• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Да намериш Дракон - Конкурсна

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
12 Ное 2012 13:01
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1108
Topic Author
Да намериш Дракон - Конкурсна #63666

На вашето внимание предлагам конкурсната версия на играта, като силно се препоръчва да си разпечатате дневника преди да играете, тъй като прескачането по файлът не е удобно. Да не говорим че с цел пестене на място дневника е направен на картинка.

пп. Разлика между тази напълно функционална игра и „режисьорското версия” са допълнителните 80 епизода и дойния обем. Надявам се и другата да съм готов до края на месеца.

Игрите с вас и успех с Дракона!

<!-- ia0 -->Търсенето на Дракон - конкурсна.doc<!-- ia0 -->

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Ное 2012 09:28
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Да намериш Дракон - Конкурсна #63723
Смело мога да кажа, че творението на Вилорп по нищо не отстъпва на Полетът на Колин. Системата ми се струва малко тромава, но такава е и в оригинала. Атмосферата е уникална. Ако нямате време да прочетете всички разкази-игри от Новата Вълна, поне не пропускайте този.

14 Ное 2012 10:16
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Topic Author
Да намериш Дракон - Конкурсна #63728
Благодаря за отзива Иве, ще се радвам ако споделиш как според теб може да се опрости системата, защото е дори една идея по-тромава от оригинала на който е базиран.
Също така горещо препоръчвам да прочетете първо „Полета на Грифона”, което ще ви помогне да хванете някой от референциите към него. =)

Цвят за модериране

15 Ное 2012 08:10
Mordekai
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Да намериш Дракон - Конкурсна #63755
Както Рони каза - супер разказ с неповторима атмосфера, логични избори с логични последствия, играта с монетите в кръчмата дори си я разиграх на живо :)
И нещо, което ми липсваше в Грифона - битката с корабите пак зависи силно от това, което си избрал в началото, но все пак можеш да си я разиграеш. А яйцето намерихте ли?

11 Дек 2012 20:57
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Да намериш Дракон - Конкурсна #64611
Пише че файла не съществува

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

11 Дек 2012 21:03
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Topic Author
Да намериш Дракон - Конкурсна #64612
конкурсно:[attachment=0:3nffwg4o]<!-- ia0 -->Търсенето на Дракон - конкурсна.doc<!-- ia0 -->[/attachment:3nffwg4o]

Цвят за модериране

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

13 Дек 2012 14:32
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Да намериш Дракон - Конкурсна #64644
Определено едно от най добрите произведения на новата вълна.Много ме изкефи идеята да се погледне от обратната страна на нещата гледано спрямо оригинала/очаквам продължение в което да наритаме хората :) /.Историята е добре конструирана,добре разказана при това с щипка хумор.Системата на игра като цяло ми хареса,играта е трудна /минах я на третия път/без това да означава автора да те убива безсмислено,което за мен е голям плюс.Сега малко критика:
1.В началото при гатанките в кръчмата,ако избереш да разказваш тази за троловете те праща на грешно място.
2.Прехвърлянето нагоре надолу до дневника наистина е ужасно/хартия му е майката/.
3.Обясненията за попълването на дневника ми се стриха някак тегави и не се разбира ясно можеш ли да инсталираш всичките подобрения или трябва да избереш едно от тях/предполагам може и всичките ама никъде не е указано/.
4.При отчитането на горивото нещата са доста объркани на някои места в една и съща местност ти пишат гориво два пъти предполагам че трябва да отчиташ горивото само втория път/щото не е нормално да стоиш на едно място и да ти вземат сума гориво пък и така доникъде не се стига/,но никъде не е обяснено.

Накрая да питам автора какво стана с режисьорската версия?

ПП. За мен лично това произведение трябва да е следващото издадено под формата на тетрадка определено си заслужава,а и автора вече има опит в издаването.

Прочетете го определено няма да съжалявате

България над всичко

13 Дек 2012 20:25
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Topic Author
Да намериш Дракон - Конкурсна #64649
Благодаря за забележките, някой от тях вече са взети под внимание, други ще се вземат.
В кърчмата при вицовете, ако избереш да разкажеш за тролите, тролите ти скачат на бой, но има вариант в който те вече са си тръгнали и от там идва времепростарнствената аномалия,вно точно на нея си попаднал. Това е изчистено.
Прехвърлянето наистина е лошо, затова препоръката е да се разпечата или да се сложи дневника в отделен файл. За жалост форматът на конкурса не позволи това, забележката е взета под внимание защото е отправена от няколко човека.
За попълването на дневника, няма проблеми да се инсталира всичко, включително и допълнително екипаж, ако си минал по съответните пътеки. Указана е само цената която трябва да платиш за да разкараш дадената екстра, ако си поръчал инсталацията. Повечето хора които го четоха нямаха проблеми, но ще се вземе под внимание, за да се уточни.
Отчитането на горивото е лошо реализирано, тъй като в един епизод са събрани няколко препратки. Взето е под внимание и гориво се отчита само преди да продължиш по картата, освен ако няма и някаква изричен текст, както е примерно в битката с Дракон.
Режисьорската е малко закъсала заради натовареност в службата но се пише. За момента е 35000 думи и 199 000 знака, както и около 100 епизода повече. То епизодите са направени на скелет проста трябва да намеря време да ги налея.
Дори конкурсната версия бая ще се озори за да влезе във формата на тетрадката, а режисьорската е с обема на котарака или асасините горе долу. Та едва ли скоро ще види хартия, но се надявам да я получите на един хубав pdf, ако не за коледа то поне за нова година =)

Цвят за модериране

13 Дек 2012 23:38
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Да намериш Дракон - Конкурсна #64652
Вилорпе започни да водиш сметки, колко страници е и колко пари, и... знаеш. Няма смисъл да продължа, защото сигурно знаеш на къде бия :)

Избери своето приключение

14 Дек 2012 15:16
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Да намериш Дракон - Конкурсна #64658
Сетих се и за нещо друго при попълването на дневника е указано,колко гориво ти трябва за да обиколиш цялата карта,това указание е хмм меко казано подвеждащо,в смисъл с началното гориво може да спечелиш играта,но не и да обиколиш навсякъде.Впрочем ако някога тръгнеш да издаваш на хартия на корицата няма да стои лошо един надпис Колин Уолъмбъри представя :)

България над всичко

14 Дек 2012 16:26
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Topic Author
Да намериш Дракон - Конкурсна #64661
Да мине веднъж лудницата в службата и та да довърша режисьоската и ще видим.
Информацията за нужното гориво е целево подвеждаща, по спомени ти трябва между 300 и 600 на поле. Не е уточнено само, че на 8 от 12-те полета разхода ти е 300, на 3 е 450 и на 1 е 600. В крайна сметка е истина че разхода е от 300 до 600.
В конкурсната версия ти остава около 2000 гориво ако си се натоварел на максимум и обиколиш всичко.
В Режисьорската съм резнал част от полезния товар и ако се заглавичкаш някъде напред назад вече има реален шанс да загубиш и заради свършило гориво. Минимален, защото има от къде да презаредиш но съществува.
Що се отнася до Колин, веднъж завърша ли го до нещо ставащо за четене ще потърся връзка с него та да си каже и той мнението ако има възможност и желание.

Цвят за модериране

14 Дек 2012 22:22
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 371
Да намериш Дракон - Конкурсна #64667
Според мен този конкурс трябваше да го оценява Любо Николов, сигурен съм, че щеше да се съгласи, а може би това щеше да повлияе положително и броя на участващите.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

19 Дек 2012 19:13
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2045
Да намериш Дракон - Конкурсна #64696
В началото като го зачетох този разказ ми беше трудно да повярвам колко добре се получава. Прочетох го до средата (епизод 40) поради липса на време да си го довърша наведнъж и на следващия ден когато се захванах с играта по картата ми дойде леко разочароващо, че не отговаря по качество на първата част. Оттук нататък отзивите са по-скоро критични, не защото не ми е харесала "Да намериш Дракон", а защото спроед мен проблемите е по-важно да се споменат.

Литературата е нещото, което за мен е най-силно вътре и по-точно стилът, атмосферата и хуморът. На места се смях с глас и има смазващо добри попадения. По мое мнение Вилорп трябва да пише само за гоблини до края на живота си, толкова му е в кръвта, че няма накъде повече. Във втората половина всички от гореспоменатите присъстват, но в доста по-малко количество. На места за мен има някакви сюжетни скокове и преходи, които са толкова остри, че не можах да разбера дали е объркана препратка или не, например 160 -> 150. Определено претупана втора половина и като случки. Към края нещата бяха така нахвърляни, че ми беше трудно да проследя какво се случва.

Играта - заложена е доста сериозна за обема на книгата-игра система, бих казал дори прекалено. Сама по себе си системата изглежда много добра. Беше ми наистина интересно да си нагодя кораба, но броя използвания на тези параметри беше... по-малък от броя параметри. Казано по друг начин, имаш повече параметри, отколкото проверки за тях. Определено би могло да се мине без отделяне на оценка и бройка при екипажа, без точките респект и дори без избор на герой, повечето от другите неща за съжаление се ползват почти само в последната битка. Записване на това колко пъти си бил в дадена област за мен е дори пречещо, не просто излишно - само издава правилната локация, а същите неща можеха да се реализират с кодова дума. Ненужно е записването на ден от седмицата (всеки друг похват за произволен избор би ми се харесал повече), абсолютно излишно е и записването на това откъде с тръгнал. Ако не излишни, то поне слабо-използваеми елементи има бол и хамалогията на попълване на дневника ми дойде в повевече (около 40% от времето във втората половина на книгата).
Произволните случки (random encounters) бяха ужасно претупани, за нещастие. Системата на генериране беше такава, че ми се падна една и съща три пъти (два един след друг), на три различни места, което си е яко отегчително и сухо, не обичам да цикля, а да мисля и да чета. Освен това е нереално и разочароващо да попаднещ на сдно събитие повече от веднъж в нетактическа книга игра - знаеш правилните избори, не е реалистично и т.н.
Изборите са готини и издържани.
Цялостно, геймплея е симпатичен, системата е много обещаваща, употребата й разочарова.

Оформлението - В оценката на конкурса бяхме предвидили и оформление, така че ще го спомена. Потенциалният коректор на произведението би имал доста работа. Също ми се струва, че можеше по-прегледно да се структурират правилата и доста по-добре да се обяснят (началните + епизод 40). Интро-картинката текст ми извади очите. Дневникът е лошо подреден и непрегледен (което е подсилено от многото слабо необходими параметри и напълно излишните такива - например откъде тръгваш). Надписите по картата са абсолютно невъзможни за прочитане (не е сложно да се напишат нормално или да се извадят на легенда). Картата я има на две места - очевидно е защо, но можеше да се измисли доста по елегантно на едно място и дори да се маркират епизодите за локациите на самата нея, а не в отделна таблица, за да не се налага всеки път да гледа читателят на две места; друг е въпросът, че като погледнеш веднъж таблицата и можеш да не я гледаш после, защото се изчислява лесно връзката епизод-локация - това не променя слабата приложимост. На картата можеше да е озаглавено мястото, от което се започва играта. Не можах да видя някаква логична причина броят моряци да се цъка с хисчета, вместо да се пише с цифра. Горивото и товара спокойно могат да се деноминират с по 50 (а може и със 100) и да не пише читателят всеки път по 4 цифри, а по 2 (например вместо 3550 - 600 = 2950 да се ползва 71 - 12 = 59). Сигурен съм, че Вилорп може да измисли доста хитри гоблински мерни единици, примерно за товар всеки на 50 либри да отговаря 1 "слон" (при товароподемност 200 "слона" на кораба) и 1 "гьол" гориво, или някаква такава глупост. Няма значение как ще се казват, но в момента освен по-дългото време за писане (а те се променят непрестанно, всъщност горивото е най-важният параметър) има и друг недостатък - заемат повече място в дневника. Два ненужни минуса.
С две думи - оформлението е слабо. Все пак не мога да не отлича страхотната карта и перфектната идея да се даде втори дневник с начално разпределение, предложено от помощник-вобана (но пък можеше да е само за кораба, а не за всичко останало - ако съм си писал вече кодовите думи в горния какво, да ги пиша наново в долния ли?).

Литература > Геймплей > Оформление.

Резултат - "Да намериш Дракон" за мен определено беше едно от най-интересните четива, на които съм попадал досега тук във форума и списанието. Всеки фен на книгите-игри ще му се зарадва, с чисто сърце ще го препоръчам ей сега на приятелите си, защото Вилорп успя да ме накара да се хиля като на Пратчет на места. Системата обещаваше много потенциал и с някои наложителни промени, оптимизация и по-добра употреба (която ще се появи лесно при по-голям обем), ще е сериозна конкуренция на каквото и да било в интерактивния жанр, стара или нова вълна. За мен "Да намериш Дракон" е голямо постижение, но по-скоро в аспект на демонстриране на потенциал, а не на реализация. Ако се положи необходимият труд за редакция и корекция върху бъдещите произведения на Вилорп, ако той не претупва нещата (както е в първата половина), може да се получи нещо наистина страхотно.

19 Дек 2012 22:11
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Topic Author
Да намериш Дракон - Конкурсна #64698
Принципно имам и по подробен коментар за което благодаря на Сашо. Чакам само да го получа във възможен за отваряне формат =)

Иначе ще опитам да отговоря по това което имам тук. Надавам се да не отекчавам с постове си останалите съфорумници. Просто Мнението Ви е важно за нас тиру-диру. =)

Разказът наистина се дели на две части, начало в което се опитваш да оцелееш и да принудиш кораба си да отлепи от земята. И втора част в която се шматкаш из картата търсейки Дракона.
То и Торо вижда колко съм се забавлявъл докато съм писъл първата част, на кото почнах да списвам втората се оказа че вече съм минал 70% от обема... но затова по-натам.

Относно литературата, явно големият ми проблем е, че не мога да се огранича в кратки изрази и както е ясно епизоди. От тук насетне доста често ще обвинявам ограничения обем, ама където срещнете това оправдание да знаете, че проблема си е в мен и многословието ми. Във втората част рязах значетелно повече отколкото в първата. От началото липсват само описания и една сцена, докато от хойкането по картата съм изрязал 5 сцени освен описанията. Което определено се вижда в далеч по кратките епизоди.
Прехода 160-150 си е коректен от 160 е изрязана част от описанието в което се казва че печелиш битката и Дракон пада. Тия сюжетни скокове принципно ги имаше в патрул за ада и аз поне доста им се радвах, но явно са объркващи за част от читателите.

Системата, като обем е съизмерима с тази от оригинала. Добре де, малко по-сложна. Използваните параметри са горивото, екстрите и хуарангите. Последните се ползват при бити с патрули и във финалната битка, ползваха се и в още две сцени които в крайна сметка бяха безмилостно отрязани. И да, пълната система врязания вариант тежи.
Относно респекта, той е предвиден да е оценка на играта за тези които обичат това и за да не е просто бутафорен показател е включен на още две места където може да ти отърве дупето, ако толкова си закъсал че опреш до него.
Изборът на герой е по-важен за първата част, защото от него зависи къде можеш да умреш и от това все пак е важно ще стигнеш ли до втората част. Там изборът на герой в крайна сметка остана само за финалната битка да се ползва.
Записването на преходите е запазено от Полета на грифона към който все пак е писана играта. За бройката посещения и издаването доста хора алармираха и е взето в предвид.
За случайните събития идеята е точно някой неща да се случват по-често от други, примерно на патрул да попадаш само в срядите. При всяко преиграване обаче нещата се променят значително.
Тук има и забележка: „разочароващо да попаднещ на сдно събитие повече от веднъж в нетактическа книга игра - знаеш правилните избори, не е реалистично и т.н.” - според моята класификачия Да намериш Дракон си е баш тактическа, защото всичко изцяло зависи от изборите на играча и екипировката която си е подбрал.

Оформлението.
Интокортичката вероятно си забелязъл че дори не е текст а картинка, защото в крайна сметка бях с 1000 и нещо знака над лимити след орязването и това в крайна сметка спаси обема, а за да не е чиста проба измама изпрасках въпросния шрифт. Доста хора ми казаха че се четял доволно, и да в него като начертания няма пунктуационни знаци =/
Относно горивото и товара не се сащам доли оставих обаснителната бележка или и тя падна. Гоблините си имат собствени мерни еденици за тегло разстояния и прочие, но за да се запази връзката с оригинала и за да не се дразнят излишно феновете му е отбелязано че във въздухоплаването се ползват човешките мерни единици. Покрай злобеенето около хобит, се радвам че съм ги запазил вместо да вкарам далеч по точната гоблинска система. Примерно гоблините ползват мярка за дължина 1 зилот която е 12/46 зерглини или 7/16 маринки, което си е 1/1 678 748 част от обиколката на планетата и по земни стандарти е 1 метър +/- 3 пикометра, заради различната издутина на планетите. Но това са лирични отклонения.
За кодовите думи на отделен трети лист... ще го имам в предвид.

В заключение, понеже имам случай на не намерен Дракно въпреки издаващите подсказки, кажи дали ти лично намери яйцето =)

Цвят за модериране

20 Дек 2012 00:30
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2045
Да намериш Дракон - Конкурсна #64700
Пропуснах да кажа, че не съм чел Грифона и каквато и съм разглеждал Дракона напълно като самостоятелно произведение. Оценявам, че това може да води до разни жертви, както сам си казал.
А относно обема - пиши както ти е на сърце, получава ти се много яко :)
Таквиа ограничения винаги са водели до спадане в качеството - както обемни, така и времеви - старите автори много пъти са говорели за това, нека се учим от грешките им. Тук поне не гоним печалба, така че всичко останало трябва да е с по-нисък приоритет от качеството.

ПП. Още колко време няма да можете да го четете сума ти народ този docx формат...

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Time to create page: 0.087 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Ти си Дедпул (14 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Radko
    • Today 13:56
    • Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!)... (32 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Хиперкосмос
    • от Radko
    • Today 13:24
    • Кладенецът - коментарна (35 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой
    • от Der
    • Yesterday 23:55

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg