните са признатите майстори на фехтовката с леки оръжия. Вампирите на Блонд биха се чувствали като у дома си сред тях.

*Като изключим, че расите са по-особени и че събирате "магически кристали" от повалените врази (можете да ги вградите в оръжието си, в бронята, или да съживите повален приятел или враг с тях), които ви заместват и парите -.нищо особено за читателите на фентъзи. Прочетете си го сами.

*От гледна точка на ревюто сетингът е направен така, че да създава много улеснения за Водещия (и да се хареса на почитателите на някои видове съвременно фентъзи). Ако водите, има достатъчно конфликти и играчите имат достатъчно очевидни, логични причини да запашат мечовете, рапирите и магическите книги/жезли - и да отидат да ловуват опасни създания, примерно. Като пример, това директно носи "пари", дори опасната твар да не е от онези, които носят кесия.
Освен това си спестявате проблеми като "обменния курс на златото в селска местност". Което спестява и доста страници четене на Водещия.

*Система:
Трябва да отбележа отново: книгата е много добре подредена и обяснена като за...ами точно за начинаещи!
Един пример: винаги, където може, е използвана таблица. Където може е използвана илюстрация. На някои места имате илюстрации в таблицата - като, например, за обхвата на различни умения, на които директно са ви нарисувани шестоъгълниците, които засягате! (Ако е само един шестоъгълник, умението засяга вашия персонаж - примерно, нещата, които ви повишават атака/защита/щета).
Да, шестоъгълници. Играта не използва "бойна карта" с карета, а с (правилни) шестоъгълници. Намирам това за абсолютно правилно от геометрична гледна точка - апестява ви проблеми като различната "цена" за преминаване на квадрат по диагонал или по права линия. Това е важно, предвид, че имате фиксиран брой полета,които можете да се придвижвате.

*Имате шест основни показателя: Сила, ловкост, сръчност, виталност, магия и воля. Има серия от показатели, които се определят директно от расата ви, класа (сред тези е интелигентността/образоваността на героя), или от Екипировката ви.

*Имате и списък с производни показатели - към 20 на брой. Ако някои не ви трябват, не ги изчислявате, разбира се. Доколкото си спомням, на рицаря магическа атака не му трябва, примерно.

*Имате и списък със 16 "стандартни статуса", които варират от "кървене" до "проклятие" и "немъртъв". Изглежда, че вампирясването не прави автоматично героя неигруем, както е в други игри.

*Героите могат да са добри, лоши или неутрални. Впрочем, това е правило, което авторът съветва да не се ползва, когато играете с начинаещи играчи.
Толкова за общите правила. Следва създаването на персонажи.

*Започвате с избор на раса, предполагам. Расите са интересни...хора, Чистокръвни, два вида човеко-зверове, две подземни раси, джинове, хора-насекоми, елфи, феи...и не описвам всички. Но ще отбележа, че ролята на хобити (дребно, промъкващо се, космато и рунтаво) се изпълнява от "малките" човекозверове.
(Сега се опитайте да си представите Билбо Бегинс с муцунка на видра и да не се разсмеете. Успяхте ли? Аз - не).

*Като изберете раса, имате класове и нива. Не ми е ясно защо, но ги имате...който е говорил с мен на ролеви форум, вероятно знае какво мисля за класовете и нивата. (Който не е: смятам ги за "две от големите грешки, въведени от D&D". Ако някой се кефи на класове и нива - ами нищо странно, харесваме различни неща. Случва се непрекъснато). Така че няма да отчета това като плюс. Но предвид, че явно някои хора харесват подобни механики, няма да се заяждам тук...
В случая важното е, че при вдигане на нива подобрявате статистиките си, като имате и бонус "класови точки" за подобряване на уменията на класа си. За щастие, тези можете да спечелите повече с "добро отиграване" или като прекарате време в тренировки (Водещият преценява колко време ви трябва).

*Класовете са 12 бойни и 12 магически, като авторът прилежно отбелязва към всеки "колко е трудно да се отиграва такъв персонаж", като очевидно отчита в това и "адекватното използване на бойните им способности от механична гледна точка". Наистина, дори след бегъл прочит мога да потвърдя, че имат различно ниво на сложност, от механична гледна точка. Нищо, което би ме отказало, но аз все пак не играя такива игри първо десетилетие.
Не мога да преценя колко сложни биха били "напредналите" класове на начинаещ играч...по спомен - би трябвало да са възможни, но може да изискват малко повече концентрация.
Достатъчно сигурен съм обаче, че механиките на "простите" класове са по силите на всеки, навършил 10 и внимавал в час.

*Всеки клас си има няколко възможности за насоки на развитие. Изглежда, че особено на начални нива е напълно възможно да направите различни приключенци със само един немагически клас, без да са механично еднакви. Отчитам го като сериозен бонус, защото при доста класови системи такава опция липсва.
Отчитам като бонус и фактът, че са избегнати дългите и скучни списъци със заклинания, а всички класове следват "еднакъв модел", като се различават предимно класовите умения.

*Бойната система ви дава три действия на рунд, като доколкото разбирам, те включват и "реакциите". Разбира се, някои класове имат "реакции", които нанасят потенциално сериозни щети.

*Кои умения да активирате и кога обаче е стратегическо решение, защото от това зависи количеството използвана Енергия. Използването на много енергия в началото на боя може да ви изтощи.

*Успешна атака може да вкарва и кофти "статус ефекти", което обяснява защо бяха при основните механики.
...Съжалявам, няма да ви преразказвам повече от бойната система. Достатъчно комплексна е, за да ме мързи - и в книгата е вложен достатъчно труд, за да ме кара да не искам. Купете си я и вижте!

*Все пак ще отбележа, че системата за предмети изглежда интересно и нестандартно. При оръжията има повече разнообразие, но броните се различават само по материала? Всички стоманени брони са еднакви, всички брони от драконова кожа (примерно, не помня имаше ли) - също?
Хм. Не съм сигурен, че това ми харесва...но определено ви дава стимул да си намерите по-добри материали! Споменах ли, че сетингът се опитва да облекчи работата на Водещия? Е, това е още един пример: не се налага да обяснявате никому разликите между рицарска броня и бригандина. А разликите между Драконова кожа и Стомана са очевидни!

*От друга страна, забавното е, че в тази система можеш да парираш магия с меч. Вярно, мечът не е добро оръжие за целта - магическата книга ти дава повече магическа защита, макар че не помага изобщо срещу нападения с оръжие - но поне е възможно. Отдавна твърдя, че повече ролеви системи трябва да включват такава опция!

Резюме: Ако държите на забавен, но не прекалено нестандартен сетинг - имате го.
Ако търсите разнообразие и интересни механики, вероятно ще останете доволни.
Ако търсите баланс...не съм я пробвал, но на пръв поглед са вложени сериозни усилия да има такъв. Вярно, всяка система може да бъде счупена, но това си е и до групата.
Затова - подкрепете българското!

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Вилорп, Shamajotsi, dechoto, George-AL, Chazchu

29 Май 2020 01:57
Shamajotsi
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Задава се нова българска ролева игра! #135718
Благодаря, Асене, за изчерпателното ревю и... съжалявам, задето толкова те изврънкахме да го напишеш :Р .

От прочетеното ми стана още по-интересно да се запозная с Храбрите Хроники, тъй че живот и здраве когато се прибера, ще взема да я взема. Много ми е интересно, че здрачниците са едно от нещата, които явно са се запечатали в спомените на много хора (и аз ги включих в последния си хоумбрю сетинг от чувство по носталгия). Надявам се създателите на Ендивал и Хрониките нямат нищо против, че май тази раса се превръща в един от стейпълите на (поне) българското фентъзи, редом с джуджетата и елфите.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, George-AL

29 Май 2020 07:56
Coblin's Avatar
Coblin
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 146
Задава се нова българска ролева игра! #135719
Здрачниците са просто вампири заменили кръвопийството с търговия.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

29 Май 2020 19:18
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Задава се нова българска ролева игра! #135724

Coblin писа: писа:
Здрачниците са просто вампири заменили кръвопийството с търговия.
А в случая даже не са го заменяли. Чистокръвните визирам :).

10 Окт 2020 15:17
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Задава се нова българска ролева игра! #136593
Моята бройка най-после ми дойде! За жалост - в нея вместо акули... има видри!

Сполай на Асен, че ми отвори очите за нея! Наистина ще падне игра с Вас :silly:

HH.jpg

Прикачени файлове:
HH.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

11 Окт 2020 09:56
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Задава се нова българска ролева игра! #136607
Скъпи съфорумци,

След като едва вчера разпечатах книгата, снощи и след батъла с Неделчо реших, че форумът ми писна и се потопих във видрите...

Играта е страхотна и издържана във всяко едно отношение: гланц, хартия, корици, вътрешни илюстрации, структура и съдържание!

Със сигурност бих седнал да я играя (вместо D&D, хм), но има един малък проблем - в книгата изобщо липсва начално приключение...

Абе накратко, книгата има само правила и нищо, което да се навърже към тях, няма карта, няма дори NPCs, само сухи правила! :-(

Това намаля моя кефометър (за който научих от Спас, да е жив и здрав!) и горе долу бих дал оценка 7 от 10. Четох и ревюто на Асен.

Сега като цяло съм доволен, но без начално приключение не знам как ще стане. Липсва ми тласък и пулс, с който да започна. Помогнете!

HrabriHroniki.jpg

Прикачени файлове:
HrabriHroniki.jpg

12 Окт 2020 16:40
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Задава се нова българска ролева игра! #136616
Сканирах малко от арта на "Храбри Хроники". Не знам защо, но човекът в ляво много ми напомня на някого. Може би на принц Уилям, знам ли? :-)

HHArt2.png

Прикачени файлове:
HHArt2.png

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Time to create page: 0.686 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти